Win 7 και δίκτυο;

17 June 2006
25,433
Αθήνα
Μια γρήγορη ερώτηση παιδιά, έχω 3-4 μηχανάκια σπίτι με Win7 πάνω σε δίκτυο αλλά κανένα δεν μπαίνει στο άλλο παρόλο που έχω φτιάξει shared folders.

Παρατήρησα ότι για να μπει το ένα στο άλλο πρέπει να βάλω password στο account. Ετσι είναι; Χωρίς password δεν;;;

Μου την σπάει να μου βγάζει το εικονίδιο για να βάζω password πριν μπω στα windows σε ένα μηχάνημα που το χειρίζομαι μόνο εγώ και δεν έχει άλλα accounts πάνω του.

Το "σωστό" είναι να υπάρχει password. Ιδανικό είναι να κάνεις log in με το ίδιο user name & password σε όλα τα PC σου.

Βέβαια, μπορείς πολύ απλά να πεις στα Windows να μην σου ζητάνε password όταν ξεκινάει το μηχάνημα.. :smile:

Πρεπει να κανει το ιδιο και στο security εκτος απο το shared και δε θα εχεις κανενα προβλημα. Εγω στο σπιτι με 4 pc με 7 βλεπει το ενα οποιο σκληρο θελω απο το αλλο.

Με το password μου το ζηταγε καθε φορα που ηθελα να εχω προσβαση σε ενα αρχειο απο αλλο pc. Το κατηργησα.

Δε βαζεις password σε κανενα pc. Αυτο που δε γινεται βεβαια χωρις password ειναι να εχω remote desktop :bigcry:
Δεν χρησιμοποιω το homegroup, σε τοπικο δικτυο δινω share για guest και security δικαιωματα για guest.

Καλά ας τα απενεργοποιήσετε…
Αλλά μη μου πείτε ότι έχετε και wifi ?
Γκουχ γκουχ μήπως και ξεκλείδωτο wifi ή μονο με WAP ?

Χμμμμ…. Μήπως να θέλετε να κάνετε και write από μακριά, όχι μονο Read ?
Όπου φυσικά write = delete ???

Ξέρετε ο 12χρονος του απέναντι σπιτιού (skriptkidies) μπορεί να κάνει πάρτι, αυτός ή κάνας καλεσμένος φίλος του…

Να προτείνω να φτιάξετε ένα home workgroup.
Και παρόλα αυτά να μη μοιράζετε τα πάντα στο δίκτυο. Λ.χ. τις φωτογραφίες των παιδιών σας.

Και προσοχή όταν επιτρέπετε write σε ότι μοιράζετε, μια λανθασμένη κίνηση από άλλο υπολογιστή μπορεί να κοστίσει πολύ.

Και φυσικά WPA στο WiFi

Προσοχή – μην εκπλαγείτε όταν δείτε τι μπορεί να κάνει ο 12χρονος γείτονας σας και η παρέα του…

Κι όταν έχεις ολόκληρο NAS shared στο δίκτυο τι πρέπει να κάνεις; σκοπιά στο activity του WiFi;

Πάντως ρε παιδιά, κανένας γνωστός μου ή ακόμα και από εδώ μέσα δεν έχω ακούσει να του την έχουν πέσει τόσο χοντρά και να έχει χάσει δεδομένα. Δεν έχω ασχοληθεί με χάκινκγ βέβαια, αλλά μήπως πρέπει να είναι πολλές οι συγκυρίες για να συμβεί το τραγικό;

Και επειδή δεν νομίζω να υπάρχει κομπιουτεράς σήμερα που να μην έχει στημένο wifi , δεν ανοίγετε κανά θεματάκι με οδηγίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη ασφάλεια;

Το να δωσεις ελευθερα δικαιωματα σε ολους (everyone) ειναι πολυ επικινδυνο σε WiFi, ακομα και αν ειναι καλα κλειδωμενο. Ως γνωστον οτι κλειδωνει, ο 12χρονος το ξεκλειδωνει...

Σε wired LAN ομως (και με κανα δυο δικλειδες ασφαλειας πχ firewall με MAC address filtering) σου λυνει τα χερια.

Με τα homegroup δεν εβγαλα ακρη, παρ'οτι υποτιθεται οτι απλοποιει τα πραγματα

Re: Απάντηση: Win 7 και δίκτυο;

Και επειδή δεν νομίζω να υπάρχει κομπιουτεράς σήμερα που να μην έχει στημένο wifi , δεν ανοίγετε κανά θεματάκι με οδηγίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη ασφάλεια;

Όσο αφορά το WiFi, τα πράγματα είναι απλά.. WPA/WPA2 και ζόρικο passphrase. Υπερβολές τύπου MAC address filtering κτλ. είναι περιττές, άσε που σπάνε σχετικά εύκολα..

Επίσης απενεργοποίηση του management του router σου από το WAN (αν και συνήθως είναι off by default).

Κι εγω ειμαι της λογικης ''no wifi'' (και για ασφαλεια και για υγεια) αλλα απαξ και μπει το μηλο στη ζωη σου (βλ. ipad, iphone remote κλπ) παει....:p

Re: Απάντηση: Win 7 και δίκτυο;

Κι όταν έχεις ολόκληρο NAS shared στο δίκτυο τι πρέπει να κάνεις; σκοπιά στο activity του WiFi;

Πάντως ρε παιδιά, κανένας γνωστός μου ή ακόμα και από εδώ μέσα δεν έχω ακούσει να του την έχουν πέσει τόσο χοντρά και να έχει χάσει δεδομένα. Δεν έχω ασχοληθεί με χάκινκγ βέβαια, αλλά μήπως πρέπει να είναι πολλές οι συγκυρίες για να συμβεί το τραγικό;

Οι πιτσιρικάδες συνήθως χαζεύουν τις φωτογραφίες σου , κάνουν download τις ταινίες σου με καλή ταχύτητα (και όχι από adsl) κ.ο.κ. αντιγράφουν και κανα word. Συνήθως δε βανδαλίζουν. Για αυτό λέω σκεφτείτε καλά τι μοιράζετε.
Είστε σίγουροι ότι θέλετε να μοιράζετε λ.χ. όλες τις φωτογραφίες σας σε όλο το δίκτυο σας?

Στο NAS σου προτείνω ένα χρήστη read και ένα write.
Write μόνο από το PC σου.
Read από το HTPC, iPad etc.

Θα μου πεις, έτσι δε θα μπορέσω να κάνω update mp3tags από το HTPC… ακριβώς αυτός είναι ένας σοβαρός κίνδυνος ΙΜΗΟ,
να βάλεις ένα πειραματικό software στο htpc, και να ‛πειραχτεί’ ότι έχεις στο nas.

Όπως και στην περίπτωση του NAS – και ξεχνώντας το homegroup - να προτείνω:
Φτιάξτε ένα νέο χρήστη στο PC σας λ.χ. όνομα MyDummyUser , όχι administrator, και βάλτε ένα password
Σε κάθε directory, Sharing and Security -> προσθέστε στη λίστα τον MyDummyUser με δικαιώματα μόνο read
Δημιουργήστε ένα directory με όνομα Incoming για να στέλνετε ότι θέλετε σε αυτό τον υπολογιστή. Σε αυτό το directory δώστε read+write στον MyDummyUser
Από τους άλλους υπολογιστές όταν συνδέεστε σε αυτόν δώστε το username MyDummyUSer και το Password (έχει και επιλογή remember password)