VDSL από τον ΟΤΕ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: VDSL απο τον ΟΤΕ

Όχι πια βρε! Γκρίνιαξα όσο γκρίνιαξα και τέλος!:D
Με τα 2mbps που είχαμε πρίν ήταν δράμα.

Θα βρω κανένα μέσο να ξαναπάτε στα 2...καλύτερα ήταν πριν,είχε ενδιαφέρον :flipout::flipout::flipout:

Last edited:
Re: Απάντηση: VDSL απο τον ΟΤΕ

Αυτο είναι εξακρυβωμενο; Γιατί σκέφτομαι να ξαναβάλω hol όπου είχα πριν απο 1 χρόνο.. Και είχα traffic τουλάχιστον 1tb το μήνα.

Σε εμένα τουλάχιστον εφαρμόζεται. Μην κάνεις το λάθος..

Re: VDSL απο τον ΟΤΕ

Δεν είναι κακό το traffic shaping. Εξαρτάται πως εφαρμόζεται.

Αν εφαρμόζεται περιορίζοντας τους λιτσαδόρους ώστε όλοι να έχουν μία καλή διαδικτυακή εμπειρία (πχ να μη σπάει κάθε 5 δευτερόλεπτα ένα video από youtube) τότε είναι θεμιτό.

Πως ακριβώς εφαρμόζεται το traffic shaping σε σένα;

Κλασικά πράγματα.. Κλειδώνω στα 14Mbps και κάτι ψιλά.. Από αυτά ώρες αιχμής παίρνω περίπου τα 10 σε απλά downloads και τα τρία (κυριολεκτικά) από BitTorrent. Αργά το βράδυ (μετά τη 1-2) ξεμπουκώνουν και τα P2P..

Εννοείται ότι η άλλη ADSL που έχω (από άλλο ISP) κατεβάζει κανονικά όλο το 24ωρο από όπου και αν κατεβάζω.

14 mbps σε interleaved ή fast path;(Η Hol νομίζω χρησιμοποιεί interleaved).

Ε καλα δεν ειναι και κατι σπουδαιο το TS. Ακομα και ο ΟΤΕ το εκανε. Μπορει η HOL να βαζει TS επειδη δεν εχει να πληρωσει αναβαθμισεις για εξωτερικες διασυνδεσεις. Διαμαρτυρονται καποιοι αλλα αυτη κανει οικονομια. Τρελο ισως σεναριο :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: VDSL απο τον ΟΤΕ

Mη το λές φίλε μου. Εξαρτάται.
22-23mbps έχω σταθερά στο σπίτι και στο γραφείο. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχω πέσει κάτω απο 20.

Τι στο καλό πάνω από τον ΟΤΕ μένεις/εργάζεσαι? :-)

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφόρηση.
Εγώ είμαι από τους "προνομιούχους" με μέγιστη ταχύτητα 2Mbps.
Τι και αν το καφάο είναι στον κήπο μου, τι και αν απέχω 200 μέτρα από το τηλεφ. κέντρο του ΟΤΕ... Μέγιστο 210KB/s μετά τις 23:00, μέγιστο 60KB/s την ημέρα.

Οπότε δεν είναι μόνο σε τι ταχύτητα κλειδώνει το μόντεμ, αλλά και τι εύρος μπορεί να δώσει ο ΟΤΕ (το οποίο το μοιράζεσαι με όλους του γείτονες...).

Σε τι ταχύτητα κλειδώνεις? Πολύ περίεργη συμπεριφορά της γραμμής...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: VDSL απο τον ΟΤΕ

Τι στο καλό πάνω από τον ΟΤΕ μένεις/εργάζεσαι? :-)

Μπα!
~800 μέτρα το σπίτι και ~600 το γραφείο.
Είναι και ο καθαρός αέρας της εξοχής βλέπεις :D:D

Εδώ το αποτέλεσμα του speedtest.net, ως συνήθως δίνει λίγο χαμηλότερη ταχύτητα
attachment.php

Attachments

• speedtest_1.jpg
    speedtest_1.jpg
    51 KB · Views: 122

Με αυτο το διαγραμμα απο το fritz της ΗΟΛ ,πιανω μονο 4-6 mbps .... τι φταιει νομιζετε ?
Kαλωδια, modem, hol, αποσταση απο καφαο .... ?
attachment.php

Attachments

• Screen shot 2011-03-16 at 12.38.25 Ï€.μ..jpg
    Screen shot 2011-03-16 at 12.38.25 Ï€.μ..jpg
    36.3 KB · Views: 179
Απάντηση: VDSL απο τον ΟΤΕ

Τα 40 dB εξασθένησης της γραμμής σου. Βρίσκεσαι αρκετά μακριά από το κέντρο με τα dslam, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις γραμμές του σπιτιού.

Έχεις πολύ μεγάλο attenuation, πράγμα που σημαίνει ότι είτε είσαι πολύ μακρυά από το DSLAM είτε έχεις κάποιο πρόβλημα στην καλωδίωση ή και τα δυο..

Ενδεικτικά εγώ έχω το μισό attenuation από εσένα..

Επίσης η γραμμή σου πρέπει να είναι σχετικά ασταθής λόγω μικρού SNR. 6db είναι οριακά.

Βεβαια υπαρχουν καλυτερα και χειροτερα :flipout: :earmuffs:

H γραμμη μου στο πατρικο απο ΟΤΕ
dmt20100713_1338.jpg

Η γραμμη της HOL στην Αθηνα (με 1,3 πειραγμενο snr ειχα dsl uptime 113 ημερες)
OrbMT_20100425_231518.jpg

Η αλλαγη της ιδιας γραμμης HOL με ΟΤΕ στο ιδιο διαμερισμα θα επρεπε να τερματιζει (δυστυχως με att=4 δεν παει παραπανω λογω γειτονικων isdn γραμμων)
View attachment 65081

Οποτε οτι σου κατσει ειναι !!

To φανταστηκα... πως μπορω να μαθω την αποσταση απο το dslam ?
Και πως να διαπιστωσω αν εχω προβλημα στις γραμμες ?

1. Μπες πρώτα σε αυτή την σελίδα και δες που βρίσκεται το κοντινότερο dslam από σένα, και υπολόγισε χοντρικά την απόσταση.

http://www.adslgr.com/features/map/

2. Μετά δες εδώ αν η απόστασή σου συμβαδίζει με το attenuation σου

http://www.gonet.gr/xrisima-boithim...ttenuation-Noise-Margin-kai-Output-Power.html

3. Πάρε τηλέφωνο την HOL και ρώτα την ποιο είναι το dafault SNR, και ζήτα τους να στο αλλάξουν αν δεν είναι το 6 που έχεις. Επίσης αν υπάρχει μεγάλη απόκληση στο 2ο βήμα που σου είπα, ρώτα τους και προσπάθησε να φέρεις δωρεάν τεχνικό να ελέγξει τις καλωδιώσεις σου. Καμιά φορά η ευθύνη δεν είναι του σπιτιού. Σε μένα άλλαξε ο ΟΤΕ καλώδια στο τετράγωνο, και έπεσε το attenuation από 29 σε 22. Αν εσύ είσαι δίπλα στο dslam και έχεις attenuation 40, κάτι πάει πολύ λάθος.

Απάντηση: VDSL απο τον ΟΤΕ

Τα 40 dB εξασθένησης της γραμμής σου. Βρίσκεσαι αρκετά μακριά από το κέντρο με τα dslam, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις γραμμές του σπιτιού.

Ακριβώς.
Με 9db attenuation χτυπάω πάνω απο 22mbps, οπότε μάλλον είσαι μακρυά απο το dslam ή η γραμμή σου έχει πρόβλημα

Κλασικά πράγματα.. Κλειδώνω στα 14Mbps και κάτι ψιλά.. Από αυτά ώρες αιχμής παίρνω περίπου τα 10 σε απλά downloads και τα τρία (κυριολεκτικά) από BitTorrent. Αργά το βράδυ (μετά τη 1-2) ξεμπουκώνουν και τα P2P..

Εννοείται ότι η άλλη ADSL που έχω (από άλλο ISP) κατεβάζει κανονικά όλο το 24ωρο από όπου και αν κατεβάζω.

Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο bandwidth, τότε μία λύση σαν αυτή που περιγράφεις για μένα είναι θεμιτή. Από το να σέρνονται όλοι, είναι πολύ σωστότερο να περιορίζονται τα P2P. Τα P2P δεν είναι interactive, τα αφήνεις να κατεβαίνουν και θα κατέβουν. Αν όμως σπάνε τα streaming από Youtube ή έχεις stalled connections σε web surfing, ο πελάτης μένει δυσαρεστημένος.

Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο στη δική μου HOL, ίσως να εφαρμόζεται πιλοτικά σε κάποιους και όχι σε όλους, αλλά θεωρώ πως καλά κάνουν - αφού δε μπορούν να αναβαθμίσουν το συνολικό τους bandwidth.

Τη στιγμή όμως που δεν είναι ιδιαίτερα φθηνοί και οι άλλοι δεν έχουν τέτοια θέματα, δεν το βρίσκω σωστό. Εννοείται ότι δεν αναφέρεται πουθενά στους όρους χρήσης ή στο συμβόλαιο..

Βασικά αν την είχα για κύρια γραμμή θα την είχα κόψει και θα είχα πάει αλλού.