woofer και αναζητηση στοιχειων...

Glaz

Established Member
7 December 2008
156
Πειραιάς
Καλημερα

Εχει πεσει στα χερια μου ενα woofer της cotina

Τα μονα χαρακτηριστηκα που γνωριζω ειναι αυτα που γραφει πισω στο μαγνητη

Cotina
W-102
8Ω 80W
TAIWAN

Υπαρχει μηπως καμια ιδεα που μπορω να βρω περισσοτερα στοιχεια γι αυτο το μεγαφωνο?
Στο site http://www.cotina.com.tw/index01.php φυσικα δεν βλεπω καποιο που να του μοιαζει μιας και ειναι πολλων ετων το συγκεκριμενο μεγαφωνο...

Φιλε χλωμο... Τα cotina ηταν ανταλακτικα μεγαφωνα γενικης χρησης οποτε δυσκολα να βρεις στοιχεια...

μμμ...το περιμενα...
γνωρισουμε κανα κεντρο η μαγαζι η οτιδηποτε που να μπορω να τους το αφησω για να μου βρουνε ευαισθησια?μιας και εγω δεν κατεχω τον απαραιτητο αξοπλισμο....

Απάντηση: Re: woofer και αναζητηση στοιχειων...

μμμ...το περιμενα...
γνωρισουμε κανα κεντρο η μαγαζι η οτιδηποτε που να μπορω να τους το αφησω για να μου βρουνε ευαισθησια?μιας και εγω δεν κατεχω τον απαραιτητο αξοπλισμο....

Δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν υπάρχει. Καλιμπραρισμένο μετρητικό στην Ελλάδα δεν έχω συναντήσει. Αν θέλεις να μετρήσεις τις υπόλοιπες παραμέτρους, κάτι γίνεται.

οταν λες τις υπολοιπες παραμετρους?
δλδ μπορουμε να βρουμε Fs,Qes για να υπολογισω το EBP?

μμμ...το περιμενα...

Την ευαισθησία την βρίσκεις εύκολα, αν δεν τα καταφέρεις μπορώ να σε εξυπηρετήσω.

ναι ευκολο ειναι,βαζεις σημα 1khz με ισχυ 1w και μετρας db στο 1 μετρο αλλα οπως ειπα δεν εχω τον απαραιτητο εξοπλισμο....γι αυτο ελεγα μηπως το αφηνα καπου αλλου....οκ αμα ειναι θα στειλω pm.....ευχαριστω....

οταν λες τις υπολοιπες παραμετρους?
δλδ μπορουμε να βρουμε Fs,Qes για να υπολογισω το EBP?

Ναι.

Ευαισθησία μετράνε σχεδόν οι πάντες με απλά ντεσιμπελόμετρα, τα οποία όμως απέχουν αρκετά από το να είναι καλιμπραρισμένα.
Ένα σφάλμα π.χ. 5%, δηλ αντί 90db 94,5 είναι τεράστια διαφορά: Ένα μέτριας ευαισθησίας μεγάφωνο μεταμορφρώνεται σε πολύ πάνω του μέσου όρου

ναι το καταλαβαινω αυτο,ακομα και το μισο decibel εχει σημασια....
αυτο που δεν καταλαβαινω,τι εννοουμε λεγοντας καλιμπραρισμενο μικροφωνο?....

Re: Απάντηση: Re: woofer και αναζητηση στοιχειων...

Ναι.

Ευαισθησία μετράνε σχεδόν οι πάντες με απλά ντεσιμπελόμετρα, τα οποία όμως απέχουν αρκετά από το να είναι καλιμπραρισμένα.
Ένα σφάλμα π.χ. 5%, δηλ αντί 90db 94,5 είναι τεράστια διαφορά: Ένα μέτριας ευαισθησίας μεγάφωνο μεταμορφρώνεται σε πολύ πάνω του μέσου όρου

είναι λίγο δύσκολο φίλε μου ένα καλό ντεσιμπελόμετρο να έχει τέτοια απόκλιση...λόγω της λογαριθμικής φύσης του ήχου...τα 90 με τα 94 db ε´χουν τεράστια διαφορά ...το θέμα είναι σε τι συνθήκες θα κάνεις τις μετρήσεις....αλλά και εκεί τα πράγματα είναι ρευστά ακόμα και σε εργοαστασιακές μετρήσεις δεν θα είναι σε επίπεδο ....σπιτιου...?περισσότερο μπορείς να συγκρίνεις δλδ παρά να πάρεις απόλυτες τιμές...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: woofer και αναζητηση στοιχειων...

είναι λίγο δύσκολο φίλε μου ένα καλό ντεσιμπελόμετρο να έχει τέτοια απόκλιση...λόγω της λογαριθμικής φύσης του ήχου...τα 90 με τα 94 db ε´χουν τεράστια διαφορά ...το θέμα είναι σε τι συνθήκες θα κάνεις τις μετρήσεις....αλλά και εκεί τα πράγματα είναι ρευστά ακόμα και σε εργοαστασιακές μετρήσεις δεν θα είναι σε επίπεδο ....σπιτιου...?περισσότερο μπορείς να συγκρίνεις δλδ παρά να πάρεις απόλυτες τιμές...

Σωστά. Τα καλά αξιόπιστα ντεσιμπελόμετρα όμως είναι πανάκριβα. Επιπλέον η μέτρηση πρέπει να γίνει ανηχοϊκά.

ναι ευκολο ειναι,βαζεις σημα 1khz με ισχυ 1w και μετρας db στο 1 μετρο αλλα οπως ειπα δεν εχω τον απαραιτητο εξοπλισμο....γι αυτο ελεγα μηπως το αφηνα καπου αλλου....οκ αμα ειναι θα στειλω pm.....ευχαριστω....

ποιά η αξία της ευαισθησίας στο 1ΚHz?

η συχνοτητα δε νομιζω οτι παιζει καποιο ρολο απλα ειπα το 1khz ως παραδειγμα που ειναι η συχνοτητα αναφορας....σημασια εχει να εχεις 2,83V στο μεγαφωνο, συχνοτητας τετοιας ωστε να παρουσιαζει την ονομαστικη του αντισταση (2,83V σε 8ωμ αντιστοιχει σε 1Watt....)

η ευαισθησια του μεγαφωνου ειναι ΜΙΑ για οποιαδηποτε συχνοτητα....θεωρητικα

αν ειμαι καπου λαθος ας με διορθωσει καποιος....

Last edited:
Η συχνότητα παίζει ρόλο.
Στο μεγάφωνο για να μετρήσεις την ευαισθησία του κι όχι μόνο θες σίγουρα ανηχοικό θάλαμο. Εκεί κρίνεις το προιόν του κατασκευαστή. Σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες (π.χ αυτοκίνητο) η συχνοτική καμπύλη έχει διαφορά όπως και η ευαισθησία.
Εμείς στο περιοδικό και σε μεγάφωνα full-range η διαιρούμενα χρησιμοποιούμε ροζ θόρυβο 20Hz-20KHz με το μικρόφωνο της Audiocontrol στο 1 μέτρο.
Στα woofer που δεν πρόκειται να παίξουν πάνω απο 1KHz τους "δίνουμε" μεμονομένες συχνότητες παίρνοντας τις ανάλογες μετρήσεις σε db.
Όλα τα μεγάφωνα τοποθετούνται σε κουτιά εκτός απο τα έτοιμα.
Όσο πιο καλό είναι το προιόν τόσο λιγότερες διακυμάνσεις db έχει ανα συχνότητα.

Παιδες ενα γουφαρακι πχ μπορει να χει χαωδεις διαφορες ευαισθησιας ανα συχνοτητα.αυτο φαινεται πανευκολα στα διαγραματα που δινει ο κατασκευαστης. Διαφορες της ταξης 2-3db ειναι μεγαλες! Εκει μπουκαρει το κροσς να στρωσει τα πραματα.

ρώτησα για να καταλάβω τι χρειάζεσαι την ακριβή τιμή της ευαισθησίας. Πρακτικά είναι μια άχρηστη πληροφορία. Μπορεί να έχει μόνο συγκριτικό χαρακτήρα μεταξύ πολλών μονάδων που έχουν μετρηθεί την ίδια μέρα υπό τις ίδιες συνθήκες από τον ίδιο ανθρωπο. Αν θες να δεις αν η μονάδα σου ειναι πιο ευαίσθητη από μια άλλη, θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτός που τις μέτρησε εφαρμόζει την ίδια μέθοδο με τον ίδιο εξοπλισμό κάθε φορά. Αρα να ειναι από τον ίδιο κατασκευαστή (που υποτίθεται ότι είναι συνεπής στην μεθοδολογία του, ασχέτως αν αυτή ειναι σωστή ή λάθος).

Στο 1ΚHz είναι πολύ ευκολο να μετρήσει κανείς ανηχοϊκά σε ένα απλό δωμάτιο και να συγκρίνει 5 μονάδες. Αλλά ποιό το νόημα.. αφου εκτός απο τις διαφορές που επισήμανε ο σίφης, θα έρθει το εκάστοτε κουτί και θα τα πηδήξει όλα. Αλλά έστω ότι τα συμπεράσματα είναι αποδεκτά και ακριβέστατα. Ε και? Το πόσο δυνατά θα παίξει, εξαρτάται και από την υλοποίηση. Και το πόσο καλά θα παίξει μια μονάδα δεν εξαρτάται απο την ευαισθησία. Αρα δεν εχει και τοσο νόημα να σπαταληθεί φαια ουσία και χρόνος για την ακριβή εκτίμηση της ευαισθησίας, τώρα αν ο χαρακτήρας είναι εκπαιδευτικός, αλλάζει το πράμα.

Τι ακριβώς θες να κάνεις?

ρώτησα για να καταλάβω τι χρειάζεσαι την ακριβή τιμή της ευαισθησίας. Πρακτικά είναι μια άχρηστη πληροφορία. Μπορεί να έχει μόνο συγκριτικό χαρακτήρα μεταξύ πολλών μονάδων που έχουν μετρηθεί την ίδια μέρα υπό τις ίδιες συνθήκες από τον ίδιο ανθρωπο. Αν θες να δεις αν η μονάδα σου ειναι πιο ευαίσθητη από μια άλλη, θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτός που τις μέτρησε εφαρμόζει την ίδια μέθοδο με τον ίδιο εξοπλισμό κάθε φορά. Αρα να ειναι από τον ίδιο κατασκευαστή (που υποτίθεται ότι είναι συνεπής στην μεθοδολογία του, ασχέτως αν αυτή ειναι σωστή ή λάθος).

Στο 1ΚHz είναι πολύ ευκολο να μετρήσει κανείς ανηχοϊκά σε ένα απλό δωμάτιο και να συγκρίνει 5 μονάδες. Αλλά ποιό το νόημα.. αφου εκτός απο τις διαφορές που επισήμανε ο σίφης, θα έρθει το εκάστοτε κουτί και θα τα πηδήξει όλα. Αλλά έστω ότι τα συμπεράσματα είναι αποδεκτά και ακριβέστατα. Ε και? Το πόσο δυνατά θα παίξει, εξαρτάται και από την υλοποίηση. Και το πόσο καλά θα παίξει μια μονάδα δεν εξαρτάται απο την ευαισθησία. Αρα δεν εχει και τοσο νόημα να σπαταληθεί φαια ουσία και χρόνος για την ακριβή εκτίμηση της ευαισθησίας, τώρα αν ο χαρακτήρας είναι εκπαιδευτικός, αλλάζει το πράμα.

Τι ακριβώς θες να κάνεις?

Έλα ντε!