VAT Number (?)

Μην μπερδεύεστε , ο Ολλανδός δεν θα πληρώσει ΦΠΑ στο Ολλανδικό κράτος , διότι η πώληση εντός Ε.Ε αλλά σε διαφορετικά κράτη , βοηθά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και μάλλον υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες για τέτοιες ενέργειες .

Το VAT σου είναι ο ΑΦΜ σου με το πρόθεμα EL μπροστά με την προυπόθεση ότι έχεις εγγραφεί στο VIES. Πρόκειται φυσικά για επιχειρηματικό και όχι για ιδιώτες. Σημαίνει δλδ ότι δεν θα πληρώσεις ΦΠΑ εφόσον είσαι επιχειρηματίας και έχεις δικαίωμα ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

και μετά θα καταχωρήσεις το τιμολόγιο στα βιβλία σου (ανάλογα με την κατηγορία). Φυσικά θα πρέπει να δικαιολογείται από τον τύπο της επιχείρησης σου-ελεύθερου επαγγέλματος. Νομιζω αν είναι Α.Ε κανένα πρόβλημα.

Αν γίνει λάθος κι είσαι ιδιώτης μια ωραία μέρα θα έρθει ραβασάκι για το φπα από το vies.

Με απλα λογια, κατι που ο Ολλανδος αγοραζει με πχ 1000 ευρω, ο Ελληνας μπορει να το αγορασει με 810 ? (-19% το φπα στην Ολλανδια)

Περιεργο μου ακουγεται.

Αν προκειται για εταιρεια....
Δεν ειναι καθολου περιεργο, ετσι ειναι (εφοσον οπως ειπαν το τιμολογουμενο αφμ ειναι στο vies κλπ).

Απλως δεν τιμολογειται ο ΦΠΑ.

Ψωνίζω χρόνια απο EE με το εταιρικο μας ΑΦΜ δίχως να καταβάλλω ΦΠΑ.
Ακομα και αν το E-site δεν εχει επιλογη για ΦΠΑ στελνω πάντα email και ποτε κανεις δε μου αρνήθηκε να μην καταβάλω τον ΦΠΑ.

Εδω μπορειτε να δειτε εαν ο ΑΦΜ σας ειναι καταχωρημένος για ενδοκοινοτικές αγορές,
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?selectedLanguage=EN

Τσεκαρα το παραπανω, μου λεει:
Yes, valid VAT number αλλα name / Address της εταιριας ειναι κενο.

Σημαινει κατι αυτο ?

δηλαδή ...

αν ως επαγγελματίας θέλω να κάνω παρουσίαση στον πελάτη μου σε 120 ίντσες
με εικόνα υψηλής ανάλυσης
με ηχητική υπόκρουση από πολυκάναλο sacd
αλλά δεν έχω επαγγελματική σχέση με AV δεν μπορώ να αγοράσω από Ευρώπη χωρίς ΦΠΑ ??? :flipout::flipout::flipout:

Μπορεις, αλλα μαλλον τα παραπανω πρεπει να βρισκονται εντος της εταιριας, και οχι σπιτι ...

Αν ειναι valid, ψωνιζεις κανονικα ανευ ΦΠΑ... το οτι δεν δειχνει τα στοιχεια σου δεν ειναι θέμα.

το αν έχεις σχεση με AV δε έχει τοσο σημασία....στην πράξη

Επίσημη τεκμηρίωση (στα Ελληνικα) για οσους ενδιαφέρει πως λειτουργει το σύστημα:

http://ec.europa.eu/taxation_custom...raders/vat_community/dec2007/vat_ec_el-el.pdf

Last edited:
Re: Απάντηση: VAT Number (?)

Αν ειναι valid, ψωνιζεις κανονικα ανευ ΦΠΑ... το οτι δεν δειχνει τα στοιχεια σου δεν ειναι θέμα.

το αν έχεις σχεση με AV δε έχει τοσο σημασία....

εσύ ψωνίζεις, αλλά θεωρητικά έτσι εκπίπτεις την αξία του ΦΠΑ που κανονικά έχεις δικαίωμα όταν το επάγγελμά σου το δικαιολογεί.

Πχ το δικό μου δικαιολογεί την αγορά Η/Υ και σκληρό δίσκο...
media player όμως, θα πρέπει να είμαι πολύ γάτος, και ο εφοριακός άσχετος ...
δεν θα το πρότεινα...εγγυμονεί προβλήματα.

Δικαιολογώ μέχρι και πατατάκια με τιμολόγιο... καλο θα ήταν να ρωτησουν οσοι ενδιαφέρονται τους λογιστές τους... :)

Eδω ΑΕ, αλλα δεν νομιζω οτι μπορουμε να δικαιολογησουμε (ακομη και) πατατακια...

Eδω ΑΕ, αλλα δεν νομιζω οτι μπορουμε να δικαιολογησουμε (ακομη και) πατατακια...

μπορείς ακόμα και το αλάτι από τα πατατάκια...
αλλά νομίζω πρέπει να το έχεις στο κεντρικό ή το υποκατάστημα...