Παρουσίαση του νέου linux δέκτη VU+ solo2
Σκοπός του review μου αυτού δεν είναι να απαριθμήσω τα τα χαρακτηριστικά του κορυφαίου αυτού νέου linux δέκτη, αλλα να δείξω πώς μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και ο πλέον αδαής. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου, οπότε δε διεκδικώ το αλάθητο ούτε το review αυτό έχει σκοπό να υποκαταστήσει reviews ειδικών περιοδικών του χώρου.
Ο δέκτης Solo2 από την κορυφαία κορεάτικη VU+ έρχεται σε ένα χαρτινο κουτί να αντικαταστήσει τον VU+ solo. Στη συσκευασια αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του δέκτη:
Hardware:
- Powerful 1.3Ghz Dual Core CPU
- Twin DVB-S2 Tuners
- Dolby Digital PLus & DTS supported
- 2 x SmartCard Readers (Xcrypt)
- 1 x Common Interface
- Dual MPEG2/H.264 Hardware Decoding
- DNR (Digital Noise Reduction)
- 12 Display VDF display
- 256MB Flash / 1GB DDR3 DRAM
- Gigabit Ethernet
- 3 x USB 2.0
- SATA3 2.5" HDD supported
- RS232
- HDMI 1.4
- Composite Video
- 1 x SCART
- SPDIF for digital bit stream out (optical)
- Power Adapter
- Automatic temperature sensor based FAN speed control system
Software:
- Linux Operating System
- Media Player
- Downloadable Plug-Ins supported
- EPG supported
- Automatic & Manual Service Scan Supported
- Multiple LNB control (DiSEqC) supported
- Skin change supported
Όσον αφορά την εμφάνιση ο δέκτης έγινε πιο όμορφος και λειτουργικός σε σχέση με τον Solo1. Προστέθηκε πλήκτρο power on/off αφής, οθόνη FD 12 ψηφίων, ενώ προς τα δεξιά υπάρχει πορτάκι που ανοίγει/κλείνει πιο εύκολα με τη βοήθεια ενός μαγνήτη που κρύβει μια USB2 θύρα, μια CI slot και 2 conax card readers.
Σημαντικό να τονίσω την παρουσία του τροφοδοτικού εξωτερικά πλέον, ώστε να μη συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας εσωτερικά.
Στο πισω μέρος υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συνδέσεις. 2 satellite DVB-S2 tuners, scart υποδοχή, composite και audio θύρα, optical digital θύρα στο κέντρο, HDMI 1.4, GIGAbit Ethernet, 2 επιπλέον USB 2.0 θύρες, RS232 serial θύρα, και στα δεξιά το ON / OFF switch (που δεν υπήρχε στον solo1) , σύνδεση εξωτερικού τροφοδοτικού για να μην υπερθερμαίνει το εσωτερικό και τέλος ένα εντελώς αθόρυβο ανεμιστηράκι του οποίου τις στροφές μπορούμε και να ελέγξουμε.
Στο εσωτερικό έχουμε τα πάντα τακτοποιημένα, με τον πανίσχυρο 2πύρηνο επεξεργαστή Broadcom bcm 7356 στα 1,3Ghz και υποδοχή για τοποθέτηση εσωτερικού 2,5'' sata δισκου (έρχεται χωρίς δίσκο). Παρέχονται μάλιστα και ειδικά αντικραδασμικά σφουγγαράκια.
Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς αμέσως είναι ότι πρόκειται για έναν ταχύτατο linux δέκτη. Πραγματικά καμία σχέση με τον προηγούμενο solo1.
To κορυφαίο ίσως χαρακτηριστικό των VU είναι η υποστήριξη απο την BlackHole team, το λειτουργικό της οποίας προσωπικά θεωρώ το καλύτερο. Είχα ένα φθηνό USB stickάκι ψηφιακού δέκτη για τα επίγεια ελληνικά κανάλια το οποίο δεν αναγνωρίζονταν, αλλα μόλις ζήτησα τη βοήθεια της Blackhole αμέσως μου έγραψαν και μου έστειλαν drivers με αποτέλεσμα να συνδεθεί σε μία απ' τις USB Θύρες και να λειτουργεί άψογα!
Τα images της blackhole τα κατεβάζουμε απ' το site της vupluscommunity:
http://www.vuplus-community.net/board/forums/vu-solo2-black-hole-images.78/
To αποσυμπιέζουμε σε ένα USB stick (σε fat32), το τοποθετούμε στην μπροστινή USB θύρα και ανοίγουμε τον δέκτη. Αμέσως στην μπροστινή οθόνη μας βγάζει την ένδειξη αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε update και πατώντας το μπροστινο πλήκτρο αφής η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Βγάζουμε το stickάκι και γίνεται επανεκκίνηση.
Το image της BlackHole έχει έτοιμα προεγκατεστημένα plugins, ενώ μπορείς να κατεβάσεις ή να εγκατασήσεις επιπλέον.
Η έναρξη του δέκτη γίνεται απίστευτα γρηγορα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απενεργοποίησης κάποιων plugins που δε χρειαζόμαστε ώστε να φορτώνει ακόμη πιο γρήγορα.
H πρώτη οθόνη με την οποία ερχόμαστε σε επαφή μας ζητάει να ορίσουμε τη θύρα μας. Διαλέγουμε HDMI αν έχουμε επιλέξει την καλύτερη επιλογή, και στη συνέχεια την ανάλυση (υποστηρίζει έως και 1080p!)
Mετά μας ζητάει να δικιμάσουμε αν θέλουμε κάποια test patterns φωτεινότητας και στη συνέχεια επιλέγουμε την ελληνική γλώσσα.
Η ελληνική μετάφραση είναι άθλια, με πολλά ορθογραφικά λάθη, αλλα αν επιλέξουμε αγγλικά θα είναι και το EPG στα αγγλικά. Οπότε αρκούμαστε στα ελληνικά για χάρη του EPG.
Στη συνέχεια επιλέγουμε τον απλό wizard εγκατάσταση των καναλιών, ή επιλέγουμε έξοδο και το αφήνουμε για αργότερα με περισσότερες επιλογές.
Eπιλέγουμε μετά τις ρυθμίσεις internet όπου καλό είναι να μη χρησιμοποιήσουμε DHCP (DHCP όχι) και να βάλουμε καρφωτή και σταθερή IP διεύθυνση.
Αυτές ήταν οι αρχικές ρυθμίσεις.
Απο κει και πέρα πατώντας το κουμπάκι menu --> παραμετροποίηση --> ανεύρεση υπηρεσιών --> εγκατάσταση tuner κάνουμε τις ρυθμίσεις στα 2 δορυφορικά tunners μας (και σε όποιο επίγειο USB tunner του προσθέσουμε.)
Απ' το menu --> παραμετροποίηση --> σύστημα πάμε στα A/V settings όπου ενεργοποιούμε το dolby digital αν το υποστηρίζει ο ενισχυτής μας (dolby digital default ναι, και dolby downmix όχι)
Απ' το menu --> παραμετροποίηση --> σύστημα πάμε στο autoresolution που το βάζουμε στο on.
Απ' το menu --> παραμετροποίηση --> σύστημα πάμε στο timezone oπου επιλέγουμε Ελλάδα.
Απ' το menu --> παραμετροποίηση --> σύστημα πάμε στο σκληρό δίσκο (αν έχουμε εγκαταστήσει) και του κάνουμε format (initialization)
Απ' το menu --> παραμετροποίηση --> σύστημα πάμε στο skin όπου μπορούμε να αλλάξουμε τα skins που κατεβασαμε.
Για να κατεβάσουμε skins βγαίνουμε τελείως απ' τα menu και πατάμε πράσινο πλήκτρο --> κίτρινο (addons) --> addons download manager --> blackhole image skins.
Αντίστοιχα μπορούμε να εγκαταστήσουμε picons (μικρά εικονιδιάκια με το σήμα του κάθε καναλιού) ως εξής: βγαίνουμε τελείως απ' τα menu και πατάμε πράσινο πλήκτρο --> κίτρινο (addons) --> addons download manager --> picons packages.
Αφού εγκαταστήσουμε αυτό που θέλουμε βγαίνουμε τελείως απ' τα addons μενού με exit και πατάμε το κουμπάκι menu --> παραμετροποίηση --> σύστημα --> skin και κάνουμε activate αυτο που θέλουμε.
Πώς ήταν πριν:
και πώς έγινε μετά την εγκατάσταση skin και Picons:
Για να δημιουργήσουμε λίστα καναλιών είτε το κάνουμε χειροκίνητα:
menu --> παραμετροποίηση -->ανεύρεση υπηρεσιών --> αυτόματη ή χειροκίνητη ανεύρεση, είτε χρησιμοποιούμε έτοιμες λίστες απ' τα plugins: Πράσινο κουμπι --> κίτρινο (addons) --> addons download manager --> settings --> και επιλέγουμε κάποια απ' τις έτοιμες. (προσωπικά προτιμώ του vhannibal)
Αν θέλουμε μπορούμε να τροποποιήσουμε εύκολα μια λίστα καναλιών με το πρόγραμμα dreamset και μετά να την αντιγράψουμε μέσω δικτύου στον δέκτη μας.
Αν θέλουμε να κατεβάσουμε κάποιο άλλο απ' τα έτοιμα plugins, και πάλι απ' το addons download manager --> black hole image plugins και επιλέγουμε αυτό που θέλουμε.
Αντίστοιχα αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποιο δικό μας plugin το μεταφέρουμε απ' τον υπολογιστή μας με κάποιο πρόγραμμα όπως το dcc στο folder temp και πατάμε πράσινο --> κίτρινο --< manual install BH ή ipk package.
Για να συνδέσουμε έναν εξωτερικό USB δίσκο θα πρέπει να τον φορμάρουμε και να τον κάνουμε mount (να τον συνδέσουμε).
Αυτά γίνονται πατώντας 2 διαδοχικές φορές το μπλε πλήκτρο και επιλέγοντας μετά USB format wizard και μετά devices manager και mount με το κόκκινο πλήκτρο.
Κάτι σημαντικό: Επειδή ο δέκτης έχει μόλις 256MB flash (ο παλιός είχε ακόμη λιγότερη, 128MB) αν τον φορτώσουμε με πολλά plugins υπάρχει κίνδυνος να τρώμε πράσινες οθόνες λόγω έλλειψης χωρητικότητας.
Η λύση είναι να επεκτείνουμε τη flash μνήμη με ενα USB στικάκι. (ακόμα και 2GB είναι αρκετά).
Αυτό το κάνουμε πατώντας 2φορές το μπλέ πλήκτρο και αφού φορμάρουμε το φλασάκι ως ext3, πάμε στον device manager και το κάνουμε mount ως universe. Στη συνέχεια βγαίνουμε απ' τα μενού και πατάμε παρατεταμένα το κόκκινο πλήκτρο. Θα εμφανιστεί το BH parallel teleportation menu και απο κει επιλέγουμε κάποια απ' τα διαθέσιμα universes και πατάμε το κόκκινο πλήκτρο (jump to) --> avalon
Πλέον όλα θα τρέχουν απ' την εσωτερική μνήμη flash πέρα απ' τα plugins κλπ που κατεβάζουμε τα οποία θα σώζονται στο φλασάκι, χωρίς να έχουμε το φόβο μη γεμίσει.
Οι ρυθμίσεις για το κάθε universe σώζονται χωριστά, επομένως μπορούμε ανα πάσα στιγμή να πεταγόμαστε απο το ένα universe στο άλλο με διαφορετικές ρυθμίσεις για το καθένα.
Η λίστα των καναλιών εμφανίζεται με το "ανω" πλήκτρο του σταυρού .
Απο τα plugins εμένα πολύ χρήσιμα μου φάνηκαν το birtrate viewer που σου εμφανίζει ανα πάσα στιγμή πατώντας παρατεταμένα το μπλέ πλήκτρο το birtrate του κάθε καναλιού.
Το DDamir subtitle player που κατεβάζει και ενσωματώνει ελληνικούς υποτίτλους στις ταινίες.
To cool TV guide που σου δείχνει συγκεντρωτικά σε timetable τί παίζεται ταυτόχρονα απ' τα διάφορα κανάλια:
To Enhanced Movie Center για την καλύτερη αναπαραγωγή των εγγραφών μας (ενεργοποίηση με το πλήκτρο =R)
και διάφορα άλλα. (opera browser, youtube plugin κλπ)
Ο δέκτης μπορεί να αποκτήσει και ασύρματες δυνατότητες συνδέοντας ένα USB wi-fi στικάκι, αν και για δικτύωση θα πρότεινα τη χρήση του καταπληκτικού gigabit ethernet όπου οι ταχύτητες μεταφορές συνδέοντάς το σε gigabit switch είναι εντυπωσιακές! (μέτρησα γύρω στα 50mbytes/sec)
O δέκτης υποστηρίζει και HbbTV για τα κανάλια που το υποστηρίζουν (όπως το ZDF)
O δέκτης υποστηρίζει και PIP χάρη στους 2 δέκτες του, αλλα πιστεύω θέλει δουλειά ακόμα ώστε να δουλέψει πλήρως. Μπορείς και με ένα lnb να δεις 2 διαφορετικά κανάλια αν κάνεις loopthrough τον ένα δέκτη στον άλλο. Το PIP ενεργοποιείται πατώντας παρατεταμένα το μπλε πλήκτρο και επιλέγοντας PIP απ' το drop down menu που εμφανίζεται.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα νέα δυνατότητα είναι το transcoding με την οποία μπορείς να streamαρεις κάποιο κανάλι είτε σε κάποια φορητή συσκευή εντός του δικτύου σου είτε και εκτός σε χαμηλότερη ανάλυση. Δουλεύει μέσω του openwebif plugin απο την πόρτα 8002. Σε android κινητό που το δοκίμασα δούλεψε με dreamdroid και vplayer.
Για να έχεις πρόσβαση εκτός δικτύου χρειάζεται ένα dyndns hostname, άνοιγμα της πόρτα του openwebif και της 8002 στον router. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο με το χαμηλό upload των adsl ή χρειάζεται vdsl σύνδεση.
Πιστεύω γενικά ότι ο δέκτης έχει πολλές ακόμη ανεξερεύνητες δυνατότητες, οπότε είμαστε απλά στην αρχή.
Nα ευχαριστήσω τέλος και το φίλο Δημήτρη (ιδιοκτήτη του καταστήματος
satplus ) και μέλους του forum για την αμέριστη βοήθεια στην δική μου εγκατάσταση. Χωρίς να θέλω να του κάνω διαφήμιση, ο άνθρωπος είναι πραγματικός επαγγελματίας και δεν αρκείται να πουλήσει κάτι σε καλή τιμή όπως οι υπόλοιποι, αλλα αφιερώνει απίστευτο χρόνο για να βοηθήσει όλους εμάς τους αδαείς σε όποιο πρόβλημα. Η υποστηριξη αυτή πραγματικά δεν πληρώνεται.
Το συγκεκριμένο review γράφτηκε απο μένα αποκλειστικά για το avclub.
Ευχαριστώ.