Vintage speakers restoration - Leak Sandwich

ώπα, μα αν δεν παιξεις ενεργά, σκόπευες να βαλεις το 15ωμ γουφερ στο κρος του 8ωμου? θελει αλλαγες και στο κρος τότενες

μα τι λέμε....
βασικά δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχουν εκδόσεις 15ωμες και 8 ωμες...
Δεν θυμάμαι να υπήρχαν δυό εκδόσεις...
βου αν το 15άρι μετράει 10....πού ξέρω τι μετάει το 8άρι...

και αν θέλει αλλαγές στο κρος, εκεί είναι που θελω βοήθεια...
Αλλά κάτσε πρώτα να μετρήσω και το παλιό...

μα τι λέμε....
βασικά δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχουν εκδόσεις 15ωμες και 8 ωμες...
Δεν θυμάμαι να υπήρχαν δυό εκδόσεις...
βου αν το 15άρι μετράει 10....πού ξέρω τι μετάει το 8άρι...

μην ειναι ολόιδια και ειναι λάθος το ταμπελάκι μόνο? και αγχώνεσαι τσάμπα?

μετά από μιά συντονισμένη προσπάθεια τα δυό 25κιλα ηχειάκια ανέβηκαν στην σοφίτα....
Πρώτη εντύπωση με τον παλιό arcam 290P που βγάζει κάπου 2Χ75...
Αυτά τα ηχεία βγάζουν μόνο μεσσαίες...
Υπερβάλλω...το χαστούκι των μεσσαιων όμως είναι τεράστιο σε σχέση με τα αναίσθητα στις μεσσαίες mylo....
Δεύτερη παρατήρηση η ευαισθησία....
Πρέπει να βρω το φυλλάδιό τους...
Είναι σαφέστατα πάνω από τα 90dbw.
Τρίτη... το ζαβλακωμένο γούφερ, μετά από τα 10 χρόνια στην απραξία της αποθήκης έχει παραμορφωθεί μόνιμα γιά την ώρα σε μιά θέση που κινείται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και γιά την ώρα θα ...δούμε τι θα γίνει με τον αντικαταστάτη. Ίσως να αρχίσω με το κρος πρώτα.

Παίζουν λοιπόν και αυτά μαζί με τα mylo και παραδόξως αλληλοκαλύπτουν τις αδυναμίες τους.

Στακαρισμένα???
Μ' αρέσει!

Άστα να παίξουν με τόνους (χαλαρά...) στην υπογα καμιά βδομαδούλα.

όχι ακριβώς στακαρισμένα.
Θα μπορούσαν να είναι βάσεις γιά τα mylo αλλά μας περισσεύει το κρος τους. Ετσι θα πάνε πολύ ψηλά τα mylo.

Πάντως η πρώτη αίσθηση σε ΑΒ ήταν σαν να μου χώσαν μιά καραμούζα στο αυτί.
Και μετά από μιά ώρα το νοιώθεις.

Θα παιδέψω λίγο το κρος...
Τώρα το ενδιαφέρον είναι ότι το προσπέκτους λέει ότι υπήρχαν 8ωμα ηχεία και 15ωμα ηχεία.
Βέβαια θεωρητικά αν οι μονάδες είναι 8ωμες δεν θα βγάλουν 4ωμα ηχεία?
Θεωρώ ότι αν τα ηχεία μου είναι 8ωμα, τέτοιο στικερ έχουν στην πλάτη, θα έπρεπε οι μονάδες να είναι 15...
Κι όμως και εκεί έχει 8ωμο στικερ....
Τώρα πάντως είναι μιά χαρά...
Το manual τους είναι πλήρες αφελειών της εποχής....
Ονομαστική αντίσταση 15, απόκριση απρόσμενα επίπεδη, ευαισθησία ..χρειάζεται ενισχυτής 10 βατ, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 30, 40 ή και 50 βατ από αυτούς που χρησιμοποιούνται στην Β. Αμερική...:flipout:και άλλα τέτοια όμορφα...
Πάντως είναι σουπερ ευαίσθητα. Κανονικά ακούς στο παρα εικοσπέντε...

Last edited:
Δώστα όπως προείπα χρόνο...
Έχουν να παίξουν 600 χρόνια, τι περιμένεις να κάνουν?
Μετά και αν δεν... τότες ψάξτην για χειρουργείο...

Α!
Ξαναέλεγξε τις φάσεις.
Δεν ξέρεις καμιά φορά...

φάσεις ελέγχθηκαν...

Ακούγονται λίγο...ψιλοχύμα.
Όμορφα, αλλά κάπου έχουν κάποια τρύπα στο φάσμα τους.
Εχουν και μια τεράστια απόσταση μεταξύ γούφερ και τουήτερ και φυσικά ασυμμετρία (τα τουήτερς είναι στο αριστερό μέρος της μπάφλας).
Αυτό λίγο μου ξεσυντονίζει την εικόνα, που μόνο με τα mylo είναι καρφίτσα.
Όχι ότι δεν υπάρχει, υπάρχει και μάλιστα τώρα πιό απλωτή, αλλά....
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι τα mylo είναι ισορροπημένα στην τρίχα, ενώ αυτά...άλλες εποχές. Οι μηχανικοί τα στήνανε στα τυφλά. Με τα μάτια της ψυχής....

Βασικά θα έλεγα (επειδής τα θυμάμαι αμυδρά...) ότι ο λοβός τους... δεν κάνει για την σοφίτα.
Πιστεύω πως αν είχες χώρο να κάτσεις πιο μακριά θα ήταν αλλιώς τα πράματα.
Τουλάχιστον η τρύπα (αν τα υλικά του κρος είναι στα καλά τους...) ίσως να εξέλειπε.
Δεν νομίζω πως οι μηχανικοί της εποχής να μην ήξεραν τι κάνουν...

Τώρα και αφού περάσει εύλογο χρονικό διάστημα να στανιάρουν λίγο... και τα στήσεις και αλλού... και δεν... μπορείς κάλλιστα να σάξεις μια νέα μπάφλα, να την επικολλήσεις στην υπάρχουσα ώστε να φέρεις τα τουήτια πιο κοντά στα γουφς (ώστε να είσαι ΟΚ με τα τωρινά ήθη και έθιμα...)

Βασικά έχω το κατιτίς μου με τέτοια ηχεία.
Κάποτες στην αρχαιότητα είχα ακούσει παρόμοια σε ταβερνείο, άλλη μια φορά φοιτητής σε δισκάδικο και μου είχε φύγει ο τάκος.
Παίζανε μουσική τα άτιμα.

Last edited:
δεν υπάρχει αλλού....
αυτός είναι ο χώρος.
Τον άλλον τον πήρε ο σκύλος. Και να σου πω, ένας λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί τους ήταν να τα γλυτώσω από τα δοντάκια του...
Η τρύπα ίσως είναι το πρώτο συμπέρασμα μετά την άμεση σύγκριση με τα mylo που έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα (ξέρεις και ξέρω).
Τώρα αυτά που λες περί επεμβάσεων σε μπάφλες είναι επίσης εκτός πραγματικότητας.
Είναι κατασκευή με φωλιά γιά του μιντ τουητ και τρέχα γύρευε.
Λύσεις που σκέφτομαι είναι...
1. Αλλαγή-ανανέωση πυκνωτών..
2. Αντίσταση ίσως κάπου γιά να κατέβει η στάθμη του μιντ τουητ και να μην καραμουζάρει
3. Αλλαγή του κροσαρίσματος σε κάτι διαφορετικό από τα 900
4. Οδήγηση από έναν εξαιρετικά χαμηλόβατο λαμπάτο...

Ωραία, σωστά ξεκινάς από το 1.

Για το 2. ψάξτην με L-PAD.
Τα παιδιά με βοήθησαν πολύ με τα δικά μου που σενιάριζα τις προάλλες.
Το winISD έχει υπολογιστήρι L-PAD.

To 3. είναι ψυχοφθόρο...

Το 4. ενδιαφέρον.

Καλή συνέχεια.

Αν η πτώση στο μικρό δεν θελεις να ειναι μεγάλη, μπορεις να βαλεις και μια αντισταση σε σειρά πριν τον πυκνωτή.
Πιστευω τα L-pad ειναι οτι χειρότερο ειδικά αν αυριο θελεις να βαλεις λαμπα.
Αν θελεις μεγάλη πτωση μπορεις να δοκιμάσεις μ/χ που ειναι η πιο σοβαρη λύση.
Αυτό που λες με τα Ωμ,
Το μετρητικό σου μετραει σε μια συχνότητα ~1000Hz αν δεν κάνω λάθος, εκει η εμπεδηση του μεγαφώνου εχει πάρει τον ανήφορο, υπολόγισε μια πιθανή αυξηση της ταξεως του 1Ωμ.
Τον ωμικό χαρακτήρα ~8Ωμ το μεγαφωνο τον εχει μεσοχαμηλά-μεσαία μεχρι το πολύ 800Hz.
Σε περίπτωση που θελεις να αλλάξεις την συχνότητα κρός ακου τον Τζον,
δεν ειναι ευκολο αν δεν γνωρίζεις το φασμα της αντιστασης και των δύο μεγαφώνων.
Πρεπει να υπολογίσεις τις τιμές της αντιστασης και των δυο μεγαφωνων στη συχνότητα κρος που θελεις για να υπολογίσεις τις αντιστοιχες τιμές των υλικων.
Καλό θα ειναι να βαλεις και ενα κύκλωμα ισοσταθμισης φασης αν θελεις να παιξεις με μικρους λαμπάτους
Καλή συνεχεια

Ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις.

Γιά την ώρα επαναλαμβάνω:
ακούω με τις μανίσιες μονάδες και χωρίς κανένα πείραγμα.
Απλώς ξαναθυμάμαι τον ήχο τους.
Αν δω τόσα ζόρια τότε παίρνω ένα ενεργό κρος, ενισχυτές έχω...
Απλά το ερώημα που τέθηκε πιό πρίν είναι:
Αν έχουμε ένα ηχείο που έχει δυό μονάδες γουφ, τουητ στα 15 ώμ τότε θεωρητικά το ηχείο είναι 8 ωμ.
Ετσι δεν είναι?

Όχι μαναμ!
Τουλάχιστον 15ωμ είναι.
Μπορεί βέβαια σε κάποιες συχνότητες να πεφτει στα 5. Ποιος ξέρει;....

όπως είχα ξαναγράψει, το γούφερ δούλεψε γιά αρκετό χρόνο καλά, αλλά μετά ξαναήρθε στην προηγούμενη στραβή του θέση και πλέον σε κάποιες συχνότητες κακαρίζει.
Αρα πρέπει να μπεί η νέα μονάδα...
Ακούω αν υπάρχουν κάποιες συμβουλές γιά να βάλω το 15άρι στη θέση του 8αριού..,.