Απλα στα υποψιν. plex server στον media server και xbmc + plexbmc add on στους clients.
Αυτό που προτείνεις θα ήταν πολύ καλή γενική λύση αν αφορούσε και σε συσκευές linux. Για κάποιους, όπως και για μένα είναι αρκετά περιοριστικό να έχω έναν υπολογιστή ανοικτό για να μοιράσω το περιεχόμενο μιας βιβλιοθήκης xbmc, ειδικά όταν έχω έναν NAS στο δίκτυο που λειτουργεί ώς τοπικός cloud server μέσω samba, nfs κλπ. Το ζητούμενο είναι να έχω μια βιβλιοθήκη ταινιών, φωτογραφιών, μουσικής και streaming links κάθε λογής, σε ΕΝΑ σημείο από το οποίο να αντλούνται τα αρχεία και τα links. Τα fanarts και τα υπόλοιπα νομίζω πως έρχονται δεύτερα, από τη στιγμή που κάθε client ούτως ή άλλως αποθηκεύει τοπικά πολλά στοιχεία.
Η δική μου πρόταση δεν περιορίζεται από την πλατφόρμα της συσκευής που χρησιμοποιούμε και λειτουργεί σε πολλές xbmc συσκευές είτε αυτή είναι PC, tablet, Android stick, HTPC, Rasberry κλπ αλλά απαιτεί ένα σημείο στο δίκτυο, υποχρεωτικά τοπικό για αναπαραγωγή τοπικών αρχείων, στο οποίο αποθηκεύονται τα αρχεία μας. Εννοείται πως η ύπαρξη ενός cloud server τύπου Dropbox ή OneDrive κλπ αφορά περισσότερο σε βιβλιοθήκες αρχείων φωτογραφιών, μουσικής και streaming links και λιγότερο σε βιβλιοθήκες μεγάλων αρχείων (π.χ. ταινιών) κυρίως λόγω περιορισμών σε χώρο αλλά και σε ταχύτητα μεταφοράς τους.
Η οργάνωση της βιβλιοθήκης που προτείνω, θεωρεί φυσικά δεδομένη την ύπαρξη ενός κοινόχρηστου χώρου (πόρου) κάπου στο τοπικό ή όχι (με τους περιορισμούς που ανέφερα παραπάνω) δίκτυo. Στην μεγάλη πλειοψηφία ο κοινόχρηστος αυτός χώρος είναι συνήθως smb και μπορεί να βρίσκεται σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν σαν media servers (pc, nas κλπ)
Μια συσκευή λοιπόν αναλαμβάνει να αποθηκεύει στον δίσκο της τα αρχεία μας και να τρέχει ένα samba server για να τα μοιράζει. Σχεδόν όλες οι συσκευές με δυνατότητα δικτύωσης και με έναν σκληρό δίσκο μπορούν να το κάνουν by default.
Υποθέτουμε λοιπόν πως στον media server έχουμε ορίσει μια απλή δομή φακέλων, έναν φάκελο για τις ταινίες, έναν για τις φωτογραφίες, έναν για την μουσική, έναν για τις τηλεοπτικές σειρές, έναν για τα home videos κ.ο.κ.
Οι συσκευές που τρέχουν xbmc αρκεί να "στοχεύσουν" τις βιβλιοθήκες τους, με την κατάλληλη ρύθμιση σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους και στους ανάλογους φακέλους.
Αν κάποιο client αποθηκεύσει στον κοινόχρηστο χώρο του media server ένα αρχείο, είτε αυτό είναι τοπικό είτε ένα streaming link τότε οποιοσδήποτε client εκκινήσει με ενεργοποιημένη την αυτόματη ενημέρωση και καθαρισμό της βιβλιοθήκης του, θα έχει πάντα μια ενήμερη εικόνα της κεντρικής βιβλιοθήκης. O περιορισμός εδώ είναι πως το κάθε client αποθηκεύει τοπικά τα fanarts και τις υπόλοιπες πληροφορίες για τα αρχεία καθώς και την ενημέρωση θέασης ή όχι μιας ταινίας, αλλά αυτό είναι κάτι που νομίζω λειτουργεί στην πράξη πάρα πολύ καλά χωρίς ο μέσος χρήστης, που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις, να δώσει σημασία. Προσωπικά έχω τέσσερις τύπους συσκευών xbmc (PC, linux, rasberry και android) που μοιράζονται μια βιβλιοθήκη σε ένα nas και όλες είναι πάντα ενήμερες σε ένα λεπτό μετά την έναρξή τους. Το μόνο που αξίζει να αναφερθεί είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί διαφορετικό fanart για την ίδια ταινία σε δύο ή περισσότερες συσκευές πράγμα βέβαια που εμένα προσωπικά δεν με πειράζει διόλου!
Ολα τα παραπάνω δεν απαιτούν καμία ειδική γνώση, απλά απαιτούν την βασική γνώση ρύθμισης της βιβλιοθήκης σε xbmc καθώς και την ρύθμιση κάθε streaming addon για αποθήκευση και στόχευση στην βιβλιοθήκη που έχουμε. Παραδείγματος χάρην, το addon του 1channel ρυθμίζεται κατάλληλα έτσι ώστε να αποθηκεύει στην τοπική μας κοινόχρηστη βιβλιοθήκη κάθε λινκ ταινίας που θέλουμε να εισάγουμε σε αυτή ή στο OroroTV του lambda, τις σειρές που θέλουμε να οργανώσουμε σε βιβλιοθήκη. Αν μάλιστα ορίσουμε και συνδρομή (με αυτόματη ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα) σε ένα client τότε η βιβλιοθήκη θα ενημερώνεται κάθε φορά που θα έχουμε σε λειτουργία το client αυτό.
Το στήσιμο της βιβλιοθήκης που προτείνω είναι απλούστερο αυτού του SQL, με τον περιορισμό της ύπαρξης των fanart στον εκάστοτε τοπικό xbmc client και την αδυναμία άμεσης ενημέωσης του ποιού αρχείου έχουμε παρακολουθήσει ή όχι, δύο πραγμάτων που δεν με ενδιαφέρουν.
Η SQL λύση έχει επίσης τον περιορισμό της απαίτησης για εκτέλεση της ίδιας έκδοσης xbmc σε όλα τα clients πράγμα που προσωπικά μου δημιουργεί πρόβλημα με τόσες συσκευές που μοιράζονται την κοινή βιβλιοθήκη.
Κάντε μια δοκιμή και κρίνετε από μόνοι σας!