Vintage amplifier restoration.

Δεν με λέτε???
Από που (ποιό σημείο/στάδιο) θα ήτο φρόνιμον... να βγάλω ένα pre-out???
Τι ισχύει συνήθως εκ των κατασκευαστών?

Επισυνάπτω σχέδιον στην αρχή του νήματος (δια τους έχοντας όρεξην, νυχτιάτικα...)

Ο Χιονάνθρωπος των ...Βερμίων ξαναχτυπά! :aetsch:

Βρε ορεσίβιε τι πας να καταστρέψεις πάλι;

Ακριβώς έτσι κατάστρεψα δύο ολοκληρωμένους πρίν κανα 25άρι χρόνια. Έναν Kenwood δικό μου και έναν Yamaha φίλου.

Τους άλλαξα μ/σ με πιο βαρβάτους, στον δεύτερο μάλιστα είχα βάλει τοροειδή τυλιγμένο στο χέρι. Τους τύλιγε ένας τύπος κάπου πίσω από τον Ευκλείδη. Τους άλλαξα και πυκνωτές τροφοδοσίας με βαρέλες...

Τι τα θέλεις; Παίξανε καλά βέβαια στην αρχή, γκάζι δυναμικά κλπ αλλά μετά από 6 μήνες στην τσίτα τσαφ! και πάει ο Kenwood! Του άλλαξα τα τελικά αλλά μετά από λίγο ξανά τσαφ και ξανά.... Ήταν και πανάκριβα τα άτιμα. Τον μετέτρεψα λοιπόν και εγώ σε προ και έφτιαξα έναν mini crescendo και ησύχασα.

Και ο φίλος μία από τα ίδια. Κατέληξε με Yamaha προ + mini crescendo. Ο δικός του μάλιστα δουλεύει ακόμα μετά από 20 τόσα χρόνια.

Την πάτησα σαν κάτι τύπους που βάζανε μηχανές 1500cc σε Yugo!

Άστο το μηχανάκι όπως είναι από την μαμά του. Απείραχτο θα έχει και αξία σαν αντίκα. :antlers:

:ciao:

Το επαναφέρω γιατί έχει αξία και για να του δοθεί η προσοχή που πρέπει (μη μείνεις και με τη χαρά του νέου, πιο βαρβάτου μετ/τή, χωρίς τρανζίστορ εξόδου όμως).

Οι μικροί σε μέγεθος μετ/τές λειτουργούν σαν ασφάλεια στα πολλά "γκάζια": επειδή έχουν χειρότερο regulation από τους μεγάλους, ρίχνουν την τάση όταν τους ζητείται πολύ ρεύμα. Αυτό δεν συμβαίνει με τον πιο βαρβάτο, με αποτέλεσμα (ανάλογα με τη σχεδίαση και το για πόσο χρόνο ζορίζεις τον ενισχυτή) να βγαίνεις εκτός SOAR των ημιαγωγών και... τσουφ!

Προσοχή λοιπόν στις μεγάλες εντάσεις μετά τη μετατροπή.

@Άρη σχέδιο παίζει εδώ:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/48149/Luxman_L200, L210, L220.html

@Κώστα φχαριστώ.
Αυτό με τα πολλά γκάζια το έχω νοιώσει.
Ο μικρός σε στιγμές κεφιού "έστειλε" έναν άλλο vintage που έχω.
Δεν τον έπιασα ακόμα να δω τι συμβαίνει αλλά μόλις τον ανάβεις καίει ασφάλεια με τη μία...
Και δεν είχαμε αλλάξει μ/τ...
Μόνο πυκνωτές τροφ.
Από 8700 σε 10000.

Χμμμ, γενικώς δύσκολο να πάρεις έξοδο pre αν δεν κόψεις το επόμενο στάδιο, γιατί αλλιώς βγάζεις παράλληλα το φορτίο της εξόδου (ο επόμενος τελικός) και έχεις προβλήματα οδήγησης και όχι μόνο. Πάντως από μία γρήγορη ματιά, το μόνο μέρος που φαίνεται να μπορείς να κόψεις το σήμα είναι μετά το Q101

Υ.Γ. πωπω ξενύχτι...

Γιαννη, παρε απο το βυσμα A7 (πριν το Q101 οπως λεει και ο Αρης) αν θελεις να εχεις και ρυθμιση εντασης η παρε απο REC αουτ αν δε θελεις ρυθμιση.

Οπως βλεπω, την ρυθμιση της τονικοτητας την υλοποιει μεσα στον βρογχο αναδρασης του τελικου και οχι με αλλο σταδιο πριν.
Μειωνει το κοστος ετσι αλλα ειναι και κομματι επικινδυνο!
Τον εχει προσεξει παντως ο Ιαπωνας, με τα current mirrors και τα cascode του!

Ωραία.
Το Α7 είναι καλωδίωση οπότε μπορώ να κόψω και να φτιάξω με RCA ένα pre-out/main in.
Θέλω κανονικές λειτουργίες προενισχυτή επειδής ενδέχεται να κάνω μια μικρή διενισχυσούλα...

Φχαριστώ (και για το ξενύχτι...).
Καλό Σ/Κ.

Ωραία.
Το Α7 είναι καλωδίωση οπότε μπορώ να κόψω και να φτιάξω με RCA ένα pre-out/main in.
Θέλω κανονικές λειτουργίες προενισχυτή επειδής ενδέχεται να κάνω μια μικρή διενισχυσούλα...

Καλό Σ/Κ.

Καλό είναι να μην αφήσεις floating την είσοδο του Q101 πάντως... γείωσε την ή κόψε την τροφοδοσία της αν μπορείς με κάποιο ρελέ. Και για κανένα λόγο μην συνδέσεις δύο τελικούς πάνω ταυτόχρονα (στάδιο εξόδου + άλλος τελικός). Καταστροφικά αποτελέσματα...

(το ξενύχτι δεν ήταν για εσένα :flipout:)

Re: Απάντηση: Vintage amplifier restoration.

Ωραία.

Καλό Σ/Κ.

θα χρειαστείς ένα buffer όπωσδηποτε.. με 100k ποτ θα έχεις προβλημα 99,9% νομίζω.. και χάνεις τα ρυθμιστικά bass treble, γιατί τα έχει στην ανάδραση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Vintage amplifier restoration.

θα χρειαστείς ένα buffer όπωσδηποτε.. με 100k ποτ θα έχεις προβλημα 99,9% νομίζω.. και χάνεις τα ρυθμιστικά bass treble, γιατί τα έχει στην ανάδραση.

Μετά την χαρά η απογοήτευση...

Το ποτ αν χρειαστεί το αλλάζω με μικρότερο.
(μου κάνει εντύπωση που χρησιμοποιεί γραμμικό).
Τα ρυθμιστικά δεν με πολυαπασχολούν.
Το μπάφερ όμως είναι κάτι δύσκολο για μένα.
Βλέπω να παρατώ την ιδέα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Vintage amplifier restoration.

Πάντως στο ebay έχει απειρα bufferάκια για να δεις...
Π.χ. -> εδώ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Vintage amplifier restoration.

οχι τίποτα τρελό.. δύο opa604 (ή ένας διπλός, όποιος ναναι) με δύο 79χχ/78χχ για τις τάσεις τους σε μία διάτρητη..

Kάποιος με μάτιασε ρε παιδιά τι να πω.
Γκαντεμιά στο μεγαλείο της.

Τέλεψα σήμερις τον λουξμανάκο.
Του κάνω έλεγχο, του ξανακάνω, όλα τζετ.
Χώνω την πρίζα περιχαρής...
Και τσαφ η κεντρική ασφάλεια του στα 230.
Βρισίδια,αλλάγή ασφάλειας μπας και ήταν μικρή η μανίσια με άλλη διαθέσιμη αλλά μικρότερη.
Από 1,25 έβαλα 1Α.
Ξανά τσαφ...
Ψάχνω ξανά την πλακέτα, πολικότητες... όλα καλά.
Μετράω μεταξύ τους τους ακροδέκτες της συμμετρικής τάσης πάνω στην πλακέτα και βλέπω ένα ωραίο βραχυκύλωμα...
Κόκκινα με μαύρο βραχυκυκλωμένα του κερατά.
Ξαναματαψάχνω τις εργασίες.
Και πάλι όλα καλά.
Αποσυνδέω τον αμημένο μ/τ.
Μετράω την είσοδο της συμμετρικής στην πλακέτα και όλα καλά!
Πουθενά βραχυκύκλωμα.
Μετράω το δευτερεύον του μ/τ και το βρίσκω βραχυκυκλωμένο!
Μάυρο με κόκκινα 0 αντίσταση!

Δεν μπορώ να καταλάβω πως έγινε αυτό.
3 μέρες είχα τον ενισχυτή στο ρεύμα και όλα καλά.
Μόνο που ζεστάθηκε λίγο ο μ/τ.
Καμία άλλη ένδειξη.
Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό.
Είναι δυνατόν να χαλά μ/τ ίσως από πολυκαιρία και αχρηστία???
Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο...

Αύριο θα βάλω τον μανίσιο μ/τ ευελπιστώντας να μην άρπαξε τίποτα άλλο στον ενισχυτάκο, γιατί είναι κρίμα... την αγανάκτηση.

Πολυκαιρισμενος μηπως ο ΜΣ και μολις ζεσταθηκε λιγο, εφυγε το βερνικι απτις σπειρες του συρματος?..το χα παθει κ γω με εναν παλιο 12v 10Α, που μου τον δωσανε τζαμπε κ ηταν 10-12 χρονων...μαλον η υγρασια τον εφαγε...

Απάντηση: Re: Vintage amplifier restoration.

ευτυχώς όπως λες, καλή συνέχεια!

Σ' ευχαριστώ πολύ.

Λοιπόν τα εξαρτήματα που μπήκαν είναι τα γνωστά που δουλεύω.
Evox πολυπροπυλενίου, Panasonic FC και Vishay ηλεκτρολυτικοι.
Στο phono αλλάχθηκε ο παλιός NJM 2048 με ΑD/op275.
Aλλάχθηκαν και οι πυκνωτές τροφοδοσίας με ίδιας χωρητικότητας αλλά κινέζικους (προσωρινά).
Τώρα στρώνει αλλά έδειξε από την αρχή τα καλά του στοιχεία.

Κάποια στιγμή θα αφαιρέσω το balance ποτ και στην θέση του θα μπουνε δύο αντιστάσεις των 125ΚΩ.

Τώρα έχω ένα προβληματάκι και θέλω βοήθεια παίδες:grinning-smiley-043.
Δεν μπορώ να ρυθμίσω το ρεύμα ηρεμίας.
Βάζω το πολύμετρο στο ΤΡ1 και ΤΡ2 (στο άλλο κανάλι ΤΡ3/ΤΡ4)
Μου δείχνει πάντα 0mV.
Όταν το μηχανάκι λαλάει ανεβοκατεβάζει ενδείξεις (από 9,5 έως 25mV αναλογα της θέσης του Volume).

Τι κάνω λάθος????

Για τον L200 λες? Που ειναι τα TP1,2,3,4 ?
Γενικα το ρευμα ηρεμιας ρυθμιζεται με το volume στο 0 και χωρις φορτιο στην εξοδο.

Για τον L200 λες? Που ειναι τα TP1,2,3,4 ?
Γενικα το ρευμα ηρεμιας ρυθμιζεται με το volume στο 0 και χωρις φορτιο στην εξοδο.

Ναι Γιώργο για τον L200.
Έχει στην πλακέτα αυτά τα 4τσουνιά, δύο για το λέφτ και δύο για το ράιτ τσάνελ.
Έχει και από ένα τρίμερ σε κάθε κανάλι για να ρυθμίζεις.
Θέλει 15mV.
Ρε λες ο πολύμετρας μου να θέλει πέταμα???

Βαζεις την ενταση στο ελαχιστο (μηδεν), βγαζεις τα ηχεια και μετρας.
Πρεπει να ειναι σταθερο η εστω πολυ αργα μεταβλητο προς την μια κατευθυνση στην αρχη μονο, μετα το power-on.
Ρυθμιζεις (εδω ειναι πολυ βολικο ενα οργανο βελονας) και μετα απο κανα 10λεπτο ξαναμετρας. Πρεπει να παιρνεις την ιδια μετρηση +- 5mV .

Ειναι ετσι?