Windows Vista Ultimate Retail - Με πόσες άδειες χρήσης;

Έχω διαβάσει στα περιοδικά, όταν πρωτοπαρουσίαζαν τα Vista, πως η έκδοση retail έχει πολλαπλές άδειες χρήσης.

Όπως το καταλαβαίνω εγώ αυτό, σημαίνει πως μπορείς να τα εγκαταστήσεις σε περισσότερους του ενός, υπολογιστές.

Επειδή απέκτησα μια τέτοια σήμερα, πρωτού την εγκαταστήσω κάπου, ερωτώ:

1) Είναι όντως έτσι; Και αν ναι, πώς γίνεται η διαδικασία ενεργοποίησης κάθε φορά που τα εγκαθιστάς; Σου δίνει διαφορετικό κλειδί (τηλεφωνικό ή Internetικό, δεν έχει σημασία);

2) Πόσες φορές μπορείς να τα εγκαταστήσεις (καταλαβαίνω πως αυτό ίσως να σημαίνει: Πόσες άδειες χρήσης έχουν τα retail? Είναι έτσι;)

3) Η έκδοση είναι και 32μπιτη και 64μπιτη. Μιας και μπαίνουν σε φρέσκο υπολογιστή, τί συμφέρει να κάνεις εγκατάσταση, τα 32 ή τα 64;

Μπορεί κάποιος να μας τα κάνει λιανά αυτά;

Θένκς
 
Last edited:
Λοιπόν χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω και αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος:
Καταρχήν το πολλαπλές άδειες χρήσης δεν ισχύει. Μία άδεια χρήσης αγοράζεις, δηλαδή τα vista που αγόρασες μπορείς να τα εγκαταστήσεις και να τα χρησιμοποιείς σε ένα μηχάνημα. Μάλλον πρέπει να διάβασες ότι τα retail σου επιτρέπουν περισσότερες εγκαταστάσεις στο ίδιο μηχάνημα (πχ αν κάνεις format για κάποιο λόγο) και επανεργοποίηση ή και πιθανόν και εγκατάσταση τους (και ενεργοποίησή τους) και σε άλλο μηχάνημα (δε θα πρέπει να είναι εγκατεστημένα όμως στο αρχικό). Οι dsp εκδόσεις επιτρέπουν λιγότερες ενεργοποιήσεις και οι oem ακόμα λιγότερες και κλειδώνουν με το μηχάνημα που γίνεται η εγκατάσταση (διορθώστε με αν κάνω λάθος)
1. Ένα αντίτυπο, μία άδεια χρήσης, εγκατάσταση σε ένα pc.
2. Ακριβή αριθμό δε γνωρίζω, νομίζω όμως ότι ούτε και επίσημα δίνονται.
3. Θεωρητικά για μεγαλύτερη συμβατότητα με εφρμογές κτλ θεωρούνται τα 32μπιτα. Άλλωστε ούτε πολλές εφαρμογές υπάρχουν που να αξιοποιούν τα 64μπιτα. Από την άλλη και με τα 64μπιτα δε νομίζω να αντιμετωπίσεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
 
ΟΕΜ=προεγκαταστημενα απο μεγαλους κατασκευαστες συστηματων,συνδεονται αμεσα με το υπολογιστη που αγοραζεις.
DSP=πωλουνται μαζι με καποιο κοματι hardware,μπορεις να τα εγκαταστησεις στο δικο σου μηχανημα μεχρι 5-6 φορες και MS θελοντος παραπανω.
RETAIL= τα κανεις οτι θελεις.

αρα για ενα μηχανημα μαλλον τα DSP ειναι καλυτερη λυση.

αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος
 
ΟΕΜ βρίσκεις και στα καταστήματα, εγώ oem αγόρασα από στουρνάρη γιατί είχαν τελειώσει τα dsp (κανονικά βέβαια είναι μόνο για κατασκευαστές) και δεν ήθελα να περιμένω. DSP συμφωνώ ότι είναι καλύτερη επιλογή. OEM και DSP κοστίζουν γύρω στα 170 ευρώ ενώ τα retail άνω των 600 αν θυμάμαι καλά...
 
Windows Vista Ultimate Retail. Τί ανακάλυψα. Τί Παίζει ?

ΟΕΜ=προεγκαταστημενα απο μεγαλους κατασκευαστες συστηματων, συνδεονται αμεσα με το υπολογιστη που αγοραζεις.

Από την γνωστή μας Wikipedia

OEM = Original Equipment Manufacturer

Computers

Beside referring to manufacturers, OEM can be used as an adjective to describe software licensed only for a particular system. OEM software is purchased along side a system or hardware parts. Certain OEM programs have limited functionality, but most do not. OEM software is often cheaper than the full versions but not as cheap as academic or student editions.


Με λίγα λόγια, και όπως μου έχουν ήδη εξηγήσει από την Microsoft - Ελλάς, οποιοδήποτε λογισμικό OEM έχει υποστήριξη ΜΟΝΟ από τον κατασκευαστή του υπολογιστή, και σε περίπτωση που - ό μη γένοιτο - σου κάτσει καμιά στραβή και δεν μπορείς να βρεις λύση, απευθύνεσαι σ' αυτόν, από όπου πήρες (ή που έφτιαξε) το computer.

Και φυσικά αυτό το λογισμικό συνοδεύει προεγκατεστημένο (τυπικά) έναν νέο υπολογιστή. Δεν μεταφέρεται και σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς (επεξεργαστής, μητρική) και αντικατάστασης του υλικού, απενεργοποιείται. Για την επανεργοποίησή του πρέπει να δώσει την άδεια η μαμά Microsoft, αν την δώσει.

(όπως μου είπαν στο ΠΛΑΙΣΙΟ, συνήθως την δίνει, αλλά θέλει εξηγήσεις τηλεφωνικώς).

DSP=πωλουνται μαζι με καποιο κοματι hardware, μπορεις να τα εγκαταστησεις στο δικο σου μηχανημα μεχρι 5-6 φορες και MS θελοντος παραπανω.

(Συμφωνούμε, κατ' αρχήν)

DSP = Delivery Service Partner

Όρος που χρησιμοποιεί η Microsoft για να δηλώσει κάποιο είδος συνεργατών της, που διαθέτουν και πουλάνε τα προϊόντα της, και τα οποία προϊόντα της έχουν υποστήριξη από ΤΗΝ ΙΔΙΑ την Microsoft.

Γι αυτό τα XP Pro (OEM) έχουν γύρω στα 110-120 Ευρώ ενώ τα XP Pro (DSP) γύρω στα 144-145 Ευρώ.

Υποτίθεται, όμως πως τα DSP πρέπει πουλιούνται ΜΑΖΙ με υπολογιστή, δηλ. προεγκατεστημένα, αλλά σιωπηρά η Microsoft έχει δεχτεί να δίνονται με μέρη υπολογιστή, χωρίς να ξεκαθαρίζει τί μέρη. Τυπικά, σύμφωνα με την πολιτική της, πρέπει να είναι μέρη που συνθέτουν την καρδιά υπολογιστή (επεξεργαστής ή μητρική), ώστε να δικαιολογείται η επίσημη θέση της πως τα Windows συνοδεύουν νέο υπολογιστή. Αλλά μέχρι σήμερα, προς χάριν της αύξησης των πωλήσεων νόμιμου λογισμικού, κάνει τα στραβά μάτια, ακόμα κι αν κάποιος υποτίθεται αγοράσει κάτι άλλο, π.χ. σκληρό ή κάρτα γραφικών κλπ.

Είναι βέβαια προφανές πως την συμφέρει να πουληθούν 10 DSP νόμιμα, παρά ένα, από το οποίο θα φτιαχτούν άλλα 9 παράνομα, έστω κι αν εισπράξει πολύ μειωμένο κέρδος από αυτά.

Εκ πρώτης όψεως τα DSP είναι όντως η καλύτερη λύση, μιας ΚΑΙ φτηνά είναι ΚΑΙ υποστήριξη από την Microsoft έχουν. Πάλι όμως, σε περίπτωση ζημιάς, απαιτείται η από τηλεφώνου επανεργοποίηση, την οποία όμως ο χρήστης την παίρνει εύκολα και χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

RETAIL= τα κανεις οτι θελεις.

αρα για ενα μηχανημα μαλλον τα DSP ειναι καλυτερη λυση.

αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος

Τα retail είναι μάλλον πονεμένη ιστορία. Ειδικά για τα Vista, η διαφορά της τιμής είναι χαώδης, και ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να σταθμίσει πολύ τον παράγοντα κόστος, σε σχέση με τα προνόμια που του παρέχει η έκδοση.

Σίγουρα πάντως:

- ΔΕΝ τα κάνεις ότι θέλεις
- Έχουν ΜΟΝΟ μια άδεια χρήσης. Το τελευταίο το ανακάλυψα χθες, που αποσφράγισα την συσκευασία, η οποία, εκτός των άλλων, περιέχει ένα αναλυτικό φυλλάδιο 11 σελίδων (πράγμα που ΔΕΝ υπάρχει στη - φτωχότερη όντως - συσκευασία των DSP, που έχω ήδη εγκατεστημένα σε έναν από τους υπολογιστές) με τίτλο:

"ΟΡΟΙ ΑΔΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΗΣ MICROSOFT"

Στην πρώτη σελίδα του, υπάρχει ένα αυτοκόλλητο ταμπελάκι, που λέει:

"Microsoft Windows Vista Ultimate Edition.
Licenses: 1
WD12......... (ένας σειριακός αριθμός)"

Μέσα στο φυλλάδιο αυτό, μεταξύ άλλων, διαβάζω:


......
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ. Πριν να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό για το οποίο σας έχει παρασχεθεί η άδεια χρήσης, πρέπει να αντιστοιχίσετε την άδεια χρήσης με μία * συσκευή (φυσικό σύστημα υλικού). Αυτή η συσκευή είναι η "συσκευή με άδεια χρήσης". Ένα διαμέρισμα ή ένα blade υλικού θεωρείται ότι είναι ξεχωριστή συσκευή.

* (Η υπογράμμιση δική μου)

Τώρα τί σημαίνει "διαμέρισμα" και blade υλικού, δεν καταλαβαίνω, ίσως να σημαίνει υπολογιστή slave σε δίκτυο. Ας μας το εξηγήσουν οι ειδικοί.

Παρακάτω διαβάζω επίσης:

.....
5. ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ.
α.....
β. Κατά την διάρκεια ενός ελέγχου επικύρωσης (λογισμικού), το λογισμικό στέλνει πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό και τη συσκευή * στη Microsoft. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν την έκδοση και το κλειδί προϊόντος του λογισμικού, καθώς και την διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet της συσκευής.....

* (Πάλι η υπογράμμιση δική μου)

Και παρακάτω:

.....
10. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Επιτρέπεται να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του μέσου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο για επενεγκατάσταση του λογισμικού....

Ακόμα:

......
15. ΝΕΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΣΥΣΚΕΥΗ.
α. Λογισμικό εκτός του Windows Anytime Upgrade. Μπορείτε να απεγκαταστήσετε το λογισμικό και να το εγκαταστήσετε σε άλλη συσκευή προς δική σας χρήση. Δεν επειτρέπεται αυτή η μεταβίβαση εάν θέλετε να να χρησιμοποιήσετε την παρούσα άδεια χρήσης από κοινού σε συσκευές *.

β. Λογισμικό Windows Anytime Upgrade. Ο πρώτος χρήστης του λογισμικού μπορεί να κάνει αντιστοίχιση της άδειας χρήσης σε άλλη συσκευή μία φορά, αλλά μόνο αν οι όροι της άδειας χρήσης του λογισμικού πριν την αναβάθμιση επιτρέπουν τη νέα αντιστοίχιση...

* (Πάλι η υπογράμμιση δική μου)

Επίσης παρακάτω διαβάζω πως επιτρέπεται η μεταβίβαση του λογισμικού προς τρίτους απ' ευθείας από τον πρώτο χρήστη μόνο μια φορά, και στη μεταβίβαση πρέπει η συσκευή να συνοδεύει το λογισμικό.

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, που αναφέρονται στ φυλλάδιο και που ίσως θα ξεκαθάριζαν το "τί" και το "πώς", αλλά ξεφεύγουμε πολύ και μεγαλώνει το thread υπερβολικά.

Εκείνο πάντως, που καταλαβαίνω, είναι πως η κοντά στα 500 ευρώ σήμερα (ή κοντά στα 600 μέχρι πριν λίγο καιρό) που ζητάει η Microsoft για τα Vista Ultimate, με τόσους περιορισμούς που βάζει, είναι απίστευτα ακριβά, και τέτοιο κόστος μπορεί μόνο να δικαιολογηθεί από επιχείρηση, που θέλει να είναι 100% νόμιμη και να θέλει να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα της έκδοσης retail, όποια κι αν είναι αυτά.

Μπορεί από τα παραπάνω κανείς ειδικότερος από μας να μας τα κάνει λίγο πιο λιανά και να τα συμπυκνώσει σε δυο κουβέντες, ώστε να ξέρουμε και μεις (όσοι τέλος πάντων από μας) που έχουν ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, τί παίζει με τις διάφορες εκδόσεις, αν υπάρχει κάτι που δεν διευκρινίζεται από τα παραπάνω ?
 
Last edited:
Η διαφορά που έχουν τα Retail είναι ότι μπορείς να τα έχεις σε ένα μόνο υπολογιστή κάθε φορά δηλαδή αν πάρεις στο μέλλον καινούριο Υ/Η μπορεις να τα σβήσεις από τον παλιό και να τα εγκαταστήσεις στο νέο, αντίθετα με τα DSP που δένουν με τον Η/Υ για τον οποίον αγοράστηκαν τον οποίον δεν μπορείς να αλλάξεις δραστικά (π.χ. αλλαγή motherboard).

Τα ΟΕΜ έχουν την ιδιαιτερότητα ότι προσφέρονται μόνο προεγκατεστημένα, δηλαδή μόνο κατασκευαστές PC μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά.

Το θέμα με τα blades αφορά κατά κανόνα server hardware εγκαταστάσεις. Τα blades είναι κανονικά PCs, όχι όμως αυτόνομα, χωρίς δηλαδή δικές τους εξόδους - εισόδους και τροφοδοτικά. Για να δουλέψουν χρειάζεται να "συρταρωθούν" στο ανάλογο blade enclosure και να μοιραστούν τροφοδοσία, δικτυο κλπ μέσω του enclosure με τα υπόλοιπα blades.
 
Απάντηση: Re: Windows Vista Ultimate Retail - Με πόσες άδειες χρήσης;

αντίθετα με τα DSP που δένουν με τον Η/Υ για τον οποίον αγοράστηκαν τον οποίον δεν μπορείς να αλλάξεις δραστικά (π.χ. αλλαγή motherboard).

παντως στα XP DSP που εχω αλλαξα και μητρικη ,παιρνοντας τους τηλεφωνο
ενεργοποιηθηκαν κανονικα.
και αυτο ηταν πριν βγουν τα VISTA.
 
(sorry - can't edit last post)

οπότε αν εχει το stop timer crack και το αυτοκόλλητο ειναι cool.

και αν του πουνε και τιποτα τους λέει απλά "δειτε τα αρχεία σας της m$ και αν εχουν ξανα-ενεργοποιηεθι τα sn τα ξαναματαλέμε. Αν κατι γινει και κλειδώσει λόγω του crack το περνα σαν φρεσκοαγορασμένο και γνήσιο και ειναι οκ - το ιδιο εχω κανει κι εγω.