Re: Απάντηση: Re: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!
Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αν τι μη τι άλλο είναι περιττοί !
Καλημέρα!
Κατ' αρχή, να ζητήσω συγνώμη για τον χαρακτηρισμό τον οποίο "πέταξα". Ή πιο σωστά, να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους avclubίτες Mac-όφιλους γιατί δεν πήγαινε προς αυτούς. Όταν τον έγραφα είχα κατά νου τον εν λόγω "δημοσιογράφο", τον οποίο θα ήθελα επίσης να χαρακτηρίσω "κακιά αδερφή". Επίσης ζητώ συγνώμη από τους ομοφυλόφιλους, μόνο και μόνο γιατί τους σχετίζω με αυτόν τον άνθρωπο κτλ κτλ.. καταλαβαίνετε..
Από εκεί κ πέρα, είμαι χρήστης των windows από τα 3.1 κ προγραμματιστής πάνω από 10 χρόνια. Πρόσφατα λοιπόν αποφάσισα να κάνω το πείραμα να δω κ εγώ τι εστί Mac. Το αποτέλεσμα ??? Είναι πολύ απλό. Απίστευτο. Αν κάποιος χρήστης υπολογιστή αποφασίσει να δει τι ετσί κ θελήσει να βάλει λίγο 'αλατοπίπερο' στην ζωή του κ τις συνηθειές του τότε θα καταλάβει τι αισθανόμαστε εμείς οι 'κομπλεξικοί' χρήστες Mac. Αν απλά πει ότι η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη(πράγμα απόλυτα κατανοητό από την μεριά μου) τότε συνεχίζει να ζει με τα windows όπως τόσα χρόνια άλλωστε.
Εγώ θεωρώ ότι το αλατοπίπερο το έχουν τα Windows. Χωρίς να έχω δουλέψει πολύ με το OS X, αλλά έχοντας πικρή εμπειρία από την θεόκλειστη αρχιτεκτονική του iPod το οποίο ανέχομαι για όλους τους άλλους λόγους, μου αφήνει περισσότερο από ανάλατη / αποστειρωμένη γεύση..
Είναι η φιλοσοφία του Mac που δεν μου ταιριάζει. Αλλά φεύγουμε off topic..
Γιατί είμαστε τόσοι λίγοι(με βάζω κ εμένα πια στους λίγους)? Απλά γιατί η Apple δεν θέλησε να την αντιγράφουν όλοι κ ακολούθησε την σφιχτή αυτή πολιτική που έφτιαχνε εκείνη τους υπολογιστές που ήθελε κ το λειτουργικό προσαρμοσμένο σε αυτούς που ήθελε επίσης.
Δεν θέλησε, ή απλά προσπάθησε αλλά δεν της βγήκε; Γιατί άλλα θυμάμαι εγώ..

Προσπάθειες για Mac-clones.. Licensing του Mac OS σε τρίτους.. Αλλά τίποτα δεν απόδωσε καρπούς, οπότε επέλεξαν να το κάνουνε "γαργάρα" και να γυρίσουν στο niche κοινό τους.
Τα Vista δεν τα έχω δει αλλά είμαι πολύ περίεργος να τα δω. Το γεγονός όμως ότι ζητούν 'βαρύ' hardware απλά για αποδώσουν 100% είναι κάτι που δείχνει βαριά εφαρμογή. Ως προγραμματιστής έχω μάθει να φτιάχνω κώδικα "σεντόνια" αλλά με τα χρόνια έμαθα ότι μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά αν σκεφτώ λίγο παραπάνω κ το αποτέλεσμα είναι μια ρουτίνα με 5 εντολές. Τι εννοώ ? Ότι όταν βιάζομαι βγάζω ένα προϊόν τόσο βαρύ όσο τα Vista. Αργότερα το διορθώνω με αντίστοιχα service packs. Το macosx είναι ένα πάρα πολύ 'ελαφρύ' λειτουργικό. Έχεις δει ποτέ να bootαρει Mac? Κάνει 10-15 δευτερόλεπτα μόνο. Τα ΧΡ σε μηχάνημα σαφώς δυνατότερο από το Mac Mini έκαναν σχεδόν 30 κ μάλιστα μετά από format. Αυτό δείχνει κάτι.
Τα Vista είναι μια απ´τα ίδια που μας έχει συνηθίσει η μαμά MS. Όπως και όλες οι εκδόσεις Windows από την 3.0 και πέρα (τα οποία είχα φορτώσει το 90 σε ένα 286 με 640κ μνήμης που είχα και πήγαιναν αργά - σιγά την έκπληξη!!), όταν πρωτοβγούν θα θέλουν PC τελευταίας τεχνολογίας για να δουλέψουν άνετα. Σε 1-2 χρόνια θα είναι μια χαρά, και δεν θα γκρινιάζει κανείς.
Όσο για το αν είναι bloatware ή όχι, η απάντηση δεν είναι απλή. Η MS πρέπει να εξασφαλίσει, στο μέτρο του εφικτού, την συμβατότητα προς τα πίσω. Δεν μπορεί να κάνει ένα OS από το μηδέν. Οπότε, αναγκαστικά, τα Vista θα περιλαμβάνουν κώδικα των XP + νέο κώδικα. Αυτό θα τα "βαρύνει". Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.
Παρεμπιπτόντως,
εδώ υπάρχει μια λίστα με τα νέα features των Vista. Όποιος αντέχει ας τα διαβάσει όλα.. Εγώ άρχισα να "πηδάω" παραγράφους μετά από 5-6 λεπτά ανάγνωσης..
Απλά δείχνει τι έκαναν οι προγραμματιστές της MS επί 5 χρόνια..