Wiim Vibelink & Wiim Ultra

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,714
Θεσσαλονικη
Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους
Αποφάσισα να γράψω μερικές εντυπώσεις που αφορούν τον συνδυασμό Wiim Ultra-Wiim Vibelink
O Vibelink επιλέχθηκε γιατί θεώρησα ότι αποτελεί ιδανικό ζευγάρι με το Ultra
Μερικά λόγια για τον Vibelink
Έχει κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την υλοποίηση του .
Ας αρχίσω με τα απλά
Η κατασκευή του είναι από αλουμίνιο και είναι απλά εξαιρετική .
Έχει 2 ψηφιακές εισόδους οπτική [παρέχεται καλώδιο ]
και ομοαξονική [δυστυχώς οι εταιρίες έχουν πρόβλημα με το δώσουν ομοαξονικά ]
Σ αυτή την περίπτωση δηλ της χρήσης της ψηφιακής εισόδου ,απ όσο κατάλαβα ,το σήμα πηγαίνει στο φρέσκο dac 9039Q2M και στη συνέχεια πάει στα TPA3255 και στα opa 1612
Και όλο αυτό δίνει σύμφωνα με την εταιρία 100 watt -8Ω και 200 στα 4Ω.
Αντίθετα η αναλογική είσοδος δεν δέχεται καμία επεξεργασία και πάει στο ενισχυτικό τμήμα Εδώ υπάρχει μια ασάφεια γιατί μάλλον σ αυτή την περίπτωση η ισχύς πάει μάλλον στα μισά .
Υπάρχει στον ενισχυτή και ένα ποντεσιόμετρο που δυστυχώς δεν απενεργοποιείται
Επίσης στη πρόσοψη υπάρχει ένα κουμπί με τον επιλογέα εισόδων ομοαξονική -οπτική- αναλογική Δυστυχώς η επιλογή πρέπει να γίνεται χειροκίνητα ,δηλ δεν ανιχνεύεται ποια πηγή δίνει σήμα .
Στο πίσω μέρος υπάρχει μια είσοδος για trigger .
Σοβαρή έλλειψη θεωρώ ότι είναι η μη ύπαρξη εισόδου usb
Υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τις μπόρνες των ηχείων αλλά παρέχονται αντάπτορες οπότε λύνεται το πρόβλημα .
Να πάμε τώρα στην ουσία δηλ πως ακούγεται ο συνδυασμός
Με μία λέξη θα έλεγα ότι ακούγεται αξιοπρεπώς ,δεν τσιρίζει ,δεν ενοχλεί και γενικά πηγαίνει σε ασφαλή νερά .Μια προϋπόθεση που σε μένα δεν υπήρχε είναι να συνδυαστεί με ευαίσθητα ηχεία και θεωρώ ότι με ηχεία με 90db ευαισθησία και καλύτερη ,θα υπάρξει πολύ καλό αποτέλεσμα .
Στη δική μου περίπτωση ο συνδυασμός Wiim Ultra + Wiim Vibelink οδηγούσε τα B&W 805N .Οπως γίνεται κατανοητό υπήρχε μια δυσαρμονία επιλογής ενισχυτή και ηχείων .Σε κάποια στιγμή μπήκε στη θέση του Vibelink o τελικός Hitachi 6500 [του 1978] ,ο οποίος βγάζει μόλις 50 βαττ στα 8 και 55 στα 4 .
Η διαφορά υπέρ του Hitachi ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη αν και ο Hitachi έχανε κάπου στην ανάλυση .
Έγινε και η εξής δοκιμή δηλ το σήμα από το Ultra πήγε με ομοαξονικό στο RME ADI 2 dac και από την αναλογική έξοδο του RME τροφοδοτήθηκε η αναλογική είσοδος του Vibelink .
To ηχητικό αποτέλεσμα ήταν σαφώς βελτιωμένο σε χροιές και βάθος και πλάτος στερεοφωνικής εικόνας
Συνοψίζοντας το δίδυμο Wiim Ultra & Wiim Vibelink είναι μια καλή επιλογή αν συνδυαστεί με ευαίσθητα και γενικώς ευκολοδήγητα ηχεία και δίνεται σε κάποιον η δυνατότητα με κόστος ελάχιστα πάνω από τα χίλια ευρώ να φτιάξει ένα όμορφο και ευκολοακουστο σύστημα .
Αγαπητέ Μιχάλη Sonus ,όσον αφορά το Ultra οι εντυπώσεις μου είναι θετικές για την ευκολία την υποστήριξη και την ηχητική απόδοση ,πάντα στα πλαίσια της τιμής κάτω από τα 1000 ευρώ Υποθέτω ότι στα streamer θα υπάρξουν αρκετές βελτιώσεις ,οπότε μένει πάντα το πρόβλημα επιλογής του dac ,που είναι πιο κρίσιμο

Βάζω κάποια λίνκ

Last edited:
Πέτρο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι εντυπώσεις σου από τα Wiim, για τα οποία είχαμε συζητήσει κατ' ιδίαν.
Η κατηγορία αυτή αφορά πολύ κόσμο. Και τους παλιότερους που ψάχνουν για ένα δεύτερο (ή τριτο) σύστημα για το υπνοδωμάτιο ή το σπίτι στο χωριό. Και τους καινούργιους που φτιάχνουν το πρώτο τους σύστημα. Που τώρα ξεκινούν.

Το χιλιάρικο και κάτι παραπάνω (1000-1500) είναι ίσως το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβάλει κάποιος σήμερα, για ένα αξιοπρεπές σύστημα που θα μπορεί να το χαίρεται για κάποια χρόνια. Δεν είναι λίγα στις μέρες μας αυτά τα χρήματα, αλλά όχι και πάρα πολλά. Περίπου όσο και μία καλή τηλεόραση.

Μπορούμε άραγε, -όπως κάναμε παλιά- με τη βοήθεια των μελών να προτείνουμε πλήρη συστήματα κατά κατηγορίες τιμής; (π.χ. στα 1000, 1500, 2000, 3000, κλπ).

Νομίζω θα ήταν καλή ιδέα...

Μιχαλη ,νομίζω ότι το όριο των περίπου 1.000 ευρώ είναι πιο εύκολο να ξοδευτεί είτε σαν αρχή ,είτε σαν δεύτερο σύστημα
Οταν αρχίζουμε και ανεβαίνουν τα νούμερα ,δεν έχει τέλος και πολύ εύκολα θα πάμε σε μεγαλύτερα ποσά .
Προσωπική άποψη μου είναι ότι κάπου στα 1000-1200 όλα μαζί είναι ενα "εύπεπτο" χρηματικό όριο .
Ο συνδυασμός των Wiim Ultra + Wiim Vibelink είναι κάπου στα 800 ευρώ οπότε μένουν και 300-400 ευρώ για ενα ευκολοδήγητο ζευγάρι ηχείων + καλώδια ηχείων [λίγων ευρω το μέτρο] Τα υπόλοιπα παρέχονται μέσα στη συσκευασία .Α , και να μην ξεχάσω να προσθέσω και 1.5 ευρώ για το καλώδιο trigger .
Ας μην ξεχνάμε την γενικότερη οικονομική κατάστασή ή και το ερέθισμα που θα δοθεί σε νέους να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές σύνολο για να ακούν την μουσική τους ,γιατί όταν αρχίζουν και διαβάζουν για χιλιάρικα καταλήγουν να ακούν από το κινητό .
Για να ασχοληθεί νέος κόσμος με το χόμπυ πρέπει να έρθουμε στα μέτρα τους ,στη καθημερινότητα τους

Πέτρο δοκίμασες το room correction?
Ναι ,μια προηγούμενη φορα μαζί με τον Σαββα .
Διόρθωσε κάποια πράγματα ,αλλά τίποτε το ιδιαίτερο Ισως λόγω του Ipad.,οπως δοκιμάσαμε και τα διάφορα φίλτρα τoυ ESS τσιπ
Με τον Vibelink δεν δοκιμάσθηκε ,γιατί γίνανε άλλες δοκιμές με εναλλαγές ενισχυτών και dac[δηλ το ενσωματωμένο του συνδυασμού και το RME ]
Εκείνο που είναι λίγο ιδιαίτερο ώς κατασκευαστική προσέγγιση είναι το ότι ο τελικός [ας τον πούμε έτσι ] εχει δικό του τσιπακι dac και αναλαμβάνει την επεξεργασία του ψηφιακού σήματος .
Επίσης τα τεχνικά στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής είναι περιορισμένα δηλ πουθενά δεν αναφέρεται η ευαισθησία εισόδου ,όπως και damping factor ,που είναι νομίζω σημαντικά στοιχεία Επίσης είναι νεφελώδες το αν η ισχύς μεσω της αναλογικής εισόδου πέφτει στα 50 βαττ .
Θεωρώ επιβεβλημένο να διορθώσουν μερικά πράγματα δηλ την δυνατότητα της πλήρους απομόνωσης του ποντεσιομέτρου ,την προσθήκη usb εισόδου και αν παραμείνει το ποντεσιόμετρο να υπάρχει τηλεχειρισμός
Παντως Βαγγέλη είναι ενθαρυντικό ότι με σχετικά λίγα χρήματα μπορείς να ακούσεις την μουσικούλα σου ,και αν έχεις πικ απ +phono μπορείς νατο συνδέσεις στην αναλογική είσοδο του Ultra
Θα κάνω ενα παραλληλισμό ,ισως λίγο αστοχο ,αλλά μου θύμισε το Intel nuc που σε ένα κουτακι 12 χ12 εχεις εναν πλήρη υπολογιστή ,για να ικανοποιήσεις τις βασικές σου ανάγκες

@petronik
Πέτρο, ποιές είναι οι εντυπώσεις σου από τη χρήση του Wiim Ultra από τη χρήση του αποκλειστικά ως Streamer, συνδεμένο ψηφιακά να τροφοδοτεί το πιο καλό DAC (RME ADI 2) πάνω στο πιο μεγάλο σου σύστημα; Το έχεις δοκιμάσει;

Καλημέρα Μιχαλη ,ως streamer είναι καλό χωρίς να έχω εμπειρία από αλλα streamer πλήν του Squeezebox .
Είναι σταθερότατο ,γρήγορο και έχει αρκετές επιλογές εισόδου Εκτός από τις usb [εισοδος -εξοδος σε μια θύρα ] ομοαξονική και οπτική δοκίμασα και μια άλλη δυνατότητα.
Εχω συνδέσει το ρουτερ-μοντεμ της Nova με το router Asus RT AX 5400 το οποίο έχει θύρα usb Εκεί συνέδεσα το W.D My book duo 4 TB μουσικής .Το Ultra σκανάρει την βιβλιοθήκη και έτσι εχεις πρόσβαση σ αυτήν χωρίς να απασχολεις τη μοναδική θύρα usb του Ultra
Η κατασκευή του είναι καλή [πλαστικό ] το λειτουργικό του εξαιρετικό και ευκολο και γρήγορο .
Τωρα ως streamer κάναμε και την εξής δοκιμή
Τροφοδοτήσαμε το RME στην usb τόσο από το Ultra οσο και από ενα macbook 13 του 2012 παίζοντας αρχεία από το Tidal
Το Ultra κέρδιζε στα σημεία το macbook
Αλλά Μιχαλη το μεγάλο μου πρόβλήμα είναι το dac .Θέλω κάτι ουσιαστικά καλύτερο από το RME .Εγινε μια δοκιμή με ενα dac R2R ιδιοκατασκεύή του Savvas X και δεν μπορώ να πώ ότι μας ενθουσίασε .Δυστυχώς μέχρις στιγμής το καλύτερο που ΄χω ακούσει είναι η ιδιοκατασκευή του αχλαδάκια στην εκδοση 9028 με την μεγάλη βοήθεια του Dim -Dim και Savvas X .Επρόκειτο για ενα 'θηρίο' το οποίο το φθάσαμε στην υπερβολή και αν θυμάμαι καλά είχε 7 Sallas και εψηνες φαγητό και με μια κατανάλωση κάπου στα 70 βαττ Η σκηνική εικόνα σε βάθος -πλάτος -ύψος αξεπέραστη
Καταλήγοντας για το ultra το θεωρώ καλή επιλογή

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
@petronik
Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα όλα τα παραπάνω.
Μερικές παρατηρήσεις και σχόλια:

1) Τελικά ένα streamer χρησιμεύει ιδιαίτερα για να επαυξάνει τις εισόδους-εξόδους του DAC. Αν έχουμε ένα καλό ξεχωριστό DAC, δεν μας πολυενδιαφέρει η ποιότητα του DAC πάνω στο Streamer, αλλά οι άλλες λειτουργίες του.

2) Πολύ χρήσιμη και πολύ έξυπνη η σύνδεση του δίσκου μέσω USB πάνω στο router. Αν οι ανάγκες δεν είναι πολύ μεγάλες, αυτή η λύση είναι πολύ πιο οικονομική και μας απαλλάσσει από την ανάγκη να στήσουμε ένα δίκτυο με NAS, κλπ.

Τωρα ως streamer κάναμε και την εξής δοκιμή

Τροφοδοτήσαμε το RME στην usb τόσο από το Ultra οσο και από ενα macbook 13 του 2012 παίζοντας αρχεία από το Tidal
Το Ultra κέρδιζε στα σημεία το macbook

3) Εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα. Τι θα συνέβαινε εάν συνδέαμε το DAC με τον υπολογιστή παρεμβάλλοντας κάποια από τις συσκευές η αξεσουάρ απομόνωσης και απαλλαγής από το θόρυβο του USB σήματος (π.χ. iFi, Ideon);
Θα κέρδιζε και τότε το Streamer στα σημεία, ή μήπως δεν θα ακούγαμε καμμία διαφορά; Που αυτό θα ήταν και το κανονικό.

Αλλά Μιχαλη το μεγάλο μου πρόβλήμα είναι το dac .Θέλω κάτι ουσιαστικά καλύτερο από το RME .Εγινε μια δοκιμή με ενα dac R2R ιδιοκατασκεύή του Savvas X και δεν μπορώ να πώ ότι μας ενθουσίασε .Δυστυχώς μέχρις στιγμής το καλύτερο που ΄χω ακούσει είναι η ιδιοκατασκευή του αχλαδάκια στην εκδοση 9028 με την μεγάλη βοήθεια του Dim -Dim και Savvas X .Επρόκειτο για ενα 'θηρίο' το οποίο το φθάσαμε στην υπερβολή και αν θυμάμαι καλά είχε 7 Sallas και εψηνες φαγητό και με μια κατανάλωση κάπου στα 70 βαττ Η σκηνική εικόνα σε βάθος -πλάτος -ύψος αξεπέραστη

Καταλήγοντας για το ultra το θεωρώ καλή επιλογή

4) Ποιός είναι ο αχλαδάκιας; 😮

Το DAC σου το ξέρω, είναι ήδη πολύ καλό. Για να πάς σε κάτι καλύτερο και να αντιληφθείς πραγματικές διαφορές και όχι απλώς μία άλλη γεύση, λίγο διαφορετική, πρέπει ν' ανέβεις πολύ ψηλά, πρέπει να δώσεις πολλά, πάρα πολλά χρήματα. Δυστυχώς...

Έχεις μήπως πειραματιστεί να αλλάξεις την τροφοδοσία του RME ADI-2 με κάποιο γραμμικό τροφοδοτικό;

Επίσης θα σου πρότεινα, αν σου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις ή να ακούσεις κάποια mastering grade DAC's. Ούτε κι' αυτά είναι φθηνά, αλλά αν μη τι άλλο οι τιμές στα επαγγελματικά είναι πολύ πιο λογικές από τα consumer και τα Hi-End.

Μιχάλη
Α] Αν υπάρχουν παραπάνω πηγές οντως είναι χρήσιμο να υπάρχουν και αλλοι είσοδοι
Β] Εμένα αυτή η λύση με καλύπτει
Γ] Ειχα συνδέσει παλιότερα κάποιο παλιό iFi Micro USB που βοήθησε ,το νεότερο ifi mini usb δεν βοήθησε ουσιαστικά .Προσωπική μου άποψη είναι ότι παίζει ρόλο η κατασκευή του dac .Και πάντα σε συνάρτηση με το συνολικό κόστος
Δ] https://avclub.gr/threads/buffalo-iii-kataskeyi.88640/

Σε πιάνω "αδιάβαστο" τόσο σχετικά με τα βουβάλια του αχλαδάκια ,όσο και όσον αφορά το τροφοδοτικό του RME
Είχε γίνει δοκιμή με τρείς διαφορετικές υλοποιήσεις του Sallas για το RME .Υπήρξαν διαφορές και μάλιστα ευδιάκριτες τουλάχιστον στη μία υλοποίηση Δυστυχώς οι απαιτήσεις του 12v -2Α δημιουργούσαν μια ογκώδη υλοποίηση που τελικά δεν έγινε ,γιατί προέκυπταν και θέματα ευκολίας δηλ έπρεπε να κλείνουμε το τροφοδοτικό και να το ανοίγουμε κάθε φορά και με δεδομένο ότι επρεπε να μπεί κάπου πίσω ,η ιδέα δεν τελεσφόρησε Υπ όψιν ότι εχω το RME me 4490 δηλ την αρχική έκδοση ,γιατί υπάρχει ακόμη μία ΑΚΜ νεότερη ,και μία με σαύρα
Μιχαλη ,δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές ,για να μην πώ ότι υπάρχει μόνο μία δηλ ο Βασίλης

Μιχάλη
Α] Αν υπάρχουν παραπάνω πηγές οντως είναι χρήσιμο να υπάρχουν και αλλοι είσοδοι
Β] Εμένα αυτή η λύση με καλύπτει
Γ] Ειχα συνδέσει παλιότερα κάποιο παλιό iFi Micro USB που βοήθησε ,το νεότερο ifi mini usb δεν βοήθησε ουσιαστικά .Προσωπική μου άποψη είναι ότι παίζει ρόλο η κατασκευή του dac .Και πάντα σε συνάρτηση με το συνολικό κόστος
Α] Ok. ✅
Β] OK. ✅
Γ] OK. ✅
Δ] https://avclub.gr/threads/buffalo-iii-kataskeyi.88640/
Σε πιάνω "αδιάβαστο" τόσο σχετικά με τα βουβάλια του αχλαδάκια ,όσο και όσον αφορά το τροφοδοτικό του RME
Είχε γίνει δοκιμή με τρείς διαφορετικές υλοποιήσεις του Sallas για το RME .Υπήρξαν διαφορές και μάλιστα ευδιάκριτες τουλάχιστον στη μία υλοποίηση Δυστυχώς οι απαιτήσεις του 12v -2Α δημιουργούσαν μια ογκώδη υλοποίηση που τελικά δεν έγινε ,γιατί προέκυπταν και θέματα ευκολίας δηλ έπρεπε να κλείνουμε το τροφοδοτικό και να το ανοίγουμε κάθε φορά και με δεδομένο ότι επρεπε να μπεί κάπου πίσω ,η ιδέα δεν τελεσφόρησε Υπ όψιν ότι εχω το RME me 4490 δηλ την αρχική έκδοση ,γιατί υπάρχει ακόμη μία ΑΚΜ νεότερη ,και μία με σαύρα
Μιχαλη ,δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές ,για να μην πώ ότι υπάρχει μόνο μία δηλ ο Βασίλης

Δ] -Είμαι όντως αδιάβαστος! Κάτι θυμάμαι από τις συζητήσεις για το Buffalo, αλλά ήταν την εποχή που μόλις είχα μπει στο φόρουμ και δεν είχα δώσει και πολλή σημασία. Άκουγα μόνο για βουβάλι ο ένας, βουβάλι ο άλλος! 😄
Είσαι αρχαιότερος εμού, πως να το κάνουμε! 😉

Αλλά τέλος πάντων λύστε μου την απορία: Ποιός είναι αυτός ο "αχλαδάκιας" και γιατί τον λένε έτσι! 😮

-Εχετε κάπου αναφέρει τις δοκιμές με διαφορετικό τροφοδοτικό πάνω στο RME? Δε θυμάμαι κάτι, οπότε μάλλον είμαι και εκεί αδιάβαστος! :(

Πάντως επειδή το είχα δοκιμάσει εκτεταμένα το RME και το γνωρίζω καλά, μπορώ να πω ότι είχα διαπιστώσει μία πολύ ελαφριά ξηρότητα στον ήχο. Πολύ ελαφριά, να μη δίνουμε και λανθασμένες εντυπώσεις. Όσο πατάει η γάτα! :cool:
Και σε αυτό το σημείο ισχύει, η καλύτερη τροφοδοσία φέρνει αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο υπερτερούσε το δικό μου Prism Sound Orpheus που θα έλεγα ότι στα σημεία είχε καλύτερο ήχο. (Και εντελώς ξεκούραστο, διαφανή).
Αλλά προσέξτε, από μία κατηγορία και πάνω δε μιλάμε για διαφορές, αλλά για σημεία. Το λέω διότι οι διαφορές είναι τόσο μικρές που η γλώσσα, γραπτή και προφορική δεν μπορεί να τις εκφράσει.
Συμφωνώ ότι δεν έχουν και τόσο πολλή σημασία τα τσιπάκια που φοράνε τα DAC's, αλλά η υλοποίηση.

Στα παραπλήσια χρήματα περίπου είναι η Callia και είναι πιθανόν να σε ικανοποιήσει περισσότερο. Δεν την έχω ακούσει, αλλά αν ισχύει ότι έχει τον ίδιο ήχο με το δικό μου Ορφέα και ότι αποτελεί μία light εκδοχή, τότε είναι πιθανόν.

Πάντως αν σου δοθεί η ευκαιρία να ακούσεις κάποιο από τα μηχανήματα της Prism, κάντο. Και αν ποτέ τυχόν σε φέρει ο δρόμος σου προς Αθήνα, θα είναι εύκολο. 🙋‍♂️

Μιχαλή σου θυμίζω το σχετικό λίνκ που αφορα το RME Dac FS
Απ όσο θυμάμαι το είχα στείλει τόσο στον Manosss οσο και στον ίδιο τον Sallas και γράψανε τις εντυπώσεις τους .

• Like
Reactions: Sonus Naturalis