Vintage : Εγγλεζικα η οχι ?

Status
Not open for further replies.
Τα ξανάπαμε στην αρχή του θέματος,κάνοντας αναδρομές αρκετά αναλυτικά.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/109848-Vintage-Εγγλεζικα-η-οχι/page5
Οι μετά...Χριστόν προφήτες,είναι πάντα άπειροι-ειδικά εν Ελλάδι...
Καμιά τεχνολογία,όταν είναι στα σπάργανα δεν γίνεται να μην έχει πολλά προβλήματα.
Τώρα,40-50-60... χρόνια μετά,είναι εύκολο να τα κοιτάμε υποτίθεται "αφ' υψηλού", χλευάζοντας τους τότε πρωτοπόρους δημιουργούς και ν' αλλάζουμε εξαρτήματα μ' άλλα που τότε δεν υπήρχαν κάν,ασελγόντας κυριολεκτικά πάνω σε μηχανήματα που πάνω τους είναι γραμμμένη στην πορεία των δεκαετιών η ιστορία του Hi Fi .

Last edited:
Re: Απάντηση: Vintage : Εγγλεζικα η οχι ?

ασελγόντας κυριολεκτικά πάνω σε μηχανήματα που πάνω τους είναι γραμμμένη στην πορεία των δεκαετιών η ιστορία του Hi Fi .

:SFGSFGSF:

Εγώ χλευάζω;Απλά αστειεύτηκα μ' όσα εσύ καταλογίζεις μεμφόμενος άλλους...και πάλι...

Αποδίδεις... μορφή(ήμαρτον ποιός είσαι?)

Το εχω πει καπου αλλου αλλα το κοψανε.Ειναι ο θεος.-

Οταν καποιος βελτιωνει το στοκ αμαξι του, με καλυτερα λαστιχα-φρενα-αναρτησεις κτλ, του λενε μπραβο γιατι κανει το αμαξι ποιο καλο, ποιο ασφαλες, ποιο σταθερο κτλ.. Κανενας δε λεει οτι προσβαλεις τον ταδε μηχανικο της fiat για παραδειγμα..
Δε καταλαβαινω λοιπον γιατι να μην ισχυει το ιδιο και στα μηχανακια ηχου.. Και γιατι μια μετατροπη-βελτιωση ειναι κατι το κολασιμο?... Για να δημιουργουνται θρυλοι και μυθοι και ολοκληρες ιστοριες?
Οι ειρωνιες και οι υπαινηγμοι δε οδηγουν καπου αν δε συνοδευονται απο στοιχεια..
Καποιοι αλλοι τιμωρηθηκαν υποδηγματικα για πολυ καλυτερες συμπεριφορες.

Και το λεω εγω που του την εχω φυλαγμενη του Σακη που με χει γραμμενο ο μπαγλαμας!

Για μενα ουσια εχει εαν εχουμε κατι να πουμε στο θεμα μας που ηταν τα Εγγλεζικα μηχανηματα και οχι το αστειο του DIPIE

Τωρα για ολες τις αλλαγες που εχουν γινει παντου αναφερω οτι εγιναν με ακροατες που ηθελαν να αλλαξουν τα μηχανηματα τους σε κατι αλλο ( καλυτερο η οχι απο αυτο που εφιαχναν εκεινα τα χρονια εγω δεν θα το κρινω ) και σε αλλους οπου ζητηθηκε οι οποιες εργασιες γινουν να εκτελεστουν με προσοχη ωστε να διατηρηθει στο επακρο ο χαρακτηρας αλλα και πολυ συχνα η εικονα του μηχανηματος .

Οπως σωστα νομιζω οτι ειπε ο Σηφης οπως και στα αυτοκινητα ειναι πολλοι που διατηρουν το εξωτερικο λουκ και μεσα κανουν επεμβασεις και αλλοι που διατηρουν τα παντα οπως τα ειχε ο κατασκευαστης απλα συντηρουν η επισκευαζουν μεσα σε αυτα τα περιθωρια .

Ειναι καθαρα θεμα επιλογης και η αποψη οτι αυτα τα μηχανηματα δεν πρεπει να τα "πειραζουμε "' ειναι προσωπικη του καθενος και σαφως δεν θα μπορουσα εγω να επιβαλω την μια η την αλλη αποψη

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Για μενα ουσια εχει εαν εχουμε κατι να πουμε στο θεμα μας που ηταν τα Εγγλεζικα μηχανηματα και οχι το αστειο του DIPIE

Τωρα για ολες τις αλλαγες που εχουν γινει παντου αναφερω οτι εγιναν με ακροατες που ηθελαν να αλλαξουν τα μηχανηματα τους σε κατι αλλο ( καλυτερο η οχι απο αυτο που εφιαχναν εκεινα τα χρονια εγω δεν θα το κρινω ) και σε αλλους οπου ζητηθηκε οι οποιες εργασιες γινουν να εκτελεστουν με προσοχη ωστε να διατηρηθει στο επακρο ο χαρακτηρας αλλα και πολυ συχνα η εικονα του μηχανηματος .

Οπως σωστα νομιζω οτι ειπε ο Σηφης οπως και στα αυτοκινητα ειναι πολλοι που διατηρουν το εξωτερικο λουκ και μεσα κανουν επεμβασεις και αλλοι που διατηρουν τα παντα οπως τα ειχε ο κατασκευαστης απλα συντηρουν η επισκευαζουν μεσα σε αυτα τα περιθωρια .

Ειναι καθαρα θεμα επιλογης και η αποψη οτι αυτα τα μηχανηματα δεν πρεπει να τα "πειραζουμε "' ειναι προσωπικη του καθενος και σαφως δεν θα μπορουσα εγω να επιβαλω την μια η την αλλη αποψη

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

παντως κυριε σακη ειναι λιγο τρομακτικες οι επεμβασεις που κανετε.

Δεν θα τολεγα θα μπορουσες να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος ? βρισκω ενδιαφερον σε αυτο που λες αλλα δεν εχω καταλαβει κιολας τι θελεις να πεις τρομακτικες .

Στην διαθεση σου
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

τρομακτικο θα εβρισκα αυτο που ειναι απο κατω στις φωτογραφιες αλλα αρχικα ηταν απαιτηση του πελατη και δευετερον κατασκευαστικε με εναν τροπο οπου με δυο βιδες ειναι αναστρεψιμο 100%

DSC00245.JPG

DSC00246.JPG

DSC00247.JPG

Δεν θα τολεγα θα μπορουσες να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος ? βρισκω ενδιαφερον σε αυτο που λες αλλα δεν εχω καταλαβει κιολας τι θελεις να πεις τρομακτικες .

Στην διαθεση σου
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

να δηλαδη μετα απο τις διαφορες επεμβασεις που κανετε τελικα τι ειδους μηχανημα παιρνει στα χερια του ο πελατης? εναν naim για παραδειγμα με γιαπωνεζικη καρδια?

παντως με ενδιαφερει ενα σερβις στο tape deck της ΑΚΑΙ που εχω αλλα θελω απλα να παιζει ως ακαι . θα σας ενημερωσω με p.m.

Το σεναριο ειναι υποθετικο

Πες οτι εχεις εναν Quad η εναν musical fidelity αλλα γιατι οχι και εναν οποιον δηποτε Ιαπωνικο και απο την μανα του εχει δυο πυκνωτες στην τροφοδοσια 4700 ... Αν τους αλαξεις αυτους με 10,000 με προυποθεση οτι χωρανε και η γεφυρα ανορθωσης τους αντεχει Προσθετεις και ενα Bypass απο κατω , εχεις εικονα τι θα συμβει ?

Ο ενισχυτης θα γινει λιγο πιο ανετος σε ρευματα σε απαιτησεις σε ενταση προς το τελος του φασματος της ισχυος που βγαζει , εαν εχει δυσκολα φορτια θα το οδηγησει ενα κλικ πιο ευκολα και σε συνδυασμο με τα bypass τα οποια αυξανουν την ταχυτητα αποκρισης του πυκνωτη στα ψηλα μεταβατικα θα ειναι επισης ενα κλικ πιο καθαρος σε ψηλες συχνοτητες .

Οι επεμβασεις αυτες ειναι σαφως πολυ απλες και ο συνολικος χαρακτηρας του μηχανηματος δεν θα αλλαξει στο παραμικρο οι βελτιωσεις θα ειναι εμφανεις μονο σε σχετικα μεγαλες απαιτησεις ισχυος ενω αναμενεται ισως και ενα τσικ καλυτερο σωμα αναλογα το μηχανημα και το ευρος του προς τα κατω σε συνδυασμο με την καλυτερη τροφοδοσια .

Που βλεπεις το τρομακτικο ?

Αλλα ας παμε σε κατι πιο δυσκολο .

Σε εκτεταμενες αναφορες που εχω κανει στους Audiolab 8000A εχω αναδειξει το προβλημα της πολωσης σε σχεση με την θερμοκρασια χωρου . Για να το κανω οσο πιο απλο γινεται ο ενισχυτης αυτος λειτουργει συμφωνα με τις προδιαγραφες του κατασκευαστη σε περιβαλλον με θερμοκρασια 22βαθμων . Σημερα που εχει 28 για παραδειγμα η πολωση του ενισχυτη αυτου ειναι πολυ εξω απο αυτο που οριζει ο ιδιος ο κατασκευαστης .

Μπορεις να ρωτησεις αν δεν γνωριζεις τι σημαινει σε εναν ενισχυτη να πεσει η πολωση πολυ κατω απο τα ορια που εχει ορισει ο κατασκευαστης. Αν δεν γνωριζεις μπορω με δυο λεξεις να σου πω οτι θα χασει πολυ απο το στακαρισμα την διαφανεια που εχει ειδικοτερα στα μεσαια ειναι αρκετα πιθανον να βρωμισουν τα πριμα θα αυξηθει η παραμορφωση και σε ακομα λιγο πιο ζεστες συνθηκες περα απο την παραμορφωση ηχου θα προστεθει και η παραμορφωση κροσσοβερ .

θα σου θυμησω εδω αυτο που γνωριζει ο average ακροατης οτι κανενα μηχανημα δεν παιζει εαν δεν εχει ζεσταθει πληρως στην θερμοκρασια και συνθηκες που εχει ορισει ο κατασκευαστης Συνθηκη η οποια ειναι αποτελεσμα του χρονου που θελει να ζεσταθει ωστε να σταθεροποιηθει η πολωση σε σχεση με το τι εχει αποφασισει ο κατασκευαστης .

Η πολωση ειναι αμμεσα συνδεμενη με την θερμοκρασια του μηχανηματος και κατ' επεκταση με την θερμοκρασια του χωρου .

Η μετατροπη που κανουμε στους 8000Α κανει ακριβως αυτο το πραγμα οπου εξαεριζει ενα τμημα του ενισχυτη ωστε να πεσει η θερμοκρασια στο εσωτερικο του ενισχυτη ( ασχετα απο την χρηση ) και να μπορεσει να διατηρησει σταθερη την πολωση του συμφωνα με τις προδιαγραφες του κατασκευαστη σε ενα ευρυτερο φασμα θερμοκρασιας χωρου .

Οπως βλεπεις τιποτα απο τα παραπανω δεν ειναι τρομακτικο . Τρομακτικο θα ηταν για καποιον ο οποιος δεν μπορει να καταλαβει τι γραφω αλλα δυστυχως δεν γνωριζω πιο απλη γλωσσα για να περιγραψω το θεμα .

--------------------------------------------------------------------------------

Καλη η τεχνικη αναλυση αλλα κατα την αποψη μου δεν θα επρεπε να τοποθετηθει σε αυτο το νημα . Σε αυτο το νημα θα επρεπε να συζητηθει η σταση του κατασκευαστη πανω στο συγκεκριμενο προβλημα . Οπως για παραδειγμα γνωριζε και το αγνοησε ? Δεν γνωριζε καθολου ? δεν τον ενδιεφερε ? ( οτι το μηχανημα του δεν μπορει να παιξει σωστα σε μεγαλες θερμοκρασιες χωρου>22 βαθμων )

Επισης πρεπει εγω να εμπιστευθω τον Χ που λεει οτι δεν εχει ακουσει καλυτερο ενισχυτη απο τον 8000Α η τα οργανα που βλεπουν τις παραμορφωσεις να χορευουν μολις η θερμοκρασια του χωρου περασει τους 28 βαθμους ?

Αυτο θα επρεπε να ηταν το αντικειμενο συζητησης και οχι το τεχνικο κομματι σε επιπεδο αναλυσης . Οποτε σαφως και η λεξη μομφη κολλαει σε αυτον τον ακροατη οπου το μηχανημα του πεφτει σε αρκετη παραμορφωση το καλοκαιρι η εναν χειμωνα που τα παιδακια του κρυωνουν και ανοιξει τα καλοριφερ στο φουλ , η για λογους WAF εχει τοποθετησει το μηχανημα του σε πολυ κλειστο χωροχωρις εξαερισμο με παρομοια αποτελεσματα .

Η μομφη φυσικα δεν ειναι γιατι το αγορασε η γιατι τσπ το εχει η γιατι κοβει τις φλεβες του με αυτο ...Η μομφη ειναι γιατι οι παραμορφωσεις αυτες δεν ειναι αντικειμενο καποιων μηδενικων σε ενα ψηφιακο αναλυτη . Ειναι παραμορφωσεις οι οποιες κανουν μπαμ και ειναι μια εικονα ηχου η οποια ειναι κατανοητη και ακροασιμη ακομα και απο ανθρωπους που δεν εχουν εξειδικευμενες γνωσεις πανω στο αντικειμενο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Αλλα ας παμε σε κατι πιο δυσκολο .

Μπορεις να ρωτησεις αν δεν γνωριζεις τι σημαινει σε εναν ενισχυτη να πεσει η πολωση πολυ κατω απο τα ορια που εχει ορισει ο κατασκευαστης. Αν δεν γνωριζεις μπορω με δυο λεξεις να σου πω οτι θα χασει πολυ απο το στακαρισμα την διαφανεια που εχει ειδικοτερα στα μεσαια ειναι αρκετα πιθανον να βρωμισουν τα πριμα θα αυξηθει η παραμορφωση και σε ακομα λιγο πιο ζεστες συνθηκες περα απο την παραμορφωση ηχου θα προστεθει και η παραμορφωση κροσσοβερ .

και ομως ως average αυτο το γνωριζω. με απλα λογια ....χεστηκε η φατμε στο γενι τζαμι.

Απάντηση: Re: Vintage : Εγγλεζικα η οχι ?

τρομακτικο θα εβρισκα αυτο που ειναι απο κατω στις φωτογραφιες αλλα αρχικα ηταν απαιτηση του πελατη και δευετερον κατασκευαστικε με εναν τροπο οπου με δυο βιδες ειναι αναστρεψιμο 100%

DSC00245.JPG

DSC00246.JPG

DSC00247.JPG

Εμένα με ενδιαφέρουν οι επεμβάσεις που έγιναν κάτω από το καπώ . . .
. . . αν έγιναν . . .

Το υπόλοιπο δεν το σχολιάζω, δεν πρόκειται γιά βελτίωση ή γιά να το πω αλλιώς αν έπρεπε
να τον κάνω up to date από θέμα διασυνδεσιμότητας, δεν θα το έκανα έτσι!

Last edited:
παιδες ...ειναι απλα η απαιτηση του πελατη οσο για τα απο μεσα δεν εγινε απολυτως τιποτα εκτος απο ολικη αλλαγη των ηλεκτρολυτικων και ενα απλο καθαρισμα επισης κατω απο απαιτηση του πελατη .

Οσο για την κατασκευη η απαιτηση του πελατη δεν ηταν ενα συνδεσιακο update αλλα μια κατασκευη η οποια να ειναι απολυτως αναστρεψιμη απο την στιγμη που ηθελε ο πελατης ανοικτο το option να μπορει να τον πουλησει ""μαμα ""

@Nikolai ashimov
σεβομαι την αποψη σου εχεις καθε δικαιωμα την συμπεριφορα αυτη να την θεωρεις μη σημαντικη απλα εγω (και εχω την εντυπωση) οτι καθε ακροατης που αναζηταει μια ποιοτητα και σταθεροτητα στα ακουσματα του θα διαφωνει .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Παραθετω μια φωτο απο εναν musical fidelity της ιδιας σχετικα νεοτερης εποχης

DSC01487.JPG

Ο καθε ενας μπορει να δει οτι τα τρανσιστορ ειναι σε ξεχωριστα ψυκτικα πρακτικη η οποια αποφευγεται απο τους περισσοτερους γιατι οδηγει τους ενισχυτες σε ενα φαινομενο που ονομαζεται thermal runaway που σημαινει οτι επειδη τα τρανσιστορ θα ζεσταθουν ανεξελεγκτα απο την πολωση και την χρηση ειναι καλο να ειναι σε κοινο ψυκτικο ανα καναλι γιατι ετσι εξασφαλιζουμε οτι θα ζεσταθουν το ιδιο και ετσι διατηρουμε την σταθεροτητα και την ισοροπια .

Πισω στον Audiolab οπου το φαινομενο του προβληματος λεγεται overcompensation και σημαινει οτι επειδη το κριτηριο της θερμοκρασιας ειναι μεσα στο μηχανημα σφραγισμενο θερμικα και επειδη ο ενισχυτης ζεσταινεται αρκετα και σε συνδυασμο με την θερμοτητα του χωρου γινεται υπεδειγματοληψια και υποχρεωνει τον ενισχυτη να ριξει την πολωση σε σημεια πλεον μη επιτρεπτα οπου αυξανει σε μεγαλο βαθμο την παραμορφωση .

Στον Mysical fidelity συμβαινει το ακριβως αντιθετο ο κατασκευαστης δεν εχει παρει κανενα απολυτως μετρο για να ελεξει την πολωση σε σχεση με την θερμοτητα του χωρου η του μηχανηματος και ετσι το μηχανημα λειτουργει απο κρυο και μεχρι να ζεσταθει μαλλον ασχημα ( οπως καθε κρυος ενισχυτης τσπ ) και αφου ζεσταθει και αυξηθει η πολωση αρχιζει να παιζει πολυ καλα ...Ομως αυτο δεν εχει ""φρενο "" που σημαινει οτι α ο ακροατης παιζε σε μετρια σταθερη ενταση θα εξασφαλισει μια σταθερη πολωση και εναν καλο ηχο αλλα αν το ""πατησει "" η πολωση θα ανεβαινει χωρις κανεναν ελεγχο σαφως ο ηχος θα γινεται καλυτερος μεχρι καταστροφης του ενισχυτη ...

Ευτυχως για αυτα τα μηχανηματα λογο αλλου σχεδιαστικου θεματος δεν εφτασαν να καινε τα σταδια εξοδου αντι αυτω εκαιγαν τους μετασχηματιστες τροφοδοσιας που ηταν οριακα υπολογισμενοι και ενω το κυκλωμα ειχε ολα τα στοιχεια να παραγει ανετα 2 Χ60 βαττ ο μετασχηματιστης μπορουσε να παραδινει συνεχως οριακα 2Χ35 οπως μπορει να φανει απο το μεγεθος στην παρακατω φωτογραφια. Στατιστικα μολις το 10% απο αυτα που χαλασαν εκαψαν τρανσιστορ εξοδου ολα τα αλλα ειχαν καμμενους τους μετασχηματιστες . Να σημειωθει οτι τα περισσοτερα που εχουν ερθει εφτασαν στο εργαστηριο Δευτερα οπου το Σαββατο ο χρηστης ειχε καποια γιορτουλα στο σπιτι και το μηχανημα πατηθηκε κατι παραπανω απο το καθημερινο .

DSC01488.JPG

Για τους διαφωνουντες οπως o dipie η πρακτικη αυτη του να μην εχει ελεγχο πολωσης σε σχεση με την θερμοτητα δεν ειναι θεμα αποψης η θεμα γνωμης η θεμα ηχου κλπ ειναι απλα ενα δεδομενο περα απο καθε αμφισβητηση οπου εκει θα επρεπε να υπαρχει θεμα συζητησης για το αν ο κατασκευαστης γνωριζε η δεν γνωριζε , αγνοησε η δεν εδωσε βαρος κλπ κλπ Αντιστοιχα χρησιμο θα ηταν να βλεπαμε τι εκαναν οι αλλοι κατασκευαστες της ιδιας εποχης Ιαπωνες η οχι ωστε να μπορουμε να εχουμε μετρο συγκρισης . Να θυμησω οτι περα απο τα ηχητικα ακουσματα χροιες και χρωματα και τσπ σε ποια σχολη ανοικουν ηχητικα τα μηχανηματα, τετοιου ειδους θεματα ασφαλειας και διαχρονικης λειτουργιας εχουν τα πρωτα NAIM τοτε ενω τα NVA μεχρι και σημερα .

Για τους υπολοιπους οπως ο NIkolai που εχουν μια πιο ανατολιτικη αισθηση χιουμορ θα πρεπει να αναρωτηθω αν το οτι δεν θεωρουν την αλλαγη στην ποιοτητα του ηχου σε σχεση με την θερμοκρασια σοβαρη , Ποσο τελικα σοβαρο θα θεωρουσαν αν το μηχανημα τους το επαιρναν στα χερια πολυ ευκολα και χωρις προφανη λογο ( μαζι με τα ηχεια φυσικα ) επειδη ενα Σαββατο βραδυ ηθαν τρεις φιλοι στο σπιτι και χρειαστηκε να παιξει το μηχανημα δυνατα για δυο τρεις ωρες .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Για τους υπολοιπους οπως ο NIkolai που εχουν μια πιο ανατολιτικη αισθηση χιουμορ θα πρεπει να αναρωτηθω αν το οτι δεν θεωρουν την αλλαγη στην ποιοτητα του ηχου σε σχεση με την θερμοκρασια σοβαρη , Ποσο τελικα σοβαρο θα θεωρουσαν αν το μηχανημα τους το επαιρναν στα χερια πολυ ευκολα και χωρις προφανη λογο ( μαζι με τα ηχεια φυσικα ) επειδη ενα Σαββατο βραδυ ηθαν τρεις φιλοι στο σπιτι και χρειαστηκε να παιξει το μηχανημα δυνατα για δυο τρεις ωρες .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

βασικα προτιμω να ακουω την μουσικη μου σε νορμαλ εντασεις. αλλωστε δεν διακατεχομαι απο την νοσο μερικων χαιενταδων να παιζουν δυνατα την μουσικη τους για να αποδειξουν οτι δεν εχει παραμορφωση ο ηχος και να δικαιολογησουν τα λεφτα που δωσανε.

τελος, οχι δεν με πιανει κρυος ιδρωτας αν πεσει η πολωση στον ενισχυτη μου, μπορω να ζησω και με λιγη βρωμια στα πριμα.

υγ. οταν ερχονται σπιτι μου φιλοι τους εξηγω οτι αν θελουν δυνατες εντασεις καλυτερα να πανε σε κανα κλαμπακι.

υγ. οταν ερχονται σπιτι μου φιλοι τους εξηγω οτι αν θελουν δυνατες εντασεις καλυτερα να πανε σε κανα κλαμπακι.

+

Επίσης, σιχαίνομαι την κλισέ ερώτηση...

- "Αυτό" πόσα βατ είναι? "Εκείνο"?

Status
Not open for further replies.