Καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με το βάψιμο ενός επίπλου που έφτιαξα για παιδικό δωμάτιο. Το έπιπλο είναι φτιαγμένο από τάβλες ελάτης και μέσα/πάνω του θα αποθηκεύονται σχολικές τσάντες (αυτές με τα ροδάκια).
Επομένως ψάχνω ένα βερνίκι το οποίο: 1) να είναι άχρωμο για να φαίνεται το ξύλο, 2) να προστατεύει από γρατσουνιές και χτυπήματα και κυρίως 3) να είναι ασφαλές γιατί θα μπει σε παιδικό δωμάτιο (δηλαδή να μην είναι τοξικό, να μη μυρίζει κτλ).
Διάβασα οτι τα οικολογικά βερνίκια νερού κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι όλα τα ίδια, οτι θέλει να προσέξεις τα χαρακτηριστικά τους, VOC κτλ, οπότε θα ήθελα την εμπειρία σας.
Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είχα καταλήξει σε βερνίκι ξύλου, το οποίο να είναι και food safe (για πάγκους κουζίνας) αλλά μέχρι τώρα με κρατάει η τσουχτερή τιμή του.
Αν έχει κάποιος μια καλή εναλλακτική θα ήμουν υπόχρεος!
Επειδή έχω δοκιμάσει πάρα πολλά υλικά, θα έλεγα για αρχή πως, "food safe και ταυτόχρονα αντοχή στις γρατζουνιές" είναι κάτι που δεν υφίσταται. Αν μας έγραφες και ποιο είναι το ακριβό βερνίκι food safe που έχεις βρει, θα βοηθούσαμε καλύτερα.
Προτάσεις (από το πιο επιθετικά - ανθεκτικά, προς τα πιο ευγενικά)
Vitex
Wooden Floor Primer νερού και
Vitex
Wooden Floor Varnish νερού
Αυτό το ζευγαράκι είναι ό,τι πιο ανθεκτικό έχω δοκιμάσει, μετά τα επιθετικά βερνίκια 2 συστατικών για παρκέ.
Είναι εξαιρετικό σε αποτέλεσμα και δεν μυρίζει καθόλου.
Πιο ήπιο ζευγαράκι είναι τα
Vitex Diaxyl νερού
Vitex Lussolac νερου
Αυτό το ζευγαράκι δίνει πιο ευγενικό αποτέλεσμα (λιγότερο "συνθετική - πλαστική" αίσθηση)
Από εκεί και πέρα, πιο ευγενικά και κατάλληλα για παιδικά παιχνίδια είναι τα:
Finishing Oil (μίγμα φυτικών ελαίων)
Θέλει πολλά χέρια (με ενδιάμεσα απαλά τριψίματα) και αν και χρονοβόρα διαδικασία, δίνει ωραιο αποτέλεσμα
Λίγο ακόμα πιο ευγενικό το
Superior Danish Oil που είναι και αυτό μίγμα φυτικών λαδιών και Tung Oil.
Εξίσου μπελαλίδικο με το πιο πάνω και πιο διακριτικό αποτέλεσμα.
Τέλος, υπάρχει και το
Pure Tung Oil που είναι απολύτως ασφαλές και προορίζεται για επιφάνειες κοπής που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα (αλλά δίνει το λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ως προς τη γυαλάδα)
Αυτά τα τρία πιο πάνω φυτικά μίγματα, ωφελούνται (σε αντοχή) αν ως primer μπει ένα χέρι
Shellac sanding sealer που ειναι φυσικό προϊόν χωρίς χημικά.
Έχω δοκιμάσει και πολλά άλλα υλικά, αλλά αυτά που σου έγραψα είναι τα βασικά.
Η δική μου πρόταση είναι ο δεύτερος συνδυασμός,
Diaxyl και Lussolac (νερού και τα δυο)
Συνδυάζουν όμορφο αποτέλεσμα με σχετική αντοχή στις κακουχίες.
Οτιδήποτε άλλο το βρίσκω υπερβολή και όπως πολύ σωστά επισήμανε ο
@kospap , δεν έχει νόημα να υπερβάλλεις σε προστασία για αυτό το έπιπλο καθώς μικρές ανθυγιεινές ύλες υπάρχουν παντού γύρω μας.