x.v.YCC ποιες τηλεορασεις το υποστηριζουν,τι χρειαζομαστε για να το δουμε.

@panosxgr

δεν ξέρω πως σου προέκυψε το "το πολύ 14bits" αλλα δεν μου κάθεται. Ειναι σαν να λές οτι οι LCD οθόνες μας απεικονίζουν μόνο 32 διαβαθμίσεις για κάθε βασικό χρώμα (14/3<5, 2^5=32) ή αλλιώς μόνον 32.768 χρώματα (32^3).

Για παραδειγμα, απο το επισημο σαιτ της Σονυ, για την Χ3500:

Ανάλυση 6,2 Mega Pixel από το πάνελ LCD 10bit της Sony, για εξαιρετική ποιότητα εικόνας

Γιατί έχω την αμυδρή αίσθηση πως μας δουλεύουν χονδροειδέστατα; :furious3:

Η sony X3500 π.χ. έχει deep colour ή όπως άλλως λέγεται (με 10 ή 12 bit επεξεργασία). Και βγάζει (στο Hitech) 13% μέγιστη χρωματική απόκλιση (που είναι σχετικά καλή). Η Philips 9732 που δεν έχει, αλλά κάνει επεξεργασία εικόνας 14bit (τρέχα γύρευε), βγάζει απόκλιση 3% που είναι απίστευτη.

Πραγματικά, πιστεύει κανείς, πως αν βγεί πηγή με μεγαλύτερη πληροφορία χρώματος, τα σημερινά 10bit πάνελ θα δείξουν καλύτερα;

Τα πράγματα είναι απλά. Στην τεχνολογία των lcd πάνελ, υπάρχουν υποχωρήσεις. Κάπου κερδίζεις κάτι και κάπου το δίνεις πίσω. Για παράδειγμα η sony κερδίζει στα μαύρα, η philips κερδίζει στο χρώμα. Και σημειωτέον, επειδή έχω την 9732, εκφράζω και ίδιαν άποψη.

Όταν αλλάξει όλη η τεχνολογία, π.χ. σε oled μετά από χρόνια και τα πάνελ δεν σταματούν στα 10 bit, τότε μπορεί το deep colour να κάνει διαφορά. Αν θεωρήσουμε πως είναι διακριτή η διαφορά από εκατ. σε δισ. χρώματα!!

Π.

Last edited:
στο χαιτεκ που λεγανε οτι η διαφορα ηταν εμφανης παλι ανακριβειες ειναι δηλαδη? μαλλον ψαχνουμε ψυλλους στ' αχυρα...

Re: Απάντηση: x.v.YCC ποιες τηλεορασεις το υποστηριζουν,τι χρειαζομαστε για να το δου

Για παραδειγμα, απο το επισημο σαιτ της Σονυ, για την Χ3500:

Ανάλυση 6,2 Mega Pixel από το πάνελ LCD 10bit της Sony, για εξαιρετική ποιότητα εικόνας

Αυτό το 10bit αφορα το κάθε χρώμα, 10R+10G+10B = RGB-30 (1δις αποχρώσεις), deep color δηλαδή εφόσον είναι ευρύτερο του RGB-24 (R8+G8+B8, 16,7εκ. αποχρώσεις).

Ηλία, έχεις δίκιο :2thumb22sup:

Παραθέτω ένα κείμενο που εξηγεί τι είναι ακριβώς το x.v.YCC:

Deep color may also be referred to as xvYCC, or Extended gamut YCC.

It is extremely important to understand that every movie that was ever transferred to a DVD or other digital format has been transferred using 8-bit color depth. While the newest Deep Color format might give an improvement in the quality of the picture, there is no content currently available, no archived material, no movies, and no TV shows, that can be trans-coded easily into the new system. With the current problems of Digital Rights Management (DRM) and High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) just starting to be worked out, it is highly unlikely that the entertainment industry and Hollywood will hurry to produce software that is an exact copy of the original movie quality. The first place Deep Color will be used is in advanced gaming systems, starting with the Playstation 3 in November 2006.

What deep colors actually means is that there are more colors. With a color bit depth of 30 bit the number of available colors becomes one billion. If the color bit depth is changed to 36 bit, the number of available colors jumps significantly to sixty nine billion colors. If the color bit depth is changed, this time to 48 bit, the available colors will number 2800 times one trillion. This is an enormous amount of colors. Plus a higher bit resolution can display more shades of gray. With 30 bit color depth four times more gray can be represented. Eight times more gray, or even higher, can be represented by a 36 or 48 color bit depth.

Researchers have estimated that the amount of colors seen by the human eyes number in the tens of thousands. But, depending on the lighting conditions and any surrounding colors, a human eye can tell the difference between millions of differing shades, an example is that you’ll be able to distinguish many more shades of black in darkness than you can see in brightness, so the additional shades will show a noticeable difference, but it is uncertain when the number stretching stops becoming useful to the human eye.

ΠΗΓΗ

Οπως μπορείτε να διαβασετε και στην τελευταια παραγραφο, το ανθρωπινο ματι μπορεί να διακρίνει 10.000 χρωματα. Τα υπολοιπα δεν μπορει να τα διακρινει. Αυτο που θα μπορεσει να διακρινει ειναι οι καλυτερες σκιασεις, λογω της αυξημενης κλιμακας του γκρι χρωματος.

Καλή πληροφορία και ενδιαφέρον το σημείο για τα 10Κ χρώματα.

Είναι ηλίου φαεινότερον, πως τα παραπάνω χρώματα χρησιμοποιούνται πρακτικά μόνο για ντεγκραντέ και σκέιλινγκ/αντιαλάιασινγκ (για να μη χρησιμοποιούμε ξένες εκφράσεις....). Σε εικόνα 1080p με 1:1 απεικόνιση, φεύγει η χρησιμότητα του αντιαλάιασινγκ. Σε χαμηλότερο σήμα, δεν θα βρείτε deep colour ούτως ή άλλως. Όσο για το ντεγκραντέ, έ αν κάποιος διακρίνει τη διαφορά στα 16 εκατ. με τα 4 δισ. χρώματα, μάλλον θα πρέπει να στραφεί στις εκδόσεις / εκτυπώσεις!!

Να πω την αλήθεια, όταν έμαθα πως η 9732 δεν έχει deep colour, ενώ το θεωρούσα δεδομένο, κάπως μου ήλθε. Φυσικό είναι όταν κάποιος δίνει τόσα λεφτά, να θέλει όλα τα καλούδια. Τελικά, πρέπει αυτά τα καλούδια να τα χωρίσει κάποιος σε μαρκετίστικα και σε ουσιαστικά. Ουσιαστικό υπέρ της sony X3500 είναι το HD tuner που πιθανόν να χρειαστεί μελλοντικά. Ίσως όμως σε τόσο βάθος χρόνου που θα έχετε ήδη πάρει oled. Ουσιαστικό υπέρ της sony είναι και το βαθύτερο μαύρο. H philips έχει πάλι καλύτερο χρώμα και ambilight. Ουσιαστικό (για κάποιους) είναι πως στη philips στρίβει η βάση ή πως πιάνει λιγότερο φάρδος.

Το deep colour, το κατέταξα στα μαρκετίστικα.

Π.

δεν λέει 10.000 χρώματα, η ακριβής μετάφραση είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες (δηλ όχι επιπέδου εκατοντάδων χιλιάδων).

Πάντως το γενικώς ισχύον είναι ότι ο χαμηλός αριθμός bit (πχ 10, 12, 14) συνήθως αναφέρεται σε bits ανά χρώμα. Αυτό ισχύει σίγουρα στα ccd για παράδειγμα (τα οποία είναι μονοχρωματικά)

Ακόμη και το "δεκάδες χιλιάδες" μου φαίνεται περίεργα μικρό.
Απο όσο θυμάμαι τα διαγράμματα cie που ανεβάζει ο Μανώλης Καστρουνής δείχνουν οτι συσκευές με δυνατότητα αναπαραγωγής >1,000,000 χρώματα έχουν τρίγωνο χρωματικής περιοχής που μετα βίας καλύπτει το μισό της "σέλας" που αναπαριστά το πεδίο των αντιληπτών απο τον άνθρωπο χρωμάτων.
Ισως αφορά κάποια μέτρηση υπο συγκεκριμένες συνθήκες. Αλλωστε κάτι τέτοιο υποννοεί και η συνέχεια του κειμένου που καταλήγει με το "but it is uncertain when the number stretching stops becoming useful to the human eye.".

Το ντεγκραντέ έχει άμεση σχέση με το ενοχλητικό color banding που υφιστάμεθα πολλάκις σήμερα.(ναι ,εγώ το παρατηρώ και με ενοχλεί!):twoguns:

Το Deep Color εξαλείφει τα παραπάνω,λόγω καλύτερης απεικόνισης των χρωματικών διαβαθμίσεων.

Και μόνο γι αυτό,το ψηφίζω με χίλια !!:music-smiley-005:

Ακόμη και το "δεκάδες χιλιάδες" μου φαίνεται περίεργα μικρό.
Απο όσο θυμάμαι τα διαγράμματα cie που ανεβάζει ο Μανώλης Καστρουνής δείχνουν οτι συσκευές με δυνατότητα αναπαραγωγής >1,000,000 χρώματα έχουν τρίγωνο χρωματικής περιοχής που μετα βίας καλύπτει το μισό της "σέλας" που αναπαριστά το πεδίο των αντιληπτών απο τον άνθρωπο χρωμάτων.
Ισως αφορά κάποια μέτρηση υπο συγκεκριμένες συνθήκες. Αλλωστε κάτι τέτοιο υποννοεί και η συνέχεια του κειμένου που καταλήγει με το "but it is uncertain when the number stretching stops becoming useful to the human eye.".

Ίσως το δεκάδες χιλιάδες αναφέρεται στα χρώματα που μπορεί να ξεχωρίσει ένας μέσος άνθρωπος σε μια εικόνα, ενώ το πεταλοειδές διάγραμμα περιέχει το σύνολο των ορατών χρωμάτων.

Το 10δες χιλιάδες προφανώς αναφέρεται στις αποχρώσεις που είναι ικανό να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Σε αυτές τις αποχρώσεις όμως το ιδιαίτερα ευαίσθητο ανθρώπινο μάτι μπορεί επιπλέον να διακρίνει πάρα πολλές διαβαθμίσεις τονικότητας. Νομίζω ότι τα 24 ή 30 ή 36 bits μεταφέρουν πέραν της χρωματικής και την πληροφορία φωτεινότητας/τονικότητας. Άρα μάλλον δεν συγκρίνουμε απολύτως όμοια πράγματα. Γιατί έστω ότι στις 50.000 (ας πούμε) αποχρώσεις διακρίνουμε και από 200 ή και παραπάνω (ανάλογα λέει με τις γενικότερες φωτιστικές συνθήκες) διαβαθμίσεις τονικότητας, τότε μιλάμε για νούμερα άνω του εκατομμυρίου. Σημειωτέο μάλιστα είναι ότι, η ικανότητα διάκρισης αποχρώσεων από το ανθρώπινο μάτι δεν είναι γραμμικά κατανεμημένη σε όλο το φάσμα, είναι ορισμένα τμήματά του που το μάτι είναι πιο ευαίσθητο.

Σημειωτέο μάλιστα είναι ότι, η ικανότητα διάκρισης αποχρώσεων από το ανθρώπινο μάτι δεν είναι γραμμικά κατανεμημένη σε όλο το φάσμα, είναι ορισμένα τμήματά του που το μάτι είναι πιο ευαίσθητο.

Αν δεν κάνω λάθος εννοείς αυτό που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα του avmentor.

Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει και από το πεταλοειδές διάγραμμα που το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο με αποχρώσεις του πράσινου και κοντινές του.

Edit: Επίσης τα περισσότερα χρωματικά τρίγωνα των τηλεοράσεων δεν περιλαμβάνουν το πάνω αριστερά τμήμα του πεταλοειδούς που αποτελείται κυρίως από αποχρώσεις του πράσινου χρώματος. Ίσως για αυτό λένε πως η σωστή απόδοση του πράσινου είναι σχετικά δύσκολη στις περισσότερες τηλεοράσεις.

Attachments

• oratotita.jpg
    oratotita.jpg
    50.2 KB · Views: 12
Last edited:
Μάλιστα σχετικά πρόσφατα είχα διαβάσει κάπου, ότι οι πάσχοντες από έναν τύπο αχρωματοψίας άνδρες (νομίζω πιο κοινή στο βόρειο ημισφαίριο), έχουν τρομερή ικανότητα διάκρισης σε αποχρώσεις του πρασίνου. Κατάλοιπο από την εποχή που ήμασταν κυνηγοί στα δάση. Άκου τώρα....

Καλά όλα τα παραπάνω. Να δεχθώ πως ξεχωρίζουμε λοιπόν μερικά τρισ. χρώματα. Ποιό ακριβώς πάνελ θα τα δείξει; Το πάνελ των 8 έως 10bit των σημερινών τηλεοράσεων;:huh2:

Το μόνο που πραγματικά μπορώ να βγάλω από όλα αυτά, είναι πως αν ή όταν υπάρξει σχετική, πηγή π.χ. η Philips 9732 που δεν έχει, θα κάνει υπολογισμό χρωμάτων στις τονικότητες (14bit processing) και θα τα δείξει σε 10bit πάνελ, ενώ η Sony X θα αγνοήσει την επεξεργασία (12bit processing) και θα τα δείξει απ' ευθείας στο 10bit πάνελ. Ή κάπως έτσι.

Π.

Οπως μπορείτε να διαβασετε και στην τελευταια παραγραφο, το ανθρωπινο ματι μπορεί να διακρίνει 10.000 χρωματα.

Απο μεταφράσεις σκίζω ωρες ωρες!! :slapface:

Thanks για τη διορθωση παιδια :grinning-smiley-043

Η αληθεια ειναι οτι εαν μπουμε βαθυτερα στο θεμα "ματι και χρωμα" θα χασουμε τη μπαλα μου φαινεται!!! Υπαρχει αφθονο υλικο στο ιντερνετ για οποιον θελει να κανει ερευνα και να διαβασει ολοκληρα κατεβατα σχετικα με το ανθρωπινο ματι και τις αισθησεις του...

Ξεκινησα να διαβαζω αρθρα μπας και γραφαμε τιποτα εδω για να συζητησουμε, αλλα χαθηκα στα συγγραμματα! :SFGSFGS5:

Οποτε σταματω εδω και εχετε την αγαπη μου...ΤΕΛΟΣ! :flipout: :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: x.v.YCC ποιες τηλεορασεις το υποστηριζουν,τι χρειαζομαστε για να το δου

Απο μεταφράσεις σκίζω ωρες ωρες!! :slapface:

Thanks για τη διορθωση παιδια :grinning-smiley-043

Η αληθεια ειναι οτι εαν μπουμε βαθυτερα στο θεμα "ματι και χρωμα" θα χασουμε τη μπαλα μου φαινεται!!! Υπαρχει αφθονο υλικο στο ιντερνετ για οποιον θελει να κανει ερευνα και να διαβασει ολοκληρα κατεβατα σχετικα με το ανθρωπινο ματι και τις αισθησεις του...

Ξεκινησα να διαβαζω αρθρα μπας και γραφαμε τιποτα εδω για να συζητησουμε, αλλα χαθηκα στα συγγραμματα! :SFGSFGS5:

Οποτε σταματω εδω και εχετε την αγαπη μου...ΤΕΛΟΣ! :flipout: :grinning-smiley-043

Είχα κάνει παρόμοια προσπάθεια σχετικά πρόσφατα, αλλά και εγώ έχασα την μπάλα :D

Μερικά σχετικά links από Wiki :

ειχα ασχοληθει παλαιοτερα,πριν 1ενα χρονο περιπου, με αυτα τα θεματα (διαβαζω αρκετα καλα αγγλικα) αλλα το μονο που καταφερα ηταν να χασω και το γηπεδο και οχι μονο την μπαλα.

ηθελα να ηξερα αυτοι που τα γραφουν,τα καταλαβαινουν κιολας η ειναι μια προσπαθεια εξηγησης διαφορων φαινομενων με μαθηματικες εξισωσεις?

το ποιο αστείο που διάβασα κάπου (έτσι μου φάνηκε τουλάχιστον) είναι η αναλυτική ικανότητα του ματιού σε ...μεγκαπίξελς!

:Banane0: :Banane0:

Και η καινούργια σειρά της Toshiba Ζ3030 το έχουν xvYCC Broad Colour Space.
Να δώ αυτό το κόλλημα μου με της Toshiba Ζ που θα με βγάλει.