Xenon vs Uhp Part II

Απάντηση: Re: Xenon vs Uhp Part II

Και πως ηταν ρυθμισμενος χρωματικα; Με τα ρυθμιστικα του Sony;

Αστο βρε Τακη, σε μενα μιλας.

Μεχρι εκει που πηγαινε το μηχανημα , πηγε .

Εσυ που το ειδες και ξερεις οτι δεν εχει διαφορα?

Αντε γιατι αυτη δεν ειναι κουβεντα που κανουμε τωρα........ειναι αλλο πραγμα.

Οσο καλη διαθεση να εχουμε καποιοι γιαυτη τη κολοκατηγορια, αλλη τοση κακη εχουν καποιοι αλλοι .

Χρηστο, δουλευω 18 χρονια στη τηλεοραση, και δυστυχως-ευτυχως εχουν δει πολλα τα ματια μου.
Εχω τη τυχη να δουλευω σε ΜΕΓΑλο τηλεοπτικο καναλι και να βλεπω υλικο σε προτογενη μορφη και ασυμπιεστα formατ (film, digital beta , D1, graphics ,klp, ).

Eπισης ολο το τελικο αποτελεσμα ελεγχεται απο ειδικα μηχανηματα (παλμογραφους κλπ) πριν βγει στον αερα και τσεκαρεται απο ειδικους τεχνικους.

Eρχομαι καθημερινα σε επαφη με υλικο βιντεο (kai paliotera se film kai intsa).

Οπως καταλαβαινεις δεν στηριζομαι σε 5-10 dvd αναφορας οπως λεγονται (αστεια εκφραση μαλλον) αλλα σε μετρησεις - και στα ματια μου.

Η xenon λαμπες βγαζουν διαφορετικο λευκο , προφανως και εχουν πιο ευρυ φασμα.

Αυτο ομως δεν εχει να κανει με το τι θα δεις τελικα ΣΗΜΕΡΑ.

Αυριο , ναι.

Και ναι, εχω δει Sony sxrd (εχουμε και στο καναλι), και σε πληροφορω οτι σε σχεση με κορυφαιο DLP και απλη λαμπα UHP , τα χρωματα "εδειχναν" ψευτικα !!!
Η χενον θα αποδωσει καλυτερα - σωστοτερα μονο σε Digital cinema Και με αλλαγμενο προτυπο , που θα ακολουθηθει απο ολη την αλυσιδα παραγωγης (καμερες, φωτισμος , editing kai post prodycrtion).

Σε ευχαριστω πολυ για τις παραπανω πληροφοριες και την υπομονη σου μαζι μου. Μερικες φορες γινομαι φορτικός και το ξερω :grinning-smiley-043.

Αυτα που δηλωσε μου φτανουν.
Αποτι φαινεται , υπαρχει υποδομη στα καναλια τελικα, βαση αυτων που λες.
Δωστους κανα γκαζι να μας στελνουν και σωστη εικοα σπιτι μας, γιατι οπως τα περιγραφεις ολα καλα και αγια ειναι εκει , αλλα σπιτι μας δεν εχουμε σωστη εικονα , εχουμε κατι αλλο.....:grinning-smiley-043

Αστο βρε Τακη, σε μενα μιλας.

Μέχριεκει που πηγαινε το μηχανημα , πηγε .

Εσυ που το ειδες και ξερεις οτι δεν εχει διαφορα?

Αντε γιατι αυτη δεν ειναι κουβεντα που κανουμε τωρα........ειναι αλλο πραγμα.

Οσο καλη διαθεση να εχουμε καποιοι γιαυτη τη κολοκατηγορια, αλλη τοση κακη εχουν καποιοι αλλοι .

Επειδη σε ΕΣΕΝΑ μιλαω, καλο ειναι να εισαι ακριβης στις απαντησεις σου.
Για να δεις λοιπον ΣΩΣΤΑ εναν 200ρη ρυθμισμενο χρωματικα κατα το προτυπο Rec 709, χρειαζεται εξωτερικος VP. Ο μοναδικος ΣΗΜΕΡΑ VP με τετοιες δυνατοτητες ειναι ο Lumagen. Εαν λοιπον ΔΕΝ ειδες τον 200ρη ρυθμισμενο μεσω Lumagen, τοτε ΔΕΝ ηταν σωστα χρωματικα ρυθμισμενος αφου:
α)Out of the box σε Rec 709 ειναι υπερκορεσμενα τα χρωματα του
β) Τα ρυθμιστικα RCP που διαθετει ΔΕΝ επιτρεπουν την διορθωση του χρωματικου του κορεσμου.

Επομενως μην μου λες απο την μια οτι τον εχεις δει να παιζει σωστα ρυθμισμενος και μετα μου λες " Μέχρι εκει που πηγαινε το μηχανημα , πηγε ."!!!

Επειδη σε ΕΣΕΝΑ μιλαω, καλο ειναι να εισαι ακριβης στις απαντησεις σου.
Για να δεις λοιπον ΣΩΣΤΑ εναν 200ρη ρυθμισμενο χρωματικα κατα το προτυπο Rec 709, χρειαζεται εξωτερικος VP. Ο μοναδικος ΣΗΜΕΡΑ VP με τετοιες δυνατοτητες ειναι ο Lumagen. Εαν λοιπον ΔΕΝ ειδες τον 200ρη ρυθμισμενο μεσω Lumagen, τοτε ΔΕΝ ηταν σωστα χρωματικα ρυθμισμενος αφου:
α)Out of the box σε Rec 709 ειναι υπερκορεσμενα τα χρωματα του
β) Τα ρυθμιστικα RCP που διαθετει ΔΕΝ επιτρεπουν την διορθωση του χρωματικου του κορεσμου.

Επομενως μην μου λες απο την μια οτι τον εχεις δει να παιζει σωστα ρυθμισμενος και μετα μου λες " Μέχρι εκει που πηγαινε το μηχανημα , πηγε ."!!!

Το συμπερασμα απο τα παραπανω τι ειναι ? Οτι εχεις διαβασει το μανουαλ ?

Ειπαμε εμπαθεια, αλλα εσυ το παρακανεις και εκτιθεσαι .

Σου απαντω συγκεκριμενα λοιπον....ποιον 200 και πρασινα αλογα?

Το ρουμπι του Μπαμπη με πισι πειραγμενο οσο και οπου επρεπε βαση οδηγιων και μετρησεων απο τον κ. Καστρουνη, το Μανωλη, ξερεις ! (ντριιιιννν)

Ενταξει τωρα? -bye-

Μη μας παθεις και τιποτα ...:flipout:

Μιά συζήτηση που είναι καταδικασμένη να περιοριστεί σε θεωρείες και, μοιραία, κάποια στιγμή να καταλήξει σε αντεγκλίσεις.
Από τη στιγμή που δεν έχουμε δυνατότητα να πάρουμε δύο προβολείς και να φιλτράρουμα ακριβώς το ίδιο τις λάμπες δεν πρόκειται να αποδειχθεί τίποτε κι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει.
Αν ξεφύγουμε τώρα από τη θεωρία και πάμε στην πράξη, και σ' αυτό που θα πάρουμε και που βλέπουμε τελικά, προσωπικά πιστεύω οτι οι λάμπες Xenon είναι κάτι διαφορετικό, πολύ καλύτερο και πολύ πιό αληθινό.
Αυτά όμως είναι και θέμα γούστου.

Το συμπερασμα απο τα παραπανω τι ειναι ? Οτι εχεις διαβασει το μανουαλ ?

Ειπαμε εμπαθεια, αλλα εσυ το παρακανεις και εκτιθεσαι .

Σου απαντω συγκεκριμενα λοιπον....ποιον 200 και πρασινα αλογα?

Το ρουμπι του Μπαμπη με πισι πειραγμενο οσο και οπου επρεπε βαση οδηγιων και μετρησεων απο τον κ. Καστρουνη, το Μανωλη, ξερεις ! (ντριιιιννν)

Ενταξει τωρα? -bye-

Μη μας παθεις και τιποτα ...:flipout:

Που την ειδες την εμπαθεια ρε Χρηστο;
Μηπως εχεις χασει πλεον το μετρο με την απαραδεκτη συμπεριφορα σου;
Τον ρουμπι του Μπαμπη τον εχω δει αλλα βλεπεις εχουν περασει 2-3 χρονια απο τοτε που τον ειχε ο Μπαμπης και δεν θυμαμαι ΠΟΤΕ τα διαγραμματα του Μανωλη να ηταν καρφωμενα στο Rec 709! Αλλωστε υπηρχαν αν θυμασαι προβληματα στην ρυθμιση του λογω της λειτουργιας της ιριδας!

Αυτα να τα λες αλλου και οχι σε ανθρωπους που γνωριζουν τα πραγματα απο κοντα!

ΥΓ. Τον 200ρη δηλωσες οτι τον ειδες προσφατα σε αλλο θεμα, οποτε μην κανεις την παπια τωρα...

Και σε τελικη αναλυση, ξεκιναω ενα ωραιο θεμα, και με τον υπέρμετρο εγωισμο σου το κανεις ως συνηθως κωλο, ελεος!

Μιά συζήτηση που είναι καταδικασμένη να περιοριστεί σε θεωρείες και, μοιραία, κάποια στιγμή να καταλήξει σε αντεγκλίσεις.
Από τη στιγμή που δεν έχουμε δυνατότητα να πάρουμε δύο προβολείς και να φιλτράρουμα ακριβώς το ίδιο τις λάμπες δεν πρόκειται να αποδειχθεί τίποτε κι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει.
Αν ξεφύγουμε τώρα από τη θεωρία και πάμε στην πράξη, και σ' αυτό που θα πάρουμε και που βλέπουμε τελικά, προσωπικά πιστεύω οτι οι λάμπες Xenon είναι κάτι διαφορετικό, πολύ καλύτερο και πολύ πιό αληθινό.
Αυτά όμως είναι και θέμα γούστου.

Μπαμπη, απο οτι καταλαβαινω, ανεξαρτητως πως θα φιλτραριστει μια λαμπα, στοχος ειναι το 65Κ. Απαξ και αυτο επιτευχθει, μια λαμπα ειναι ικανη για χρηση σε ΗΤ.

Που την ειδες την εμπαθεια ρε Χρηστο;
Μηπως εχεις χασει πλεον το μετρο με την απαραδεκτη συμπεριφορα σου;
Τον ρουμπι του Μπαμπη τον εχω δει αλλα βλεπεις εχουν περασει 2-3 χρονια απο τοτε που τον ειχε ο Μπαμπης και δεν θυμαμαι ΠΟΤΕ τα διαγραμματα του Μανωλη να ηταν καρφωμενα στο Rec 709! Αλλωστε υπηρχαν αν θυμασαι προβληματα στην ρυθμιση του λογω της λειτουργιας της ιριδας!

Αυτα να τα λες αλλου και οχι σε ανθρωπους που γνωριζουν τα πραγματα απο κοντα!

ΥΓ. Τον 200ρη δηλωσες οτι τον ειδες προσφατα σε αλλο θεμα, οποτε μην κανεις την παπια τωρα...

Θεμα συμπεριφορας εχεις εσυ φιλε που προσπαθεις να μας στησεις με ερωτησεις/παγιδες. Εξυπναδες του νηπιαγωγιου . Ελεος πια.

Αφου γνωριζεις , θα γνωριζεις οτι εξαρχης ο Μανωλης εψαχνε να βρει τον σωστοτερο τροπο να ρυθμισει το μηχανημα σωστα με την ιριδα. Στην αρχη εψαχνε, επειτα τον βρηκε . Κι αυτο το ξερεις.

Υ.Γ. Σαφως και τον ειδα, δεν το αρνηθηκα. Απλα απαντησα ακριβως σε αυτο που ρωτησες κι εβαλες σαν ορο συμμετοχης στις αποψεις. Και η απαντηση ειναι γραμμενη παραπανω !

Last edited:
ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΠΑΛΙ?!!!:bang:
Ρε Κωστα, αν ο προβολεας δεν ειναι ρυθμισμενος κατα το προτυπο (πχ Rec 709) τοτε τα χρωματα του θα ειναι ειτε υπερκορεσμενα ειτε υποκορεσμενα και πιθανοτατα σε λαθος σημεια!! Οποτε, θα δεις μεν διαφορες, αλλα δεν θα δεις σωστο -κατα τα προτυπα- χρωμα!!

Δεν χρειαζεται Τακη οπως σου ειπα και ποιο πανω να δω τελεια ρυθμιζμενο προβολεα για να εχω αποψη της παλετας χρωματων.....
Καποια πραγματα φενονται και ας μην ειναι οπως πρεπει να ειναι....
Δειχνουν τις δυνατοτητες τους....

Εσυ βολεψου με το πλησιον χρωμα που λεει και ο ροτζερς και εισαι μια χαρα..

Aν καποιος παντως προσπαθησει να παρακολουθησει αυτο εδω το θρεντ, ετσι ωστε να εχει μια αποψη σχετικη με το θεμα, αυτο που τελικα θα καταλαβει ειναι ... κατι αλλο.

Με συχγωρειτε για την οφ-τοπικ παρεμβαση

Μπαμπη, απο οτι καταλαβαινω, ανεξαρτητως πως θα φιλτραριστει μια λαμπα, στοχος ειναι το 65Κ. Απαξ και αυτο επιτευχθει, μια λαμπα ειναι ικανη για χρηση σε ΗΤ.

Εκεί υπάρχει big problem Τάκη...
Σε 10 διαφορετικούς προβολείς στα 65Κ θα δείς 10 διαφορετικά πράγματα.
icon9.gif

Δεν χρειαζεται Τακη οπως σου ειπα και ποιο πανω να δω τελεια ρυθμιζμενο προβολεα για να εχω αποψη της παλετας χρωματων.....
Καποια πραγματα φενονται και ας μην ειναι οπως πρεπει να ειναι....
Δειχνουν τις δυνατοτητες τους....

Εσυ βολεψου με το πλησιον χρωμα που λεει και ο ροτζερς και εισαι μια χαρα..

Κωστα, αν δεν ξερεις πια ειναι η σωστη χρωματικη παλετα για το συγκεκριμενο προτυπο (Rec709) δεν μπορεις απλα να εχεις αποψη διοτι δεν εχεις αναφορα...
Μην μπλεκεις την λιθογραφια με την βιντεοπροβολη..
Αλλα χρωματικα standards εκει, αλλα εδω...

Και σε τελικη αναλυση, ξεκιναω ενα ωραιο θεμα, και με τον υπέρμετρο εγωισμο σου το κανεις ως συνηθως κωλο, ελεος!

Με συγχωρεις πολυ για τη συμμετοχη μου. Εστω και του κωλου.

Δεν θα επαναληφθει. Με συγχωρεις ξανα !

Ρωτα τον Μανωλη το τι σημαινει d65 και αν μπορει να επιτευχθει στην πραγματικοτητα και μετα ξαναγραφεις για d65 ......
Αυτη η καραμελα d65 στο λαιμο μου καθετε......!!!!!

Εκεί υπάρχει big problem Τάκη...
Σε 10 διαφορετικούς προβολείς στα 65Κ θα δείς 10 διαφορετικά πράγματα.
icon9.gif

Προσεξε, μιλαω για την θερμοκρασια λευκου της ΛΑΜΠΑΣ οχι του προβολεα!
Αλλα και στους προβολεις, αν το λευκο τους μετριεται 65Κ, ΠΡΕΠΕΙ να ειναι το ιδιο! Αλλιως ΔΕΝ ειναι 65Κ!

Ρωτα τον Μανωλη το τι σημαινει d65 και αν μπορει να επιτευχθει στην πραγματικοτητα και μετα ξαναγραφεις για d65 ......
Αυτη η καραμελα d65 στο λαιμο μου καθετε......!!!!!

Φανταζομαι θα μας πει δημοσιως...

Το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και θέλει αρκετή προσοχή η όποια προσέγγισή του.
Μιλάμε για δυο διαφορικές τεχνολογίες με τα υπέρ και τα κατά τους.
Νομίζω ότι το θέμα έχει επικεντρωθεί στην χρωματική απόδοση των προβολικών μέσων και στο πως ακριβώς αυτό αποτυπώνετε στο πανί.
Εξετάζοντας ένα CIE gamut αυτό που βλέπουμε-εξετάζουμε είναι αρχικά τρία σημεία, αυτών των RGB και στην συνέχεια άλλα τρία, αυτά των δευτερευόντων χρωμάτων CMY. Μιλάμε για «σημειακές» αναλογίες χρωμάτων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις στο 75% αλλά και το 100% του χρωματικού κορεσμού αυτών. Άρα μιλάμε για μέτρηση peak(κορύφωσης) των χρωμάτων και όχι τους επιμέρους χρωματικούς συνδυασμούς. Η αλήθεια είναι ότι τα ενδιάμεσα στάδια μιας χρωματικής παλέτας είναι και τα ποιο σημαντικά και όχι οι κορυφώσεις αυτών. Δύσκολα σε μια εικόνα έχουμε ακραίες χρωματικές απεικονίσεις.
Η λάμπα τεχνολογίας XENON έχει καλύτερη φασματική συμπεριφορά με λιγότερες εξάρσεις και πλουσιότερο περιεχόμενο. Δεν θα θέσω σαν παράδειγμα τα όποια σχεδιαγράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το thread, μια ακόμα και αυτά μάλλον λένε ψέματα. Και λέω μάλλον γιατί δεν γνωρίζω την διαδικασία μέτρησης της φασματικής απόδοσης της λάμπας. Για να κάνει κάποιος μια τέτοια μέτρηση θα πρέπει να μετρήσει την λάμπα απευθείας και όχι τον προβολέα. Οποιαδήποτε μέτρηση φασματικής απόκρισης της λάμπας μετρώντας τον προβολέα εγκυμονεί κινδύνους όχι για το αν το φάσμα που βλέπουμε είναι σωστό ή όχι αλλά εάν αυτό που βλέπουμε είναι η «ακριβής» συμπεριφορά της λάμπας ή όποια διόρθωση της μετά τα όποια φιλτραρίσματα. Είναι γνωστό ότι και στις δυο τεχνολογίες γίνεται εφαρμογή «color balancing» σε διαφορετικό βαθμό ως είναι φυσικό.
Κάτι που ίσως να είναι γνωστό είναι ότι η φασματική απόδοση της λάμπας δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογίας (UHP vs XENON κλπ) αλλά και από το λεγόμενο arc gap αλλά και την ισχύ της λάμπας. Όσο ποιο μικρό είναι το arc gap (arc<1 millimeter) αλλά και όσο ποιο μεγάλη είναι η ισχύς της λάμπας τόσο καλύτερο και ποιο πλούσιο φάσμα έχουν. Θα σας εκπλήξει πόσο μεγάλη είναι η διαφορά. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε την διαφορά που ίσως να είναι μικρή αλλά υπαρκτή όταν αλλάξετε την χρήση της λάμπας σας από normal σε economy. Εάν προσπαθήσετε να αφήσετε κατά μέρος την διαφορά φωτεινότητας και παρατηρήσετε τις λεπτομέρειες θα καταλάβετε ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στα χρώματα. Το κόκκινο θα χάσει τη ζωντάνια του ενώ το gray scale θα χαλάσει όχι όμως ομοιόμορφα. Το ίδιο μια και η θερμοκρασία θα γίνει ποιο ψυχρή.
..

Ok... Στο προχωράω παραπέρα.... ´
Βάλε, σε όλα τα παραπάνω, και ακριβώς ίδιο προβολέα... πχ δύο Infocus 83. Θα δείχνουν ακριβώς ίδια;

Με πολύ μικρές διαφορές ναι.
Εαν μιλήσουμε όμως για διαφορετικούς προβολείς τότε υπάρχει θέμα.