WWDC 2025 (iOS 26)

Περνάω τώρα την 26 στο Mini. Επειδή δούλευα σήμερα είμαι ψόφιος και δεν ξέρω καν αν θα τη δω σήμερα. Το iPad το ανέβαλα για αύριο. Για το ΜΜ δεν έχω αμφιβολίες ότι θα πάει καλά. Το μόνο που με φοβίζει είναι το γνωστό ηλίθιο πρόβλημα στο scaling των γραμματοσειρών και το πως θα φαίνεται η σκιά στο διάφανο.

Για το iPad έχω ενδοιασμούς καθώς είναι το 9 και ήδη μου κάνει τσαλιμάκια. Όχι ότι δεν πάει καλά για καθημερινή χρήση αλλά που και που κάνει κάτι ψιλά κολλήματα. Βέβαια από τότε που βγήκε δεν του έχω κάνει format. Ούτε και κλείνει ποτέ. Σήμερα πχ το έκλεισα για να μην κάνει αναβάθμιση.

Περαστηκε το iOS 26 σε iPhone 11, πηρε καπου στα 15 λεπτα με 50ρα γραμμη.
Εμφανισιακα ωραιο, πολλα καινουργια κουμπια με νεα περιγραμματα, καπως αργο το ανοιγμα εφαρμογων και οι μεταβασεις, αλλαξε ονομα το Files app σε preview, νεο εικονιδιο για τα games και νεα μενου κτλ κτλ

Εχει ενδιαφερον οπτικα, θα δουμε και εργονομικα.... δεν θα το εβαζα στην κανονικη συσκευη.

IMG_0006.jpg

Το εντελώς glass theme μου θύμισε κάκιστα αντίστοιχα (themes) στο Android.

Κατά τα λοιπά, μια χαρά update δείχνει.

Τι να σχολιάσω; Τ-Ρ-Α-Γ-Ι-Κ-Ο ! ! !

Κάναμε αμάν και πως στο Android να ξεφύγουμε από τα περίεργα εικονίδια και τώρα επανέρχονται. Δείτε το Roon, το Jriver και μερικά άλλα πως κάνουν μπαμ ότι είναι εκτός HIG. Και μετά; Η βλακεία που έχουν για μπάρα; Τι να πεις; Δε η επιλογή στα μενού που είναι σαν συννεφάκι;

Ένα άχρωμο πράγμα. Καλά λένε κάποιοι παλιοί ότι ο Jobs δε θα επέτρεπε ποτέ να βγουν στην αγορά πολλά σύγχρονα προϊόντα. Αντιγραφή των Windows και μάλιστα άσχημη. To Fluent των 11 κλάσεις ανώτερο σαν σχέδιο. Ακόμη και οι κλασικές Win32 με τα νέα στοιχεία είναι πολύ πιο όμορφες.

Θα ανεβάσω αύριο screenshot από διάφορες εφαρμογές.

Το έβαλα σε ένα 12αρι που έχω για 2ο.
Ομολογώ ότι τα νέα εικονίδια δε μου αρέσουν.
Ούτε το τόσο διάφανο. (Αλλάζει άραγε αυτό;)

Για γελια , ένα theme παρουσιάστηκε ως σοβαρή ετήσια αναβάθμιση. Το έξυπνο Siri που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο απουσίαζε από την παρουσίαση. Για μένα έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους και πλέον είναι εμφανές πόσο πίσω έχουν μείνει στον τομέα του ΑI. Κρίμα.

Για τα iPads είναι ωραία αναβάθμιση, δίνει κάμποσα πράγματα που τα ζητούσαμε, καθώς το iPadOS είναι crippled σε σχέση πάντα με το τόσο ισχυρό hardware των M επεξεργαστών, είναι ένα πρώτο βήμα για να έρθει πιο κοντά στο macOS επιτέλους.

Για τα iPhones στα όρια του αδιάφορου η αναβάθμιση, εικαστικές παρεμβάσεις κυρίως που σε κάποιους θα αρέσουν σε κάποιους όχι, αλλά είναι σίγουρο ότι το glass theme θα γίνει trend και θα το δούμε να αναβιώνει και στις android συσκευές.

• Like
Reactions: koupa
Εμένα δε μου φάνηκε άσχημο το glass look πάντως (εννοείται ότι αναφέρομαι στο κανονικό με τα χρώματα, το clear με τα άχρωμα εικονίδια είναι φρικτό, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα αντίστοιχα). Κατά τα άλλα μάλλον unexciting αναβάθμιση, αλλά εδώ που τα λέμε δεν έλειπε και τίποτα σοβαρό που να ανυπομονούμε να διορθωθεί.

Εμένα δε μου φάνηκε άσχημο το glass look πάντως (εννοείται ότι αναφέρομαι στο κανονικό με τα χρώματα, το clear με τα άχρωμα εικονίδια είναι φρικτό, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα αντίστοιχα). Κατά τα άλλα μάλλον unexciting αναβάθμιση, αλλά εδώ που τα λέμε δεν έλειπε και τίποτα σοβαρό που να ανυπομονούμε να διορθωθεί.
Έτσι είναι, πλέον έχουν φτάσει στα κινητά τα λειτουργικά συστήματα να είναι τόσο μεστά και ώριμα, που απλά μόνο κάποιες αισθητικές βελτιώσεις δίνουν αυτή την σπίθα, το άλλο να βάλει πια; Αισθητικά δεν μας έδινε το iOS δυνατότητες να έχουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με το Android, ε τώρα έδωσε μια εναλλακτική για να σπάσει η μονοτονία…όχι κάτι τρομερό αλλά όχι και άσχημα….

Στο iPadOS βέβαια το είπα είναι σημαντική αναβάθμιση, η πρώτη μετά από καιρό που έχει ένα νόημα, ίσως με κάνει να πάρω ένα iPad Pro καθώς ο λόγος που δεν το αγόραζα ήταν το κουτσουρεμένο iPadOS…

Το liquid glass φαίνεται αισθητικά πολύ κομψό, Johny Ive style και μου αρέσει η πλήρης ενοποίηση του οικοσυστήματος στο ίδιο design language.
Κατά τα αλλα φαίνεται μια incremental αναβάθμιση που ίσως είναι καλύτερο αφενός διότι δεν λείπει κάτι σπουδαίο (πλην Ai) και αφετέρου ελπίζω να έχει γίνει δουλειά under the hood για επίλυση bugs κλπ
Μόνη εξαίρεση το iPadOS το οποίο πήρε επιτέλους τη προσοχή που του αξίζει. Ανυπομονώ να δω τις διαφορές στη πράξη.
Για το Ai καλά έκαναν και δεν ανακοίνωσαν τίποτα άλλο πριν να είναι έτοιμοι μην τη ξαναπατήσουν όπως πέρσι…

Last edited:
Εντάξει, δίνει μια επιπλέον επιλογή στον τρόπο απεικόνισης του κινητού, όποιος θέλει το χρησιμοποιεί.
Δείχνει να είναι μια έκδοση πιο πολύ σε σταθερότητα και απόδοση, αλλά όλα αυτά θα φανούν στην χρήση από όλους μας.
Το θέμα ΑΙ φαίνεται να καθυστερεί, ας ελπίσουμε για καλό.

Το glass look εμένα μου ταιριάζει αισθητικά πάντως, όπως μου άρεσε και το aero style των vista.
Προφανώς είναι υποκειμενικό, ο καθένας έχει άλλες προτιμήσεις.

Το τελείως διάφανο theme παραταύτα, κακή επιλογή, όπως κακή επιλογή αισθητικά είναι να κάνεις όλα τα εικονίδια εφαρμογών μονόχρωμα. Παραταύτα, εφόσον έχει επιλογές ο χρήστης, μικρό το κακό.

Όσο το βλέπω τόσο με χαλάει. Αυτές οι μπάρες εκεί πάνω στον αέρα; Τα εικονίδια που δεν ξέρεις ποια είναι ενεργά και ποια όχι; Ο σχεδιασμός που είναι αλλού γι' αλλού; Πχ το Roon τι σχέση έχει με του Firefox. Ποιος μου εγγυάται ότι θα αναβαθμιστεί και δε θα μείνει ένα εικονίδιο μέσα σε ένα άλλο; Τουλάχιστον πριν είχες κάτι σταθερό χωρίς πρόσθετα γύρω γύρω.

Αν δε κάνω έγχρωμα τα εικονίδια το χάλι γίνεται μεγαλύτερο.

Πραγματικά δεν ξέρω ποιος τους έδωσε feedback για αυτό το πράγμα.

Καλύτερα να βελτίωναν τον Finder και να είχαμε πάλι το παλιό UI. Κανένα λειτουργικό δεν είναι τέλειο ώστε να μη χρειάζεται βελτιώσεις. Χτες δεν ξέρω τι στο καλό έγινε. Άλλη εταιρία.

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-06-10, 19.52.20.jpeg

To ipadOs, επιτέλους θα πάρει μια αναβάθμιση που έχριζε εδω και χρόνια.
Για τα αλλά εύχομαι στο photos app να έχουν βελτιώσει τα sharing options, shared album etc, γιατι η παρούσα κατάσταση υπολείπεται αισθητικά & λειτουργικά.
και να δούμε πότε θα έρθουν Ελλάδα πολλές λειτουργίες τύπου phone mirroring etc στο Mac.

• Like
Reactions: takisot
με το translate δοκιμασατε τιποτα εχει σε ελληνικα μεταφραση ? χρηση του κινητου μεσω mac το εχει δοκιμασει κανεις να μας πει εντυπωσεις ?
Για ΑΙ ουτε κουβεντα δεν εκαναν για υποστηριξη αλλων χωρων οποτε παμε για τον Σεπτεμβρη να δουμε και αν

να και κατι ενδιαφερον...αν ισχυει ...καιρος ηταν....