Weiliang AK4399 Dac

Όχι, παρότι σας είχα πρήξει να μου προτείνετε πυνκνωτές εισόδου, τελικά δεν έβαλά :D

Edit:

Για να καταλάβω σωστά, μην έχοντας προστασία dc στον ενισχυτή και αλλάζοντας opamps, ετοιμάστηκα να τα κάψω όλα;
 
Με έτρωγε ο κώλος μου με τις δοκιμές στα op amps. Επιστροφή στα ADA4627 (τα πρώτα που είχα αγοράσει μετά τα μαμίσια) γι' αρχή και μέσα στον Σεπτέμβρη θα γίνει και ένα τελικό μάζεμα στον Gainglone. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
 
Μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος σου αν υπάρχει θέμα dc.

Με το volume του ενισχυτή εντελώς κλειστό και ανοιχτό το ντακ, ανοίγεις σιγα σιγα το volume (χωρίς να παίζει μουσική) και κοιτάς τα woofer.

Αν μετατόπιστουν εστω και λίγο έχεις θέμα με dc.
 
Με την επιστροφή στα παλιά opamps δεν κουνιούνται καθόλου τα woofers. Σε ευχαριστώ για το tip!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θα σας παρακαλούσα για μια τελευταία διευκρίνηση. Τα opamps που αγόρασα είναι προβληματικά ή απλά δεν ματσάρονται με την υπόλοιπη υλοποίηση; Mπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα;
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

Με την επιστροφή στα παλιά opamps δεν κουνιούνται καθόλου τα woofers. Σε ευχαριστώ για το tip!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θα ήθελα μια τελευταία διευκρίνηση, εφόσον κάποιος μπορεί να απαντήσει. Τα opamps που αγόρασα είναι προβληματικά ή απλά δεν ματσάρονται με την υπόλοιπη υλοποίηση; Mπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα;

Στο λίνκ του NwAvGuy που ποστάρισα τα λέει όλα για αυτό το θέμα.
Και το γιατί ακούγονται διαφορετικά και όλα.
Μπορεί κανείς να μην συμφωνεί,όμως το κάθε σχέδιο και η κάθε υλοποίηση είναι διαφορετική και χρησιμοποιεί τα op-amps με τα οποία σχεδιάστηκε.

Αυτό που μας ξεγελάει ίσως είναι το ότι μπορούν να αλλαχτούν εύκολα.
Για κάθε τέτοια αλλαγή όμως χρειάζεται το κύκλωμα να προσαρμοστεί από την αρχή.
 
Το πάθημα έγινε μάθημα. Για την ιστορία τα opamps που φοράει τώρα είναι πλήρως συμβατα και κάποια στιγμή είχα δει στο ebay ότι έλεγε πως αν το ζητήσει ο πελάτης το dac θα έρθει απευθείας μ3 αυτά.
 
Κάτι που με φοβίζει λόγω ασχετοσύνης είναι το στοιχείο με το ρυθμιστικό βιδάκι πάνω στο op-amp. Ελπίζω να μη χρειάζεται χέρι καθώς δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται.

H λύση του προβλήματός μου βρίσκεται εδώ. Απ' ότι μου είπαν στο diyaudio, μέσω αυτού του ρυθμιστικού μπορώ να φέρω το dc offset σε μηδενική τιμή. Αυτό που μου μένει τώρα είναι να βρω πως θα το κάνω :D
 
Οι οδηγίες που μου έδωσαν είναι να ξαναβάλω τα hdam opamps και με να γυρίσω το βιδάκι ώστε να έχω μηδενική τάση στην έξοδο του κάθε καναλιού.

Το έκανα και η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση βελτιώθηκε πολυ. Παρόλα αυτά συνέχισε να έχει θόρυβο και το woofer συνέχισε να μετατοπίζεται. Πιθανώς να χρειάζομαι ένα πιο ακριβές βολτόμετρο για σωστό μηδενισμό. Όπως και να χει, τα βγαλα και πάλι για να χω το κεφάλι μου ήσυχο.
 
lm και σηκώνει θερμοκρασίες? Κάτι τον πειράζει όταν συνδέεται με το dac σου. Ταλάντωση μου μυρίζει.

Σύνδεσέ τον με το άλλο dac (9023) και παρατήρησε αν σηκώνει θερμοκρασίες...


Είχες απόλυτο δίκαιο. Τέλος οι θερμοκρασίες. Ελπίζω να μη διάλυσα τίποτα. Τουλάχιστον ηχητικά όλα ακούγονται σωστά.
 
Από το βιδάκη προφανώς ρυθμίζεις το bias, το πολύμετρο πρέπει να το βάλεις στην κλίμακα mVDC.
Αυτό μπορεί ναι μεν να μειώσει το DC offset, αλλά όχι να το εκμηδενίσει, γιατί τo DC offset εξαρτάται από το πόσο καλά είναι ματσαρισμένοι οι ημιαγωγοί και από το αν υπάρχει ή όχι DC στην είσοδό τους κυκλώματος.


Τα διακριτά κυκλώματα όσο καλά και αν είναι ματσαρισμένα δεν μπορούν να συγκριθούν με τους τελεστικούς για αυτό έχουν και συνήθως μεγαλύτερο DC offset.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι τελεστικοί δεν έχουν DC offset, αλλά είναι συνήθως αρκετά μικρότερο.

Π.χ. στην περίπτωσή σου, τα διακριτά μπορεί να βγάζουν 50mV το οποίο πολλαπλασιάζεται από το gain του ενισχυτή σου π.χ 26 = 1,3V στα ηχεία σου.
ενώ οι τελεστικοί 5mV x 26 = 0,13 V.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής με τους τελεστικούς, γιατί συνεχίζουν να έχουν κέρδος στο DC που σημαίνει ότι αν δεχθούν DC στην είσοδό τους θα το πολλαπλασιάσουν στην έξοδο, σύμφωνα με τον πολλαπλασιαστή του κυκλώματος.

Καταλαβαίνεις ότι κάπου σε κάποιο στάδιο (προτιμότερη η είσοδος του τελικού) πρέπει να υπάρχει ένας πυκνωτής, ειδικά όταν πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε διάφορα κυκλώματα.
 
Το κατάλαβα με το δύσκολο τρόπο!

Σίγουρα θα μπει μια προστασία. Ψάχνω και για το ενδεχόμενο ενός πιο πλήρους κυκλώματος για dc protection στον gainclone. Δεν ξέρω πόσο θα επηρρεαστεί ο ήχος, αλλά είναι σίγουρο ότι το χρειάζομαι.
 
Δύο πυκνωτες 4,7 ή 5,6uf στην είσοδο του τελικού και είσαι ΟΚ.

Για επιπλέον προστασία μπορείς να βάλεις και speaker protection στην έξοδο, αλλά το σκοτώνεις.
 
Υψηλές θερμοκρασίες σε LM σημαίνει ταλάντωση!

Ενδέχεται το dc offset να μην είναι μόνο αποτέλεσμα ρύθμισης των (νέων) τελεστικών αλλά και ηλεκτρικής ασυμβατότητας με το επόμενο στάδιο.

Δεν θα χρησιμοποιούσα τα νέα τελεστικά...