WIN XP, VISTA , ?..

... οποιος παρει τωρα pc που ολα ειναι πανισχυρα... ας βαλει vista να γλυτωσει τις αλχημειες...

Καλά, δεν είναι ακριβώς έτσι...

Μιλώντας για τη γενική περίπτωση, υπάρχουν αρκετές ασυμβατότητες
με παλιό, αλλά και καινούργιο υλικό, ακόμα και σε επώνυμα μηχανήματα
μεγάλων κατασκευαστών, τα οποία είχαν και "Vista capable" λογότυπο.
Εμείς τις λουζόμαστε στο Πολυτεχνείο που δουλεύω και εκεί ελπίζω να μην
έχουμε αντίρρησεις ότι κάποιοι θα υπάρχουν που έχουν ικανοποιητική
και μακροχρόνια εμπειρία σε προσωπικούς και μη υπολογιστές. Η δε ιδέα
του να "κρύφτουν" από το χρήστη πράγματα που μπορεί να τον
προβληματίσουν, δεν αφήνει να καταλάβεις και ποιο μπορεί να είναι το
πρόβλημα. Καλά, για custom tailored εφαρμογές, εκεί πρέπει να γίνεται
χαμός (εμείς τουλάχιστον στη δουλειά είχαμε τέτοια συμβάντα).

Προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά κουραστικό το περιβάλλον εργασίας στα
Vista και μάλλον το ίδιο ισχύει για αρκετό κόσμο που δουλεύει με Η/Υ
μετά τον αρχικό εντυπωσιασμό. Ειδικά για HTPC τώρα, δεν έχω κάνει τις
δοκιμές μου για να κάνω καμιά χρήσιμη παρατήρηση. Σε κάθε περίπτωση,
θα βρεθεί πάντα κάτι για να κάνει και το καλύτερο λειτουργικό άχρηστο
για συγκεκριμένη χρήση. Π.χ. αν κάποιος υπέρμαχος των Vista θα μπορούσε
να εγγυηθεί ότι το γνήσιο λογισμικό που έχω αγοράσει και οι δύο
δορυφορικές κάρτες μου μαζί με τους αναγνώστες καρτών θα δουλέψουν,
έστω και όχι αμέσως, θα του ήμουν υπόχρεος. Το πως θα το βρω μόνος
μου, αλλά να μη χάσω το χρόνο μου επιδιώκοντας ανέφικτα πράγματα.

ok έπεσαν στα χέρια μου τα Vista Sp1 και αποφάσισα να κάνω format. Έχω έναν Core 2 Duo 3GHZ, 4GB Ram, 512 graphics & SataII HDD.

Είχα χρησιμοποιήσει και παλαιότερα -μόλις είχαν βγει- vista σε άλλο μηχάνημα και δεν είχα τρελλαθεί.

Λοιπόν, έπειτα από 2 μέρες συμβίωσης με τα Sp1 στο νέο μου μηχάνημα, δεν πάω πίσω. Βρήκα drivers για όλα, τροποποίησα κάποια απαραίτητα settings και το λειτουργικό πετάει. Μου κάνει εντύπωση που ακόμα και με το Aero δεν "κρεμάει" τίποτα.

Το μηχάνημα έχει να κάνει restart από Σάββατο βράδυ και συμπεριφέρεται σαν να το άνοιξα μόλις τώρα. Πιστέψτε με , έτρεξα πολλές εφαρμογές και έκανα πάρα πολλά πράγματα. Είναι εντυπωσιακό λειτουργικό και από άποψη interface αλλά και stability.

Τέλος, τρομερή εντύπωση μου έκανε η αύξηση ταχύτητας στην wireless 6mbit σύνδεση μου.... αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Με τα vista τελικιάζει ενώ με τα ΧΡ ούτε καν.....

Βλεπω οτι η κουβεντα παει μια χαρα.

Να σας πω και εγω την προσωπικη μου πειρα...
Υπεμαχος των Win απο το 1996, σε ολα τα PC ή Laptop που επεφταν στα χερια μου, ειτε απο τη δουλια ειτε στο σπιτι, δεν υπηρχε περιπτωση να μην εχουν μεσα win (95,98,NT,2000,XP...)
Και φυσικα με ολα τα "παρελκομενα"... antivirus, firewalls, antispyware και αλλες τετοιες λεξεις...
Οπως επισης και license keys, registrations, activations και οτι αλλο συνεπαγεται.
Και ουτε λογος για Firefox και Open Office... ΙΕ δαγκωτο!
Φυσικα οσο ανεβαινε το λειτουργικο τοσο ανεβαιναν και οι απαιτησεις για το hardware ( φυσιολογικο θα μπορουσε να πει καποιος )
Με την εμφανιση των XP πραγματικα ενθουσιστηκα (αν και παντα μου αρεσαν τα 2000 και ας εβγαλαν 4 ή 5 service packs...).
Πριν απο 5 χρονια περιπου λοιπον, αποφασισα να αλλαξω PC.
Εβαλα εναν P4 2,8 Prescott και 1 Gb RAM και στηνω το "μηχανακι" περιχαρης. Περιμενα οτι θα "πεταει"...
Οσο ομως εγκαθιστουσα προγραμματα τοσο γονατιζε... ειδικα μετα απο το firewall και τα διαφορα anti... φαινοταν σαν να πνιγεται.
Σαν να μην εφτανε αυτο τρωω και ενα ωραιοτατο virus την πρωτη μερα που δεν μπορουσε να το καθαρισει το anti μου οποτε αντε παλι format...

Τοτε μου μπηκε στο μυαλο να δοκιμασω Linux.
Πειραματιστηκα στην αρχη σε ενα λαπτοπ PIII και κατεληξα τελικα σε Ubuntu.
Τα εστησα λοιπον στο PC μου και ξαφνικα ειδα το φως!
Πληρης ελεγχος των resources πολυ καλυτερη συμπεριφορα και features που ενας κλασσικος χρηστης των Win ουτε τα ονειρευεται...
Ασε που ολες οι anti... λεξεις δεν ηταν πια απαραιτητες.
Και για θεματα ομορφιας και εμφανισης ας μην το συζητησουμε καλυτερα...
Εχω διαφανα "παραθυρα" και glass icons απο το 2004 (true οχι pseudo).
Κρατησα λοιπον τα XP σε ολα μου τα "μηχανακια" και παραλληλα εστησα και Ubuntu σε ολα.

Βγαινει λοιπον η M$ ενα ωραιο πρωι και ανακοινωνει την κυκλοφορια των Vista. Αρχιζω παλι να το σκεφτομαι... λεω λες να γινει κατι καλο?
Και επεσε το ματι μου στις απαιτησεις... τοτε ηταν που αποφασισα οτι μας κανουν πλακα...
Για να εχω δλδ aero effect (σιγα... ) θα επρεπε να εχω τουλαχιστον 2Gb μνημη και 40Gb σκληρο ελευθερο?
Ψηνει μηπως και καφε το λειτουργικο για να τα ζηταει αυτα?
Ασε για τις ασυμβατοτητες...
Και γιατι δλδ να μην στησω ενα dual boot συτημα με XP και Ubuntu και να κρατησω τα υπολοιπα giga για mp3 (και μην αρχισει κανεις για τις χωρητικοτητες και ποσο εχουν φτηνηνει, μονοι μας απαξιωνουμε τα PCακια μας για τις ανοησιες της M$)
Ας μην ξεχναμε δε οτι οι Η/Υ (απαξιωση κλπ.) εχουν ενα αρκετο, συγκριτικα, ποσοστο ευθυνης για τη μολυνση του πλανητη.

Και γιατι να μην γλυτωσεις τα euro απο το βασικο hw και να παρεις και κατι αλλο?
Ειδικα για ενα καθαρο HTPC, αν καποιος θελει να μεινει σε υλοποιηση της M$, το καλυτερο ειναι να βαλει XP και τα απαραιτητα μονο προγραμματα για αναπαραγωγη και αντιγραφη και τιποτα αλλο.
Και φυσικα ουτε λογος για το internet. Εκτος αν του αρεσουν τα format...

Και οταν περασουν τα χρονια και τα Vista ωριμασουν (ισως) τοτε ας κανει την κινηση και ας τα δοκιμασει, αλλα μεχρι τοτε 1000 φορες XP...

My 2 cents, Στελιος.

για να το λες θα έχεις δίκιο και το έχω ακούσει και από πολλούς άλλους. Απλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα Linux... κάποια στιγμή όμως σίγουρα θα ασχοληθώ.

Πάντως (μην με πάρετε με τις πέτρες) δεν έχω βάλει ΠΟΤΕ antivirus και δεν έχω κολλήσει ποτέ τίποτα (1 φορά τον χρόνο εγκαθιστώ AV, κάνω scan και το βγάζω). Γενικά θεωρώ ότι η εμπειρία μου από το 97 με προφυλάσσει από ιούς. Έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον και είμαι πολύ προσεκτικός

τον ιουλιο πήρα υπολογιστη και φυσικα τα vista

χιλιες φορες ομως τα xp

μακαρι να ακουγα οσους μου το λεγαν

Υ.Γ. 2009 βγαινουν τα καινουρια WINDOWS

Για να μην ανοίγω άλλο thread για την ίδια στην ουσία ερώτηση, θα καταχραστώ αν μου επιτρέψετε αυτό εδώ.

Κατ' αρχήν να πω ότι το διάβασα όλο και συμπέρασμα δεν έβγαλα, γι' αυτό θέτω λίγο πιο αυστηρά και σαφή πλαίσια. Λοιπόν θέλω να φτιάξω HTPC, αποκλειστικά για multimedia. Δηλαδή θέλω να παίζω κανονικά δισκάκια CD-audio, dvd, VCD, BD κλπ. Θέλω να παίζω από τον σκληρό δίσκο μουσικά αρχεία (mp3 κλπ), αρχεία βίντεο (mpeg, divx, avi κλπ), αρχεία βίντεο HD (π.χ. mkv) και να βλέπω φωτογραφίες. Θέλω να γράφω (και στη συνέχεια να βλέπω εννοείται) τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω κάποιας κάρτας και ίσως και να ακούω ραδιόφωνο (είτε από το internet είτε από κάποια κάρτα ραδιοφώνου). Η προβολή θα γίνεται σε Full HD τηλεόραση με σύνδεση κατά προτίμηση HDMI ή εναλλακτικά (αν δεν γίνεται ακόμη αυτό) μέσω DVI2HDMI. Ο ήχος θα πηγαίνει ψηφιακά σε AV receiver όταν υπάρχει απαίτηση για ποιότητα ή στην τηλεόραση μέσω HDMI (ή με απλό στερεοφωνικό καλώδιο σε περίπτωση DVI2HDMI).

Αυτά!!!
Τίποτε άλλο!!!
Ούτε κατέβασμα, ούτε εγγραφές, ούτε παιχνίδια. Άντε το πολύ πολύ λίγο σερφάρισμα.

Έχω μεγάλη εμπειρία σε συναρμολόγηση Η/Υ και εγκαταστάσεις - ρυθμίσεις software σχεδόν μηδενική όμως σε ότι αφορα audio - video - codecs κλπ. Το HTPC θα συναρμολογηθεί με εντελώς καινούργια κομμάτια οπότε αν χρειαστεί θα ληθφθεί υπόψη η ύπαρξη υποστήριξης για το α ή το β λειτουργικό σύστημα.

Το HTPC θα αντικαταστήσει συσκευές όπως DVD/CD player, VHS player, ραδιοφωνικός δέκτης κλπ, δηλαδή συσκευές που λειτουργούν απρόσκοπτα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Συνεπώς με ενδιαφέρει:

α) Η ευκολία χρήσης (αν είναι δυνατόν με τηλεκοντρόλ οι βασικές τουλάχιστον λειτουργίες).

β) Η σταθερότητα.

Η σύζυγος έχει αρκετές γνώσεις σε υπολογιστή οπότε δε θα δυσκολευτεί αν το (α) δεν είναι στα επίπεδα των καταναλωτικών συσκευών (και δεν είναι δυνατόν να είναι) ούτε θα ζοριστεί αν θα πρέπει να αντικαταστήσει μερικώς το τηλεκοντρόλ με ασύρματο ποντίκι, αλλά δε θα κάνει υποχωρήσεις στο (β). Δηλαδή δε θα δεχτεί π.χ. να κολλάει το πρόγραμμα για ραδιόφωνο την Τρίτη και να περιμένει το Σάββατο για να το διορθώσω, αφού δεν έχω τον χρόνο για συντήρηση σε καθημερινή βάση. Και σε εβδομαδιαία δύσκολο είναι εδώ που τα λέμε.

1. Με τη σημερινή τεχνολογική ωριμότητα είναι εφικτό αυτό που ζητάω;

2. Με ποιο λειτουργικό σύστημα;