Windows HOME SERVER

Συνεχίζουμε...

Να βάλω, στη συνέχεια και μερικές φωτογραφίες ακόμα. Η πρώτη είναι όπως η προηγούμενη του άδειου κουτιού, αλλά αυτή τη φορά είναι γεμάτο με όλα τα τσιμπράκαλα. Λείπει μόνο ο αεραγωγός του εξαεριστήρα, στο πάνω μέρος και δεξιά, κάτω από τον πάνω ανεμιστήρα.

dsc0010bh.jpg

Η δεύτερη δείχνει το ίδιο πλαϊνό, όπως η πιο πάνω, αλλά με τον αεραγωγό στη θέση του

dsc0011lz.jpg

Η τρίτη δείχνει τη φάτσα του κουτιού με την πόρτα ανοιχτή

dsc0021zo.jpg

Και η τέταρτη δείχνει το πίσω μέρος του. Κάτω φαίνονται τα δυο τροφοδοτικά.

dsc0012we.jpg

Πάμε τώρα στα του λειτουργικού. Όπως έγραψα πιο πάνω, η συνολική διαθέσιμη (ονομαστική) χωρητικότητα του υπολογιστή είναι 18TB. Σε αυτήν σκοπεύω να μεταφέρω όλες τις αποθηκευμένες μου ταινίες, που είναι σκόρπιες από δω κι από κει σε άλλους υπολογιστές καθώς και όσες άλλες δημιουργηθούν στην πορεία.

Το λειτουργικό έχει ώς default κάποια shared folders (Music, Photos, Public, Recrded TV, Software, Videos). Εγώ δημιούργησα τρία ακόμα (το δικό μου Personal, ένα BluRay_Movies και ένα DVD_Movies). Εγκατέστησα επίσης και το Disk Management της tentacle, χρήσιμο για τη διαχείριση των δίσκων. Δεν έχω ακόμα εγκαταστήσει κάποια άλλα Add-Ins, αλλά θα το κάνω στην πορεία. Και βέβαια δεν έχω ακόμα ξεκινήσει να χρησιμοποιώ το Disk Management, οπότε επειδή ίσως δεν γνωρίζω πώς ακριβώς δουλεύει αυτό, μπορεί η ερώτησή μου να είναι χαζή.

Αυτό που κατ' αρχάς θέλω να ρωτήσω έχει σχέση με τη "λογική" αποθήκευσης των αρχείων στον υπολογιστή. Εξηγούμαι:

Ας πούμε ότι εγώ έχω σε έναν άλλο υπολογιστή στο δίκτυο (client), σε έναν από τους σκληρούς του δίσκους π.χ. 20 ταινίες από ριπαρισμένα δικά μου Bluray Discs και θέλω να τα μεταφέρω στον WHServer. Ας πούμε ότι η συνολική χωρητικότητα αυτών των ταινιών είναι 1TB. Ο δίσκος συστήματος είναι, όπως έγραψα, 500GB. Πώς θα μεταφερθούν οι ταινίες στο φάκελο που δημιούργησα (BluRay-Movies) και σε ποιόν ή ποιούς από τους σκληρούς του Server θα αποθηκευτούν?

Η ερώτησή μου έχει νόημα, με τη λογική του ότι στις κλασσικές πλατφόρμες των Windows, ότι φάκελος δημιουργείται από το πρόγραμμα, μπαίνει στον δίσκο συστήματος. Πρέπει βέβαια να πω, ότι μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, ο (φυσικός) δίσκος συστήματος των (ονομαστικών) 500GB μοιράστηκε αυτόματα σε δυο partitions, το C (λειτουργικό) και το D (DATA). Σε αυτό, κατ' αρχάς, εκτός από τους default φασκέλους, ακόμα και όταν δημιουργήθηκαν οι έξτρα τρεις δικοί μου φάκελοι, δεν με ρώτησε πού να τους βάλω, άρα θεωρητικά, τους έβαλε στον δίσκο συστήματος στο partition D, πράγμα που με μια ματιά μέσω του Windows Explorer, επιβεβαιώνεται (τους βλέπω στα shared folders, κάτω από το My Computer -> DATA (D) - Shares).

Το περίεργο είναι ότι ενώ στα properties του C διαβάζω συνολική χωρητικότητα 20GB, εκ των οποίων τα 9 είναι καταληφθέντα από το λογισμικό και τα 11 ελεύθερα, στον D διαβάζω συνολική χωρητικότητα 445GB, που φυσιολογικά είναι ότι περισσεύει από την υπόλοιπη χωρητικότητα του φυσικού δίσκου, αλλά ταυτόχρονα διαβάζω free space 2,7TB, πράγμα που προκύπτει από το γεγονός ότι μέσω της κονσόλας, στο Server Storage, προσέθεσα στην αρχή, αμέσως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού (έτσι, για να δω πώς δουλεύει το σύστημα), ένα δίσκο 2TB, ένα 500GB συν ότι προϋπήρξε από το δίσκο συστήματος, μετά το αυτόματο partition που έγινε μετά την αρχική εγκατάσταση.

Αυτά παρατήρησα και η απορία μου είναι πώς δουλεύει το όλο σύστημα. Μήπως στο DATA και στους φακέλους του μπαίνει συνολικά όλη η χωρητικότητα των δίσκων του υπολογιστή, εφ' όσον βέβαια τους προσθέσεις μέσω του Server Storage? Και αν ναι, τότε πώς κάνει την επιλογή σε ποιόν δίσκο πρώτα και σε ποιόν (ή ποιούς) μετά θα καταχωρήσει τα δεδομένα (π.χ. των ταινιών) που θα του βάλει ο χρήστης;

Μπορεί να ρωτάω και χαζά, αλλά συγχωρείστε μου, τώρα μαθαίνω.
-

Παναγιώτη για τον WHS δε μπορώ να σε βοηθήσω – έχω εκφράσει την απλοϊκή μου άποψη ότι προτιμώ λειτουργικά που να έχουν μέλλον.

Για την παραπάνω ταλαιπωρία σου – χαράς το κουράγιο σου – δε ξέρω τελικά αν ήταν καλύτερο απλά να έχεις αντικαταστήσει μερικούς παλιούς δίσκους με νεότερους μεγάλους δίσκους, και να γλυτώσεις από τα άλλα έξοδα. (και να σου μείνουν κάποιοι παλαιοί δίσκοι για offsite backup)
Πιθανά να έπεσες σε κάποια παράξενη περίπτωση – να έφταιγε η μητρική και ο συνδυασμός με κάποιο δίσκο ? δε ξέρω απαντήσεις δεν έχω. Αλλά με τα παραπάνω τέρατα τροφοδοτικά δε θα έπρεπε <<θεωρητικά>> να έχεις πρόβλημα. Οπότε πρακτικά κάποιο άλλο λάκκο να δεις θα είχε η φάβα.

Αν στηριζόσουν σε raid η πρόταση μου θα ήταν όλοι οι ίδιοι 8χST1TB σε ένα RAID6 και τους υπόλοιπους σε ένα RAID0/JBOD για scratch disk.

Συμφωνώ απόλυτα με τον tmjuju. Πολλοί μικροί δίσκοι = μεγάλη κατανάλωση (σε Watt).
Έχω ένα 160Gb IDE (system) και 4 Χ 2GB (ST2000DL003-9VT166)
Η max κατανάλωση είναι 145W, ενώ η κατανάλωση ηρεμίας 118W. (Οι μετρήσεις, απ' το APC UPS "Back Up RS-800). Έχω onboard κάρτα γραφικών και δεν υπάρχει συνδεδεμένη οθόνη. Τον server τον βλέπω μεσω console, ή RD. Το τροφοδοτικό μου, Coolermaster 500W.

Ως προς το ερώτημά σου για τα "folders", δεν μπορείς να ορίσεις σε ποιό δίκο πάνε τα Blu Ray rips. Πάνε όπου έχεις χώρο. Απλώς, απ' άλλο pc του δικτύου σου, τα βλέπεις μέσα στο folder που τα έχεις αντιγράψει (BluRay_Movies). Αυτή είναι η λογική του drive extender του WHS1.

Re: Συνεχίζουμε...

Αυτά παρατήρησα και η απορία μου είναι πώς δουλεύει το όλο σύστημα. Μήπως στο DATA και στους φακέλους του μπαίνει συνολικά όλη η χωρητικότητα των δίσκων του υπολογιστή, εφ' όσον βέβαια τους προσθέσεις μέσω του Server Storage? Και αν ναι, τότε πώς κάνει την επιλογή σε ποιόν δίσκο πρώτα και σε ποιόν (ή ποιούς) μετά θα καταχωρήσει τα δεδομένα (π.χ. των ταινιών) που θα του βάλει ο χρήστης;

Μπορεί να ρωτάω και χαζά, αλλά συγχωρείστε μου, τώρα μαθαίνω.
-

Όταν μεταφέρεις αρχεία μέσω των shortcuts του client pc, αυτά πάνε και μοιράζονται αυτόματα στο συνολικό server storage (το auto balancing των whs v.1 αναλαμβάνει να μοιράσει ισόποσα τα data σε όλους τους δίσκους που απαρτίζουν το server storage - τα whs 2011 χρειάζονται 3rd party program για την ίδια διεργασία ).

Last edited:
Αν θυμάμαι καλά τα WHS v1 δεν είχαν καθόλου auto balancing. Απλά έριχναν τα αρχεία στον πρώτο δίσκο που έβλεπαν.. όταν γέμιζε ο πρώτος, άρχιζαν να γεμίζουν τον δεύτερο κ.ο.κ.

Είχε βγει μάλιστα και ένα addon το οποίο αναλάμβανε να κάνει το balancing.

Τα WHS 2011 απλά δεν έχουν τεχνολογία drive pooling οπότε δεν έχει νόημα το balancing.

Αν θυμάμαι καλά τα WHS v1 δεν είχαν καθόλου auto balancing. Απλά έριχναν τα αρχεία στον πρώτο δίσκο που έβλεπαν.. όταν γέμιζε ο πρώτος, άρχιζαν να γεμίζουν τον δεύτερο κ.ο.κ.

Είχε βγει μάλιστα και ένα addon το οποίο αναλάμβανε να κάνει το balancing.

Τα WHS 2011 απλά δεν έχουν τεχνολογία drive pooling οπότε δεν έχει νόημα το balancing.

Τo drive extender είναι ένα από τα main feature των WHS v1, το οποίο κάνει ότι συζητάμε και πολλά παραπάνω. Στα whs 2011 καταργήθηκε οπότε οι χρήστες αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές εφαρμογές όπως αυτό ή αυτό.

Ναι, το drive extender όντως υπήρχε και δούλευε μια χαρά, μόνο που δεν έκανε αυτόματο balancing. Πρέπει να έχω ακόμα ένα μηχάνημα σπίτι με WHS v1 και drive extender με 6-7 δίσκους.

Στα WHS 2011 όντως παίζουμε με 3rd party, οι περισσότεροι με DriveBender (το οποίο κάνει μια χαρά auto balancing βάσει schedule μάλιστα).

Ναι, το drive extender όντως υπήρχε και δούλευε μια χαρά, μόνο που δεν έκανε αυτόματο balancing. Πρέπει να έχω ακόμα ένα μηχάνημα σπίτι με WHS v1 και drive extender με 6-7 δίσκους.

Στα WHS 2011 όντως παίζουμε με 3rd party, οι περισσότεροι με DriveBender (το οποίο κάνει μια χαρά auto balancing βάσει schedule μάλιστα).

Εδώ, στη παράγραφο που αναφέρεται στο drive extender, γράφει "With drive extender, users could add larger capacity hard disk drives and then could offline lesser capacity drives to upgrade capacity inline. For example if the user was reaching capacity of the share with 5 Terabyte of the 6 Terabyte capacity used with 6 one Terabyte drives then the user could offline one of the 1 Terabyte drives and physically replace it with a 2 Terabyte drive. The WHS automatically equalizes the redistribution of used space across all available drives on a regular basis. The offline process would compress the used data across the minimum amount of drives allowing for the removal of one of the lesser capacity drives. Once replaced with a drive of higher capacity the system will automatically redistribute used capacity among the pool to ensure space capacity on each drive."

Δεν ξέρω, ίσως εγώ το έχω καταλάβει λάθος, (πάντως στα 3 χρόνια που χρησιμοποιούσα whs v1 δεν έκανα ποτέ ανακατανομή των data μου).

Last edited:
Πάντως ναι, το drive-extender δεν περιλαμβάνει balancing.
Θυμάμαι ότι είχα κάνει κάποτε drive-balancing με ένα utility (3rd party), που περιείχε και εντολές σε Command Prompt.
Στη φωτογραφία, η απόδειξη ότι δε γίνεται balancing στους δίκους...

Attachments

• WHS.jpg
    WHS.jpg
    61.1 KB · Views: 65
Εδώ, στη παράγραφο που αναφέρεται στο drive extender, γράφει "With drive extender, users could add larger capacity hard disk drives and then could offline lesser capacity drives to upgrade capacity inline. For example if the user was reaching capacity of the share with 5 Terabyte of the 6 Terabyte capacity used with 6 one Terabyte drives then the user could offline one of the 1 Terabyte drives and physically replace it with a 2 Terabyte drive. The WHS automatically equalizes the redistribution of used space across all available drives on a regular basis. The offline process would compress the used data across the minimum amount of drives allowing for the removal of one of the lesser capacity drives. Once replaced with a drive of higher capacity the system will automatically redistribute used capacity among the pool to ensure space capacity on each drive."

Δεν ξέρω, ίσως εγώ το έχω καταλάβει λάθος, (πάντως στα 3 χρόνια που χρησιμοποιούσα whs v1 δεν έκανα ποτέ ανακατανομή των data μου).

Μάλλον αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που το Wikipedia θέλει διόρθωση.. Τον δούλευα για τουλάχιστον 2 χρόνια και ποτέ δεν είχε πάρει τέτοια πρωτοβουλία.. :p

Support End Date 01/08/2013 - Ερωτήσεις...

Καλημέρα σε όλους

Ευρισκόμενος στην επαρχία για διακοπές, και αφού έκανα κάποιο διαδικτυακό ψάξιμο, επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα, έχοντας μια-δυο ερωτήσεις, που σχετίζονται τόσο με τον υπάρχοντα και πρόσφατα χτισμένο Home Server υπολογιστή (βλ. σελίδες 30, 31 του παρόντος νήματος), όσο και με κάποιον που έχω στα σκαριά.

Να πω κατ' αρχάς ότι όταν εγκατέστησα το λειτουργικό στον παραπάνω αναφερόμενο χτισμένο υπολογιστή, όλες οι ανανεώσεις, συμπεριλαμβανόμενου και του τελευταίου Service Pack, ανιχνεύθηκαν και κατέβηκαν από την Microsoft, μέσω του Windows Update. Έτσι μέχρι το τέλος Ιουλίου, που έφυγα από την Αθήνα για διακοπές, το λειτουργικό είχε κατεβάσει και εγκαταστήσει όλες τις διαθέσιμες μέχρι τότε ανανεώσεις.

Έχοντας κατά νου να στήσω έναν δεύτερο υπολογιστή Home Server, με το ίδιο λειτουργικό, το οποίο βρίσκεται στα χέρια μου αχρησιμοποίητο εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο, νόμιμα αγορασμένο, έκανα μια πρόχειρη έρευνα να δω κατά πόσον μετά το στήσιμο και την εγκατάσταση του λειτουργικού, αυτό θα μπορέσει να κατεβάσει όλες τις διαθέσιμες ανανεώσεις και το τελευταίο Service Pack. Και διαβάζω στο site της Microsoft, ότι η Main Stream Support End Date είναι η 1/8/2013.

Με δοσμένη λοιπόν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ερωτώ:

1) Αν έχουν εν τω μεταξύ υπάρξει κι άλλες ανανεώσεις, μετά την αναχώρησή μου από την Αθήνα για τον ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ υπολογιστή, αυτές θα είναι διαθέσιμες για κατέβασμα, ή κι αυτές θα είναι εξαφανισμένες πλέον?

2) Ο νέος υπό κατασκευήν υπολογιστής θα μπορέσει μετά την αρχική εγκατάσταση του λειτουργικού να κατεβάσει τις απαιτούμενες ανανεώσεις από τη Microsoft, μέσω του Windows Update, συμπεριλαμβανόμενου και του τελευταίου Service Pack, ή η παραπάνω ημερομηνία σημαίνει ότι δεν θα διατίθενται πλέον ανανεώσεις?

Ξέρει κανένας πώς λειτουργεί τέλος πάντων το σύστημα των ανανεώσεων της Microsoft για τα υπάρχοντα και στημένα λειτουργικά, ακόμα κι αν αυτή ανακοινώνει το τέλος της υποστήριξής τους?

Ευχαριστώ.
-

σε προηγούμενα λειτουργικά (win 2K), κατέβαζες και μετά το support, όλα τα pach και service pack μέχρι το τελευταίο. Απλά δεν θα ξανα βγουν νεα patch για τις όποιες γνωστές τρύπες θα υπάρχουν.
Δεν έχεις κανένα λόγο να στήσεις νέο μηχάνημα με end of support λειτουργικό πάντως.

Επιλογές....

σε προηγούμενα λειτουργικά (win 2K), κατέβαζες και μετά το support, όλα τα pach και service pack μέχρι το τελευταίο. Απλά δεν θα ξανα βγουν νεα patch για τις όποιες γνωστές τρύπες θα υπάρχουν.
Δεν έχεις κανένα λόγο να στήσεις νέο μηχάνημα με end of support λειτουργικό πάντως.
Σ' ευχαριστώ πολύ, Τάσο, αυτό ήθελα να μάθω.

Όσο για το λειτουργικό, είναι μια σκέψη, με την έννοια ότι υπάρχει αγορασμένο και αχρησιμοποίητο, οπότε θα πήγαινε χαμένο. Και αφού έτσι κι αλλιώς χρειαζόμουν έναν δεύτερο Server (για άλλο χώρο), είπα να το χρησιμοποιήσω. Απλά ο προβληματισμός μου είχε να κάνει με αυτό που μου απάντησες.

Τώρα, το ζήτημα περί τετελεσμένου λειτουργικού είναι σημαντικό, αλλά φαντάζομαι ότι ακουμπάει εκατομμύρια χρήστες με άλλα, επίσης τετελεσμένα λειτουργικά, π.χ. Windows 2000, NT, Millenium και οσονούπω και τα XP, ενώ φαντάζομαι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και τα Vista. Στους Servers δε, την ίδια τύχη έχουν ή θα έχουν - εκτός από τα WHS - και τα Server 2003, όπως και όποια παλαιότερα λειτουργικά για Servers.

Οπότε απλά θα είμαστε διαρκώς σε μια αναζήτηση του καινούργιου, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις τεχνολογίες.

Λέω λοιπόν, να δοκιμάσω την τύχη μου, έστω και με το τετελεσμένο αυτό λειτουργικό, που οι χρήστες του το προτιμούσαν σε σχέση με το νεότερο WHS 2011, αφού η μαμά Microsoft αποφάσισε να εγκαταλείψει τα διάφορα "καλούδια" με τα οποία είχε "ντύσει" τα πρώτα WHS. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον μια τέτοια επιλογή είναι σωστή ή όχι. Αυτά όμως από Σεπτέμβρη, που θα γυρίσω Αθήνα.

Και πάλι ευχαριστώ.
-

Σωστή η τοποθέτησή σου.
Θυμάμαι 5 χρόνια πριν, στο Λογιστήριο της εταιρείας τα PC να τρέχουν Win98, λόγω συμβατότητας με τα DOS προγράμματα (πχ Eurofasma της Singular), την οποία (συμβατότητα), δεν είχαν τα XP.
Και υπάρχουν πολλοί χρήστες που δεν ανανεώνουν το λειτουργικό τους, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα της συμβατότητας των εφαρμογών που χρησιμοποιούν.
Εδώ βλέπουμε ότι στα λειτουργικά προηγούνται τα Win7 και αμέσως μετά έρχονται τα XP.
Το ίδιο ισχύει και με τους servers (πχ τον 2003 aka WHS). Όταν μια εταιρεία έχει ένα δίκτυο που δουλεύει σωστά, δύσκολα επενδύει σε νεώτερη έκδοση, αφού υπάρχει εκτός απ το κόστος αγοράς των αδειών των χρηστών και το κόστος της προσαρμογής, εκμάθησης κλπ.
Σε επίπεδο laptop με προεγκατεστημένο λειτουργικό, τα πράγματα είναι απλά. Ο χρήστης αγοράζει ένα laptop, το οποίο η MS έχει επιδοτήσει προκειμένου να προωθήσει το νέο της λειτουργικό, Win8.
Στους servers όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Για να επανέλθω στο θέμα, τρέχω WHS στο σπίτι απ το 2008 με 6 clients (1 XP, 2 Vista και 3 Win7) και δεν έχω κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής. Επίσης μου αρέσει το drive extender, που καταργήθηκε στον WHS 2011.

Το Drive Extender έχει προβλήματα – το παραδέχεται MS – που δε θα φτιαχτούν ποτέ.
Από εδώ και πέρα το λειτουργικό θα πάσχει από δεκάδες και σύντομα εκατοντάδες στο χρόνο πάνω πιθανά χιλιάδες αδυναμίες.
Το ότι αγοράστηκε λειτουργικό και δε χρησιμοποιήθηκε είναι απλά ένα μικρό λάθος που έγινε στο παρελθών, και μπορούμε να το ξεπεράσουμε.
Το ότι κάποιος χρήστης δεν είχε προβλήματα ως τώρα, δεν αποδεικνύει τίποτα για το εάν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
Το ξέρω ότι δεν είναι πάντα ορθό να προσπαθείς να πείσεις τον συνομιλητή σου – αλλά μια προσπάθεια είπα να την κάνω κι ας σέβομαι τις επιλογές σας :-)

Η αλήθεια είναι πως το το 90% και βάλε των μελών μας χρησιμοποιούν ουσιαστικά ένα Server για File Sharing και Media Streaming και βέβαια ίσως και για κατεβαστήρι. Η επόμενη ερώτηση είναι προορίζεται για να μοιράζει σε Media Players ή σε PC με XBMC. Η δυναότητα του XBMC να βλέπει πολλαπλά paths - σκληρούς και να οργανώνει αυτόματα είναι απίστευτη ευκολία και ουσιαστικά αξαφανιει την ανάγκη για extender - pools. Αν όμως μοιράζεουμε σε media players τότε τα extenders - pools βοηθάνε απίστευτα. Οπότε όποιος θέλει να πάει σε WHS (extender) καλό θα έιναι να έχει υπόψη του τα πιο πάνω και μετά να αποφασίσει.

Πώς ξεκινάμε τα WHS (v.1) σε Safe Mode?

Καλημέρα σε όλους

Επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα για να παρουσιάσω ένα πρόσφατο πρόβλημά μου και να αναζητήσω τη λύση του. Μιλάω φυσικά για τον υπολογιστή που έστησα και διαμόρφωσα τελικά, έτσι όπως παρουσιάστηκε στις σελίδες 30 και 31 (posts #300 και #301) αυτού του νήματος.

Λοιπόν, τον υπολογιστή, ο οποίος σημειωτέον λειτουργεί και ως αυτόνομος υπολογιστής (για πολύ βασικές λειτουργίες, φυσικά), με δική του κάρτα γραφικών, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι, τον έβγαλα από το δίκτυο στις αρχές του καλοκαιριού, τον άνοιξα και τον καθάρισα ελαφρά από τη σκόνη στο εσωτερικό του και τον άφησα αποσυνδεδεμένο μέχρι χτες βράδυ. Πρέπει να σημειώσω επίσης ότι, προκειμένου να λειτουργεί και ως αυτόνομος υπολογιστής για κάποιες βασικές λειτουργίες, έχω βάλει επιλεκτικά πάνω του και κάποια άλλα πρόσθετα προγράμματα, όπως MS Office 2007, OpenOffice, ABYY Fine Reader, Adobe Reader XI, Java 7 κ.α.

Χτες βράδυ, τον συνέδεσα πάλι και τον ξεκίνησα, με βασικό σκοπό να κατεβάσω τα - όποια - updates θα ήταν διαθέσιμα. Αφού μπουτάρισε και μπήκε στο λειτουργικό, πήρα μια μικρή ειδοποίηση ότι το εγκατεστημένο Java είναι περασμένο και χρειάζεται ανανέωση με την νεότερη έκδοση. Όταν έκανα κλικ πάνω της για να κατεβάσω τη νεότερη έκδοση, πριν να εγκατασταθεί, πήρα άλλη προειδοποίηση, που έλεγε ότι η νέα έκδοση δεν είναι συμβατή με το λειτουργικό και θα πρέπει να εγκαταστήσω άλλο λειτουργικό, πριν την εγκαταστήσω. Το αγνόησα φυσικά, αλλά πριν καταλάβω τί και πώς, παρουσιάστηκε ένα αναδυόμενο παραθυράκι που τρεμόπαιζε, χωρίς να μπορώ να καταλάβω καλά-καλά το περιεχόμενό του και δεν με άφηνε να ελέγξω τον υπολογιστή. Αναγκάστηκα να κάνω επανεκκίνηση μέσω του κουμπιού "Reset", μπας και εξαφανιστεί το φαινόμενο. Παρ' όλα αυτά, και αφού μπήκε ξανά στο λειτουργικό ο υπολογιστής, εμφανίστηκε πάλι το παραθυράκι που τρεμόπαιζε και δεν με άφηνε να συνεχίσω.

Η επόμενή μου σκέψη είναι να προσπαθήσω να ξεκινήσω τον υπολογιστή σε Safe Mode, προκειμένου να απαλλαγώ από κάποιο πιθανό malware ή να τον πάω ένα βήμα πιο πίσω, αλλά δεν είμαι σίγουρος το πώς θα μπω σε Safe Mode και αν ισχύει αυτό που όλοι γνωρίζουμε για τους υπολογιστές με Windows, δηλαδή με τη χρήση του F8.

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;
Ευχαριστώ.