dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,183
οχι βαψιμο, αλλα βαθυς καθαρισμος....
Δυστυχως το καθαριστικο κ η δραστικη του δεν φαινεται να υπαρχει στην Ελληνικη αγορα.
Οποτε πληροφορικα μονο το βιντεο

Έχει διάφορα αν κάνεις μια αναζήτηση για "καθαριστικό ξύλου". Κατά καιρούς φέρνει και ένα το λιντλ σε μικρό μπουκαλάκι που είναι για αφαίρεση της μαυρίλας του αβερνίκωτου ξύλου, ίδια δουλειά με αυτήν που δείχνει στο βίντεο. Μια μόνη φορά που το χρησιμοποίησα σε ένα τραπέζι teak έμεινα με την πρόχειρη εντύπωση ότι εξίσου καλά καθάριζε και με σκέτο το πιεστικό χωρίς χημικά. Μπορεί να κάνω λάθος γιατί από μια φορά δεν μπορείς να καταλάβεις - παίζει ρόλο και η κατάσταση που ήταν το ξύλο πριν.

• Like
Reactions: nikfor and newbie

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
οχι βαψιμο, αλλα βαθυς καθαρισμος....
Δυστυχως το καθαριστικο κ η δραστικη του δεν φαινεται να υπαρχει στην Ελληνικη αγορα.
Οποτε πληροφορικα μονο το βιντεο

Υπάρχει της Bona...αλλά κοστίζει..
Exω καθαρίσει deck,πέργολες και ραμποτε

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,488
παιδα, μιλω γαια την δραστικη... οχι γαι το αν υπαρχουν διαφορα καθαριστικα ξυλου.

το βασικο του χαρακτιριστικο ειναι οτι η δραστικη ειναι αλας του Νατριου...που αν δασπαστει δινει καυστικη ποτασα

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Το μαύρισμα του ξύλου φεύγει με Perhydrol (υπεροξείδιο του υδρογόνου).
Ακριβώς το ίδιο κάνει αυτό της Bona...
Mαλιστα βρήκα το ποστ με την τότε ανάρτηση μου..

mare96

New member
22 November 2007
8
Καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με το βάψιμο ενός επίπλου που έφτιαξα για παιδικό δωμάτιο. Το έπιπλο είναι φτιαγμένο από τάβλες ελάτης και μέσα/πάνω του θα αποθηκεύονται σχολικές τσάντες (αυτές με τα ροδάκια).
Επομένως ψάχνω ένα βερνίκι το οποίο: 1) να είναι άχρωμο για να φαίνεται το ξύλο, 2) να προστατεύει από γρατσουνιές και χτυπήματα και κυρίως 3) να είναι ασφαλές γιατί θα μπει σε παιδικό δωμάτιο (δηλαδή να μην είναι τοξικό, να μη μυρίζει κτλ).

Διάβασα οτι τα οικολογικά βερνίκια νερού κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι όλα τα ίδια, οτι θέλει να προσέξεις τα χαρακτηριστικά τους, VOC κτλ, οπότε θα ήθελα την εμπειρία σας.
Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είχα καταλήξει σε βερνίκι ξύλου, το οποίο να είναι και food safe (για πάγκους κουζίνας) αλλά μέχρι τώρα με κρατάει η τσουχτερή τιμή του.

Αν έχει κάποιος μια καλή εναλλακτική θα ήμουν υπόχρεος!

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,488
εγω δεν υα το εψαχνα παραπανω απο τα οικολογικα βερνικια νερου.. αν πιασεις και βαλεις ταμεπλακια σε ολα τα συνθετικα που υπαρχουν στο δωματιο τους, και αφηνουν μικροσωματιδια, θα σου στριψει το μυαλο.
κουρτινες, χαλακι, επιφανειες μελαμινης, πιθανον κλινοσκεπασματα, το υφασμα της τσαντας τους...και βαλε

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,183
Στο φόρουμ έχει προταθεί πολλές φορές ως λύση βερνίκι πατωμάτων. Επίσης καλά λόγια έχουν ειπωθεί για το V33 extreme traffic (τυχαίο το λινκ του μαγαζιού). Προσωπικά, δεν έχω δει διαφορά σε ότι διάφανο βερνίκι νερού έχω χρησιμοποιήσει, αλλά πάω τυφλοσούρτι με τις προτάσεις των παιδιών.
Περί ασφάλειας, αν δεν πρόκειται για μωρό (που δαγκώνουν το κρεβάτι τους) θα σου έλεγα μην ασχοληθείς και πολύ πέραν του να βάλεις νερού.

• Like
Reactions: KOSSTV

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,851
Καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με το βάψιμο ενός επίπλου που έφτιαξα για παιδικό δωμάτιο. Το έπιπλο είναι φτιαγμένο από τάβλες ελάτης και μέσα/πάνω του θα αποθηκεύονται σχολικές τσάντες (αυτές με τα ροδάκια).
Επομένως ψάχνω ένα βερνίκι το οποίο: 1) να είναι άχρωμο για να φαίνεται το ξύλο, 2) να προστατεύει από γρατσουνιές και χτυπήματα και κυρίως 3) να είναι ασφαλές γιατί θα μπει σε παιδικό δωμάτιο (δηλαδή να μην είναι τοξικό, να μη μυρίζει κτλ).

Διάβασα οτι τα οικολογικά βερνίκια νερού κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι όλα τα ίδια, οτι θέλει να προσέξεις τα χαρακτηριστικά τους, VOC κτλ, οπότε θα ήθελα την εμπειρία σας.
Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είχα καταλήξει σε βερνίκι ξύλου, το οποίο να είναι και food safe (για πάγκους κουζίνας) αλλά μέχρι τώρα με κρατάει η τσουχτερή τιμή του.

Επειδή έχω δοκιμάσει πάρα πολλά υλικά, θα έλεγα για αρχή πως, "food safe και ταυτόχρονα αντοχή στις γρατζουνιές" είναι κάτι που δεν υφίσταται. Αν μας έγραφες και ποιο είναι το ακριβό βερνίκι food safe που έχεις βρει, θα βοηθούσαμε καλύτερα.

Προτάσεις (από το πιο επιθετικά - ανθεκτικά, προς τα πιο ευγενικά)

Vitex Wooden Floor Primer νερού και
Vitex Wooden Floor Varnish νερού
Αυτό το ζευγαράκι είναι ό,τι πιο ανθεκτικό έχω δοκιμάσει, μετά τα επιθετικά βερνίκια 2 συστατικών για παρκέ.
Είναι εξαιρετικό σε αποτέλεσμα και δεν μυρίζει καθόλου.

Πιο ήπιο ζευγαράκι είναι τα
Vitex Diaxyl νερού
Vitex Lussolac νερου
Αυτό το ζευγαράκι δίνει πιο ευγενικό αποτέλεσμα (λιγότερο "συνθετική - πλαστική" αίσθηση)

Από εκεί και πέρα, πιο ευγενικά και κατάλληλα για παιδικά παιχνίδια είναι τα:

Finishing Oil (μίγμα φυτικών ελαίων)
Θέλει πολλά χέρια (με ενδιάμεσα απαλά τριψίματα) και αν και χρονοβόρα διαδικασία, δίνει ωραιο αποτέλεσμα

Λίγο ακόμα πιο ευγενικό το
Superior Danish Oil που είναι και αυτό μίγμα φυτικών λαδιών και Tung Oil.
Εξίσου μπελαλίδικο με το πιο πάνω και πιο διακριτικό αποτέλεσμα.

Τέλος, υπάρχει και το Pure Tung Oil που είναι απολύτως ασφαλές και προορίζεται για επιφάνειες κοπής που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα (αλλά δίνει το λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ως προς τη γυαλάδα)

Αυτά τα τρία πιο πάνω φυτικά μίγματα, ωφελούνται (σε αντοχή) αν ως primer μπει ένα χέρι Shellac sanding sealer που ειναι φυσικό προϊόν χωρίς χημικά.

Έχω δοκιμάσει και πολλά άλλα υλικά, αλλά αυτά που σου έγραψα είναι τα βασικά.

Η δική μου πρόταση είναι ο δεύτερος συνδυασμός, Diaxyl και Lussolac (νερού και τα δυο)
Συνδυάζουν όμορφο αποτέλεσμα με σχετική αντοχή στις κακουχίες.

Οτιδήποτε άλλο το βρίσκω υπερβολή και όπως πολύ σωστά επισήμανε ο @kospap , δεν έχει νόημα να υπερβάλλεις σε προστασία για αυτό το έπιπλο καθώς μικρές ανθυγιεινές ύλες υπάρχουν παντού γύρω μας.

Last edited:

mare96

New member
22 November 2007
8
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το χρόνο που αφιερώσατε.
Το food safe βερνίκι είναι το Βερνίκι νερού Multi-surface Lacquer Polyvine , το οποίο αν δείτε τα χαρακτηριστικά του, συνδυάζει όλα αυτά που ζητάω (με χαμηλό VOC 40g/lt). Όλα...εκτός από την τιμή!
Κοντά σε τιμές VOC (60g/lt) και με πιο νορμαλ κόστος είναι το Smaltoxyl hydro Eco της Vechro.

Το κακό είναι ότι ξεκίνησα να ψάχνω πως να βάψω ένα απλό ξύλινο έπιπλο και κατέληξα να διαβάζω τι λένε οι ευρωπαικές οδηγίες για τις τιμές ΠΟΕ (πτητικές οργανικές ενώσεις) για βερνίκια και χρώματα :geek:
Φαντάζομαι έχετε δίκιο ότι όλα γύρω μας έχουν κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, οπότε μάλλον θα σταματήσω την περαιτέρω μελέτη.

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
36,522
Βριλήσσια
Eχω σχεδον ολα τα βερνικια της Polyvine και μπορω να πω οτι σε ανθεκτικοτητα το συγκεκριμενο που αναφερεις ΔΕΝ συγκρινεται με τα βερνικια ενος συστατικου της VITEX που ανεβασε ο Νικος παραπανω. Δεν αξιζει τον κοπο να το σκεφτεσαι αν η σκληροτητα ειναι το κυριο ζητουμενο.

Tα Polyvine τα χρησιμοποιω αποκλειστικα για τις μικροξυλοκατασκευες μου επειδη ειναι πολυ ηπια, στεγνωνουν γρηγορα και ειναι αοσμα.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα

Όλα τα βερνίκια νερού πληρούν τις προδιαγραφές οικολογικού χαρακτήρα και δεν εχει πρόβλημα...
Αυτό που χρειάζεσαι είναι βερνικι κρούστας και όχι food safe που τα περισσότερα δεν αφήνουν τέτοια επιφάνεια..
Γιατί θες κρουστας..;
Η ελάτη θεωρητσι μαλακό ξυλο.. εάν δεν βάλεις κρουστας θα είναι πολύ ευαίσθητο σε εκδόρες, καταπόνηση και δεν θα εχει αντοχη σε εσωτερικες υγρές ουσίες...

Όσο αφορά τα Voc και τα λοιπά που ψάχνεις όντως είναι υπερβολικά καθώς τα βερνικια νερου δεν είναι βλαβερά σε δέρμα,δεν έχουν χημικές ουσίες οσμής που δημιουργούν αναπνευστικό κίνδυνο κύριος και αντέχουν στο χρόνο...

Θα πρότεινα τα πρώτο ζευγάρι που ανέφερε o Nickfor καθώς και ανθεκτικό είναι και θα σου καλύψει όλο το φάσμα αυτών που προανέφερα...

Last edited:

gonzo

Senior Member
7 September 2006
345
και οι φωτογραφίες με τα διάτρητα πανιά. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τις ιδέες!
Δεν κρατήθηκα και έκανα και το παγκάκι:)

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    2.5 MB · Views: 33
  • 2.jpg
    2.jpg
    1.7 MB · Views: 32
  • 3.jpg
    3.jpg
    3 MB · Views: 32

gonzo

Senior Member
7 September 2006
345
Mπραβο, πολυ ομορφα φαινονται! (y)

Σε δυσκολεψε κατι στην ολη διαδικασια?
Ευχαριστώ :)
Νομίζω θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα αν είχα και ένα μικρό γωνιακό τριβείο,
γιατί άφησα αρκετά σημεία-λεπτομέρειες χωρίς τρίψιμο,
κυρίως μέσα σε εσοχές (όπου δεν έφτανε το μεγάλο γωνιακό τριβείο).

Επίσης σηκώνει και μεγάλη βελτίωση το βάψιμο!
Χαλάλι όμως :)

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,851
Φτιάχνω αυτές τις μέρες μια μικρή βιβλιοθηκούλα τοίχου, από μασίφ οξιά, (2 ράφια δηλαδή, με πλαϊνά, σαν κουτί) και ήθελα τα πλαϊνά να είναι μαύρα, χωρίς να χαθούν τα νερά του ξύλου.

Το έχουμε συζητήσει ξανά, η ανιλίνη νερού της Clou είναι τέλεια για αυτή τη δουλειά, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: Ξεβάφει οταν πιάνεις το ξύλο μετά! Και είναι πολύ ενοχλητικό. :(

Αφού λοιπόν πέρασα την ανιλίνη και στέγνωσε, πέρασα και 2 χέρια sanding sealer και γυάλισε όμορφα και πλέον ξέβαφε ελάχιστα (έως καθόλου). :)
Αλλά πέρασα και ένα χέρι βερνίκι νερού της Polyvine, (αλλά υποθέτω πως κάνει οποιοδήποτε) και ενώ την ώρα που το πέρναγα η ανιλίνη ξέβαφε και ανακατευοταν με το βερνίκι και φαινόταν πως θα γινόταν όλα χάλια, όταν στέγνωσε, έδωσε ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Και δεν ξεβάφει ουτε στο ελαχιστο.

2024-11-03_20-15-11.jpg

Δεν ξέρω αν φαίνεται από τις φωτογραφίες, αλλά τα νερά αναδείχθηκαν και η γυαλάδα τα τονίζει ακόμα περισσότερο. Φάνηκε σαν ανάγλυφο το ξύλο!
(και αν θέλεις να μειώσεις τη γυαλάδα, με ένα πέρασμα με ένα σφουγγαράκι 2000 grit, μειώνεται εύκολα).

Ενδιαφέρον μου φάνηκε το πείραμα :)

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,183
Αλλά πέρασα και ένα χέρι βερνίκι νερού της Polyvine, (αλλά υποθέτω πως κάνει οποιοδήποτε) και ενώ την ώρα που το πέρναγα η ανιλίνη ξέβαφε και ανακατευοταν με το βερνίκι και φαινόταν πως θα γινόταν όλα χάλια, όταν στέγνωσε, έδωσε ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Και δεν ξεβάφει ουτε στο ελαχιστο.
Τυχερός είσαι (και θαρραλέος). Εμένα παρόμοια περίπτωση οξιά+ μαύρη ανιλίνη + πολλά χέρια βερνίκι νερού βγήκε σαν εποξική μπογιά/ σαν να έχεις βάψει σίδερο.
Βερνίκι νερού έβαλα ~4 χέρια, μέχρι να σταματήσει να αφήνει μαυρίλες στο πινέλο η ανιλίνη. Κι αυτό επειδή είχα άγχος μην ξεβάψει στο μέλλον.

• Like
Reactions: KOSSTV

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,851
Τυχερός είσαι (και θαρραλέος). Εμένα παρόμοια περίπτωση οξιά+ μαύρη ανιλίνη + πολλά χέρια βερνίκι νερού βγήκε σαν εποξική μπογιά/ σαν να έχεις βάψει σίδερο.
Βερνίκι νερού έβαλα ~4 χέρια, μέχρι να σταματήσει να αφήνει μαυρίλες στο πινέλο η ανιλίνη. Κι αυτό επειδή είχα άγχος μην ξεβάψει στο μέλλον.

Δεν καταλαβαίνω γιατί καταλήξαμε σε τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα :unsure:

Βέβαια, αυτό το 4 χέρια που έκανες, δεν μου φαίνεται σωστό.
Όπως έγραψα, όταν πέρασα το βερνίκι νερού στο τέλος, το χρώμα ξέβαφε και ανακατευόταν με το βερνίκι (κάνοντας το πινέλο μου μαύρο), πήρε μάλιστα μια χάλια - μπλε-μαύρη απόχρωση το ξύλο, οπότε το παράτησα απογοητευμένος.

Μετά από 2 ώρες που γύρισα στο εργαστήριο να δω πως θα διορθώσω το πρόβλημα, είχε γίνει έτσι όπως δείχνω στις φωτογραφίες, οπότε επανέλαβα το "λάθος" και για τα υπόλοιπα και έγιναν τέλεια. :LOL:
Δηλαδή, ένα χέρι μόνο βερνίκι και τώρα δεν ξεβάφει καθόλου, ακόμα και αν προσπαθήσεις.

Αξίζει να το ψάξουμε, γιατί η ανιλίνη είναι πολύ ωραίος τρόπος να χρωματίζεις.
(κάπου είχε γράψει ο @Babis K. πως η ανιλίνη θέλει Shellac μετά, και για αυτό πέρασα 2 χέρια, αλλά ίσως όπως είπε ο Μιχάλης να μην έπαιξε ρόλο. Δεν ξερω ... )

Θα κάνω πειράματα ... :cool:

Last edited: