Ξανά XP σε Vista PC (που πριν είχε XP)

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,153
ΑΘΗΝΑ
Μόλις τελείωσα (επαν)εγκατάσταση XP Pro, σε Pc μου που δούλευε 1 μήνα με Vista Ultimate. Τόσο μόνο το άντεξα!
Δεν έχει τίποτα εδώ να μάθετε, αλλά τελικά τα sBista είναι μόνο για σβήσιμο.
Τα έβαλα σ' αυτό το Pc επειδή αλλάζοντάς τα με Win7 στο HTPC, μου περίσεψαν και είπα να τα δοκιμάσω σε κανονικό PC (face to face). Δυστυχώς δεν αντέχονται...
Ξαναέβαλα XP και ανάσανα!

ΒΑΣΙΛΙΑΣ. ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΛΑΠΤΟΠ ΗΡ ZV5000 ΜΕ PRESCOT 3,0 HT KAI 768 RAM ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΨΑ ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΑΛΛΑΞΑ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΕ ΧΡ. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΚΛΕΨΥΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΗΜΑΤΑ. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝ ΑΛΛΟΥ.....

Τα sVista παραείναι μνημοβόρα για να μπουν σε σύστημα με 1Gb μνήμη...
Σε συστήματα με 4GB που τα έχω δουλέψει πάνε πολύ καλά. Όχι βέβαια σαν τα XP αλλά εκεί προσφέρουν άλλα καλούδια...
Προσωπικά παραμένω στα XP και ίσως δοκιμάσω αργότερα τα 7 :)

Παιδιά,

Τα Vista δεν είναι ούτε γι' ανέκδοτο να τα βάλεις σε υπολογιστή με 1GB RAM. Με 2GB τα βάζεις σε περίπτωση που έχεις σκληρό δίσκο "πύραυλο" οπότε τυχούσα κορύφωση του pagefile την προσπερνάς κάπως ανώδυνα. Ή αν έχεις μικρές απαιτήσεις σε προγράμματα.
Τα Vista δουλεύουν άνετα με 3GB RAM και άνω.
Με τα 7 η κατάσταση άλλαξε αισθητά. Βέβαια με 1GB RAM, πάλι ταβάνια κοιτάς... :D Αλλά τουλάχιστον με 2GB κάνεις μία αξιοπρεπή δουλειά. Αν σκεφτείς ότι προσφέρουν και τα ίδια (ίσως και καλύτερα) εφέ των Vista, τα Vista απλά θα σβηστούν ολότελα από την ιστορία. Οπότε αναλόγως τις απαιτήσεις σου, τις προτιμήσεις σου και το υλικό σου διαλέγεις μεταξύ Windows 7 και XP.

Δεν είχα προβλήματα ταχύτητας κλπ (2Gb μνήμη + Intel DC2).
Όμως η κάρτα σύλληψης βίντεο Pinnacle Studio AV/DV δεν λειτουργούσε. Ο εκτυπωτής (πολυμηχάνημα) HP 7410 κάθε τόσο εξαφανιζόταν.´
Απεγκατάσταση και ξανά εγκατάσταση για να τον δούν. Αν το έκανες με το γνωστό τρόπο install network printer, ok τον έβρισκαν σαν εκτυπωτή, αλλά σαν scanner δεν υπήρχε πλέον στο Photoshop. Ούτε σαν fax.
Κάθε τρείς και λίγο updates σε 3 στάδια.
1. Install updates and shutdown
2. Στο restart, μαύρη οθόνη και να τρέχουν κάτι κλειδιά του registry
3. Ξανά restart και updates 1 of 3 0% (περίμενε πάλι)
Βαρέθηκα.
Μπορέι να είναι ανεκτά για HTPC όπου θα δείς καμιά ταινία, αλλά για γραφείο και δουλεια, σου σπάνε τα νεύρα...

Φίλε YannisA,

Μάλλον δεν βρήκες drivers για την Pinnacle Studio AV/DV.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλά το σίγουρο είναι ότι κι εγώ πολλές φορές είχα πρόβλημα με drivers. Αν έχεις κάποια συσκευή κάπως παλιότερη, 2 ενδεχόμενα υπάρχουν: α) στη βρίσκει μόνο του το λειτουργικό, β) δεν στη βρίσκει και drivers δεν υπάρχουν. Για να σου παρέχει ο κατασκευαστής drivers για τα Vista ή τα 7 πρέπει το περιφερειακό σου να είναι αρκετά σύγχρονο.
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που δεν πολυσυμπάθησα τα νεότερα λειτουργικά της Microsoft.
Ενώ στα XP τα πράγματα ειναι πιο ξεκάθαρα: Drivers ενσωματωμένους σπανίως είχαν για τέτοιες "εξωτικές" συσκευές αλλά πάντα υπήρχαν drivers του κατασκευαστή. Σε πολύ παλιές συσκευές δε, δούλευαν κατά 99% οι drivers για τα Windows 2000 (για να μη σου πω και drivers από NT 4 μου έχουν δουλέψει σε XP πολλές φορές)

Όσον αφορά το πολυμηχάνημα το είχες συνδεδεμένο μέσω δικτύου ή μέσω USB; Μέσω δικτύου είναι δύσκολο να σου δουλέψουν οι δυνατότηες scanner, fax κτλ. Από την άλλη μέσω δικτύου είναι καλύτερη/σοβαρότερη λύση επειδή χρησιμοποιείς τα κορυφαία standards εκτύπωσης Postscript και PCL που δε συγκρίνονται ούτε για πλάκα με το Windows GDI.

Τέλος, όσον αφορά τα Updates, εγώ τα έχω πάντα (μα πάντα) ανενεργά. Απλά κάνω manual update μία φορά το μήνα και όλα ΟΚ. Αν θέλεις μπορείς να το δοκιμάσεις.

Φίλε YannisA,

Μάλλον δεν βρήκες drivers για την Pinnacle Studio AV/DV..

Δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλά το σίγουρο είναι ότι κι εγώ πολλές φορές είχα πρόβλημα με drivers. Αν έχεις κάποια συσκευή κάπως παλιότερη, 2 ενδεχόμενα υπάρχουν: α) στη βρίσκει μόνο του το λειτουργικό, β) δεν στη βρίσκει και drivers δεν υπάρχουν. Για να σου παρέχει ο κατασκευαστής drivers για τα Vista ή τα 7 πρέπει το περιφερειακό σου να είναι αρκετά σύγχρονο.
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που δεν πολυσυμπάθησα τα νεότερα λειτουργικά της Microsoft.
Ενώ στα XP τα πράγματα ειναι πιο ξεκάθαρα: Drivers ενσωματωμένους σπανίως είχαν για τέτοιες "εξωτικές" συσκευές αλλά πάντα υπήρχαν drivers του κατασκευαστή. Σε πολύ παλιές συσκευές δε, δούλευαν κατά 99% οι drivers για τα Windows 2000 (για να μη σου πω και drivers από NT 4 μου έχουν δουλέψει σε XP πολλές φορές)

Κι´όμως στο DVD εγκατάστασης του προγράμματος (που είναι το Pinnacle Studio 10), υπάρχει folder για εγκατάσταση Vista. Οταν τελειώσει, έχει εντοπιστεί η πόρτα IE394 της κάρτας, αλλά όχι η αναλογική είσοδος. Το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο λειτουργεί κανονικά, αλλά μπορείς να κάνεις capture μόνο από ψηφιακή πηγή, πχ video camera miniDV.

Όσον αφορά το πολυμηχάνημα το είχες συνδεδεμένο μέσω δικτύου ή μέσω USB; Μέσω δικτύου είναι δύσκολο να σου δουλέψουν οι δυνατότηες scanner, fax κτλ. Από την άλλη μέσω δικτύου είναι καλύτερη/σοβαρότερη λύση επειδή χρησιμοποιείς τα κορυφαία standards εκτύπωσης Postscript και PCL που δε συγκρίνονται ούτε για πλάκα με το Windows GDI.

Το πολυμηχάνημα ήταν πάντα συνδεδεμένο μέσω Ethernet και δούλευε άψογα με XP. (Printer / Fax / Scanner).
Με το πρόγραμμα της HP για Vista, εγκαθίσταται κανονικά και μ' όλες τις δυνατότητες, αλλά μετά από μερικά shut downs, όταν ανοίξεις τον υπολογιστή κάποια στιγμή, δεν υπάρχει ούτε printer, ούτε fax, ούτε scanner όπως είπα πιό πάνω...

Τέλος, όσον αφορά τα Updates, εγώ τα έχω πάντα (μα πάντα) ανενεργά. Απλά κάνω manual update μία φορά το μήνα και όλα ΟΚ. Αν θέλεις μπορείς να το δοκιμάσεις.

Τέλος πάντων, τώρα είναι αργά. Αντιγράφω τα backup των αρχείων απ' τον WHS στο XP πλέον PC...
Ευχαριστώ πάντως που ασχολήθηκες.

τα Vista απλά θα σβηστούν ολότελα από την ιστορία.
Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με όλους και παραθέτοντας από τον φίλο th-pantazis μία πρόταση, να σας πω ότι η ιστορία μου θυμίζει τα Millenium όπου μετά από τα Win 98 SE, η σταθερότητά και η συμβατότητά τους (για τις τότε συνθήκες βέβαια) ήταν τουλάχιστον αστεία και γι' αυτό, με το που βγήκαν τα XP, αυτά εξαφανίστηκαν. Κάτι τέτοιο βλέπω να γίνεται και με την περίπτωση των VISTA.