Windows Vista 64-Bit. Τί είναι και πού χρειάζονται;

Παίρνω αφορμή γι αυτό το θέμα από ένα άλλο, εδώ στην ίδια κατηγορία, αλλά στην υποκατηγορία του hardware, με τίτλο: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ 4 ΓΙΓΑ
(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=11527)

Με βάση, λοιπόν, όσα γράφονται εκεί, δημιουργείται στους μη γνωρίζοντες η εξής απορία:

Αφού υπάρχουν τα Windows 64-Bit, και εφ' όσον κάποιος ΕΙΝΑΙ διατεθειμένος να στήσει ένα μηχάνημα που να τα υποστηρίζει (επεξεργαστής, μητρική, μνήμη κλπ.) γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε, ώστε να απολαύσουμε και τις παραπάνω δυνατότητες που φαντάζομαι πως αυτά παρέχουν;

Έχω ακούσει πως υπάρχουν λίγα προγράμματα + εφαρμογές μόνο που μπορούν να αξιοποιηθούν από αυτά. Από την άλλη μεριά, αυτό που δεν ξέρω είναι αν οι υπάρχουσες εφαρμογές και προγράμματα, τα τόσο κοινά και γνωστά σε όλους μας, δουλεύουν με τα 64άμπιτα Windows.

Είναι αυτός ο λόγος ή κάποιος άλλος (ή κάποιοι άλλοι), που δεν είναι τόσο δημοφιλή; Με δεδομένο μάλιστα (από ότι έχω ακούσει) πως αυτός που αγοράζει τα Vista, παίρνει και τις δυο εκδόσεις στον ίδιο δίσκο και μπορεί αν επιλέξει ποιά από τις δύο θα εγκαταστήσει.

Πολύ απλά σου απαντάω τον λόγω που εγώ αλλά και πολλοί άλλοι δεν τα χρησιμοποιούν: Α Σ Υ Μ Β Α Τ Ο Τ Η Τ Α !
Για να φανταστείς δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν πάνω από δυο Firewall και 3 Antivirus για τα 64bitta windows...
Το ίδιο ισχύει και για τα XP και για τα Vista!

Αυτό είναι το πρόβλημα ακριβώς. Στον καινούργιο μου υπολογιστή που αποτελλείται από τα παρακάτω:
- ΜΒ: Asus Crosshair (Nforce 590 SLI)
- CPU: AMD Athlon 64 x2 5600+
- 2GB kit RAM Muskin 1066 DDR2
- 2x Geforce 8600GTS σε SLI
έχω dual boot windows XP και Vista 64bit. Είναι το πρώτο pc που στήνω που τα vista είναι σημαντικά πιο γρήγορα από τα ΧΡ. Όμως το βασικότερό μου πρόβλημα είναι η έλλειψη υποστήριξης του scanner μου και του modem. Ok και τα δύο τα χρησιμοποιώ σπάνια, όμως δεν λειτουργούν και όλα τα προγράμματα άνετα σε compatibility mode δυστυχώς. Όπως επίσης και οι driver συσκευών για 32bit vista δεν λειτουργούν στα 64bit.
Πάντως ειδικά σε κλασσικά πράγματα (office, internet κλπ) βλέπεις ότι πάει πιο γρήγορα. Επίσης τα προγράμματα οδήγησης είναι γενικά σε πρώιμο επίπεδο. Πάντως πχ το 3DMark που δεν είναι optimized να τρέχει σε 64bit περιβάλλον είχε απόκλιση μικρότερη του 2% μεταξύ των 2 λειτουργικών.
Αυτή τη στιγμή το βασικό λειτουργικό είναι τα ΧΡ. Ελπίζω εντός των επόμενων 6 μήνων να αντιστραφεί αυτό...
Όσο για antivirus το NOD32 που είναι από τα καλύτερα τρέχει, και το firewall της nvidia είναι μια χαρά (αν και όταν έχουμε adsl routers που μπορούν να ρυθμιστούν καλά ως firewalls δεν βρίσκω χρησιμότητα να τρέχουμε και software firewall στον υπολογιστή μας).
Παναγιώτη το dvd των vista είναι το ίδιο για όλες τις εκδόσεις και επιλέγεις στην εγκατάσταση αυτή που αντιστοιχεί το serial number που έχεις. Στην έκδοση ultimate νομίζω ότι αγοράζεις δικαίωμα χρήσης και των 2 εκδόσεων.

off topic
DUAL BOOT XP και VISTA?.
Δωσε καμμια πληροφορία γιατι έχω πελαγώσει εδω

Nod32 συμφωνώ δεν χρειάζεσαι άλλο antivirus Παίζει παντού καθαρίζει τα πάντα και έχει και φιλική τιμή...

Παίρνω αφορμή γι αυτό το θέμα από ένα άλλο, εδώ στην ίδια κατηγορία, αλλά στην υποκατηγορία του hardware, με τίτλο: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ 4 ΓΙΓΑ
(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=11527)

Από την άλλη μεριά, αυτό που δεν ξέρω είναι αν οι υπάρχουσες εφαρμογές και προγράμματα, τα τόσο κοινά και γνωστά σε όλους μας, δουλεύουν με τα 64άμπιτα Windows.

Δουλεύουν, μέσα από το ανάλογο προσάρτημα προσαρμογής, WOW, Windows On Windows64, το οποίο περιλαμβάνεται στις 64μπιτες εκδόσεις. Θεωρώ ότι το κρίσιμο βήμα είναι το Microsoft Office. Όταν εκδοθεί με 64μπιτο κώδικα, θα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό κίνητρο για την εξάπλωση των 64μπιτων Vista. Βέβαια, το κατά πόσο χρειάζεται 64μπιτος κώδικας για να γράφει κάποιος κείμενα 5 σελίδων, ή φύλλα με 15 συναρτήσεις, είναι ένα ερώτημα...

Re: Απάντηση: Windows Vista 64-Bit. Τί είναι και πού χρειάζονται;

off topic
DUAL BOOT XP και VISTA?.
Δωσε καμμια πληροφορία γιατι έχω πελαγώσει εδω

Εγω εxω XP και εβαλα και Vista Business , δεν εκανα τιποτα αλλο , στο επομενο reboot μου εβγαλε earlier version of Windows και windows Vista ...

μηπως ειμαι τοσο τυχερος ....?

sorry ειναι 32bit version των Vista

Last edited:
Και έγω έτσι νόμιζα οτι θα γίνει αλλα δε δουλευει τίποτα γμτ, κάνω πατέντες για να ανοίξουν τα vista

Φραγκίσκο εγώ πρώτα έκανα εγκατάσταση τα XP και μετά πέρασα τα vista ξεκινώντας την εγκατάσταση μέσα από φορτωμένα ΧΡ και λειτούργησε μια χαρά ο Boot manager των vista.

Μεγάλη συζήτηση

Μεγάλη συζήτηση ανοίξαμε και διαβάζω - κι εγώ και άλλοι, βέβαια - πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Εκείνα που κατάλαβα είναι:

1. Τα 64-μπιτα δεν έχουν ακόμα εφαρμογές συμβατές με αυτά (πλην ολίγων)
2. Οι σοβαρές και πιο πολύ χρησιμοποιούμενες εφαρμογές (π.χ. Office) είναι για 32-μπιτα και δεν τρέχουν ή αν τρέχουν, αυτό γίνεται προβληματικά, στα 64-μπιτα.
3. Ότι αυτά που τρέχουν, τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τα 32-μπιτα, άρα ολόκληρο το OS των 64-μπιτων είναι βελτιωμένων επιδόσεων.
4. Ότι υπάρχει ελπίδα πως σύντομα (?) θα υπάρξουν προγράμματα ευρέως χρησιμοποιούμενα, που θα τρέχουν στα 64-μπιτα.
5. Ότι μπορείς να αναβαθμίσεις τα ήδη εγκατεστημένα 32-μπιτα σε 64-μπιτα, αρκεί να έχεις το αρχικό DVD εγκατάστασης. Κάποιος είπε πως στα Ultimate ενυπάρχουν στο ίδιο DVD και οι δύο εκδόσεις. Μόνο στα Ultimate, όμως? Τί γίνεται με τις εκδόσεις Home Premium και Business?

Αν κάνω κάπου λάθος στα παραπάνω, παρακαλώ, διορθώστε με.

Α, ξέχασα. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Υπάρχουν ουσιαστικά 2 DVD εγκατάστασης VISTA
Ενα 32bit και ένα 64bit.
Ανάλογα τον σειριακό που έχει το πακέτο ξεκλειδώνει και εγκαθιστα την αντίστοιχη έκδοση (home, premium, ultimate κτλ κτλ).

Αν έχεις 32bit home premium και θες ultimate 32bit πληρώνεις την διαφορά πέρνεις αλλο serial και με το ΙΔΙΟ dvd τα περνας πάλι.

Αν έχεις 32 bit home και θες πχ 64 bit home premium πληρώνεις την διαφορά και περνεις ΝΕΟ dvd και serial για να τα εγκαταστήσεις.

Απάντηση: Μεγάλη συζήτηση

Εκείνα που κατάλαβα είναι:

1. Τα 64-μπιτα δεν έχουν ακόμα εφαρμογές συμβατές με αυτά (πλην ολίγων)
2. Οι σοβαρές και πιο πολύ χρησιμοποιούμενες εφαρμογές (π.χ. Office) είναι για 32-μπιτα και δεν τρέχουν ή αν τρέχουν, αυτό γίνεται προβληματικά, στα 64-μπιτα.
3. Ότι αυτά που τρέχουν, τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τα 32-μπιτα, άρα ολόκληρο το OS των 64-μπιτων είναι βελτιωμένων επιδόσεων.
4. Ότι υπάρχει ελπίδα πως σύντομα (?) θα υπάρξουν προγράμματα ευρέως χρησιμοποιούμενα, που θα τρέχουν στα 64-μπιτα.
5. Ότι μπορείς να αναβαθμίσεις τα ήδη εγκατεστημένα 32-μπιτα σε 64-μπιτα, αρκεί να έχεις το αρχικό DVD εγκατάστασης. Κάποιος είπε πως στα Ultimate ενυπάρχουν στο ίδιο DVD και οι δύο εκδόσεις. Μόνο στα Ultimate, όμως? Τί γίνεται με τις εκδόσεις Home Premium και Business?

Αν κάνω κάπου λάθος στα παραπάνω, παρακαλώ, διορθώστε με.

Το 5 απαντηθηκε.
Για το 1 εως και 4 -> Ναι, καταλαβες σωστα.

Ομως θα επαναλαβω αυτο που ηδη εχει γραφτει: αν θελεις 64bit windows για να τρεχεις office ειναι κριμα. Ακομα κι αν το office ειναι 64bit. To office τρεχει αψογα και σε μηχανημα του 2004.

Η αιτια της μη εξαπλωσης των 64bit windows ειναι το γεγονος οτι τα windows ειναι προσανατολισμενα προς τον οικιακο χρηστη και λιγοτερο προς τον επαγγελματια που ενδεχομενως να χρειαζεται τα πλεονεκτηματα των 64bit γιατι πχ το software που εχει απαιτει μεγαλη μνημη, κλπ. Ετσι η αναπτυξη drivers για "οικιακες" συσκευες (scanners κλπ) εχει μεινει πισω. Γιατι απλα οποιος εχει αναγκη 64bit το πιο πιθανο στρεφεται σε αλλες λυσεις (πχ linux, apple, κλπ)

Ετσι λοιπον το μειωμενο ενδιαφερον των χρηστων για 64bit windows εχει σαν αποτελεσμα την καθυστερηση της υποστηριξης σε software, drivers, Κλπ. Και η καθυστερηση αυτη τα παει ακομα πιο πισω, κλπ, κλπ. Φαυλος κυκλος με ολοενα και μειουμενη διαμετρο, δηλαδη δινη σε λιγο καιρο θα μηδενισει το ενδιαφερον για windows 64bit. Αυτο εχει επαληθευτει παγκοσμιως.

Ολα θα αλλαξουν ομως αν η Microsoft πει τελος τα 32bit. Επειδη αυτο θα στελει απειρες συσκευες και υπολογιστες στα σκουπιδια, θα αργησουμε να το δουμε.

Απάντηση: Μεγάλη συζήτηση

Ολα θα αλλαξουν ομως αν η Microsoft πει τελος τα 32bit. Επειδη αυτο θα στελει απειρες συσκευες και υπολογιστες στα σκουπιδια, θα αργησουμε να το δουμε.

Κοιτα πλεόν όλοι οι νέοι υπολογιστες που πωλούνται εδω και αρκετό καιρό υποστιρίζουν 64bit. Ειναι καιρός πλέον να γίνει η μετάβαση ισως πρέπει να δώσει μεγαλύτερη διαφήμιση στα vista 64bit και να δώσει στους προγραμματιστές να καταλάβουν οτι πχ σε 4 χρονια ξεχάστε τα 32bit.
Για μένα το επόμενο λειτουργικο πρέπει να ειναι απόλυτα 64bit και αυτό πρέπει να ξεκινήσει να εδραιώνεται απο σήμερα σιγά σιγά...

Όσες εφαρμογές δεν εγκαθιστούν κάποιον virtual driver ή κάτι παρόμοιο τρέχουν μια χαρά μέσω του wow. Δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα ως τώρα με καθυστέριση (αν υπάρχει είναι κάτω του 5%)...