WD και Seagate error

20 June 2006
9,531
Θεσσαλονίκη
Εχω δυο δισκους των 1,5t που πρόσφατα σε test που τους εκανα βρηκα τα παρακατω σφάλματα.
Τα test εγινα με CrystalDiskInfo και Hard Disk Sentinel.
Όπως θα δειτε παρακάτω και τα δυο τεστ αναφέρουν προβλημα χωρις όμως ως τωρα να εχω παρατηρήσει κατι αφου και οι δυο λειτουργούν κανονικα χωρις να ακούγεται α καποιος παραξενος ηχος που πιθανον να προειδοποιούσε για βλαβη.
Τι σημαινουν οι παρακατω αναφορες;
Είναι οντως επικίνδυνη για τα δεδομένα μου η εξακολούθηση της χρήσης τους;

Attachments

• hdd 1.jpg
    hdd 1.jpg
    70.1 KB · Views: 147
  • hdd 3.jpg
    hdd 3.jpg
    59.7 KB · Views: 147
  • hdd1.jpg
    hdd1.jpg
    150.1 KB · Views: 147
  • hdd3.jpg
    hdd3.jpg
    192.2 KB · Views: 147
Ενταξει προς ωρας χρησιμοποιει χωρο ρεζερβα που εχει ο δισκος. Θα πρεπει ομως να τον παρακολουθεις τακτικα πρις ωρας για να δεις αν αυξανονται οι κατεστραμενοι τομεις.
Αν αυξηθουν παρε αμεσως backup.
Αν παραμενουν σταθεροι συνεχως ενδεχεται να συνεχισεις να τους χρησιμοποιεις.

Μου εχει τυχει δισκος να βγαλει απο την πρωτη εβδομαδα λειτουργιας 23 κατεστραμενους τομεις, οπου 2 χρονια τωρα δεν εχουν αυξηθει.
Οι εταιριες γνωριζουν οτι μπορει να υπαρξουν κατεστραμενοι τομεις και οι δισκοι διατηρουν ενα χωρο σαν ρεζερβα οπου μεταφερονται εκει τα δ

...δεδομενα.
Οταν ο χωρος "ρεζερβα" γεμισει, τοτε το utility ελεγχου του δισκου σου λεει οτι ο δισκος εχει προβλημα και εσυ πρεπει να προβεις σε αντικατασταση. (Αν εισαι μεσα σε εγγυηση)
Αν δεν γεμισει ο χωρος "ρεζερβα" τα utility του δισκου δεν τον βγαζουν ελαττωματικο για να σου αντικατασταθει δωρεαν.
Συγνωμη για το διπλο μηνυμα, μου ξεφυγε γιτι γραφω απο κινητο.

Οι δίσκοι έχουν καταγράψει εσωτερικά προβλήματα, (reallocated sector count)

Γενικά καλό backup πρέπει πάντα να κρατάς γιατί κάποιοι δίσκοι πεθάνουν πριν καν να καταγράψουν πρόβλημα.

Κάποιοι δίσκοι αυξάνουν τα λάθη σιγά σιγά με τον καιρό (λ.χ. πολύ σιγά και προβλέψιμα σε κάποιους hitachi),
άλλοι μαζεύουν γρήγορα τόσα λάθη ώστε να καταστρέφονται.

Τα απόλυτα νούμερα δεν μας λένε και πολλά εφόσον δεν έχεις και ιστορικά στοιχεία.

Αλλά με τα backup σου να είσαι πάντα προσεκτικός. Μπορείς να σκεφτείς να πάρεις ένα 3ΤΒ δίσκο αυτή την εποχή που είναι σε καλή τιμή/TB .
Ειδικά ο WD έχει και πολλά χρόνια στην πλάτη του αλλά και ο ST σιγα σιγα. Καλό είναι και ένα φρεσκάρισμα των δίσκων.

Μπορεί όμως να μην μπορεί να πάρει πλήρες backup...
Πρόσφατα ένας WD 1TB Green άρχισε να έχει απότομη πτώση υγείας... τα συμπτώματα τα ιδια με του Cinemusic - Ανδρέας
Η αντιγραφή αρκετών αρχείων ήταν αδύνατη και κολλούσε το σύμπαν... Εσωσα ότι μπορούσα να σώσω...
Ευτυχώς δεν χάθηκε κάτι σημαντικό γιατί όλα υπήρχαν και αλλού..

Ο δίσκος έφτιαξε μετά από low level format (με το HD Sentinel) και πλέον έχει 100% health.. εννοείται όμως ότι πλέον έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και δεν κρατά σημαντικά δεδομένα...

Επειγοντως back up.
Μου εχει τυχει σε 2 δισκους.
Ο ένας παιζει κανονικα με τα windows πανω μονο. Δεν έχει πολύτιμα αρχεια.
Τον αλλο τον ειχα για το dropbox, box για να εχω ευκολη και γρηγορη προσβαση στα αρχεια.
Σταδιακα ομως αρχισαν να μου "χτυπανε" τα αρχεια οπότε τον αφαιρεσα εντελως.
Ουτε copy-paste δεν μπορουσα να κανω πλεον.
Ασε που ειχα συχνα και Blue Screen of Death.
Δοκιμασα να τους φτιαξω με καποια προγραμματα που κυκλοφορουν και οντως το health πηγε στο 100%, αλλα δεν κρατησε για πολy

Βασικα ειχα παρει έναν καινουργιο των 3TB για να προσθεσω νέο ελεύθερό χωρο αφου οι εναμισαρηδες είναι γεματοι και κατα λαθος ειδα το προβλημα με τους δυο από αυτους.
Η μεταφορα των δεδομενων στον καινούργιο εγινε χωρις κανενα προβλημα αλλα με αυτά και με αυτά παλι ειμαι στα ιδια αφου τωρα εχω δυο δίσκους αδειους και ολους τους υπολοίπους μαζι με τον καινουργιο παλι γεματους. :furious3:
Δοκίμασα και αργο φορματ στο ένα από τους δυο αλλα η κατασταση δεν αλλαξε.

Ζήλεψε και ο δικός μου 2ΤΒ... :smash:

2TB_SMART.jpg

WD GREEN 2TB EARS, με 3.3 χρόνια 24x7 χρήσης...

πήρα πανικόβλητος έναν RED 3ΤΒ και τα αντέγραψα όλα... σιγά σιγά θα τον παροπλίσω αυτόν...