Vibrapod και άλλα...

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Αναρωτιέμαι αν έχει μπει κάποιος στη διαδικασία να δοκιμάσει διάφορες ακίδες, λαστιχάκια και διάφορα απομονωτικά/αντικραδασμικά όχι στα ηχεία αλλά στα μηχανήματα. Και άντε στα transport που έχουν κινητά μέρη κάτι μπορεί να γίνεται, στα ενισχυτικά όμως?
Διαβάζοντας κάποια άρθρα κατά καιρούς εισέπραξα μια άποψη ότι μπορεί στη διαφορετική στήριξη να χρεώνεται (ή να πιστώνεται αντίστροφα) μεγάλο μέρος της απόδοσης των ενισχυτικών. Φυσικά πειράματα με αξεσουάρ των εκατοντάδων δεν γίνονται οπότε σκέφτομαι μήπως κάποιος γνωρίζει για τα Vibrapod τα οποία είναι και σχετικά φθηνά ή γνωρίζει άλλες λύσεις αυτού του τύπου ή και πατέντες με τα ίδια αποτελέσματα.

Εγω προσωπικα με πειραματισμους δεν ειδα διαφορες. Βεβαια ο ενισχυτης παταει ηδη σε 5αποντο ξυλο απο στρωματα mdf θαλασσης (exelixis) το οποιο ακουμπαει στο πατωμα με ακιδες. Θελω να πω οτι καλυτερα να παιξει καποιος με το rack δινoντας σωστη στηριξη και απομονωση απο πιθανους κραδασμους παρα να μπει σε ενα τριπακι δοκιμης που πιστευω οτι θα ειναι αρκετη ταλαιπωρια. Εχω δοκιμασει και τα aktyna στο cd μου χωρις να ακουσω διαφορες. Μια φτηνη λυση δοκιμασμενη που θα σου προτεινα ειναι λαστιχενια ποδαρακια (τα εχει ο Τζωρτζακης νομιζω) και απο κατω τεσσερα κομματακια κοριαν (τα ειχα κοψει στην exelixis).

Αυτό που θα σου πω είναι ότι αξίζει και με το παραπάνω να ασχοληθείς με τη στήριξη όλων των συσκευών σου.

Τα Vibrapods σε εμένα δουλέψανε πολύ καλά στην πηγή. Όχι ότι στα ενισχυτικά δεν κάνανε κάτι καλό (καλύτερο από το να ακουμπάς τη συσκευή στο έπιπλο κατευθείαν), αλλά όταν τα δοκίμασα στην πηγή (άσχετα σε ποια πηγή) πάντα βελτίωναν το αποτέλεσμα.

Για μένα αξίζει να ασχοληθείς με τα 1000.

Πειράματα μπορείς να κάνεις με πολλά από τα υλικά που μπορείς να βρεις σχεδόν δωρεάν δίπλα σου: Σαμπρέλες, λάστιχα από καζανάκια, σουβέρ από φελλό, κομμάτια ξύλου κλπ κλπ κλπ.

Θα βγάλεις μόνος σου τα συμπεράσματά σου για το αν αξίζει ή όχι να ασχοληθείς.

Το "κόλπο" είναι να παίζεις με τις συχνότητες συντονισμού. Αυτό δεν αφορά μόνο τη στήριξη, αλλά ίσως και κάποιο βάρος επάνω από τη συσκευή, όπως πχ ένα βαρύ βιβλίο.

Κάντε το εξής: Πάρτε ένα cd με τόνους και βάλτε το να παίζει χαμηλά, από τους 100 κύκλους και πάνω. Προσοχή μη κάψετε κανένα ηχείο.
Ενώ παίζει το cd και πειραματίζεστε με διάφορες συχνότητες, παρατηρήστε ακουμπώντας τις συσκευές σας ότι δονούνται και συνήθως σε διαφορετική συχνότητα η καθεμιά.
Όσο εντονότερο είναι το φαινόμενο, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για σωστή στήριξη.

Αυτό με το βάρος επάνω στο cd μη το γελάτε. Δυστυχώς πολλές δονήσεις μεταφέρονται από αέρος, οπότε και το καλύτερο ρακ να έχουμε δε καταφέρνουμε και πολλά πράματα.

Για τελικους ανω των 20 κιλων, προτεινω το "Πολεμος και Ειρηνη" διτομο, με σκληρο εξωφυλο.:grandpa:

well ολα αυτα τα χρονια διαβαζοντας περι ετοιμων και φτιαχτων αντικρααδασμικων και πειραματιζομενος ειδα οτι οι συνδιασμοι ειναι ατελειωτοι.
Στην αθηνα θα βρεις στο βασιλοπουλο ,απ αντιπροσωπος ειναι καπου στην κρητη.Ειναι γεγονος οτι ολα δουλευουν αρκει να τα ακους,αυτο με το βιβλιο
υπαρχει και σαν ετοιμο γυρω στις 60 λιρες αν αντεχεις ,επισεις και η εσω αντικραδασμικη βελτιωση αξιζει,οπως η προστασια απο rf , emi περιμενω καποια νεα υλικα απο αμερικη ωστε να δω τι κανουν και αυτα.Σημαντικο ειναι πως αντιλμβανεσαι αυτο που κανεις π.χ σε μερικους το κοριαν στεγνωνει τις μεσαιες ,σε αλλους ειναι μια χαρα αλλοι παλι βλεπουν διαφορα με κατι και αλλοι οχι.Ετοιμαζω μια πατεντα με απομωνωση με διαφορετικα υλικα οταν θα ειναι ετοιμη θα ανεβασω φωτο,επισεις καθε συσκευη αποδιδει διαφορετικα με π.χ ακιδες σοπμποθανη ανεστραμενους μαγνητες .Πριν αγορασεις ζητα να δοκιμασεις αν δουλευει στα μηχανηματα σου αυτα που κοιτας.υλικα και τροποι πολλοι οπως και ποσα απο 30-1000 ευρο.κρητηριο δεν ειναι η τιμη αλλα η αποδωση.

Από ότι κατάλαβα χρειάζεται περισσότερο χρόνος και λιγότερο χρήμα...

Θα ξεκινήσω από τα βαριά βιβλία (ευτυχώς υπάρχουν όλα τα μεγέθη και σχήματα...:flipout: ) και θα συνεχίσω με την κόψε-ράψε λύση...

Ρε σεις, με δουλεύετε?

Βάρος επάνω σε συσκευή δοκίμασα μόνο επάνω σε CD.

Δεν είχα ποτέ ενισχυτή τελικό ή προ που να ταλαντώνει τόσο πολύ με τη μουσική.
Και φυσικά τίθεται και θέμα εξαερισμού, οπότε μη το δοκιμάζετε.

Στο Rotel 991 που είχα ζευγαράκι με τον accuphase E211 είχα πάθει σοκ με τη διαφορά που έκανε ένας τόμος "ΔΟΜΗ" επάνω του. Σαν να είχα αλλάξει player.
Ένα κομμάτι (και δισκάκι γενικότερα) το οποίο βοηθάει να καταλάβουμε τις διαφορές είναι αυτό της Cassandra Wilson που έχει μέσα το "you don't know what love is".
Προσέξτε τη φωνή της Cassandra πριν και μετά το...βιβλίο. Παίξτε γύρω στα 90-95 db.

Άντε, για να σας κάνω να το δοκιμάσετε σίγουρα να σας πω ότι το εν λόγω cd είναι αναφοράς του Τζωρτζάκη από εποχή Audio.

Άντε βρε, κάντε δοκιμές, μη με δουλεύετε εδώ μέσα.
Αν δεν ακούσετε διαφορές εγώ πάλι εδώ είμαι για το γιουχάισμα.

Βέβαια, όλα αυτά τα ακούω με τα maggies, τώρα εσείς τι ηχεία έχετε...:ears:

ποιος δουλευει ποιον
by the way για παλιοηχεια εχω ενα ζευγαρι wilson audio alexandria
σκατε 30 λιρες συν τα ταχυδρομικα

Attachments

• fluxdump.jpg
    fluxdump.jpg
    11.9 KB · Views: 44
Δεν ξερω βρε παιδια.Πιστευω 100% (και απο τεστ δικα μου) οτι αυτα τα πραγματα αλλαζουν τον ηχο.Αλλες φορες προς το καλυτερο αλλες προσ το χεριοτερο.Θελει πειραματισμο!
ΑΛΛΑ......
Το θεωρω ΠΟΛΥ βαρετο και ψυχοφθορο να κανεις τετοιες δοκιμες. Προτιμω να ακουω με λιγο λιγοτερο γλυκες μεσαιες και να κερδιζω την ηρεμια μου!Ετσι το βλεπω εγω!

ποιος δουλευει ποιον
by the way για παλιοηχεια εχω ενα ζευγαρι wilson audio alexandria
σκατε 30 λιρες συν τα ταχυδρομικα

Με 30 λίρες γουϊλσον? που έχει να πάρω κι εγώ? :grinning-smiley-043

Φίλε argi, όταν κάνω πλάκα κάνω πλάκα. Σε αυτό που λέω με το βιβλίο δεν κάνω καθόλου πλάκα.
Έχω δοκιμάσει και πολλά περισσότερα "κουφά" πράματα για τα οποία ή δεν κατάλαβα τίποτα ή δε κατάλαβα τι κατάλαβα.

Σε αυτή την περίπτωση το δοκίμασα, μου έκατσε και από εκεί και πέρα άρχισα να το ψάχνω.

Και αυτό το μοιράζομαι μαζί σας.

Αν θέλετε μπορείτε να κοροϊδεύετε όσο θέλετε.

Αυτά που προτείνω μπορείτε να τα δοκιμάσετε ανέξοδα. Δε πρότεινα κανένα καλώδιο των 1000 ευρώ.

Οπότε στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να ακούσω πολλά "ρε το μαλλλλλλλ...."

Στην καλύτερη όμως θα έχω βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να πάνε παραπέρα την έρευνά τους για το αγαπημένο μας χόμπι, οπότε αυτό είναι καλό.
Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Αυτές τις δοκιμές τις έκανα από εποχής Chario millenium II ακόμη, όταν τα είχα στο κύριο σύστημα. Οπότε αυτό που είπα για τα ηχεία ήταν αστειάκι.

Αλλά θεωρώ ότι αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται ηχητικές διαφορές στη στήριξη των μηχανημάτων του, υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να το ψάξει.

Άσχετα με το κόστος του "στερέου".

-bye-

δεν το ειπα για σενα αλλα για αυτον που εστειλε pm και δεν τα λεει στον αερα ,εγω μονο στον αερα μιλαω.Και για το αν κατι κανει η οχι δουλεια τα αυτια μας μαρτυρας.Τωρα αν ειναι ψυχοφθωρο οι κανω το κανω για χομπι
αν το ναω για να μου προκαλεσει αγχος απλα το αφηνω

Πάντως ο βαθμός που επηρρεάζουν αυτές οι αλλαγές την συμπεριφορά του συστήματος εξαρτάται και από το ρακ. Εγώ, ας πούμε που δεν έχω έπιπλο ειδικό για αυτή τη δουλειά βλέπω ότι οι αλλαγές είναι πιο έντονες.
Όταν δοκίμασα να βάλω χαμηλότερα το CD (σε χαμηλότερο ράφι) είχα αλλαγές. Όταν το έβαλα στο πάτωμα είχα αλλαγή.
Εγώ πάντως το πείραμα το έκανα με το βιβλίο πάνω στο 50άρι και νομίζω ότι υπάρχει αλλαγή. Θα το παιδέψω παραπάνω όμως για να είμαι σίγουρος.

Στην αρχη δεν εγραψα στο McZab να μην ασχοληθει με αυτα. Απλα εγραψα οτι αποψη μου ειναι οτι πρωτα ασχολουμαστε με το rack, και μετα με τζιρτζιλα μιτζιλα. Ο χρονος και το χρημα που θα χρειαστει για αυτα τα μπεινιλικια μπορει να αποδωσει καλυτερα στο ψαξιμο rack αρχικα. Γιατι μπορει να ακους διαφορα οταν βαζεις ενα βιβλιο (διαφορα ακους και οταν αλλαζεις ενα πινακα στον τοιχο) αλλα καλο ειναι να υπαρχουν προτεραιοτητες. Εγραψα τις δικες μου.