XBMC Κονόχρηστες συχρονισμένες βιβλιοθήκες, αρχεία.

Intefix

New member
4 October 2010
13
Χαιρετώ και ευχαριστώ πάντα για τη "κοινοχρησία" της γνώσης.
Όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι εδώ μέσα έχετε τοπικούς δίσκους με media, media σε διάφορους servers που κάποια στιγμή θα θελήσετε να δείτε, ακούστε κλπ.
Επίσης ίσως σαν εμενα έχετε εγκατεστημένο το XBMC σε διάφορα μηχανάκια με διαφορετικά λειτουργικά, στο σπίτι στο γραφείο κλπ.
ΠΩΣ θα μπορούσαμε να έχουμε τις ίδιες βιβλιοθήκες, αρχεία συγχρονισμένα και να μη ταλαιπωρούμαστε από το ένα μηχάνημα στο άλλο;
Δώστε ένα μίνι οδηγό κοινοχρησίας παρακαλώ...
 
Εχεις δοκιμάσει να κάνεις εξαγωγή της βιβλιοθήκης το XBMC από ένα pc και να την φορτωσεις σε κάποιο άλλο?
 
Το έχω διαβάσει...αρκετά πολύπλοκο θα έλεγα...
Η σκέψη μου είναι η εξής: Ο κάθε Client γράφει τοπικά στους φακέλους του ΧΒΜC και τον κάθε ένα τον συγχρονίζουμε με ENAN Cloud φάκελο.
Π.χ. 'Εχουμε την http://owncloud.org/εφορμογή εγκατεστημένη στον server μας. Παρόμοιο με dropbox, googledrive Κλπ.
Δημιουργούμε ένα φάκελο XBMC και αντίγραφα των φακέλων addon, plugin στον Server. Κατεβάζουμε client για το ownCloud για τα windows μηχανάκια που έχουμε και αντίστοιχο https://play.google.com/store/apps/details?id=com.owncloud.android. Συχρονίζουμε έναν έναν τους φακέλους.
Έτσι όποια αλλαγή γίνεται ενημερώνονται όλοι. Για windows to πείραμα πέτυχε...
Dropbox, Google Drive. Αν το ΧΒΜC σωζει στη διαδρομή πχ users/username/AppData/Roaming/XBMC/UserData/Addon Data/Movies και μπορεί να αλλάξει σε "εσωτερικό" φάκελο των Dropbox, Google Drive τότε δεν χρειαζόμαστε το owncloud αλλά αντίστοιχα τα Dropbox, Google Drive.
 
Το DropBox φαίνεται να συγχρονίζει με "εξωτερικούς" φακέλους http://www.dropboxwiki.com/tips-and-tricks/sync-other-folders οπότε δεν χρειάζεται να πειράξουμε το XBMC. Απλά συγχρονίζουμε τον users/username/AppData/Roaming/XBMC
Για το Google Drive δεν γνωρίζω αν τώρα το έχουν φτιάξει...
 
Με mysql είναι πολύ απλό, ασχετα το πως φαινεται στο wiki. Η σκέψη σου πάντως για cloud φακελο είναι θεωρητικα καλή.
Κρατάω μια επιφύλαξη κατα πόσο ο συγχρονισμος θα γίνει πριν ανοιξει το XBMC, αλλιώς θα πρεπει να το κάνεις restart για να πάρεις τις αλλαγές.
Δυστυχώς έχω γυρίσει όλα μου τα μηχανήματα σε OpenELEC και δεν μπορώ να κάνω δοκιμές με windows.
 
Επειδή το HTPC είναι πιθανό να αποκτήσει Android αδελφάκι, το XBMC για Android διαβάζει χωρίς πρόβλημα βιβλιοθήκη σε MySQL;
 
Με mysql είναι πολύ απλό, ασχετα το πως φαινεται στο wiki. Η σκέψη σου πάντως για cloud φακελο είναι θεωρητικα καλή.
Κρατάω μια επιφύλαξη κατα πόσο ο συγχρονισμος θα γίνει πριν ανοιξει το XBMC, αλλιώς θα πρεπει να το κάνεις restart για να πάρεις τις αλλαγές.
Δυστυχώς έχω γυρίσει όλα μου τα μηχανήματα σε OpenELEC και δεν μπορώ να κάνω δοκιμές με windows.
Απότι διάβασα σκέφτονται να καταργήσουν την υποστήριξη με MySQL. Απορώ όμως γιατι δεν σώζουν όλα στη βάση αλλά χρειάζονται και άλλα εκτός.
Η δική μου εκδοχή μοιάζει με αυτό μάλλον http://wiki.xbmc.org/index.php?title=MySQL/Sync_other_parts_of_XBMC
 
Απλα στα υποψιν. plex server στον media server και xbmc + plexbmc add on στους clients.

Αυτό που προτείνεις θα ήταν πολύ καλή γενική λύση αν αφορούσε και σε συσκευές linux. Για κάποιους, όπως και για μένα είναι αρκετά περιοριστικό να έχω έναν υπολογιστή ανοικτό για να μοιράσω το περιεχόμενο μιας βιβλιοθήκης xbmc, ειδικά όταν έχω έναν NAS στο δίκτυο που λειτουργεί ώς τοπικός cloud server μέσω samba, nfs κλπ. Το ζητούμενο είναι να έχω μια βιβλιοθήκη ταινιών, φωτογραφιών, μουσικής και streaming links κάθε λογής, σε ΕΝΑ σημείο από το οποίο να αντλούνται τα αρχεία και τα links. Τα fanarts και τα υπόλοιπα νομίζω πως έρχονται δεύτερα, από τη στιγμή που κάθε client ούτως ή άλλως αποθηκεύει τοπικά πολλά στοιχεία.

Η δική μου πρόταση δεν περιορίζεται από την πλατφόρμα της συσκευής που χρησιμοποιούμε και λειτουργεί σε πολλές xbmc συσκευές είτε αυτή είναι PC, tablet, Android stick, HTPC, Rasberry κλπ αλλά απαιτεί ένα σημείο στο δίκτυο, υποχρεωτικά τοπικό για αναπαραγωγή τοπικών αρχείων, στο οποίο αποθηκεύονται τα αρχεία μας. Εννοείται πως η ύπαρξη ενός cloud server τύπου Dropbox ή OneDrive κλπ αφορά περισσότερο σε βιβλιοθήκες αρχείων φωτογραφιών, μουσικής και streaming links και λιγότερο σε βιβλιοθήκες μεγάλων αρχείων (π.χ. ταινιών) κυρίως λόγω περιορισμών σε χώρο αλλά και σε ταχύτητα μεταφοράς τους.

Η οργάνωση της βιβλιοθήκης που προτείνω, θεωρεί φυσικά δεδομένη την ύπαρξη ενός κοινόχρηστου χώρου (πόρου) κάπου στο τοπικό ή όχι (με τους περιορισμούς που ανέφερα παραπάνω) δίκτυo. Στην μεγάλη πλειοψηφία ο κοινόχρηστος αυτός χώρος είναι συνήθως smb και μπορεί να βρίσκεται σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν σαν media servers (pc, nas κλπ)

Μια συσκευή λοιπόν αναλαμβάνει να αποθηκεύει στον δίσκο της τα αρχεία μας και να τρέχει ένα samba server για να τα μοιράζει. Σχεδόν όλες οι συσκευές με δυνατότητα δικτύωσης και με έναν σκληρό δίσκο μπορούν να το κάνουν by default.

Υποθέτουμε λοιπόν πως στον media server έχουμε ορίσει μια απλή δομή φακέλων, έναν φάκελο για τις ταινίες, έναν για τις φωτογραφίες, έναν για την μουσική, έναν για τις τηλεοπτικές σειρές, έναν για τα home videos κ.ο.κ.
Οι συσκευές που τρέχουν xbmc αρκεί να "στοχεύσουν" τις βιβλιοθήκες τους, με την κατάλληλη ρύθμιση σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους και στους ανάλογους φακέλους.

Αν κάποιο client αποθηκεύσει στον κοινόχρηστο χώρο του media server ένα αρχείο, είτε αυτό είναι τοπικό είτε ένα streaming link τότε οποιοσδήποτε client εκκινήσει με ενεργοποιημένη την αυτόματη ενημέρωση και καθαρισμό της βιβλιοθήκης του, θα έχει πάντα μια ενήμερη εικόνα της κεντρικής βιβλιοθήκης. O περιορισμός εδώ είναι πως το κάθε client αποθηκεύει τοπικά τα fanarts και τις υπόλοιπες πληροφορίες για τα αρχεία καθώς και την ενημέρωση θέασης ή όχι μιας ταινίας, αλλά αυτό είναι κάτι που νομίζω λειτουργεί στην πράξη πάρα πολύ καλά χωρίς ο μέσος χρήστης, που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις, να δώσει σημασία. Προσωπικά έχω τέσσερις τύπους συσκευών xbmc (PC, linux, rasberry και android) που μοιράζονται μια βιβλιοθήκη σε ένα nas και όλες είναι πάντα ενήμερες σε ένα λεπτό μετά την έναρξή τους. Το μόνο που αξίζει να αναφερθεί είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί διαφορετικό fanart για την ίδια ταινία σε δύο ή περισσότερες συσκευές πράγμα βέβαια που εμένα προσωπικά δεν με πειράζει διόλου!

Ολα τα παραπάνω δεν απαιτούν καμία ειδική γνώση, απλά απαιτούν την βασική γνώση ρύθμισης της βιβλιοθήκης σε xbmc καθώς και την ρύθμιση κάθε streaming addon για αποθήκευση και στόχευση στην βιβλιοθήκη που έχουμε. Παραδείγματος χάρην, το addon του 1channel ρυθμίζεται κατάλληλα έτσι ώστε να αποθηκεύει στην τοπική μας κοινόχρηστη βιβλιοθήκη κάθε λινκ ταινίας που θέλουμε να εισάγουμε σε αυτή ή στο OroroTV του lambda, τις σειρές που θέλουμε να οργανώσουμε σε βιβλιοθήκη. Αν μάλιστα ορίσουμε και συνδρομή (με αυτόματη ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα) σε ένα client τότε η βιβλιοθήκη θα ενημερώνεται κάθε φορά που θα έχουμε σε λειτουργία το client αυτό.

Το στήσιμο της βιβλιοθήκης που προτείνω είναι απλούστερο αυτού του SQL, με τον περιορισμό της ύπαρξης των fanart στον εκάστοτε τοπικό xbmc client και την αδυναμία άμεσης ενημέωσης του ποιού αρχείου έχουμε παρακολουθήσει ή όχι, δύο πραγμάτων που δεν με ενδιαφέρουν.
Η SQL λύση έχει επίσης τον περιορισμό της απαίτησης για εκτέλεση της ίδιας έκδοσης xbmc σε όλα τα clients πράγμα που προσωπικά μου δημιουργεί πρόβλημα με τόσες συσκευές που μοιράζονται την κοινή βιβλιοθήκη.

Κάντε μια δοκιμή και κρίνετε από μόνοι σας!
 
Last edited:
Ίσως να μην κατάλαβα κάτι καλά, άλλα τι από όλα αυτά που λες δεν κάνει ο συνδυασμος plex server / xbmc+plexbmc;
 
Ίσως να μην κατάλαβα κάτι καλά, άλλα τι από όλα αυτά που λες δεν κάνει ο συνδυασμος plex server / xbmc+plexbmc;

Δεν αμφισβήτησα τις δυνατότητες του Plex, απλά θεωρώ πως από τη στιγμή που δεν μπορώ να τρέξω τον Plex server στο linux NAS μου, δεν μπορώ να πω ότι αποτελεί μια γενική λύση για κάθε περίπτωση. Από ότι ξέρω μπορεί να τρέξει σε επιμέρους NAS όπως τα Synology αλλά όχι σε άλλες linux πλατφόρμες πέρα από ubuntu σε PC!
Προφανώς αυτή είναι δική μου άποψη αλλά έχω την αίσθηση πως έχει ισχυρή βάση από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε χρήση κοινόχρηστης βιβλιοθήκης, συνεπώς σε μια συσκευή 24/7 χωρίς μεγάλο κόστος λειτουργίας, πράγμα που το μέσο PC δεν είναι!
 
Last edited:
Ubuntu, fedora,freebsd,freenas,unraid,xpenology,windows,macos τρέχουν plex server. Μόνο σοβαρό μειονέκτημα το κόστος για τα mobile apps και ότι ο σέρβερ θέλει να έχει κάπως δυνατο CPU.
 
Μην με παρεξηγεις, λατρεύω το xbmc και το τρέχω σε 2 PC μου, αλλά το xbmc δεν φτιάχτηκε για να συγχρονίζει βιβλιοθήκες μεταξύ πολλαπλών clients. Το ότι γίνεται είναι απόδειξη της ευελιξίας που το διακρίνει. Το plex όμως φτιάχτηκε με ακριβώς αυτή τη χρηση κατά νου.
 
Και το κλείνω εδώ μιας και ο op ρωτούσε πως γίνεται αυτό με xbmc. Απλά ήθελα να ξέρει οτι αυτό που θέλει γίνεται και με άλλους τρόπους φτάνει να έχει το αναγκαίο hardware
 
Μην με παρεξηγεις, λατρεύω το xbmc και το τρέχω σε 2 PC μου, αλλά το xbmc δεν φτιάχτηκε για να συγχρονίζει βιβλιοθήκες μεταξύ πολλαπλών clients. Το ότι γίνεται είναι απόδειξη της ευελιξίας που το διακρίνει. Το plex όμως φτιάχτηκε με ακριβώς αυτή τη χρηση κατά νου.

Αν λατρεύει κάποιος το ΧΒΜC από την χρήση του σε PC, φαντάζομαι τι αίσθηση θα αποκομίσει όταν το τρέξει , από την άνεση του καναπέ του, από μια stand alone συσκευή. Προσωπικά το έχω αγαπήσει, κυρίως μέσα από την openelec πλατφόρμα, λόγω της απίστευτης για τα δεδομένα των media pleyers, αίσθησης ταχύτητας, ελευθερίας, καλαισθησίας και πληρότητας που προσφέρει.
Είτε μέσω samba SQL, είτε μέσω plex server, ακόμη και με την απλή χρήση ενός samba server, η λειτουργία του συγχρονισμού της βιβλιοθήκης καλύπτει κάθε γούστο και κάθε επίπεδο χρήστη.