vinyl Poll: leave or stay ?

Γιατί πολύ απλά πουλάνε.. Πήγα και εγώ.. μετά απο μια γρήγορη ματιά στις τιμές πολλές απο αυτές προκαλούσανε ζάχαρο και πίεση τελικά κατέληξα να αγοράσω τέσσερα CD των 5 ευρώ και 2 βινύλια των 3 (το ένα το έκανα δώρο)
Άν όλοι έκαναν το ίδιο να δεις που θα πήγαιναν οι τιμές αλλα σαν ελιδος φετιχ το βινύλιο δυστυχως μαγητίζει πολλούς μαζοχιστές στο πορτοφόλι..

Και εγω ενα σφραγισμένο στα 16 τσίμπησα και δύο μεταχειρισμένα με παζάρι απο 8 στα 5 . Δεν νομίζω να πουλάνε και τόσο πια τα καινούρια για να κρατάνε τιμές στα 30 και 40 . Πχ Αγ. Δημήτριο που μένω κατεβαίνω συχνά στο MetroMall που έχει Public . Τα ακριβά βινύλια και τις κασσετίνες εκεί τα βλέπω μήνες τώρα να πιάνουνε σκόνη ...

Σχετικό άσχετο , κατέβηκε κανείς Γκάζι το ΣΚ ? Είχε "vinyl is back" παζάρι . Πρώτη φορά πήγα πιο πολύ από περιέργεια, όχι ότι περίμενα να βρω προσφορές . Πολύς κόσμος , σε ενοχλητικό ίσως βαθμό (τουλάχιστον σήμερα το απόγευμα) . Δυστυχώς οι τιμές παραμένουν απλησίαστες και "ακατανόητες " σε όσους δεν θέλουν να μπουν στην λογική της συλλεκτικότητας .Είδα και κάποιες λίγες επανακυκλοφορίες στα 16-17 σφραγισμένες , πράγμα σχετικά παρήγορο . Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί π.χ επανέκδοση του White Album των beattles πρέπει να κάνει 40+ .Προσωπικά , είμαι σε μία φάση που σιγά σίγα χτίζω μια "κλασσική" δισκοθήκη , προτίμησα να πάρω ζελατίνα επανέκδοση το Led zeppelin II 180 γρ παρά να αγοράσω το ίδιο αλμπουμ στα ίδια λεφτά , χιλιοπαιγμένο και σκωροφαγώμενο . Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω . Μπορώ μέχρι ένα σημέιο να καταλάβω μια υπεράξια στις original εκδόσεις , στα καινούρια όμως γιατί ?

Το White Album είναι διπλός δίσκος, οπότε είναι λογικό να είναι ακριβότερο (αν και 40 ευρώ είναι τραβηγμένο, αν το απλό βινύλιο κάνει 15-16 μια λογική τιμή είναι στα 30-35 ευρώ, μάξιμουμ). Πάντως οι τιμές για βινύλια των Beatles είναι πάντα αλμυρές. Πριν λίγο καιρό βρήκα το White Album σε ένα fleamarket εδώ στη Γερμανία, μεταχειρισμένο γερμανικό βινύλιο με κάπως ταλαιπωρημένο εξώφυλλο. Κι αυτός 40 ευρώ ζήτησε.:BDGBGDB55:

Εγω μεταχειρω βινυλιο δεν ξαναπαιρνω. Για καποιο λογο πουλιεται ή η ηχογραφηση ειναι χαλια ή ο δισκος εχει προβλημα.
Να επανελθω λιγακι στο θεμα μου: ανεβαζοντας αρκετα την ενταση στον ενισχυτη αρχιζουν καποια τζιτζικια και στα δυο ηχεια (ζζζζζ). Φυσικα αν παιζει μουσικη δεν το καταλαβαινει κανεις ευκολα αλλα προφανως θα βαζει θορυβο. Εψαξα λιγο τις καλωδιωσεις αλλα δεν φαινεται να υπαρχει καποιο προβλημα. Φταιει το φθηνο phono?

Και μια που μιλάτε για παζάρι δίσκων, σκεφτομαι σύντομα να πουλήσω κάποια βινύλια Κλασσικής και Ροκ, γιατι έχω πλέον προβλημα χώρου, θα σκεφτω πρωτα μιά μικρή λιστα και θα κάνω κουβέντα και εδω πριν τα βάλλω στο ebay.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Kαι χωρις εξωτερικο Phono με ένα σωστο ενισχυτη με ενσωματομένο φονο ( οπως ηταν παντοτε κάποτε στυλ Γιαπωνέζικου ) δεν θα περεπε να εχεις τζιτζικια. Μπορει να φταιει κάτι στην αναρτηση σου τον βραχιωνα την γωνία της βελόνας, την βελόνα την ιδια.

Α ειπες οταν δεν παιζει μουσική...οποτε ακυρο το της βελόνας. Κάποια ιντερφερανς πρέπει να ειναι η κάποια ρυθμιση

Ok... Το περιεργο ειναι οτι ο θορυβος δυναμωνει και ξαναχαμηλωνει οταν κουναω τη συνδεση με τα βυσματακια με την κεφαλη η οποια παρ´ολα αυτα ειναι αψογη.
Με δεκα new δισκους μεσα σε 2 εβδομαδες και την sas στα σκαριά υπαρχει μια σχετικη πορωση. Θελω πολυ να πετυχω σωστη αναπαραγωγη. Αρχικα βγαζει εντυπωςιακο stage και σωμα αλλα πολυ θολο και κουρτινιασμενο (ως οφειλε μαλλον για το κοστος βελονας -phono). Δεδομενου οτι τo πλατω θαλλαξει τελευταιο τι να κανω;

... Το περιεργο ειναι οτι ο θορυβος δυναμωνει και ξαναχαμηλωνει οταν κουναω τη συνδεση με τα βυσματακια με την κεφαλη

Nαι αλλα αυτο δεν εχει σχεση με τους δισκους αν καταλαβα καλα.
Πρεπει να κοιταξεις τις επαφες των καλωδιων στην κεφαλη μηπως ειναι χαλαρες η προβληματικες, καθως επισης και ολες τις γραμμες στις γειωσεις και θωρακισεις του πικαπ.

Εγω μεταχειρω βινυλιο δεν ξαναπαιρνω. Για καποιο λογο πουλιεται ή η ηχογραφηση ειναι χαλια ή ο δισκος εχει προβλημα.
Να επανελθω λιγακι στο θεμα μου: ανεβαζοντας αρκετα την ενταση στον ενισχυτη αρχιζουν καποια τζιτζικια και στα δυο ηχεια (ζζζζζ). Φυσικα αν παιζει μουσικη δεν το καταλαβαινει κανεις ευκολα αλλα προφανως θα βαζει θορυβο. Εψαξα λιγο τις καλωδιωσεις αλλα δεν φαινεται να υπαρχει καποιο προβλημα. Φταιει το φθηνο phono?

Μέγα σφάλμα. Το βινύλιο μπορεί να πουληθεί για χιλιάδες λόγους:
Γιατί πέθανε ο ιδιοκτήτης και οι κληρονόμοι δεν ξέρουν πως να κατεβάσουν τη βελόνα στο πλατώ.
Γιατί ο ιδιοκτήτης αγόρασε dac και είδε το φως το αληθινό.
Γιατί άλλαξε γούστο στη μουσική.
Γιατί βρήκε τον ίδιο δίσκο σε σούπερ ντούπερ γιαπωνέζικο virgin vinyl 300γρ. με μάστερινγκ των Bernie Grundmann, Doug Sax και Tony Hawkins μαζί στα πανέρια του Τζάμπα στο Μοναστηράκι για 1 ευρώ.
Γιατί δεν έχει χώρο πλέον στο σπίτι και αν δεν αδειάσει δύο ράφια από το σκρίνιο θα πέσει παντόφλα.

και για χίλιους δυό άλλους λόγους που δε μπορώ να φανταστώ.

επίσης ο συλλέκτης μαθαίνει με τον καιρό να ξεχωρίζει τους δίσκους που μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα, και αυτούς που θα μπορούσαν να έχουν καλό ήχο. Δεν είναι δα και ανώτερα μαθηματικά. Κι όποιος δεν ξέρει ρωτάει, εδώ είμαστε εμείς-bye-

Και εγώ θα συμφωνήσω με τον Κώστα, τα τρία τέταρτα της βινυλιακής μου συλλογής είναι μεταχειρισμένοι, και πάνω οι μισοί από αυτούς παίζουν σαν καινούργιοι, χωρίς απολύτως ούτε τσικ.

Βέβαια όπως πολύ σωστά λέει, θέλει προσοχή η αγορά μεταχειρισμένων, και γνώση που έρχεται σιγά σιγά.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο για μένα να ανακαλύπτω μικρούς θησαυρούς σε μεταχειρισμένα ειδικά αν τα πλήρωσα ένα ή δύο ευρώ ή ακόμα πιο κάτω.

Ωραια, ωραια ναι στα μεταχειρισμενα λοιπον!
Για το "πρόβλημά" μου κουβεντα;;; :slapface:

Τα ρεύματα είναι μικρά και ευαίσθητα, επίσης ευαίσθητο και το phono σε πάσης φύσεως ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, κακές επαφές κλπ.

Οπότε παίρνεις το πράμα από την αρχή, από τα καλώδια του βραχίονα που μπαίνουν στην κεφαλή, όλη την αλυσίδα μέχρι τα rca που μπαίνουν τελικά στον ενισχυτή σου.

Όλα να κάνουν καλή επαφή, να μην βρίσκονται κοντά σε μη θωρακισμένα καλώδια ρεύματος, επάνω σε μηχανήματα στην πλευρά των μετασχηματιστών, και γενικά προσέχεις να έχεις παντού καλές και καθαρές επαφές και αποφεύγεις ότι θα μπορούσε να κάνει ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

πχ, εγώ σήμερα το βράδυ έβαλα να ακούσω έναν δίσκο που μου έκανα δώρο πρόσφατα, και Ω, τι φρίκη! ακουγόταν ένας σοβαρότατος βόμβος από το phono μου. Τι είχε γίνει? είχα επάνω στο phono ένα dac, που έβαλα εκεί προσωρινά και το είχα στην πρίζα και αναμμένο, μόλις το έσβησα και το έβγαλα από την πρίζα εξαφανίστηκε ο βόμβος.

Δεν γνωριζω αν εχει γραφτει σε παλιοτερο νημα, παντως θα ειχαν ενδιαφερον καποιες οδηγιες προς αρχαριους στην αγορα μεταχειρισμενων βινυλιων. Π.χ. τι να προσεξουμε σε γρατζουνιες, θαμπωματα και αλλα που δεν παει το μυαλο μου. Προσωπικα σπανια θα αγορασω καινουριο βινυλιο ειδικα με την ανηφορα των τιμων τα τελευταια χρονια.

Απάντηση: Re: vinyl Poll: leave or stay ?

Δεν γνωριζω αν εχει γραφτει σε παλιοτερο νημα, παντως θα ειχαν ενδιαφερον καποιες οδηγιες προς αρχαριους στην αγορα μεταχειρισμενων βινυλιων. Π.χ. τι να προσεξουμε σε γρατζουνιες, θαμπωματα και αλλα που δεν παει το μυαλο μου. Προσωπικα σπανια θα αγορασω καινουριο βινυλιο ειδικα με την ανηφορα των τιμων τα τελευταια χρονια.

Επιβάλλεται η αγορά ενός πλυντηρίου,ενός knosti των 70 ευρών,πλένεται ο δίσκος,στεγνώνει και μετά μπαίνει στο πλατώ.
Απαραίτητος και ο καθαρισμός της βελόνας,πολλές φορές μαζεύει χνούδια.
Ο κόσμος του βινυλίου είναι αξιολάτρευτος.
Όσοι διαθέτετε λίγα χρήματα,στραφείτε στην αγορά μεταχειρισμένου,είναι ανούσιο να ξοδεύετε 300-400 ευρά για καινούργιο πικάπ και να έχετε απαιτήσεις.
Ό,τι δίνετε....παίρνετε

Απάντηση: Re: vinyl Poll: leave or stay ?

Και εγώ θα συμφωνήσω με τον Κώστα, τα τρία τέταρτα της βινυλιακής μου συλλογής είναι μεταχειρισμένοι, και πάνω οι μισοί από αυτούς παίζουν σαν καινούργιοι, χωρίς απολύτως ούτε τσικ.

οκ, για αυτό θέλει στάνταρ πλυντηριάκι κανονικό. πώς ξεχωρίζει κάποιος τα βινύλια που πιθανόν να έχουν καλό ήχο;
από τις γρατζουνιές;

Re: Απάντηση: Re: vinyl Poll: leave or stay ?

οκ, για αυτό θέλει στάνταρ πλυντηριάκι κανονικό. πώς ξεχωρίζει κάποιος τα βινύλια που πιθανόν να έχουν καλό ήχο;
από τις γρατζουνιές;

Είναι θέμα τύχης. Και καθόλου γρατζουνιές να μην εχει ο δίσκος αν είναι παιγμένος σε αρρύθμιστο πικαπ με φθαρμένη βελόνα, τότε κλάψε τα χρήματά σου. Μου 'χει τύχει δίσκος να παίζει μια χαρά η Β πλευρά αλλά η Α να εχει χρατς χρουτς και να μην μπορείς να την ακούσεις με τίποτα.
Ξεφορτώνονται καποιοι τη σαβούρα και την φορτωνόμαστε εμείς. Και δώσε μετά για πλυντήριο και δώσε για καλύτερο διαμάντι στη βελόνα και και και.... Βοήθειά μας.
Ας προσέχαμε.

Καλές οι επανεκδόσεις αλλά ακριβές και μερικές αμφίβολης ποιότητας, ωραία αρκετά μεταχειρισμένα σε ήχο αλλά θέμα τύχης πόσα θα βρεις σε καλή κατάσταση και θα τα απολαύσεις πραγματικά. Φαύλος κύκλος.

Re: Απάντηση: Re: vinyl Poll: leave or stay ?

Παρατήρησε το ποστ του Χρήστου (#72) και δες αν όντως υπάρχουν κοντά αυτά που αναφέρει...

Δεν είναι τόσο η κακή ποιότητα του μέσου αλλά η κακή ποιότητα μεταφοράς σε βινύλιο. Για το τελευταίο που είναι οι τεράστια πλειοψηφία των δίσκων δεν τα σώζουν ούτε πλυντήρια ούτε τα στεγνωτήρια ούτε βελόνες, βραχίονες ούτε η στήριξη ούτε τα αντικραδασμικά ούτε κανένα Phono Stage .

Για το υπόλοιπο ας πούμε 3% καλής ποιότητας βινύλιο, παρά της αδυναμίες του μέσου έχει καλή έως πολύ καλή ποιότητα αναπαραγωγής.

Τελικά κοιτάζοντας το νήμα του bower παρα την λυση του αρχικου προβλήματος, παραμένουν κάποιες σκιώδες ζωνες...πως να εξηγησω δηλαδη την διαφορά ταχύτητας αναφερώμενη στην αρχη (δισκος των U2) Καμμία σχεση η ρύθμηση της γωνίας μετέπειτα...καινουριο πρόβλημα βόμβου...εν το μεταξύ το πικάπ ειχε αποσυρθει + ειχε γίνει σερβις (γιατί)...
Μήπως υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα, στον χωρο η την χρήση ;;;

Οσο για τον βόμβο το βραδάκι θα σας διηγηθώ τι μου είχε συμβεί με το δικό μου Project (ισως και με φωτό) και θα πάθετε πλάκα, και ισως δώσει μια καινουρια ιδέα στο τι να κοιτάξουμε.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μέγα σφάλμα. Το βινύλιο μπορεί να πουληθεί για χιλιάδες λόγους:
Γιατί δεν έχει χώρο πλέον στο σπίτι και αν δεν αδειάσει δύο ράφια από το σκρίνιο θα πέσει παντόφλα.

Αστα να πάνε...έπεσες διάνα σάυτη τη φάση ειμαι....

Δεν είναι τόσο η κακή ποιότητα του μέσου αλλά η κακή ποιότητα μεταφοράς σε βινύλιο. Για το τελευταίο που είναι οι τεράστια πλειοψηφία των δίσκων δεν τα σώζουν ούτε πλυντήρια ούτε τα στεγνωτήρια ούτε βελόνες, βραχίονες ούτε η στήριξη ούτε τα αντικραδασμικά ούτε κανένα Phono Stage .

Για το υπόλοιπο ας πούμε 3% καλής ποιότητας βινύλιο, παρά της αδυναμίες του μέσου έχει καλή έως πολύ καλή ποιότητα αναπαραγωγής.

Αυτό πάλι που το στηρίζεις;