Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Μπάμπη μην ξεχνάς ότι το Photoshop CS2 δεν τρέχει native στο OS X αλλά μέσω rosetta. Οπότε για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση CS3 όπου θα τρέχει native στους intel Mac.

Μιχάλη, επιδή ρώτησε ο Νίκος αν κάποιος έχει ανεβάσει Photoshop στα Vista, απλά του απάντησα και έγραψα και τις πρώτες εντυπώσεις μου.

Εγώ βλέπω ότι για άλλη μια φορά ανοίξατε ένα θέμα του στυλ το MacOs είναι πολυ καλύτερο απο τα Windows, αν δεν έχω χάσει το μέτρημα είναι ή το 4ο ή το 5ο. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο και για όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά του πλανήτη όπως και με το ipod σε σχέση με όλα τα mp3 player του πλανήτη

Και το αστείο έιναι ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα τα Vista! Φυσικα αυτο δεν είναι δικαιολογία για τα Windows όπως είναι ότι το CS τρέχει με την βοήθεια της κυρίας αυτης επειδή η υπέροχη apple δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει την ασήμαντη adobe ότι θα το γυρίσει σε Intel

Θέλετε να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο θέμα;

Μπάμπη το ξέρω, απλά έκανα την υπενθύμιση για να ξέρουμε τι μετράμε.:grinning-smiley-043

Βρε Στράτο, δεν το γυρίσαμε σε θέμα αντιπαράθεσης. Αλλά αν μην τι άλλο τι θα κάνουμε αν δεν συζητάμε τα υπέρ και τα κατά του κάθε λειτουργικού συστήματος; Η αντιπαράθεση (και νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου) είναι επιθυμητή όταν υπάρχουν επιχειρήματα και ο διάλογος είναι δημοκρατικός με σεβασμό στον συνομιλητή. Καμμία αντιπαράθεση λοιπόν. Απλά συζήτηση και τουλάχιστον εγώ έχω αποδείξει πλειστάκις ότι δεν είμαι ούτε θερμοκέφαλος αλλά ούτε και ξεροκέφαλος. Φόρτωσα Vista στον Mac μου.... :slapface: τι αλλο θέλετε;:flipout:

Πάντως επειδή αναφέρεις ότι τα Vista δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, δεν θα συμφωνήσω. Νομίζω ότι έχουμε υλικό για σύγκριση και τα Vista που φόρτωσα εγώ στον Mac είναι τουλάχιστον η τελική έκδοση. Να δείς όταν βγεί το Leopard το Μάρτιο πανηγύρια που έχουμε να κάνουμε!:music-smiley-005:

όπως είναι ότι το CS τρέχει με την βοήθεια της κυρίας αυτης επειδή η υπέροχη apple δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει την ασήμαντη adobe ότι θα το γυρίσει σε Intel
Αλήθεια αυτό που το άκουσες;

Καταρχήν θεωρώ ότι δεν είναι όμορφο να μετατρέψουμε ενα κομμάτι της κατηγορίας στο κάτω η Microsoft και τα windows. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε...
Όσο για τα Vista μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν driver, στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν beta εκδόσεις ή κάποιοι απο την ίδια την Microsoft. Θα υπάρξουν βελτιώσεις σε διαφόρους τομείς...
Όσο για αυτο με την adobe το διάβασα σε μια ανοκοινωσή της στο site που απαντούσε σε κατηγορίες χρηστών για την απουσία support για τα Ιντελ. Εκεί έλεγε χυμα η adobe ότι έμαθε για τα ιντελ μακ μαζι με όλο τον υπόλοιπο κόσμο γιατί προφανώς η απλ ήθελε να μην διαρεύσει τίποτα αρα ήταν αδύνατον να προλάβει να βγάλει κάτι

Επίσης να συμπληρώσω ότι τα περισσότερα συμπεράσματα που έχουν βγει ως τώρα αναφέρονται σε 32 bit λογισμικό σε μηχανήματα που μπορούν να τρέχουν και 32/64, με προφανή μείωση των επιδόσεων μιας και πια γίνεται πλήρη χρήση της τεχνολογίας αυτής. Το γιατί χρησιμοποιούνται περισσότερο τα 32 είναι για προφανείς λόγους...

πείτε μου κάτι τα vista θα ζητάνε ακόμα reboot μετά απο κάθε αλλαγή του οτιδήποτε?

Οι εφαρμογές που ζητάνε ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ reboot είναι ελάχιστες.
Μάλιστα εγώ σχεδόν ποτέ δεν κάνω εκτός αν γίνει αυτόματα χωρίς ερώτηση.
Είναι σπάνιες οι φορές να μην τρέξει κάτι σωστά χωρίς reboot.

Re: Απάντηση: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Μπάμπη μην ξεχνάς ότι το Photoshop CS2 δεν τρέχει native στο OS X αλλά μέσω rosetta. Οπότε για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση CS3 όπου θα τρέχει native στους intel Mac.

Επί τη ευκαιρία...
Το Photoshop CS3 είναι έτοιμο και διαθέσιμο προς download στο site της Adobe στούς χρήστες του CS2 σε beta Version προς το παρόν...
H κυκλοφορία της τελικής εμπορικής εφαρμογής τοποθετείται τον 2ο του 2007-bye-

Για μισό βρε παιδιά... Ποιος σας είπε ότι όλα αυτά τα όμορφα features που αντέγραψε η MS από το X είναι πατέντες του Χ;

Το search δεν είναι ουσιαστικά το Google Desktop;
Τα thumbnails δεν υπάρχουν σαν εφαρμογές τρίτων εδώ και 10 χρόνια;
Το ίδιο δεν ισχύει για όλα τα "χαριτωμένα" που έχουν πια standard και τα 2 OS'; Δεν υπήρχαν σαν εφαρμογές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και εμείς απλά τα φορτώναμε όταν πρωτοπερνάγαμε το λειτουργικό;

Τώρα πια, και οι δυο εταιρείες, έχοντας σκοπό να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του άσχετου (a.k.a. "μέσου") χρήστη, τα έχουν μέσα standard..

Για τα περισσότερα από αυτά, υπάρχουν κλάσεις καλύτερα προϊόντα τα οποία μπορεί ο καθένας να κατεβάσει και περάσει στο PC του.

Αν η MS όντως κοπιάρει την Apple, ας της κάνει η δεύτερη μήνυση.

Βιντεάκια όπως αυτό του link, από "δημοσιογράφους", δεν είναι για να πείσουν κανέναν. Eίναι απλά για να νιώσουν λίγο καλύτερα για τους εαυτούς τους οι αστείοι σε ποσοστό - αλλά φορτωμένοι με κόμπλεξ - χρήστες Mac.-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Τα Vista είναι σαφώς πιο βαριά εφαρμογή από το OS X. Παράδειγμα: VLC 0.8.6 στο Mac OS X... αναπαραγωγή αρχείου HD 720p... άψογη. VLC 0.8.6 στα Vista... το ίδιο αρχείο HD 720p αναπαραγωγή.... ένα καρέ εδώ και ένα μετά από κανά τέταρτο. Και τα δύο λειτουργικά με το ίδιο hardware (MacBook). Το Mac OS X έχει σαφώς μικρότερες απαιτήσεις σε hardware και αυτό δεν είναι εκτίμηση δική μου μόνο.

Στα Vista, όταν φορτώνει το VLC, γυρίζει το desktop σε μη-Aero λειτουργία;

Αν όχι, είναι λογικό να παίζει χάλια..

Καταρχήν θεωρώ ότι δεν είναι όμορφο να μετατρέψουμε ενα κομμάτι της κατηγορίας στο κάτω η Microsoft και τα windows. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε...

αν είναι πρόβλημα για την κατηγορία (αν και δεν το καταλαβαίνω) το δέχομαι απλά κάποια πράγματα έχουν όνομα.

προσωπικά θεωρώ αποτυχημένα τα vista επειδή μέχρι τώρα απέδειξαν ότι θέλουν ολόκληρο mainframe για να τρέξουν.

Απο την άλλη σιχαίνομαι την νοοτροπία του "αγόρασε 3000 applications με 60.000 ευρώ για να είναι λειτουργικό το μηχανημά σου". Πάρε αυτό για να κάνεις resize τις φωτογραφίες, πάρε εκείνο για να βλέπεις βίντεο με ffdshow πάρε εκείνο για να γράφεις dvd, ε άι βράσε μας πια

Επίσης δεν έχω ακούσει καμία σοβαρή διαφορά των vista με τα xp. Εκτός του κλειστού πυρήνα -bye- :flipout: :flipout: ότι λέει στο http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση. όλα gadgets και applications.

3d παράθυρα κλπ έχω απο αρχή 2006 στο linux και παίζουν κομπλέ. είμαι περίεργος να βρώ κανα μηχανάκι με aero να δω τι στο καλό είναι που έκανε τόσα χρόνια να βγει ..

μα καλά λειτουργικό σύστημα χωρίς compiler? δηλαδή σαν να παίρνεις αμάξι και να το έχεις στο γκαράζ.
μα καλά να θες την Pro η Enterprise ή δεν ξέρω και εγώ πως λένε την έκδοση για να σηκώσεις ένα web server?

(το μηχάνημα μου είναι P4 2.4G / 1G ram και κάρτα 440MX nvidia: σκουπίδι, τα κολήματα απο το capturing)
http://pet.homeunix.org/out.ogg

Απάντηση: Re: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Eίναι απλά για να νιώσουν λίγο καλύτερα για τους εαυτούς τους οι αστείοι σε ποσοστό - αλλά φορτωμένοι με κόμπλεξ - χρήστες Mac.-bye-
Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αν τι μη τι άλλο είναι περιττοί !
Από εκεί κ πέρα, είμαι χρήστης των windows από τα 3.1 κ προγραμματιστής πάνω από 10 χρόνια. Πρόσφατα λοιπόν αποφάσισα να κάνω το πείραμα να δω κ εγώ τι εστί Mac. Το αποτέλεσμα ??? Είναι πολύ απλό. Απίστευτο. Αν κάποιος χρήστης υπολογιστή αποφασίσει να δει τι ετσί κ θελήσει να βάλει λίγο 'αλατοπίπερο' στην ζωή του κ τις συνηθειές του τότε θα καταλάβει τι αισθανόμαστε εμείς οι 'κομπλεξικοί' χρήστες Mac. Αν απλά πει ότι η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη(πράγμα απόλυτα κατανοητό από την μεριά μου) τότε συνεχίζει να ζει με τα windows όπως τόσα χρόνια άλλωστε. Γιατί είμαστε τόσοι λίγοι(με βάζω κ εμένα πια στους λίγους)? Απλά γιατί η Apple δεν θέλησε να την αντιγράφουν όλοι κ ακολούθησε την σφιχτή αυτή πολιτική που έφτιαχνε εκείνη τους υπολογιστές που ήθελε κ το λειτουργικό προσαρμοσμένο σε αυτούς που ήθελε επίσης.
Τα Vista δεν τα έχω δει αλλά είμαι πολύ περίεργος να τα δω. Το γεγονός όμως ότι ζητούν 'βαρύ' hardware απλά για αποδώσουν 100% είναι κάτι που δείχνει βαριά εφαρμογή. Ως προγραμματιστής έχω μάθει να φτιάχνω κώδικα "σεντόνια" αλλά με τα χρόνια έμαθα ότι μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά αν σκεφτώ λίγο παραπάνω κ το αποτέλεσμα είναι μια ρουτίνα με 5 εντολές. Τι εννοώ ? Ότι όταν βιάζομαι βγάζω ένα προϊόν τόσο βαρύ όσο τα Vista. Αργότερα το διορθώνω με αντίστοιχα service packs. Το macosx είναι ένα πάρα πολύ 'ελαφρύ' λειτουργικό. Έχεις δει ποτέ να bootαρει Mac? Κάνει 10-15 δευτερόλεπτα μόνο. Τα ΧΡ σε μηχάνημα σαφώς δυνατότερο από το Mac Mini έκαναν σχεδόν 30 κ μάλιστα μετά από format. Αυτό δείχνει κάτι. -bye-

Απάντηση: Re: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Κατ' αρχήν να παρακαλέσω να είμαστε λιγάκι πιο κόσμιοι στις εκφράσεις μας και να μην προσβάλλουμε τους υπόλοιπους αγαπητέ Δημήτρη, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα.

Στα Vista, όταν φορτώνει το VLC, γυρίζει το desktop σε μη-Aero λειτουργία;

Αν όχι, είναι λογικό να παίζει χάλια..
Σαφώς και το desktop απενεργοποιεί το Aero.

Δεν καταλαβαίνω όμως το σκεπτικό σου. Και για να μην απευθύνομαι προσωπικά σε σένα, να μιλήσω γενικότερα. Για να μπορέσουμε να κρίνουμε τα χαρακτηριστικά ενός λειτουργικού πρέπει να έχουμε και την σχετική εμπειρία από την εκτενή χρήση του. Αν δεν την έχουμε τότε απλά εκφράζουμε μια επιφανειακή άποψη, γιατί έτσι μας αρέσει εμάς. Απορώ ειλικρινά με όσους αμφισβητούν την υπεροχή του Mac OS X έναντι των Windows. Το περίεργο είναι ότι δεν αμφισβητούμε άλλα προγράμματα όταν πρόκειται ας πούμε για το Photoshop. Που θέλω να καταλήξω; Είναι γενικώς αποδεκτό στον χώρο της τεχνολογίας και των υπολογιστών πως η Apple ανέκαθεν ήταν μπροστά στις εξελίξεις και innovator όσον αφορά το λειτουργικό της & τους υπολογιστές της, ακόμη και από την microsoft! Φυσικά και έχει ενσωματώσει κάποιες τεχνολογίες που δεν είναι δικές της κατά καιρούς (πχ. πρόσφατα το Coverflow στο iTunes), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρωτοπόρος. Αν ξέρατε (διότι προφανώς δεν έχετε ασχοληθεί), πως και ποιοι δημιουργούν μέσα στην Apple είμαι βέβαιος θα είχατε διαφορετική άποψη. Απλά θα πω να μην είστε τόσο βέβαιοι για το ποιος πήρε τι, από ποιον. Μήπως το time machine που έρχεται στο Leopard είναι κλεμμένο και δεν το ξέρουμε;

Τώρα θα μου πείτε γιατί η Apple κατέχει ένα 5% της αγοράς αφού είναι καλύτερο; Μα αυτό είναι απλό. Πέραν των σημαντικών λαθών της εταιρίας την δεκαετία του '90, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που φαίνεται όλοι να τον ξεχνάτε. Το Mac OS X τρέχει μόνο σε Macintosh hardware. Αυτός είναι ο λόγος. Πως είναι δυνατόν να κυριαρχήσει η πλατφόρμα όταν κυκλοφορούν τόσες εναλλακτικές λύσεις σε hardware και μάλιστα με χαμηλό κόστος κατασκευής (για τους κατασκευαστές προσέξτε), και μεγάλο περιθώριο κέρδους (πάλι για τους κατασκευαστές). Φανταστείτε μόνο, ποιο λειτουργικό θα κυριαρχούσε εάν το Mac OS X γινόταν ελευθερο και για τα PC. Να μην απαντήσω. Αλλά όπως έχω πεί και στο παρελθόν, η Apple είναι hardware εταιρία εν αντιθέση με την microsoft που είναι software εταιρία και όπως φαίνεται προς το παρόν δεν πρόκειται να κάνει κατι τέτοιο. Να κρίνουμε λοιπόν τα πράγματα και τις καταστάσεις σε βάθος και όχι επειδή έτσι μας αρέσει.

Στο δια ταύτα, εμείς σχολιάζουμε για να σχολιάζουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής, το έχω πεί πληστάκις, το καλύτερο είναι αυτό που κάνεις την δουλειά σου. Απλό είναι. Εάν με τα Vista κάνεις την δουλειά σου, τότε αυτό είναι το καλύτερο για σένα. Αυτό όμως διαφέρει, από την κουβέντα του ποιο είναι πιο εξελιγμένο ή πρωτοποριακό.

Re: Απάντηση: Re: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αν τι μη τι άλλο είναι περιττοί !

Καλημέρα!

Κατ' αρχή, να ζητήσω συγνώμη για τον χαρακτηρισμό τον οποίο "πέταξα". Ή πιο σωστά, να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους avclubίτες Mac-όφιλους γιατί δεν πήγαινε προς αυτούς. Όταν τον έγραφα είχα κατά νου τον εν λόγω "δημοσιογράφο", τον οποίο θα ήθελα επίσης να χαρακτηρίσω "κακιά αδερφή". Επίσης ζητώ συγνώμη από τους ομοφυλόφιλους, μόνο και μόνο γιατί τους σχετίζω με αυτόν τον άνθρωπο κτλ κτλ.. καταλαβαίνετε..

Από εκεί κ πέρα, είμαι χρήστης των windows από τα 3.1 κ προγραμματιστής πάνω από 10 χρόνια. Πρόσφατα λοιπόν αποφάσισα να κάνω το πείραμα να δω κ εγώ τι εστί Mac. Το αποτέλεσμα ??? Είναι πολύ απλό. Απίστευτο. Αν κάποιος χρήστης υπολογιστή αποφασίσει να δει τι ετσί κ θελήσει να βάλει λίγο 'αλατοπίπερο' στην ζωή του κ τις συνηθειές του τότε θα καταλάβει τι αισθανόμαστε εμείς οι 'κομπλεξικοί' χρήστες Mac. Αν απλά πει ότι η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη(πράγμα απόλυτα κατανοητό από την μεριά μου) τότε συνεχίζει να ζει με τα windows όπως τόσα χρόνια άλλωστε.

Εγώ θεωρώ ότι το αλατοπίπερο το έχουν τα Windows. Χωρίς να έχω δουλέψει πολύ με το OS X, αλλά έχοντας πικρή εμπειρία από την θεόκλειστη αρχιτεκτονική του iPod το οποίο ανέχομαι για όλους τους άλλους λόγους, μου αφήνει περισσότερο από ανάλατη / αποστειρωμένη γεύση..

Είναι η φιλοσοφία του Mac που δεν μου ταιριάζει. Αλλά φεύγουμε off topic..

Γιατί είμαστε τόσοι λίγοι(με βάζω κ εμένα πια στους λίγους)? Απλά γιατί η Apple δεν θέλησε να την αντιγράφουν όλοι κ ακολούθησε την σφιχτή αυτή πολιτική που έφτιαχνε εκείνη τους υπολογιστές που ήθελε κ το λειτουργικό προσαρμοσμένο σε αυτούς που ήθελε επίσης.

Δεν θέλησε, ή απλά προσπάθησε αλλά δεν της βγήκε; Γιατί άλλα θυμάμαι εγώ.. ;)
Προσπάθειες για Mac-clones.. Licensing του Mac OS σε τρίτους.. Αλλά τίποτα δεν απόδωσε καρπούς, οπότε επέλεξαν να το κάνουνε "γαργάρα" και να γυρίσουν στο niche κοινό τους.

Τα Vista δεν τα έχω δει αλλά είμαι πολύ περίεργος να τα δω. Το γεγονός όμως ότι ζητούν 'βαρύ' hardware απλά για αποδώσουν 100% είναι κάτι που δείχνει βαριά εφαρμογή. Ως προγραμματιστής έχω μάθει να φτιάχνω κώδικα "σεντόνια" αλλά με τα χρόνια έμαθα ότι μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά αν σκεφτώ λίγο παραπάνω κ το αποτέλεσμα είναι μια ρουτίνα με 5 εντολές. Τι εννοώ ? Ότι όταν βιάζομαι βγάζω ένα προϊόν τόσο βαρύ όσο τα Vista. Αργότερα το διορθώνω με αντίστοιχα service packs. Το macosx είναι ένα πάρα πολύ 'ελαφρύ' λειτουργικό. Έχεις δει ποτέ να bootαρει Mac? Κάνει 10-15 δευτερόλεπτα μόνο. Τα ΧΡ σε μηχάνημα σαφώς δυνατότερο από το Mac Mini έκαναν σχεδόν 30 κ μάλιστα μετά από format. Αυτό δείχνει κάτι. -bye-

Τα Vista είναι μια απ´τα ίδια που μας έχει συνηθίσει η μαμά MS. Όπως και όλες οι εκδόσεις Windows από την 3.0 και πέρα (τα οποία είχα φορτώσει το 90 σε ένα 286 με 640κ μνήμης που είχα και πήγαιναν αργά - σιγά την έκπληξη!!), όταν πρωτοβγούν θα θέλουν PC τελευταίας τεχνολογίας για να δουλέψουν άνετα. Σε 1-2 χρόνια θα είναι μια χαρά, και δεν θα γκρινιάζει κανείς.

Όσο για το αν είναι bloatware ή όχι, η απάντηση δεν είναι απλή. Η MS πρέπει να εξασφαλίσει, στο μέτρο του εφικτού, την συμβατότητα προς τα πίσω. Δεν μπορεί να κάνει ένα OS από το μηδέν. Οπότε, αναγκαστικά, τα Vista θα περιλαμβάνουν κώδικα των XP + νέο κώδικα. Αυτό θα τα "βαρύνει". Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Παρεμπιπτόντως, εδώ υπάρχει μια λίστα με τα νέα features των Vista. Όποιος αντέχει ας τα διαβάσει όλα.. Εγώ άρχισα να "πηδάω" παραγράφους μετά από 5-6 λεπτά ανάγνωσης..
Απλά δείχνει τι έκαναν οι προγραμματιστές της MS επί 5 χρόνια..

Δημήτρη δεν είναι κακό να είσαι φίλος των Windows αλλά όταν λες κ εσύ ότι δεν έχεις δουλέψει macosx τότε κακώς είσαι τόσο σίγουρος (έτσι φαίνεται από κειμενά σου) ότι είναι ανώτερα αυτά.
Εγώ που τα έχω δουλέψει κ τα 2 έχω διαφορετική άποψη. Σε προτρέπω να τα χρησιμοποιήσεις κ τότε να βγάλεις συμπεράσματα. Κανείς δεν είπε ότι οι προγραμματιστές της δεν έχουν δουλέψει καλά αλλά σίγουρα πολλές βασικές ιδέες τις έχουν πάρει από την Apple. Αυτό φαίνεται πιστεύω πολύ καθαρά.

Re: Απάντηση: Re: Vista vs Mac OS X (το βίντεο)!

Κατ' αρχήν να παρακαλέσω να είμαστε λιγάκι πιο κόσμιοι στις εκφράσεις μας και να μην προσβάλλουμε τους υπόλοιπους αγαπητέ Δημήτρη, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα.

Φίλε Μιχάλη έχεις δίκιο, είδη ανακάλεσα στο παραπάνω post μου προς τον άλλο Μιχάλη. :smile:

Σαφώς και το desktop απενεργοποιεί το Aero.

Και παρ'όλα αυτά κάνει σπασίματα; Παράξενο.. Το λέω αυτό γιατί στο δικό μου PC είχα πολύ μικρή, αν όχι ανύπαρκτη, διαφορά σε CPU utilization μεταξύ XP και Vista. Τέσπα..

Δεν καταλαβαίνω όμως το σκεπτικό σου. Και για να μην απευθύνομαι προσωπικά σε σένα, να μιλήσω γενικότερα. Για να μπορέσουμε να κρίνουμε τα χαρακτηριστικά ενός λειτουργικού πρέπει να έχουμε και την σχετική εμπειρία από την εκτενή χρήση του. Αν δεν την έχουμε τότε απλά εκφράζουμε μια επιφανειακή άποψη, γιατί έτσι μας αρέσει εμάς. Απορώ ειλικρινά με όσους αμφισβητούν την υπεροχή του Mac OS X έναντι των Windows. Το περίεργο είναι ότι δεν αμφισβητούμε άλλα προγράμματα όταν πρόκειται ας πούμε για το Photoshop. Που θέλω να καταλήξω; Είναι γενικώς αποδεκτό στον χώρο της τεχνολογίας και των υπολογιστών πως η Apple ανέκαθεν ήταν μπροστά στις εξελίξεις και innovator όσον αφορά το λειτουργικό της & τους υπολογιστές της, ακόμη και από την microsoft! Φυσικά και έχει ενσωματώσει κάποιες τεχνολογίες που δεν είναι δικές της κατά καιρούς (πχ. πρόσφατα το Coverflow στο iTunes), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρωτοπόρος. Αν ξέρατε (διότι προφανώς δεν έχετε ασχοληθεί), πως και ποιοι δημιουργούν μέσα στην Apple είμαι βέβαιος θα είχατε διαφορετική άποψη. Απλά θα πω να μην είστε τόσο βέβαιοι για το ποιος πήρε τι, από ποιον. Μήπως το time machine που έρχεται στο Leopard είναι κλεμμένο και δεν το ξέρουμε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ποιοι δημιουργούν μέσα στην Apple, αλλά θυμάμαι μια χαρά ποιοι δημιουργούσαν στο PARC της Xerox.. Και ποιοι στη συνέχεια κατηγορούσαν την MS ότι τους αντέγραφε, ενώ αυτοί με τη σειρά τους είχαν αντιγράψει άλλους..

Δεν λέω ότι δεν γίνεται innovation στην Apple, και ότι η MS δεν αντιγράφει κατά καιρούς (καλά, συχνά!). Αλλά κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε η Apple. Να βάλει από ένα PC σε κάθε σπίτι. Ναι, δεν το έκανε για την ψυχή της μάνας της. Αλλά το έκανε, και επωφελήθηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Τώρα θα μου πείτε γιατί η Apple κατέχει ένα 5% της αγοράς αφού είναι καλύτερο; Μα αυτό είναι απλό. Πέραν των σημαντικών λαθών της εταιρίας την δεκαετία του '90, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που φαίνεται όλοι να τον ξεχνάτε. Το Mac OS X τρέχει μόνο σε Macintosh hardware. Αυτός είναι ο λόγος. Πως είναι δυνατόν να κυριαρχήσει η πλατφόρμα όταν κυκλοφορούν τόσες εναλλακτικές λύσεις σε hardware και μάλιστα με χαμηλό κόστος κατασκευής (για τους κατασκευαστές προσέξτε), και μεγάλο περιθώριο κέρδους (πάλι για τους κατασκευαστές). Φανταστείτε μόνο, ποιο λειτουργικό θα κυριαρχούσε εάν το Mac OS X γινόταν ελευθερο και για τα PC. Να μην απαντήσω. Αλλά όπως έχω πεί και στο παρελθόν, η Apple είναι hardware εταιρία εν αντιθέση με την microsoft που είναι software εταιρία και όπως φαίνεται προς το παρόν δεν πρόκειται να κάνει κατι τέτοιο. Να κρίνουμε λοιπόν τα πράγματα και τις καταστάσεις σε βάθος και όχι επειδή έτσι μας αρέσει.

Όντος, η Apple έκανε μεγάλα λάθη, τα οποία της στοίχησαν. Όντος είχε για πολλά χρόνια καλύτερο προϊόν. Αλλά δεν τα κατάφερε να το πουλήσει.

Είναι γνωστό ότι money talks. Η Apple ήταν σταθερά πολύ ακριβότερη από τα "αντίστοιχα" PC. Τι κι αν ήταν ανώτερα μηχανήματα. Τον καιρό που τα PC ήταν είδη πολύ ακριβά, ελάχιστοι μπορούσαν να πάρουν Mac, ειδικά στην Ελλάδα. Τα Mac φάνταζαν ως πολυτέλεια, και μεταξύ μας, ήταν. Τώρα πια έχει κλείσει η ψαλίδα, αλλά είναι πολύ αργά. Γιατί η ψαλίδα έχει κλείσει στο κόστος, αλλά έχει κλείσει και στις ευκολίες / user friendliness / κτλ.

Στο δια ταύτα, εμείς σχολιάζουμε για να σχολιάζουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής, το έχω πεί πληστάκις, το καλύτερο είναι αυτό που κάνεις την δουλειά σου. Απλό είναι. Εάν με τα Vista κάνεις την δουλειά σου, τότε αυτό είναι το καλύτερο για σένα. Αυτό όμως διαφέρει, από την κουβέντα του ποιο είναι πιο εξελιγμένο ή πρωτοποριακό.

Καλά, αυτό εννοείτε. Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να εκθέσουμε απόψεις. Ο καθένας μετά πρέπει να δοκιμάσει ώστε να δει τι του ταιριάζει.

Ποιος σας είπε ότι όλα αυτά τα όμορφα features που αντέγραψε η MS από το X είναι πατέντες του Χ;

Το search δεν είναι ουσιαστικά το Google Desktop;

Το συμπέρασμα αυτό από που βγαίνει; Αν θεωρείς ότι το "search" της Apple είναι κάτι το καινούριο μάλλον κάνεις λάθος. Η Apple έχει συμπληρώσει την συγκεκριμένη πατέντα από τον Ιανουάριο του 2000 και πήρε και επίσημα approve το 2005:
Universal interface for retrieval of information in a computer system

Είναι συνηθισμένη τακτική της Apple να πατεντάρει τα πάντα και ας δεν τα χρησιμοποιήσει ποτέ. Έχει κερδίσει αρκετές δικαστικές μάχες έτσι.

Το συμπέρασμα αυτό από που βγαίνει; Αν θεωρείς ότι το "search" της Apple είναι κάτι το καινούριο μάλλον κάνεις λάθος. Η Apple έχει συμπληρώσει την συγκεκριμένη πατέντα από τον Ιανουάριο του 2000 και πήρε και επίσημα approve το 2005:
Universal interface for retrieval of information in a computer system

Είναι συνηθισμένη τακτική της Apple να πατεντάρει τα πάντα και ας δεν τα χρησιμοποιήσει ποτέ. Έχει κερδίσει αρκετές δικαστικές μάχες έτσι.

Βασικά εγω είπα ότι θεωρούσα το Google Desktop κάτι καινούγιο, όταν είχε βγεί.

Τώρα, αν η Apple το είχε πατεντάρει πρίν το Google και την MS, λογικά θα βγάλει πολλά λεφτά.. Μαγκιά της!

Για να δούμε..