VDSL από τον ΟΤΕ

Εγώ ξέρω ότι έχω εγκατεστημένο FTTH εδώ και χρόνο+ σπίτι μου.. Για να δούμε πότε θα μου προσφέρει ο ΟΤΕ την ίδια δυνατότητα.. Για την ώρα στην περιοχή μου ούτε VDSL δεν δίνει.. ;)

Δημήτρη, το FTTH είναι -σχεδόν- ότι καλύτερο ανάλογα την υλοποίηση. Το GPON σου δίνει 2,5Gbps μεικτά που σε splitter μοιράζονται με ένα contention ratio στους συνδρομητές. Για 100Mbps είναι μια χαρά, για Gigabit είναι απλά κακό. Ναι, προφανώς και το να έχεις 100Mbps ακόμα και μέσω Cogent είναι σίγουρα καλύτερα από τα 5 και 10 Mbps που μπορεί να συγχρονίζουν ορισμένοι συνδρομητές, αλλά δεν είναι σωστή υλοποίηση δικτύου και δεν χρησιμοποιεί και ποιοτικό tier 2&1 πάροχο.

Δεν έχω κάτι με την inalan, με το GPON έχω.

Ο ΟΤΕ λοιπόν τι τεχνολογία θα έχει; Θα δίνει εγγυημένο bandwidth στον κάθε οικιακό πελάτη του; Και πόσο και σε τι τιμή;

Καταλαβαίνεις ότι τα πιο πολλά από τα παραπάνω ερωτήματά μου είναι ρητορικά.. ;)

Ε μιας που ρωτάς ντροπή να μην σου απαντήσω :D

12x10Gbps capacity (που μπορεί να γίνει x100Gbps σε άλλο συνδυασμό routers) σε κάθε KV και G.FAST που σου δίνει στα 100m 1Gbps+ σε ανάπτυξη FTTB. Εγγυημένο bandwidth δεν έχεις παντού ώστε να είναι νομικά καλυμμένοι, ωστόσο επαρκεί με το παραπάνω. Αυτά για το 1Gbps, για τα 100Mbps έχω ανοίξει και θέμα που τα έγραψα αναλυτικά. Τώρα για τις τιμές...27 ευρώ πάντως δεν θα είναι.

Πηγαινοντας μολις τωρα στη σελιδα του ΟΤΕ για "ελεγχο διαθεσιμοτητας", εβαλα το τηλεφωνο μου και μου εβγαλε αυτην την οθονη

View attachment 140289

μηπως... λεω μηπως.. η πανω γραμμη που βγαζει μονο "μη διαθεσιμο στην περιοχη σας", θα δειξει συντομα "VDSL 100 Mbps" ;

:party:

100/10 είναι το πιλοτικό, και άνευ εκπλήξεως εκεί θα είναι και το εμπορικό.

Κλασικά στο 10/1 το up/down ratio του πΟΤΕ.

τραγικο οταν οι επαγγελματιες ενδιαφερονται περισσοτερο για το upload παρα για το download.

Οτιδηποτε λιγοτερο απο 1/1 ειναι αλητεια.

θυμαται κανεις οταν ειχε πρωτοδιατεθει πειραματικα (οπως γινεται τωρα με το vectoring) το "κλασσικο" vdsl τι ταχυτητες εδιναν; Ωστε να συγκρινουμε τα πειραματικα πακετα με τα πραγματικα-εμπορικα
Να δουμε δηλαδη αν εχει νοημα το κραξιμο μας :)

Πάντως με αρκετό κόσμο που έχω μιλήσει, τους είναι αδιάφορο το upload.
Και εχουν δίκιο με την χρήση που κάνουν.
Πέρα από το ανεβάσεις μαζικά αρχεία σε κάποιο cloud, δεν υπάρχει αλλος λόγος για εναν οικιακο πελατη.

Αν έχεις κανάλι στο youtube με μεγάλα καθημερινά videos μια χαρά το θες.
Και το cloud είναι επίσης σημαντικό.

Ας το κάνουν έστω 100/20.