vinyl Poll: leave or stay ?

bower

Senior Member
19 October 2010
497
Αγαπητοί συνφορουμίτες,
η πρώτη μου προσπάθεια εισαγωγής στον χώρο του βινυλίου ήταν από τρία χρόνια περίπου όταν αποφάσισα να αγοράσω ένα project 2 xperience comfort, βραχιονα 9c κεφαλη 2m Red και μερικά βινύλια.
Αν και είχα σημαντικά φθηνότερο σύστημα τότε, μην πω τι ντακαρα θα έπαιρνα με αυτά τα χρήματα. Ωραία και καλά για λιγους μήνες, μετά άρχισαν τα παρατράγουδα.
Πράξη 1η: Αρχικά διαπίστωσα ότι ένας καινούργιος δίσκος των U2 σε σύγκριση με το cd έπαιζε με διαφορετική ταχύτητα. Μέχρι να τελειώσει το κομμάτι μπορεί και να διεφεραν 20''. Αρχίζω να ψάχνω ρυθμίσεις, χωρίς αποτέλεσμα.
Πράξη 2η: παίζω μερικούς βρώμικους και παλιούς δίσκους-κληρονομιά που ήθελα όμως πολύ να ακούσω. Μετά άρχισε ο ήχος να σκληραίνει ακόμα και με τους καινούργιες δίσκους.
Πράξη 3: χαλάει το λεβιεδάκι που κατεβάζει τη βελόνα. Χωρίς να έχω και το πιο σταθερό χέρι, η βελόνα την ακούει κι άλλο.
πράξη 4η:πουλήθηκε ο ενισχυτής με το ενσωματωμένο phono stage και κάπου εκεί το βινύλιο μπαίνει στο χρονοντουλαπο για 2-3 χρόνια.

Μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και ενώ έχω αναβαθμίσει πολύ το σύστημα και ακούω στην έκθεση φοβερές αναλογικές πηγές μου μπαίνει το μικρόβιο να το αναστήσω. Πάει το πλατω στον Ορφέα για σέρβις, διορθώνεται όλα και ζητάω να μπει μια νέα φθηνή κεφαλη και παίρνω ένα φθηνό phono (project, sumiko pearl) έτσι ώστε αν αντιμετωπισω πάλι προβλήματα να μην έχω πολλά να χάσω. Φέρνω το πικάπ στο σπίτι και το αποτέλεσμα δεν είναι απλα κάτω του μετριου. Μια σύγκριση με το dac δείχνει χειρότερα πρίμα μπάσα εικόνα και μεσαίες (δλδ χαλια) . Θα μου πείτε με τα χρήματα που κόστιζε το phono και η κεφαλή δεν μπορώ να περιμένω περισσότερα οκ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: ο ήχος είναι σκληρός και το σσσσ πάει σύννεφο.
Απογοήτευση και για τα λίγα σχετικά χρήματα που έδωσα.
Αν και θέλω πολύ να σταματήσω τα άυλα (μόνο spotify) φαίνεται να μην προχωράει το πράγμα.
Πρέπει κάνεις να δώσει πολύ χρήμα για να ακούσει αξιοπρεπώς βινύλια;
Με απλά λόγια να αποχωρήσω;

Σε παρόμοια φάση είμαι κι εγώ. Άνοιξα μάλιστα και σχετικό νήμα για αγορά πικάπ-phono στα 1000 ευρώ και μετά το ανέβασα στα 2000 ευρώ. Και τώρα σκέπτομαι για επιπλέον budget. Όμως από την άλλη έχω μπει και στο τρυπάκι μηχανημάτων όπως τα music servers πχ Naim UnitiServe που σου παρέχουν καλή ποιότητα και στην ουσία δωρεάν μουσική. Αν είχα πολλούς δίσκους, θα ήταν αλλιώς, όμως με μόλις 50 κομμάτια που έχω από παλιά, δεν κάνω τίποτα. Χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για αξιοπρεπή συλλογή δίσκων. Ναι το βινύλιο παίζει ένα κλικ καλύτερα το επαναδιαπίστωσα πρόσφατα συγκρίνοντας υψηλής τιμής ψηφιακή και αναλογική πηγή στο εξαιρετικό σύστημα του φίλου Γιάννη Μιχαηλού. Σώματα, χαμηλές, φωνές ήταν λίγο ανώτερα. Βέβαια αν άκουγες μόνο το ψηφιακό, χωρίς να ακούσεις μετά το αναλογικό, δεν θα σου έλειπε κάτι, τέλειο θα το χαρακτήριζες. Μπλέξιμο...

Στην ίδια φάση είμαι και γω. Με εξοπλισμό που σε σημερινές τιμές ξεπερνά τα 7.5k, σκέφτομαι να εγκαταλείψω.

Κουράστηκα μόνο να το σκέφτομαι (την αναβάθμιση) + το γεγονός ότι δεν έχω ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή βινυλίων...

Και ξέρω τι σημαίνει καλός αναλογικός ήχος...

Πρέπει κάνεις να δώσει πολύ χρήμα για να ακούσει αξιοπρεπώς βινύλια;
Με απλά λόγια να αποχωρήσω;
Εξαρταται τι εννοεις "πολυ χρημα"
Τωρα το αν θα αποχωρησεις,ειναι αλλο θεμα,και δεν εχει να κανει με το αν το πικαπ ειναι η οχι καλυτερο.
Και τα δυο μπορουν να συνυπαρξουν,και απο σενα εξαρταται ποση σημασια θα δωσεις στο καθε μεσον και ποσο ψηλα θελεις να φτασεις,κυριως με το πικαπ.Μην αγνοησεις και το phono pre διοτι εινα πολυ σημαντικο.Ενα φτηνο φονο ειναι φτηνο φονο και δεν σε παει ψηλα....

Με λίγα βινύλια και περιορισμένο μπάτζετ για εξέλιξη σε μηχανήματα και δίσκους, ισχύει το "που πας ρε καραμήτρο".
Τουλάχιστον αυτό υπερίσχυσε σε μένα, αποχώρησα και ησύχασα.

Αν ήταν να σπρώξω χρήματα, πρωτίστως θα τα έσπρωχνα στο υλικό.
Θα αναβάθμιζα σε πολύ λογικό επίπεδο το hardware αλλά τη βαρύτητα θα την έριχνα στους δίσκους.
Να δώσω 2-3-4Κ για να ακούω 10-20 δίσκους; Όχι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με ένα Rega Planar 3 μαμά... δεν άκουγα όσα περιγράφεις. Ο ήχος ήταν αξιοπρεπέστατος.
Με ένα εξ. phono αξιοπρεπές και μια καλύτερη απο τη μαμά, βελόνα είμαι σίγουρος πως θα ήταν επαρκές.
Δεν θα έσπερνε. Θα ήταν επαρκές όμως ώστε να ξεκινήσω να χτίζω μια συλλογή.
Και με χαμηλότατο κόστος.
Πιθανολογώ πως πιθανόν να μην πάει καλά και κάποιο σετάρισμα.
Κάποιοι φίλοι εδώ είναι καλοί γνώστες του αντικειμένου και θα σε καθοδηγήσουν ασφαλώς σε ότι αφορά το hardware.

Το θέμα είναι και τι δίσκους περιλαμβάνει η δισκοθήκη.
Η δική μου ας πούμε είναι επιεικώς κακές παραγωγές οι 250 από τους 300 που έχω.

Οπότε θεώρησα πως δεν έχω πολλά να ζητήσω και προτίμησα κάτι εισαγωγικό με μια κεφαλή που να ροκάρει κάπως.
Κι είμαι μια χαρά,δεν μου έχει περάσει καν από το μυαλό αναβάθμιση,δισκάκια όμως όλο και τσιμπάω (ελάχιστα μεν αλλά τσιμπάω. )

Ναι, εδώ υπάρχει το εξής θεμα: με 300 ευρώ αγοράζεις ένα ντακ και ακούς (όχι κορυφαια) αλλά αξιοπρεπώς τα cd σου μέχρι να μεγαλώσει πολύ η συλλογή και να αξίζει ο κόπος για ένα ανώτερο ντακ. Στο βινύλιο όμως δεν ακούς αξιοπρεπώς τη μουσική και επομένως δεν μπορείς να μεγαλώσεις μια δισκοθήκη που δεν μπορείς να την ακούσεις. Και ερωτω: αυτη τη στιγμή το αναλογικό μου πακέτο αξίζει 1400 ευρώ ακριβώς και παίζει σαν ράδιο των 100ε.
Πόσο θα πρέπει να κοστίζει για να μην ακούω σσσ και σκληρό ήχο(βλέπε ντακ των 300ε); 3000?
Ή μήπως δεν είναι λογικό αυτό που ακούω και επομένως κάπου υπάρχει κάποιο λάθος στο στήσιμο μου;

αυτη τη στιγμή το αναλογικό μου πακέτο αξίζει 1400 ευρώ ακριβώς και παίζει σαν ράδιο των 100ε.
....... κάπου υπάρχει κάποιο λάθος στο στήσιμο μου;

Μαλλον.Τι εχεις ?

Κι' εγώ με τις ελάχιστες γνώσεις μου πιθανολογώ λάθη στο σετάρισμα.
Γι' αρχή θα άλλαζα το project το οποίο σε "φρενάρει"...

Για τα υπόλοιπα θα σε αναλάβουν οι "ειδικοί"... :)

project, sumiko pearl το γραφω στο 1ο ποστ

Απολογουμαι,τωρα το θυμηθηκα.
Οπως λεει ο Gojakla , επισης μια jico sas για την sumiko και ενα καλυτερο phono (το καλυτερο που μπορεις διοτι η SAS το "απαιτει" ,απο μονη της δεν μπορει να τα κανει ολα )

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Υπενθυμιζω οτι το πηρα σεταρισμενο απο το καταστημα.

Αυτο απλα διασφαλιζει την σωστη λειτουργια του.Τα ορια του ομως μεχρι ενος σημειου φτανουν.
Να πω επισης οτι μου φαινεται πολυ περιεργο το "σσσσσσ" που λες,τουλαχιστον απο την pearl.Αυτη ειναι πολυ γλυκοηχη κεφαλη.

Το μοναδικοτατο στο οποιο υπερτερει το αναλογικο ειναι στο σωμα. Απο κει και επειτα το χαος.
Μια μικρη επισημανση (που δεν θεωρω οτι αλλαζει το σκηνικο) ειναι η black pearl.
Δλδ μια sas και ενα phono(ποιας αξιας αληθεια) θα φτασει να παιζει σαν ενα ντακ των 300;

Αυτο απλα διασφαλιζει την σωστη λειτουργια του.Τα ορια του ομως μεχρι ενος σημειου φτανουν.
Δλδ;

Να σημειωσω οτι δεν ειχα ιδιαιτερες απαιτησεις γιαυτο και εδωσα κατι παραπανω απο 200 για αρχη. Γιατι φοβοθηκα οτι θα γινει αυτο που μολις γινεται. Βαζω ενα δισκο με μονο φωνη και η φωνη δεν ακουγεται πανω απο 10' στα 70db.
Μηπως αυτη ειναι η νορμα: πρεπει να παρεις ενα πακετο των 10κ για να φτασεις το ντακ του 1κ;
Και ενα αναλογικο των 30κ να ξεπερναει τα ντακ των 30κ;

Κάτι τέτοια διαβάζω και στεναχωριέμαι...

Τα Project δεν τα έχω σε εκτίμηση ακριβώς για τις πολύ μέτριες επιδόσεις τους, αλλά βλέπω ότι πουλάνε πολύ το γιατί δεν το ξέρω...

Η κεφαλή από μόνη της δεν είναι άσχημη και όπως είπε και ο AUDIOLYTIC με μια βελόνα Jico SAS ανεβαίνει αρκετά επίπεδο.

Χωρίς να το έχω ακούσει σου προτείνω το ifi iphono http://ifi-audio.com/portfolio-view/micro-iphono/ σαν βάση ή το Musical FIdelity M1 Vynl http://www.musicalfidelity.com/m1vinyl/ το οποίο έχω και εγώ σαν δεύτερο phono.

Οπωσδήποτε αλλαγή του πικάπ.

Αλλά αυτό μπορείς να το κάνεις σιγά σιγά ψάχνοντας ίσως σε μεταχειρισμένα.

Η αλλαγή του phono και η προσθήκη jico SAS αν είχες καλύτερο πικάπ θα έκαναν τεράστια διαφορά, αν και πιστεύω ότι θα ακούσεις και τώρα διαφορά προς το καλύτερο.

Βέβαια χωρίς την αλλαγή πικάπ σου έχω προτείνει αναβάθμιση σε τάξη μεγέθους οικονομική από 600 με 900 ευρώ χωρίς να αφαιρέσω από αυτά την ενδεχόμενη πώληση του υπάρχοντως phono σου.

Αν έχεις την διάθεση και τα χρήματα να ξοδέψεις ακόμα άλλα τόσα με την πώληση του πικάπ σου και την προσεκτική επιλογή ενός νέου σε μεταχειρισμένο, μπορεί να αποκτήσεις ένα σύστημα που τα DAC παρόμοιας τιμής δεν θα σου ακούγονται καθόλου φυσικά και γλυκόηχα.

Αν δεν έχεις την διάθεση και το χρήμα που οπωσδήποτε πρέπει να δώσεις (και εδώ πρέπει πάντα να συνυπολογίζεις και την συνεχή αγορά και νέων βινυλίων) καλύτερα να τα παρατήσεις όσο είναι καιρός.

Μην παιδεύεσαι και μην ξοδεύεσαι. Δεν έχει νόημα πια να ρίχνεις λεφτά σε κάτι που δεν σου αρέσει αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι και τα 3πλά να ξοδέψεις θα πάρεις αυτό που ζητάς.
Αν μπορείς να απολαμβάνεις τη μουσική σου από άλλο φορμά και μέσο καλύτερα, φτηνότερα και χωρίς ψυχαναγκασμούς τότε παράτα τα βινύλια.

Αρχίσαμε πάλι...

Ακριβώς επειδή του αρέσει η φυσικότητα του μέσου, ο άνθρωπος θέλει πικάπ και βινύλια, δεν το κάνει ψυχαναγκαστικά. Απλά οι επιλογές του δεν ήταν στοχευμένες σωστά και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γιαυτό αλλά δεν είναι να το συζητήσουμε επι του παρόντος.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι κεφαλές θέλου τουλάχιστον 50 ώρες να στρώσουν, η Pearl δεν είναι σκληρή κεφαλή, δώσε λίγο χρόνο πρώτα και παίξε καμιά 40ρια δίσκους, λίγο υπομονή θέλει το πράγμα...

Δεν υπάρχει αυτό που λέτε ότι ένα DAC των 300 ευρώ να παίζει καλύτερα από ένα καλοστημένο πικάπ/phono των 1500-2000 ευρώ, αυτά είναι αστεία πράγματα.

Το πικάπ είναι σαφέστατα καλύτερο από άποψη φυσικότητας σώματος και βάθους/ύψους σκηνής

Οπως λεει και ο Χρηστος, δεν εχω ψυχαναγκσμους. Και διακοσμητικο μια χαρα ειναι :)
Δλδ μια sas και ενα phono θα αλλαξει αρδην το σκηνικο; Θα το τολμησω και αυτο.
Δεν μπορω να πιστεψω οτι ενα πλατω μπορει να χαλασει τοσο πολυ το τελικο αποτελεσμα. Εκτος και αν το ξυλινο πατωμα (αν και το ρακ ειναι φουλ κοντρα παλκε θαλασσης) το χαλαει πολυ. Και να χαιδεψω το πικαπ οταν παιζει ακουγεται.

Θα γινει μια ακομη προσπαθεια για sas.
Πλατω μονο αν παιξει οπως του αρμοζει ως εχει.
Ενταξει τα προτζεκτ δεν ειναι και για πεταμα. Και καποιος αλλος εχει παρομοια θεματα με clearaudio και ανωτερα αναλογικα.

Εκεί που πατάει το πικάπ έχει μεγάλη σημασία, αλλά περισσότερο στην απόκριση του μπάσου και στην ευκρίνεια/διαχωρισμό, δεν διαφοροποιεί την τονικότητα τον αέρα και την σκηνή.

Ιδανικά πρέπει το πικάπ να είναι απομονωμένο από το περιβάλλον του.

Βάλε κάτω από το πικάπ μια πλάκα από γρανίτη ή σχιστόλιθο, ή προσπάθησε να το βάλεις σε βάση τοίχου αν αυτό είναι εφικτό, η βάση τοίχου είναι η καλύτερη και φτηνότερη μέθοδος στήριξης πικάπ.

Ναι έχω ακούσει πολλά παράπονα από διαφόρους πράγματι και με ακριβότερα συστήματα βινυλίου. Αυτά πιστεύω οφείλονται σε θέματα κεφαλών και phono περισσότερο, αλλά μιας και αναφέρθηκε η Clearaudio και αυτή είναι μία μάρκα που πρέπει να αγοράζεις πολύ προσεκτικά και μόνο αν έχεις αποφασίσει ότι σου αρέσει αυτός ο ήχος που έχουν αυτά τα πικάπ, και αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη.

Εν πάσι περιπτώσει δοκίμασε απομόνωση του πικάπ, jico sas, phono (δες και άλλα όχι μόνο αυτά που σου πρότεινα εγώ και πες μας εδώ στο νήμα πριν προβείς σε αγορές) το οποίο καλύτερα είναι να το δοκιμάσεις πρώτα αν μπορείς στο χώρο σου.