Wireless HDMI transmitter - reciever

PLUTON

Established Member
27 September 2007
107
Αναζητώ κάποιο αξιόπιστο wireless hdmi. Η χρήση του θα είναι μέσα στο σπίτι και η απόσταση γύρω στα 10 μέτρα. Το σήμα θα περνά από 3 τοίχους.
Υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα με την εικόνα? Στην περίπτωση αυτή έχω το δικαίωμα να επιστρέψω την συσκευή και να πάρω τα χρήματα μου πίσω?
Από έρευνα που έχω κάνει νομίζω ότι ένα καλό μηχανάκι είναι το = Nyrius ARIES Home+ Wireless HDMI 2x (το οποίο έχει 2 εισόδους hdmi αλλά και pass through)
Μήπως το έχει κάποιος στην κατοχή του , για να αναφέρει εντυπώσεις?
Υπάρχει στην Ελλάδα?
Το έχω βρει εδώ = http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=Nyrius+ARIES+Home++Wireless+HDMI+2x&_sop=15
Υπάρχει κάπου αλλού φθηνότερα?
Άλλη επιλογή (αλλά υποχρεωτικά με pass through)?
Ευχαριστώ.

Θέτεις ένα αρκετά καυτό θέμα εδώ και απορώ που δεν τυγχάνει ακόμα μιας ικανής απήχησης!
Τέλος πάντων...

Με ενδιαφέρει κι εμένα να μπορώ να συνδέσω (έστω) μία HDMI πηγή μου, ταυτόχρονα, με ασύρματη ΚΑΙ ενσύρματη σύνδεση, σε (έστω) μία συσκευή ανά είδος σύνδεσης.

Η λύση με το προϊόν που προτείνεις εδώ δείχνει από αρκετά έως πολύ ικανοποιητική.
Ωστόσο δε παύει να έχει κι αυτή τα... "θεματάκια" της:
  1. Είναι από αρκετά έως και πολύ (ειδικά για ορισμένους) ακριβή! Ακόμα και στη φθηνότερη αγορά που μπορεί να τη βρει κανείς.
  2. Δεν δείχνει ή τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα να το αναφέρει κάπου - κάπως, το αν μπορεί κάποιος, σε 2ο χρόνο, να συνδέσει ασύρματα στο transmitter της και πρόσθετο (αντίστοιχο βέβαια) ασύρματο receiver ώστε να κάνει την ίδια ασύρματη μεταφορά ταυτόχρονα και σε άλλη συσκευή. Μπορεί να μην ενδιαφέρει άμεσα πολλούς όμως είναι πολύ εύκολο να ενδιαφέρει αρκετούς μετά από λίγο κιόλα καιρό π.χ. τώρα το θέλω μόνο στην κύρια κρεβατοκάμαρα αλλά, σε πολύ λίγα χρόνια, θα το θέλω και στο παιδικό.
  3. Η αναγραφόμενη απόσταση ασύρματης κάλυψης σε HD ποιότητα είναι τελείως "πλασματική". Μόλις και μετά βίας καλύπτει τα 9 μέτρα σε ευθεία και χωρίς σταθερά ενδιάμεσα εμπόδια. Αν μάλιστα το εμπόδιο θα είναι τοίχος, καλύτερα να ξεχάσει κανείς το HD transmigration. Δες κι εδώ (αν δεν το έχεις δει ήδη) που περιγράφει ο τύπος διάφορες δοκιμές του (ειδικά στο "Performance" section του): Review. Ωστόσο, αυτό ακριβώς το ζήτημα, είναι και το αξεπέραστο "μελανό σημείο" όλου του εγχειρήματος (για HD wireless transmigration πάντα), σε όλες τις ως τώρα τεχνολογικές προσεγγίσεις του κλασικού εμπορίου (κλαψ, σνιφ).

Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - reciever

Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτό εδώ και 3 χρόνια με ΑΠΙΘΑΝΟ αποτέλεσμα.

Λειτουργεί από τον υπερκείμενο όροφο στον αποκάτω που μεσολαβεί πλάκα μπετόν + μόνωση με περλίτη + παρκέ . Μάλιστα παρεμβάλλεται και HDMI splitter από τον πομπό στον δέκτη. Δουλεύει full HD - δεν έχω δοκιμάσει 3d ή 4Κ που δεν έχω.

Τα χαρακτηριστικά του είναι επίσημα αυτά.
Wireless HDMI WHDI Transmitter System up to 30 Meter , FULL HD 1080p 5G Wire less , AV TV LCD Beamer HDMI , up to 1x input and 1x output devise , without qualitylost up to 1920x1080pixel by 30 / 60 fsp Hz
up to 30 meter in rooms and 15 meter from Room to Room

Attachments

• 61rVjC7zb5L__SL1434_.jpg
    61rVjC7zb5L__SL1434_.jpg
    52.4 KB · Views: 147
Πραγματικά πολύ ωραίο θέμα και με απασχόλησε πρόσφατα. Σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω νέα TV 55". Μέχρι σήμερα έχουμε μια 40" που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Η κινηματογραφική μας ψυχαγωγία καλύπτεται από οθόνη προβολής σε συνδυασμό με έναν προτζέκτορα. Με αφορμή αυτό όμως όλα τα μηχανήματα βρίσκονται από τη πλευρά του προτζέκτορα ενώ η τηλεόραση παρέα με την οθόνη προβολής είναι απέναντι.

Οπότε προέκυψε ο προβληματισμός: ή θα πρέπει να απλώσω ένα ποιοτικό καλώδιο HDMI 7,5 μέτρων, για να φτάσει περιφερειακά του τοίχου στην υποψήφια προς αγορά TV των 55", ή η εναλλακτική αλλά "ακριβή" λύση της χρήσης ενός τέτοιου Wireless HDMI transmitter - reciever, όπου σε ευθεία (και χωρίς να παρεμβάλλονυ τοίχοι) το σήμα θα διανύσει μια απόσταση περίπου 4,5 μέτρων.

Ίσως να είναι λίγο χαζή η ερώτηση αλλά για να αποφύγω απρόβλεπτα το ρωτώ... η ηχητική υποστήριξη μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από το Blu-ray Player στον ενισχυτή ενώ η εικόνα να σταλθεί στην TV με ένα τέτοιο Wireless HDMI transmitter - reciever;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - reciever

Πολύ δελεαστικό ακούγεται έτσι όπως περιγράφεις το πώς αποδίδει!!!

Ωστόσο με προβληματίζει πολύ το ότι, το transmitter του, (αν έχω καταλάβει καλά) ΔΕΝ έχει ΚΑΙ HDMI έξοδο. Αυτό περιπλέκει κάπως την κατάσταση καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και HDMI splitter πριν από αυτό (με ό,τι σημαίνει αυτό από άποψη επιπλέον καλωδίων, συνδέσεων, κόστους κ.ο.κ.) ώστε να εξακολουθεί να παίρνει ενσύρματα HD σήμα η κοντινή συσκευή (π.χ. τηλεόραση κ.ο.κ).

Θερμή παράκληση: Γράψε κάπου εδώ τη μάρκα και το μοντέλο του γιατί, από τη φωτογραφία του, δεν έβγαλα άκρη...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ή θα πρέπει να απλώσω ένα ποιοτικό καλώδιο HDMI 7,5 μέτρων, για να φτάσει περιφερειακά του τοίχου στην υποψήφια προς αγορά TV των 55", ή η εναλλακτική αλλά "ακριβή" λύση της χρήσης ενός τέτοιου Wireless HDMI transmitter - reciever, όπου σε ευθεία (και χωρίς να παρεμβάλλονυ τοίχοι) το σήμα θα διανύσει μια απόσταση περίπου 4,5 μέτρων.
Κατά την άποψή μου πάντα, αν η απόσταση του HDMI καλωδίου σου θα είναι πάνω - κάτω τόση που αναφέρεις, εγώ θα το προσπαθούσα με το καλώδιο. Εκτός πια κι αν δεν έχεις τρόπο να το περάσεις από άκρες (πατώματος, ταβανιού κ.ο.κ.).
Ίσως ακούγεται αρχικά μεγαλύτερη φασαρία αλλά μια φορά θα το κάνεις και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά.

η ηχητική υποστήριξη μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από το Blu-ray Player στον ενισχυτή ενώ η εικόνα να σταλθεί στην TV με ένα τέτοιο Wireless HDMI transmitter - reciever;
Για να μη σου λέμε λάθος πράματα, με τι συνδέσεις λειτουργεί το υφιστάμενο σύστημά σου; Μεταξύ των συσκευών που έχεις και σε ενδιαφέρουν εννοώ. Τι συσκευές έχεις δηλαδή συνδεμένες μεταξύ τους (όχι βέβαια μοντέλα και μάρκες) και με τι τρόπο.
Από τη στιγμή που ήδη μεσολαβεί ΚΑΙ σχετικός ενισχυτής (home cinema ενισχυτής φαντάζομαι) όλα αυτά παίζουν ρόλο...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - reciever

Κατά την άποψή μου πάντα, αν η απόσταση του HDMI καλωδίου σου θα είναι πάνω - κάτω τόση που αναφέρεις, εγώ θα το προσπαθούσα με το καλώδιο. Εκτός πια κι αν δεν έχεις τρόπο να το περάσεις από άκρες (πατώματος, ταβανιού κ.ο.κ.).
Ίσως ακούγεται αρχικά μεγαλύτερη φασαρία αλλά μια φορά θα το κάνεις και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά.

Για να μη σου λέμε λάθος πράματα, με τι συνδέσεις λειτουργεί το υφιστάμενο σύστημά σου; Μεταξύ των συσκευών που έχεις και σε ενδιαφέρουν εννοώ. Τι συσκευές έχεις δηλαδή συνδεμένες μεταξύ τους (όχι βέβαια μοντέλα και μάρκες) και με τι τρόπο.
Από τη στιγμή που ήδη μεσολαβεί ΚΑΙ σχετικός ενισχυτής (home cinema ενισχυτής φαντάζομαι) όλα αυτά παίζουν ρόλο...

Σε ότι αφορά το καλώδιο των 7,5 μέτρων, τόσο θα χρειαστώ το έχω υπολογίσει και με έναν μικρό "αέρα" καλού-κακού. Είναι η επικρατέστερη εκδοχή και γενικά έχεις δίκιο, αν και λίγο μπελαλίδικο αν γίνει προσεκτική και ποιοτική εργασία νομίζω πως θα αποδώσει καλύτερα.

Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σήμερα μεταξύ τους είναι (προς Θεού δεν έχω πρόβλημα να αναφέρω και τις μάρκες):

Ένας ενισχυτής Pioneer VSX-930 o οποίος παίρνει σήμα μέσω HDMI από ένα Blu-Ray Player Denon DBT-1713UD και στέλνει σήμα μέσω HDMI σε ένα προτζέκτορα EPSON ELP-TW700 και αντίστοιχα σε 6+2+1 ηχεία σε διάταξη atmos χωρίς το ένα πίσω περιφερειακό ηχείο και χωρίς το 2ο υπογούφερ (τα 2 atmos ηχεία με ανάκλαση στο ταβάνι και όχι τοποθετημένα σε ψευδο-οροφή).
Η σκέψη είναι ο ενισχυτής να συνεχίσει να στέλνει ήχο και εικόνα στον προτζέκτορα και εφ' εξής το ίδιο να κάνει στην υποψήφια προς αγορά νέα TV, που παρεμπιπτόντως μάλλον θα είναι η LG 55EG910V.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - reciever

Πολύ δελεαστικό ακούγεται έτσι όπως περιγράφεις το πώς αποδίδει!!!

Ωστόσο με προβληματίζει πολύ το ότι, το transmitter του, (αν έχω καταλάβει καλά) ΔΕΝ έχει ΚΑΙ HDMI έξοδο. Αυτό περιπλέκει κάπως την κατάσταση καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και HDMI splitter πριν από αυτό (με ό,τι σημαίνει αυτό από άποψη επιπλέον καλωδίων, συνδέσεων, κόστους κ.ο.κ.) ώστε να εξακολουθεί να παίρνει ενσύρματα HD σήμα η κοντινή συσκευή (π.χ. τηλεόραση κ.ο.κ).

Θερμή παράκληση: Γράψε κάπου εδώ τη μάρκα και το μοντέλο του γιατί, από τη φωτογραφία του, δεν έβγαλα άκρη...
....

...

Είναι όπως το λές (για τον Splitter). Και στον κάτω όροφο είναι σχεδόν το ένα κάτω από τον επάνω δεν απέχουν διαγώνια πολύ - για να είμαι ακριβής.

Το προιόν το είχα πάρει από το Amazon.uk αλλά δυστυχώς δεν είναι πλέον διαθέσιμο. [https://www.amazon.co.uk/Wireless-Transmitter-without-qualitylost-1920x1080pixel/dp/B0053B4OIA
Αν το βρείς πάντως κάπου άλλού - αγόρασε το.

Αυτό που έχω κάνει αξίζει να το περιγράψω , γιατί αξίζει ..Oscar.
Αρχίζω -> Παίρνω το HD σήμα NOVA (με καλώδιο HDMI 1 μέτρου– >splitter HDMI (1 σήμα σε πάνω τηλεόραση το άλλο στον transmitter με καλώδια HDMI 1 μέτρου το καθένα) - > Receiver (στον κάτω όροφο) ->Splitter HDMI (1 σήμα σε κάτω προβολέα με HDMI 15 ! μέτρων , 1 σήμα σε digital audio extractor από HDMI).

Συνεχίζω από digital audio extractor σε AV ενισχυτή με οπτική και ένα HDMI σε κάτω τηλεόραση με καλώδιο 5 ! μέτρων).

Δεν ξέρω αν το πιστεύετε αλλά όλα παίζουν άψογα. Μπορείς να βλέπεις ταυτόχρονα μάλιστα και από τα 2 στον κάτω όροφο (τηλεόραση - Προβολέας + AV ενισχυτής.)/ Ουφ .. αυτά/

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - reciever

Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σήμερα μεταξύ τους είναι
Ένας ενισχυτής Pioneer VSX-930 o οποίος παίρνει σήμα μέσω HDMI από ένα Blu-Ray Player Denon DBT-1713UD και στέλνει σήμα μέσω HDMI σε ένα προτζέκτορα EPSON ELP-TW700 και αντίστοιχα σε 6+2+1 ηχεία σε διάταξη atmos χωρίς το ένα πίσω περιφερειακό ηχείο και χωρίς το 2ο υπογούφερ (τα 2 atmos ηχεία με ανάκλαση στο ταβάνι και όχι τοποθετημένα σε ψευδο-οροφή).
Η σκέψη είναι ο ενισχυτής να συνεχίσει να στέλνει ήχο και εικόνα στον προτζέκτορα και εφ' εξής το ίδιο να κάνει στην υποψήφια προς αγορά νέα TV
Είσαι πολύ κατατοπιστικός και μάλλον πολύ μερακλής!:music-smiley-005:

Επίσης όμως είσαι και από τους "τυχερούς" που ο home cinema ενισχυτής τους έχει 2 HDMI εξόδους!
Άρα, για να είμαι ειλικρινής, δε βλέπω να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος προβληματισμός για το θέμα σου. Η μία HDMI έξοδός του θα πάει προς τον projector και η άλλη προς την τηλεόραση και θα έχεις το απόλυτο! Ενδέχεται βέβαια να πρέπει να πάει συγκεκριμένη HDMI έξοδός (μεταξύ των δύο σου) προς την τηλεόραση ώστε να μπορεί να φέρει και τον ήχο αν τον χρειάζεσαι και εκεί αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.
Ο μόνος προβληματισμός έχει να κάνει για το πώς θα φτάσει το, ή καλύτερα τα δύο HDMI καλώδια σου στην άλλη πλευρά. Αυτό έγκειται στο μεράκι σου και στα όποια φυσικά πλην διακριτικά περάσματα του χώρου σου που ίσως και να μην είναι πολλά ως τέτοια.
Επιμένω ωστόσο πως θα πρέπει να εμμείνεις στη λύση καλώδια αντί του ασύρματου τρόπου. Πέρα απ' το ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σου έρθει φτηνότερα (αν σ' ενδιαφέρει και αυτό), θα είναι και πολύ πιο ξεκάθαρη λύση είτε από άποψη σήματος και ποιότητας είτε και από λειτουργικότητας όσο αφορά τη διάταξη και τις όποιες ξεχωριστές ρυθμίσεις που θα μπορείς να εκμεταλλεύεσαι από τις φυσικές δύο HDMI εξόδους του ενισχυτή σου.
Ειδικά μάλιστα αν χρησιμοποιήσεις και κάποιο καναλάκι για αυτά τα HDMI καλώδια, θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις (άμεσα ή μελλοντικά) και για τυχόν άλλες καλωδιώσεις που μπορεί να βόλευε να διανύουν αυτή τη διαδρομή π.χ. δίκτυα (ίσως για τη νέα σου τηλεόραση) κ.ο.κ.!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - reciever

Είσαι πολύ κατατοπιστικός και μάλλον πολύ μερακλής!:music-smiley-005:

Επίσης όμως είσαι και από τους "τυχερούς" που ο home cinema ενισχυτής τους έχει 2 HDMI εξόδους!
Άρα, για να είμαι ειλικρινής, δε βλέπω να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος προβληματισμός για το θέμα σου. Η μία HDMI έξοδός του θα πάει προς τον projector και η άλλη προς την τηλεόραση και θα έχεις το απόλυτο! Ενδέχεται βέβαια να πρέπει να πάει συγκεκριμένη HDMI έξοδός (μεταξύ των δύο σου) προς την τηλεόραση ώστε να μπορεί να φέρει και τον ήχο αν τον χρειάζεσαι και εκεί αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.
Ο μόνος προβληματισμός έχει να κάνει για το πώς θα φτάσει το, ή καλύτερα τα δύο HDMI καλώδια σου στην άλλη πλευρά. Αυτό έγκειται στο μεράκι σου και στα όποια φυσικά πλην διακριτικά περάσματα του χώρου σου που ίσως και να μην είναι πολλά ως τέτοια.
Επιμένω ωστόσο πως θα πρέπει να εμμείνεις στη λύση καλώδια αντί του ασύρματου τρόπου. Πέρα απ' το ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σου έρθει φτηνότερα (αν σ' ενδιαφέρει και αυτό), θα είναι και πολύ πιο ξεκάθαρη λύση είτε από άποψη σήματος και ποιότητας είτε και από λειτουργικότητας όσο αφορά τη διάταξη και τις όποιες ξεχωριστές ρυθμίσεις που θα μπορείς να εκμεταλλεύεσαι από τις φυσικές δύο HDMI εξόδους του ενισχυτή σου.
Ειδικά μάλιστα αν χρησιμοποιήσεις και κάποιο καναλάκι για αυτά τα HDMI καλώδια, θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις (άμεσα ή μελλοντικά) και για τυχόν άλλες καλωδιώσεις που μπορεί να βόλευε να διανύουν αυτή τη διαδρομή π.χ. δίκτυα (ίσως για τη νέα σου τηλεόραση) κ.ο.κ.!

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις συμβουλές!
Το ένα καλώδιο HDMI που ήδη πηγαίνει στο προτζέκτορα είναι του 1,5 μέτρου αφού οι δύο συσκευές είναι πολύ κοντά. Ουσιαστικά ένα καλώδιο των 7,5 μέτρων θα χρειαστώ για να πάει στην TV, δοκιμή που μάλλον θα κάνω το ερχόμενο ΣΚ στην υπάρχουσα SONY KDL40NX720 για να δω πόσο μπορεί να αποδώσει με το BluRay Player αφού μέχρι σήμερα έβλεπα BluRay Disc μόνο με τον προτζέκτορα.
Οι φωτογραφίες είναι και λίγο παλιές, σήμερα τα δυο κεντρικά ηχεία έχουν αντικατασταθεί με κολώνες με τεράστια αναβάθμιση του ήχου και η οθόνη προβολής του προτζέκτορα έχει μεταφερθεί μισό μέτρο δεξιά με καλύτερο αποτέλεσμα στην ομοιογένεια του συνδυασμού εικόνας /ήχου.

Ας μη χαλάω το θέμα όμως ξεφεύγοντας. Ήλπιζα πως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε βαθμό που θα μπορούσα να αποφύγω τα καλώδια με συσκευή wireless αντίστοιχη του παρόντος θέματος, έχω πειστεί όμως πως το καλώδιο παραμένει ο καλύτερος αγωγός μεταφοράς σήματος! Να 'σαι καλά!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - recie

Το ένα καλώδιο HDMI που ήδη πηγαίνει στο προτζέκτορα είναι του 1,5 μέτρου αφού οι δύο συσκευές είναι πολύ κοντά. Ουσιαστικά ένα καλώδιο των 7,5 μέτρων θα χρειαστώ για να πάει στην TV
Ουπς! Sorry για την "παρερμηνεία" μου! Παρασύρθηκα μάλλον μια και τώρα που ξαναείδα, προσεκτικότερα πια, το πώς το είχες αναφέρει αρχικά, ήταν ξεκάθαρο το ότι το εννοούσες έτσι όπως το είπες και τώρα.

Με δεδομένο ότι το νέο σου (το μακρύ) HDMI καλώδιο, σκοπεύεις να το ξεκινήσεις κι αυτό από μία εκ των 2 HDMI εξόδων του home cinema ενισχυτή σου (κι όχι δηλαδή κατευθείαν από την όποια άλλη σου συσκευή π.χ. το BluRay Player σου καθώς θα ήταν αρκετά... "περίεργο" να θες κάτι τέτοιο), τα πράγματα καταλήγουν να είναι βέβαια ακόμα πιο απλά!

Καλή επιτυχία πάντως και πες μας το πώς πήγε αν και το θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει καλά!:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Wireless HDMI transmitter - recie

Μια και είχα απασχολήσει τον χώρο κι εγώ με τις ερωτήσεις μου, να ενημερώσω πως τελικά κατέληξα να υλοποιήσω την HDMI μεταφορά με ενσύρματο τρόπο.
Ωστόσο όχι με HDMI καλώδιο καθώς, πρακτικά, δε θα γινόταν λόγω της διαδρομής που θα έπρεπε αυτό να ακολουθούσε και που θα ήταν πολλά και δύσκολα μέτρα.
Θα εκμεταλλευτώ την υφιστάμενη Ethernet καλωδίωση που ήδη φτάνει στους σχετικούς χώρους μου. Παρήγγειλα (από AliExpress στα μισά λεφτά με εδώ) και περιμένω κάποια HDMI to Ethernet transmiter & receivers!
Αν ενδιαφέρει και το ποια ακριβώς, δείτε εδώ: AliExpress
Να πω τέλος πως υπάρχει κι άλλος τύπος για την ίδια δουλειά, στην μισή τιμή αυτών που διάλεξα αλλά με χαμηλότερες προδιαγραφές συνδέσεων οπότε είπα να μη το ρισκάρω.

Ευχηθήτε μου μόνο να μην έχω προβλήματα στην πράξη! :-)