Weiliang AK4399 Dac

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Ανοίγω αυτό το θέμα για να κάνω μια μικρή παρουσίαση ενός dac που έπεσε στα χέρια μου εδώ και περίπου 10 ημέρες. Λεπτομέριες για την απόκτησή του και μια πρώτη εικόνα περιγράφω εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthre...ύστημα?p=1057104312&viewfull=1#post1057104312

- Εξωτερική εμφάνιση:

- Πίσω όψη

- Μια γενική άποψη του εσωτερικού

[

- Το ΑΚ4399

- Οι πυκνωτές

- Ο μετασχηματιστής

- Tο xmos USB module

- Syncmos

- Τα opamps που φορούσε από τη μαμά του - ne5534

- Tα νέα opamps που άλλαξα εγώ - ada4627

Αν διαβάσετε την ιστορία στο πρώτο link θα διαπιστώσετε ότι μου δωρίστηκε και δεν γνωρίζω ούτε που αγοράστηκε ούτε πόσο κοστίζει. Λογικά είναι αυτό:

http://www.ebay.com/itm/Finished-AK...mplifier_Parts_Components&hash=item1e7d79df35
http://www.ebay.com/itm/Asynchronou...AK4399-DAC7-ES9018-by-Weiliang-/130956281202?

Στην πράξη:

Με την παραλαβή του, συνδέθηκε αμέσως στο σύστημα και αντικατέστησε ένα HIfimediy ascync Sabre 9023 based με εξωτερικό τροφοδοτικό. Η αλυσίδα είναι Udoo Quad/Archphile/Mpd --> Weiliang AK4399 --> Gainclone 3875 --> Monitor audio Bronze B2. H πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική, αλλά ακούγοντάς το, μου φαινόταν αρκετά ψυχρότερο από το 9023 και αυτό με ξένιζε κάπως. Παράλληλα όμως είχε πιο γεμάτο και πιο 3d ήχο οπότε το κράτησα ως βασικό dac στην αλυσίδα όντας σε αναμονή των νέων opamps για τα οποία είχα διαβάσει τα καλύτερα, ειδικά σε συνδυασμό με το εν λόγω chip:

http://www.ebay.com/itm/1pc-Analog-...-8-mono-opamp-4-Xonar-ASUS-STX-/271509843820?

Με την έλευση των ada4627, το dac μεταμορφώθηκε. Η ανάλυση πολλαπλασιάστηκε, η τρισδιάστατη παρουσία έγινε περισσότερο έντονη και εν γένει το συνολικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για έναν άνθρωπο σαν και εμένα που είναι φανερό από την πρώτη παράγραφο ότι παίζω στην εντελώς entry level κατηγορία των dacs.

Όλες μου οι δοκιμές έγιναν με τη διανομή linux που έχω φτιάξει εδώ και μερικούς μήνες. Το dac παίζει απροβλημάτιστα στο εύρος 16/44.1 - 24/192 με διάφορα flacs, είτε από δικά μου rips, είτε από δείγματα από το internet (2L). To xmos interface είχε τα θεματάκια του με το linux, αλλά δεν ήταν στο χέρι του και έτσι σε 10 λεπτά το έκανα 100% λειτουργικό. Λεπτομέριες εδώ:

http://forum.archphile.org/viewtopic.php?f=8&t=33

Σύνοψη:

Eκτιμώντας το τελικό κόστος γύρω στα 190 ευρώ μαζί με τα αλλαγμένα op amps, δεν γνωρίζω τι ανταγωνισμός υπάρχει σε αυτό το επίπεδο και αν υπάρχει κάποια άλλη λύση η οποία έχει πολλές περγαμηνές. Εγω δηλώνω 100% ευχαριστημένος μιας που για μένα η αναβάθμιση ήταν πραγματικά πολυ μεγάλη. Ελπίζω οι παραπάνω φωτογραφίες να δώσουν μια πλήρη εικόνα και αφορμή για σχολιασμό από ανθρώπους που μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από ότι εγώ από αυτές. To μόνο αρνητικό μέχρι στιγμής είναι τα rca του, τα οποία είναι υπερβολικά σφιχτά με 2 interconnects που έχω δοκιμάσει και μου δυσκολεύουν την καθημερινότητα, μια που μια δυο φορές την εβδομάδα χρειάζομαι να αλλάξω dac για τις ανάγκες του Archphile.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον για όσους έχουμε μικρό πορτοφόλι. Ελπίζω να μιλήσουν οι ειδικοί!

Φιλε tuxx,
Επειδη εισαι τρομερο "μαϊμουνι" και το ψαχνεις τοσο πολυ,θα ηθελα να μου πεις αν ολες αυτες τις ανακαλυψεις σου ,τις εχεις συγκρινει με κανενα πιο εμπορικο προϊον και αν ναι, με ποιο.
Ρωταω ετσι για μα εχουμε μια ιδεα...με την εννοια οτι αν παιζει ιδια με ενα ifi ή μια emu (σαν παραδειγμα τα αναφερω, γιατι τα εχω...βαλε οποιο ονομα θες) γιατι να μην παμε κατευθειαν εκει με τις εγγυησεις μας και εστω μια στοιχειωδη υποστηριξη ,παρα να ειμαστε στο πουθενα.
Στην αντιθετη περιπτωση βεβαια, μαζι σου με χιλια!!
Αν δε, εχεις διαθεση και χρονο ,μπορω να σου δανεισω να ακουσεις το ifi και μια emu ετσι να εχουμε ολοι μια πιο αμεση συγκριση.
Παντως πραγματικα σε θαυμαζω, για τις γνωσεις και την ορεξη σου!!!
Νασαι καλα να ψαχνεσε φιλε μου:ernaehrung004:

Last edited:
Δυστυχώς δεν μπορώ να συγκρίνω με κάποιο γνωστό εργοστασιακό προϊόν γιατί δεν έχω κάποιο τέτοιο στην κατοχή μου.

Ο λόγος που άνοιξα το θέμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση για να ωθήσω κανέναν στην αγορά του.

Το DAC αυτό το απέκτησα εντελώς ανορθόδοξα. Ετυχε να μείνω πολύ ευχαριστημένος και απλά είπα να ανοίξω το εν λόγω νήμα για να υπάρχει στο φόρουμ μια αναφορά καθώς και γνώμες από εμπειροτερους όσον αφορά στο κατασκευαστικο κομμάτι.

Αριστα επραξες που το ανοιξες .....μας ανοιγεις και μας τα ματια...και γιατι οχι να μην το αγορασουμε, αν ειναι καλο???

Παντως η προταση μου ισχυει....αν εχεις διαθεση ,στην διαθεση σου οι δυο μου καρτουλες, να δουμε τι ψαρια πιανουνε σε συγκριση με τις δικες σου.

το θεμα γενικοτερα με τα dac του weilang ειναι οτι εχουν αρκετα λαθακια τα οποια τα μαζευει καπως χοντρικα βγαζοντας εναν ok ηχο, χωρις κατι το ιδιαιτερο ομως.
Δεν θα σου δωσει οτι εχει να βγαλει το 4399 πχ, τροφοδοσιες, χωροταξια και επιλογη υλικων δεν το επιτρεπουν. Το δασος με τα μωβ oscon και τα κοκκινα wima οσο και να φαινεται εντυπωσιακο ειναι εκτος προδιαγραφων της ΑΚ και του οποιοδηποτε κατασκευαστη dac chips. Σημειωση, δεν εχω το συγκεκριμενο εχω το 9018.

Οπως ειπα καλο, αλλα με τα 190 αν λερωσετε και ελαχιστα τα χερια σας παρτε ενα μαμπο απ τον Βασιλη. Ειναι σωστα σχεδιασμενο, απο σχεδιαστη που εφτυσε αιμα για να το φερει στα γουστα του και να ειναι εντος προδιαγραφων (σε αντιθεση με τον κινεζο), με εξαιρετικα υλικα και παιζει απλα υπεροχα. Δεν κανω δυσφημιση/διαφημιση αλλα τα πραγματα ετσι ειναι με τα περισσοτερα dac απ το ebay.

Επειδή είμαι ανίδεος με τα ηλεκτρονικά, όταν λες εκτός προδιαγραφών τι εννοείς;; 'Οτι πολειτουργεί;

Επειδή ο ήχος είναι υποκειμενικος ...Μπορεί το συγκεκριμένο dac ,λέω μπορεί ...Να παίζει καλά ...Αλλά προσωπικά επειδή είμαι κατασταλαγμενος το τι θέλω να ακούσω ...Θέλω drive ,να ακούγεται όσο μπορεί αναλογικό,χωρίς όμως χρωματισμούς ,συχνοτικα πλήρης ,πεντακάθαρο ,οι φωνές να μην έχουν το παραμικρό σ (συριστικά),με μια σωστή δοσμένη μεσαία περιοχή,με στακάτο μπάσο,και το κυριότερο να μην ξυρίζει στις υψηλές συχνότητες.

Επειδή και εγώ αυτό ψάχνω, έχεις κάτι να προτείνεις;

Επειδή ο ήχος είναι υποκειμενικος ...Μπορεί το συγκεκριμένο dac ,λέω μπορεί ...Να παίζει καλά ...Αλλά προσωπικά επειδή είμαι κατασταλαγμενος το τι θέλω να ακούσω ...Θέλω drive ,να ακούγεται όσο μπορεί αναλογικό,χωρίς όμως χρωματισμούς ,συχνοτικα πλήρης ,πεντακάθαρο ,οι φωνές να μην έχουν το παραμικρό σ (συριστικά),με μια σωστή δοσμένη μεσαία περιοχή,με στακάτο μπάσο,και το κυριότερο να μην ξυρίζει στις υψηλές συχνότητες.

Sorry ...θα είναι αντιδεολογικο να σου προτείνω κάποιο συγκεκριμένο dac ...Ο καθένας εχει την άποψη του και είναι σεβαστή ....Εξαλλου ο καθένας από μας εχει αναδείξει κάποιο συγκεκριμένο dac ,όρεξη να έχεις να διαβάσεις ...Αλλά το κυριότερο είναι να μπορέσεις να το ακούσεις .

Επειδή είμαι ανίδεος με τα ηλεκτρονικά, όταν λες εκτός προδιαγραφών τι εννοείς;; 'Οτι πολειτουργεί;
αν παρεις και διαβασεις το datasheet της ΑΚ για το 4399, και για οποιοδηποτε αλλο ντακ, θα δεις περιγραφη της λειτουργειας και βασικες κατασκευστικες συμβουλες για το πως πρεπει να στηθει στην οποιαδηποτε εφαρμογη. Βαση αυτου και των αξιωματων του πως πρεπει να στησεις μια πλακετα για τα ψηφιακα ο Α και Β κατασκευαστης στεινει το προιον του. Ο weilang δεν εχει ασχοληθει ιδιαιτερα και δινει μια υλοποιηση που απλα στεκεται στα ποδια της, με πολυ βασικα λαθη που υπομονευουν το ΑΚ. Δεν μπορω να στο εξηγησω καλυτερα. Ειναι σαν να φτιαχνεις οικοδομη και ο εργοδηγος να κανει παιχνιδι εμπερικα...
Θελει μια εμπειρια για να το δει το ματι σου. Το 9018 που πηρα απο αυτον, του ειπα και μπραβο που καταφερε να το δουλεψει ετσι οπως το εφερε.
Το 9018 πχ στα αυτια σου (και τα δικα μου) μπορει να παιζει καλα, δεν σε κατηγορω, εμενα ομως πλεον με χαλαει μονο και μονο που ξερω τι τραβαει το σημα για να ερθει στα αυτακια μου. βεβαια βιτσιο μου ειναι, αλλα θελω οτι ακουγεται καλα τουλαχιστον να ειναι και σωστα κατασκευασμενο. Και δεν μπορω να τον προτεινω γνωριζοντας την δουλεια του.

Καταλαβαίνω τι εννοείς και από τη σκοπιά που το βλέπεις έχεις δίκαιο.

Εγώ αρκούμαι στο ηχητικό αποτέλεσμα καθώς δεν μπορώ να έχω καμιά ίδια γνώμη αναφορικά με το σχεδιασμό του dac και η αλήθεια είναι ότι μετά την αλλαγή των op amps, μέρα με την ημέρα το ηχητικό απότέλεσμα μου αρέσει όλο και περισσότερο.

Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

Δυστυχώς δεν μπορώ να συγκρίνω με κάποιο γνωστό εργοστασιακό προϊόν γιατί δεν έχω κάποιο τέτοιο στην κατοχή μου.

Ο λόγος που άνοιξα το θέμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση για να ωθήσω κανέναν στην αγορά του.

Το DAC αυτό το απέκτησα εντελώς ανορθόδοξα. Ετυχε να μείνω πολύ ευχαριστημένος και απλά είπα να ανοίξω το εν λόγω νήμα για να υπάρχει στο φόρουμ μια αναφορά καθώς και γνώμες από εμπειροτερους όσον αφορά στο κατασκευαστικο κομμάτι.

´Ελα όμως που με βάζεις σε πειρασμό να το πάρω,αφού δεν έχω ντάκ!!
Αισθητικά μ'αρέσει!

Last edited:
Πρόσεξε πριν το πάρεις αν χρησιμοποιείς Windows γιατί θελει custom xmos drivers απο τον weiliang.

Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με το παραπάνω γιατί παίζω μόνο με Linux.

Θα ζητήσω να μου στείλουν τον driver και θα κάνω μια δοκιμή σε Windows 7 64 bit το συντομότερο.

Λοιπόν, αν και είναι κάτι που ακούω εδώ και καιρό, δεν το έχω αναφέρει νομίζω, αλλά τελικά αποφάσισα να την πω τη βλακεία μου.

Η μεγάλη διαφορά με τα νέα οp amps αλλά και με το παλιό μου dac ακούγεται στα σύμφωνα των φωνών. Ειδικά τα T και τα Σ ακούγονται πολύ έντονα και βαθειά με μια λεπτομέρεια που δεν έχω ξανακούσει.

Να υποθέσω ότι αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερη "ανάλυση" (δεν αναφέρομαι στον τεχνικό όρο);

Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

Λοιπόν, αν και είναι κάτι που ακούω εδώ και καιρό, δεν το έχω αναφέρει νομίζω, αλλά τελικά αποφάσισα να την πω τη βλακεία μου.

Η μεγάλη διαφορά με τα νέα οp amps αλλά και με το παλιό μου dac ακούγεται στα σύμφωνα των φωνών. Ειδικά τα T και τα Σ ακούγονται πολύ έντονα και βαθειά με μια λεπτομέρεια που δεν έχω ξανακούσει.

Να υποθέσω ότι αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερη "ανάλυση" (δεν αναφέρομαι στον τεχνικό όρο);

Η σωστή απόδοση-ειδικά των συριστικών-είναι μεγάλο προσόν και το κοιτάζουμε πάντα.
Φαίνεται πως η επιλογή σου ήταν σωστή λοιπόν!

Γενικά ακούω ένα 10-20% περισσότερα πράγματα.

Κάνω ακροάσεις χιλιοακουσμένων από εμένα κομματιών και υπάρχουν στιγμές που πετάγομαι και κοιτάω αριστερά/δεξιά από ένα κρουστό/πιατίνι η από ένα φωνητικό που έρχεται από πολύ πίσω που άκουσα για πρώτη φορά και νόμιζω ότι κάτι έγινε στο δωμάτιο μου.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το dac που έχω είναι καλό, μπορεί να σημαίνει ότι το προηγούμενο ήταν μάπα :D