…Wi MAX στην Ελλαδα από τη Cosmoline

tatiana said:
Εναλακτική στο gsm θα προσφέρει και το NGN παρολαυτά για το WiMax στην Ελλάδα δεν τρέφω και πολλές ελπίδες......να δούμε αν θα βγω λάθος...

Εναλακτική στο gsm θα προσφέρει και το NGN …κάποια επεξήγηση… εδώ ….???

…τώρα εγώ γιατί πιστεύω στο Wi-MAX :grandpa:

Η εξελιξη δεν θα σταματησει σιγουρα, ομως και οι κινητοι θα εξελιχθουν (θα μεταλλαχτουν θα ελεγα) σε κατι παρομοιο. Θα υπαρξει συγκλιση (convergence ιζ δε ματζικ γουορντ!)
Μεχρι τοτε εχουν χρονο οι κινητοι. Ας γινουν τα SIPοφωνα, τα voip και τα * (αστερισκ like :) προιοντα περισσοτερα και θα πεσουν κορμια!!

George δεν διαφωνώ…προχθές το βράδυ μιλούσαμε με Αμερική μέσο Skype από κινητό 3G…λόγο πακέτου (δωρεάν data…) το τηλεφώνημα ήταν τσάμπα… applicationς is the magic word… Σεε Γιου ;)

To WiMax είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.. θεωρητικα!

Είναι η - ίσως - μόνη ελπίδα να απεγκλωβιστούμε πραγματικά από τον ΟΤΕ.

Έχει καλές προδιαγραφές, αλλά και κάποια μειονεκτήματα τα οποία το κάνουν να φαντάζει χλωμό για τα Ελληνικα δεδομένα για το άμεσο μέλλον.

1) Αν και δεν απαιτεί Line Of Sight (LOS), στην αρχή θα απαιτεί εξωτερικές κεραίες. Καλή τύχη στο να πειστεί ο κόσμος να τραβήξει κιάλλα (χοντρά!) καλώδια... Κάποια στιγμή λένε ότι θα φτάσει να 'παίζει' και με εσωτερικές, αλλά εχουμε καιρό μέχρι τότε...

2) Η μορφολογία του λεκανοπεδίου της Αττικής δεν είναι ακριβώς ιδανική για ασύρματες επικοινωνίες.. Οι θεωρητικές ακτίνες των 5Km+ είναι εκτός πραγματικότητας για την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι καλή η κάλυψη το mesh θα πρέπει να είναι πολύ πυκνό - ίσως και πιο πυκνό από αυτό της κινητής τηλεφωνίας. Εδώ κολλάει και το τηγάνισμα των περιστερίων :)

3) Ταχύτητες - το WiMax ρεαλιστικά θα παίζει μέχρι 1 - 1.5Μbit. Αυτές οι ταχύτητες θα θεωρούνται αργές για μέχρι και Ελληνικά δεδομένα όταν αρχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες WiMax. Είδη από το Φθινόπωρο ο περισσότερος κόσμος με ADSL θα τρέχει με περίπου 1Mbit. Μην ξεχνάμε ότι από Σεπτέμβριο όσοι ISPs μπορούνε θα προωθούν υπηρεσίες Triple Play, οι οποίες θέλουν ΠΟΛΥ βαρβάτο bandwidth για να παίξουν.. Το 1Mbit δεν φτάνει καλά-καλά ούτε για Data + Voice, ούτε λόγος για Video..

4) Κόστος - ο τερματικός εξοπλισμός (WiMax Router, κεραία) αυτή τη στιγμή κοστίζει περί τα 300€ (με τιμές εξωτερικού). Δεν νομίζω πολλοί ιδιώτες να 'σκάσουν' τόσα μόνο και μόνο για να ξεφύγουν από τον ΟΤΕ. Μπορεί να γίνει κάτι μόνο αν πέσει χοντρή επιδότηση από τους ISPs.

Πάντως σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη...

Last edited:
Εγώ είμαι ο μόνος που είναι ικανοποιημένος με μόλις μισό, άντε 1 Mbit???

Εχμμμ...να εξηγήσω ότι το θέλω μόνο για να έχω ομαλό remote access στον υπολογιστή της δουλειάς που έχει 100 MBit πραγματική σύνδεση.
:p

αν τηγανιζουμε περιστερια μηπως να το σκεφτουμε καλυτερα (γιατι παιζει να τηγανιζουμε και κεφαλια)?

ασυρματη μεταφορα δεδομενων ειναι μεγαλη υποθεση. αυτη τη στιγμη εχουμε σε 4 σπιτια ενα ρουτερακι και μοιραζομαστε την dsl μας χωρις καλωδια και λοιπες αναχρονιστικες μεθοδους.

αλλα το προβλημα μου παραμενει: στο αλιβερι ποτε θα μου βαλουν τηλεφωνο (χωρις να μου ζητανε 5000 επειδη ειμαι 2 χιλιομετρα απο το πλησιεστερο καλωδιο)?
ποτε θα μπορω να κανω δηλαδη καμια δουλεια απο το εξωχικο μου σαν ανθρωπας?
μιλαμε για dsl και mbps σνα να τανε στραγαλια την ωρα που στην κοντινη επαρχεια ρωταμε για 384 και μας κοροιδευουνε...

Re: Απάντηση: …Wi MAX στην Ελλαδα από τη Cosmoline

πανκροκ said:
μιλαμε για dsl και mbps σνα να τανε στραγαλια την ωρα που στην κοντινη επαρχεια ρωταμε για 384 και μας κοροιδευουνε...

Η πλάκα είναι ότι το WiMAX είναι μανούλα για suburban περιοχές.. αλλά εδω στην Ελλάδα δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε να συμφέρει οικονομικά!

Οπότε... :nounder:

Για τα λεφτά ρε παιδιά δεν λέτε τίποτα;
Λένε ότι είναι η πιο ακριβή της Ευρώπης με δεύτερη αυτή της Φινλανδίας η οποία πουλήθηκε αρκετά εκατομμύρια πιο κάτω.
Από που θα βγουν στην Ελλαδίτσα;

Το μεγάλο πρόβλημα του WiMAX σήμερα = κόστος CPE (συσκευή συνδρομητή). Επίσης το μικρό range και το σχετικά μικρό BW, πράγμα που σημαίνει αδυναμία υποστήριξης του επερχόμενου Triple play.

Τα NGN μπορούν να υποστηρίξουν το τελευταίο αλλά η τεχνολογία xDSL δεν επιτρέπει range πάνω από 3 km σε μεγάλες ταχύτητες. Για μένα το μέλλον στην πρόσβαση είναι η οπτική τεχνολογία (FTTH), λίγο δύσκολο για την περιοχή των Αθηνών. Υπομονή. Σε 2 χρόνια -bye- του Triple Play θα αλλάξει όλα τα δεδομένα!

Γιώργος Κυριακαράκος said:
Εγώ είμαι ο μόνος που είναι ικανοποιημένος με μόλις μισό, άντε 1 Mbit???

:p

Ναι! :)

alexkhr said:
Τατιάνα σε πια εταιρία δουλεύεις...αν επιτρέπεται βέβαια.

Alex...σε μεγάλο telecomm provider ......γιατί ρωτάς?

Βασικά επειδή φαίνεται να ξέρεις αρκετά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα (Metro Ethernet) που με ενδιαφέρει και επειδι έχω την εντύπωση πως δουλεύουμε στον ίδιο πάροχο!

alexkhr said:
Βασικά επειδή φαίνεται να ξέρεις αρκετά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα (Metro Ethernet) που με ενδιαφέρει και επειδι έχω την εντύπωση πως δουλεύουμε στον ίδιο πάροχο!

Lol....εξαρτάται....529?

Κι ακόμη πιο πολύ πλάκα να είναι ο ένας προϊστάμενος του άλλου και να διαπιστώσει ότι λουφάρει στα φόρουμ.

Ή να είναι μια διχασμένη προσωπικότητα που δεν ξέρει η μια τι κάνει η άλλη!!!

suria said:
Κι ακόμη πιο πολύ πλάκα να είναι ο ένας προϊστάμενος του άλλου και να διαπιστώσει ότι λουφάρει στα φόρουμ.

Αυτό θα είχε πλάκα αλλά ακόμα δεν έχουμε κανένα νέο για το θέμα......προιστάμενος σίγουρα δεν είναι ο ένας του άλλου πάντως :)