(Vintage) Hafler XL-600

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά.

Δεν είμαι σίγουρος αν το νήμα έπρεπε να ανοιχτεί σε αυτή την κατηγορία ή στη διπλανή περί Hi-End Ενισχυτικών. Ο λόγος αυτού του ερωτηματικού είναι ότι ο XL-600 είναι ένας τελικός, που άνετα θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία των Hi-End ενισχυτικών από άποψη επιδόσεων, αλλά λόγω της προσιτής του τιμής (τότε που ήταν στην κυκλοφορία), αυτός και οι άλλοι της σειράς του ίδιου κατασκευαστή (ο γνωστός σε όλη την κοινότητα του Audio, Mr. David Hafler, για το θάνατο του οποίου ακόμα και τα Hi-End περιοδικά είχαν κάνει αφιέρωση, π.χ. στο Stereophile) είχαν ονομαστεί οι Krell των φτωχών.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό λίγη σημασία έχει. Ας επικεντρωθούμε στην ουσία του νήματος.

Αγόρασα αυτό τον ενισχυτή το 1991 από το Dubai, ενώ αργότερα αγοράστηκε και δεύτερος, τον οποίο προόριζα για διπλοενίσχυση. Αργότερα ανακάλυψα πως η Αμερικάνικη Musical Concepts ή Musical Design αναβαθμίζει παλαιότερες σχεδιάσεις ενισχυτών (και άλλων συσκευών, βέβαια) με καλύτερα υλικά, με μεγάλη ειδίκευση στους τελικούς της Hafler.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Ίσως οι παλιότεροι να γνωρίζουν ότι οι τελικοί της εταιρείας αυτής στις περασμένες δεκαετίες του 70 και του 80 γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Αμερική, διότι αποτελούσαν πολύ καλές αλλά και προσιτές υλοποιήσεις, και μπορούσαν να αποτελέσουν "εισαγωγικές" λύσεις στο Hi-End, για τον καταναλωτή με χαμηλό budget. Τότε τους ονόμαζαν "Krell του φτωχού" (κατά το δικό μας "Mercedes του φτωχού"). Οι - γνωστοί και μη εξαιρετέοι - κύριοι Robert Harley και Robert Greene έχουν επιλέξει τα αδελφάκια του XL-280 και DH-500 ανάμεσα στις επιλογές τους των δέκα πιο σημαντικών ενισχυτών όλων των εποχών.
ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ

Όταν, λοιπόν ανακάλυψα την Musical Concepts, παρήγγειλα το πρώτο modification kit PA-1 (αν θυμάμαι καλά), το οποίο φόρεσα στον ένα εκ των δύο τελικών. Κάποια στιγμή, όμως, σε μια προσπάθεια συνολικής ανανέωσης του συστήματός μου, τον πούλησα αποφασίζοντας να κρατήσω μόνο τον ένα και βέβαια έκανα λάθος τότε.

Στη συνέχεια, μετά από 3-4 χρόνια, παρήγγειλα το τότε τελευταίο και πιο εξελιγμένο modification kit PA-3B Signature, το οποίο και φόρεσα στον XL-600 και σαν τέτοιο τον χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα. Μαζί με αυτό είχα συμπεριλάβει στην εργασία αναβάθμισης και την αλλαγή του μετασχηματιστή της "μαμάς" του με δυο τοροειδείς μετασχηματιστές - έναν για κάθε κανάλι - της Musical Concepts, το μοντέλο TP-500

Στη συνέχεια, ο ενισχυτής κλήθηκε να οδηγήσει 2 Mirage M3-si στο χώρο του Home Cinema. Αποδείχθηκε ταχύτατος, ήσυχος, θα έλεγα και μουσικός, αν και τα ηχεία αυτά έχουν ιδιαίτερα μεστό και μουσικό χαρακτήρα, και αρκετά ισχυρός, άλλωστε η εργοστασιακή του προδιαγραφή είναι 305W/ch (RMS). Μετά, αφού άλλαξα τα ενισχυτικά του χώρου, τον έβαλα να οδηγεί το ζευγάρι των Infinity IRS Kappa9, στο σαλόνι μου, που είναι σαφώς πιο δύσκολα (και πιο δύστροπα) φορτία από τα Mirage και τα αποτελέσματα είναι εξ ίσου καλά. Παρ' όλα αυτά, η "καψούρα" για διπλοενίσχυση παρέμεινε να με σιγοτρώει.

Λοιπόν, προχθες κατάφερα να εντοπίσω και να πραγματοποιήσω μια αγορά ενός ίδιου ενισχυτή από το ebay (στην Αμερική), σε αρκετά λογική τιμή, που βέβαια θα αυξηθεί λόγω μεταφορικών και εκτελωνισμού, αλλά πιστεύω πως το τελικό ποσό δεν θα ξεπεράσει ένα λογικό νούμερο.

Ο λόγος που γράφω αυτό το νήμα είναι βέβαια ότι σκέφτομαι να τον χρησιμοποιήσω για τη ρημάδα τη διπλοενίσχυση των Infinity, σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα ίδιο ενισχυτή. Η διαφορά τους θα έγκειται στο γεγονός ότι ο υπάρχων έχει ήδη αναβαθμιστεί με το κιτάκι PA-3B. Επομένως, ναι μεν θα έχω δυο ενισχυτές της ίδιας ονομαστικής ισχύος, αλλά με διαφορές στο τελικό τους ηχητικό αποτέλεσμα. Άρα, το ερωτηματικό που μπαίνει είναι ποιόν να βάλω να οδηγεί τα χαμηλά και ποιόν τα μεσαία και υψηλά των ηχείων μου.

Όπως εγώ βλέπω τα πράγματα, ο αναβαθμισμένος πιθανά να διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα τελικής ισχύος, λόγω της αντικατάστασης του μετασχηματιστή με τους δίδυμους τοροειδείς, αλλά διαθέτει σίγουρα πιο μουσικό χαρακτήρα και καλύτερη συμπεριφορά στους τομείς της ταχύτητας, του συντελεστή απόσβεσης, του συνολικού ηχητικού φάσματος (επέκταση των άκρων του, δηλαδή) κ.ο.κ., σε σχέση με τον απλό, μη αναβαθμισμένο. Έτσι, από άποψη αποθεμάτων ισχύος, πιθανόν αυτός να συμπεριφέρεται καλύτερα στις απαιτήσεις των δυνατών περασμάτων στα χαμηλά. Από την άλλη, όμως, αυτό που ψάχνουμε όλοι οι μουσικόφιλοι, δηλαδή ο καλύτερος μουσικός χαρακτήρας, που εκφράζεται κυρίως στις μεσαίες και μεσουψηλές συχνότητες, θα λείπει αν χρησιμοποιήσω τον μη αναβαθμισμένο σε αυτές.

Να σημειώσω ότι αυτοί οι ενισχυτές, από τις ίδιες τους τις προδιαγραφές εμπίπτουν στην κατηγορία των δυνατών (ο κατασκευαστής δίνει προδιαγραφή 305 WRMS/ch στα 8Ω, 20Hz-20kHz, 0.08% THD, χωρίς να δίνει αντίστοιχο νούμερο στα 4Ω) και φαίνεται πως υποστηρίζουν την προδιαγραφή ικανοποιητικά, αν μπορεί ποτέ κανένας να δεχθεί ως στοιχείο γι αυτό το συνολικό βάρος της συσκευής (23.2kg). Σε ότι αφορά τα Infinity Kappa 9, απαιτούν ενισχυτή με ισχύ από 60 έως 340 WRMS, ενώ έχουν ονομαστική εμπέδηση 4 έως 6Ω και σύμφωνα με κάποιους που τα έχουν κατά καιρούς τεστάρει και μετρήσει, κατεβαίνουν και στα 2Ω σε ορισμένες συχνότητες.

Οπότε το βασικό ερωτηματικό παραμένει: Ποιόν από του δύο να βάλω για τα χαμηλά και ποιόν για τα μέσα και υψηλά;

Ειρήσθω εν παρόδω, η Musical Concepts/Musical Design προσφέρει σήμερα νεότερο κιτ αναβάθμισης (το PA-4), σε διάφορες εκδόσεις, αλλά δεν είναι και κάτι φτηνό, ειδικά αν χρειαστεί να πάρει κάποιος και τους τοροειδείς μετασχηματιστές. Ήδη έχω έρθει σε επαφή μαζί τους και περιμένω απάντηση, αλλά αν κάνω αυτή την κίνηση θα μπω και σε περισσότερα έξοδα, που ίσως να μη χρειάζονται, αν κάνω τη δουλειά μου με τον ένα XL-600 στην απλή, "μαμίσια", εκδοχή του.

Εδώ, λοιπόν, θα ήθελα τη γνώμη σας.

Μια φωτογραφία για τους μη γνωρίζοντες

kgrhqzo4fboqzwdtbqu2eel.jpg

Χρόνια Πολλά και πάλι και Καλά Χριστούγεννα
(Για την Πρωτοχρονιά, θα τα ξαναπούμε με πιο φρέσκιες ευχές)
-

Magellan

Banned
28 July 2006
19,083
Εν πλώ
Καλά Χριστούγεννα Παναγιώτη!

Νομίζω πως μόνο με δοκιμές θα σιγουρευτείς ποιός από
τους δύο θα αναλάβει την οδήγηση των χαμηλών..

Προσωπικά, σε πρώτη φάση θα δοκίμαζα τον αναβαθμισμένο
για αυτό τον ρόλο.

Φυσικά οι εναλλαγές των δύο ενισχυτών επιβάλεται(!) να γίνονται σε τακτική βάση μέχρι να
πάρεις το αποτέλεσμα που θα σε αφήσει περισσότερο ικανοποιημένο.

Καλώς να το δεχτείς το νέο μέλος του συστήματος σου, καλές ακροάσεις
και καλούς πειραματισμούς!

makis1973

AVClub Addicted Member
25 June 2007
2,454
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ/ΝΑΞΟΣ
κατα την γνωμη μου οτι ειπε ο καπετανιος !
εγω θα δοκιμαζα αυτον με το κιτακι πανω πρωτα ομως .
και με την πρωτη ευκαιρια θα παραγγελνα και το νεο κιτακι για τον αλλον ! :vroam::flute::4624:

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,707
Θεσσαλονικη
Παναγιωτη ,Χρονια Πολλα κατ αρχας,δικαιολογημενοι απολυτα οι προβληματισμοι και οι σκεψεις σου .Ο καπετανιος πολυ ορθα ,νομιζω, σου εδειξε το δρομο.
Προσωπικη ιδιοτροπια -προτιμηση θα ηταν η επιλογη ενισχυτη που να γινεται μονοφωνικος ετσι ωστε να εχω εναν σε καθε καναλι και οχι η λυση της διενισχυσης.

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά. Να περάσετε καλά σήμερα και αύριο, που είναι σχόλη.

Σας ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις και υποδείξεις σας.

Μάκη, το κιτάκι το ζαχαρώνω κι εγώ, αλλά τα λεφτά είναι λεφτά (τα ρημάδια). Φυσικά, αν αποφασίσω να κάνω το βήμα, ο προβληματισμός μου θα είναι χωρίς νόημα πλέον.

Πέτρο, η λύση που προτείνεις σκοντάφτει σε δύο τεχνικές δυσκολίες. Η πρώτη (και ανυπέρβλητη) είναι ότι ο αναβαθμισμένος δεν μπορεί να γεφυρωθεί και να γίνει μονοφωνικός. Είναι μια τεχνική ιδιομορφία, που προκύπτει μετά την αναβάθμιση, αφού δηλαδή φορεθούν οι πλακέτες της Musical Concepts, όπου και καταργείται ο διακόπτης επιλογής mono-stereo. Αναφέρεται σαφώς στο manual της εγκατάστασης του κιτ. Η δεύτερη είναι ότι σε κατάσταση γεφυρώματος (για τον μη αναβαθμισμένο), οι βαθμίδες ισχύος των δυο καναλιών γίνονται μία, η οποία μπορεί να "δει" στην έξοδό της αντίσταση όχι μικρότερη από 8Ω. Αυστηρή προειδοποίηση από τον κατασκευαστή, που δεν επιτρέπει φορτία κάτω των 8Ω σύνθετης αντίστασης σε λειτουργία mono.

Καλά να περνάτε. Θα τα ξαναπούμε μετά τα Χριστούγεννα.
-

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,707
Θεσσαλονικη
Τοτε μαλλον ειναι μονοδρομος αυτο που διαλεξες.
Επισης μου κανεουν ιδιαιτερη εντυπωση οι περιορισμοι του κατασκευαστη οσον αφορα τα φορτια,συνηθως συμβαινει το αντιθετο,αλλα βεβαια ο σχεδιαστης-κατασκευαστης ξερει οπωσδηποτε περισσοτερα

Παρελήφθη!

.....................
Καλώς να το δεχτείς το νέο μέλος του συστήματος σου, καλές ακροάσεις
και καλούς πειραματισμούς!

Καλησπέρα, καπετάνιε. Καλά, ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί σε αποκαλούν καπετάνιο - πλην βέβαια του "τίτλου", στον οποίο παραπέμπει το username σου - αλλά εγκρίνω και επαυξάνω. Κι αν τυχαίνει να είναι και κυριολεκτικός ο τίτλος -ε, τότε, μόλις σε έγραψα στο σύλλογο των απανταχού τρελλαμένων χαϊ-εντάδων θαλασσινών!
(Η μόνη μου λύπη είναι που δεν πρόλαβε το Hi-End ο Καββαδίας για να φτιάξει κανένα στιχάκι και για μας, ξεχωριστό από αυτά που έφτιαξε για το θερμαστή Γουίλ, τους 7 νάνους του SS Cyneria, τον τύπο από τη Σαλονίκη με το "χρυσάφι στο μανίκι" και όλους του άλλους)

Καλησπέρα και οι υπόλοιποι.

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Μόλις το παρέλαβα το μηχάνημα, είναι σε άριστη κατάσταση. Ακόμα δεν τον άκουσα, βέβαια, αλλά αναφέρομαι στην εξωτερική του εμφάνιση. Είναι σαν καινούργιος! Βέβαια, να είμαστε συνεννοημένοι, ο πωλητής είχε δώσει πλήρη περιγραφή (μιλούσε για πολύ λίγη χρήση σε περιβάλλον χωρίς καπνίζοντες και άλλες "κακές συνήθειες"), είχε βάλει και φωτό (η μία είναι αυτή που εγώ έβαλα στο νήμα) και γενικά φάνηκε αξιόπιστος ως πωλητής, γι αυτό και τον επέλεξα.

Μόλις τον ακούσω, θα σας πω. Ελπίζω να έχω τις ίδιες καλές ακουστικές εντυπώσεις με τις οπτικές.

Καλό βράδυ.
-

Magellan

Banned
28 July 2006
19,083
Εν πλώ
Re: Παρελήφθη!

Μόλις το παρέλαβα το μηχάνημα, είναι σε άριστη κατάσταση. Ακόμα δεν τον άκουσα, βέβαια, αλλά αναφέρομαι στην εξωτερική του εμφάνιση. Είναι σαν καινούργιος! Βέβαια, να είμαστε συνεννοημένοι, ο πωλητής είχε δώσει πλήρη περιγραφή (μιλούσε για πολύ λίγη χρήση σε περιβάλλον χωρίς καπνίζοντες και άλλες "κακές συνήθειες"), είχε βάλει και φωτό (η μία είναι αυτή που εγώ έβαλα στο νήμα) και γενικά φάνηκε αξιόπιστος ως πωλητής, γι αυτό και τον επέλεξα.

Μόλις τον ακούσω, θα σας πω. Ελπίζω να έχω τις ίδιες καλές ακουστικές εντυπώσεις με τις οπτικές.

Καλό βράδυ.
-

Καλοάκουστος Παναγιώτη!

Περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών!!