Ξέρει κανείς από λουστραρισμα ?

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Αλλο πρόβλημα.. Φτιαχνω που λέτε (ξέρω, σας τα χω πρήξει) τις καμπινες μου, στις οποίες εχω ντυσει την μπάφλα με δερματίνη. Για να κολλήσει η δερματίνη στο πλάι και να μην φαίνονται τα τελειώματα από εμπρός, επρεπε πρώτα να ντυθεί η μπάφλα, και κατόπιν να κολληθουν τα υπολοιπα ξύλα, πανω της.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Επειδή βλέπω ότι η δερματίνη εχει κολλήσει μεν, όχι όμως τοσο ωστε να αντεξει το βάρος του ηχειου αν το πιασουν τα απαλά χεράκια του λουσταδόρου από την μπάφλα ( ήδη ενας βλάκας μάστορας μου ξέσκισε την επένδυση βινυλίου του subwoofer μου όταν πήγε να το κουβαλήσει) και είμαι σίγουρος ότι θα μου κανει ζημιά, μιας και ειναι και 300 κιλά το καθένα, σκεφτομαι μήπως υπαρχει τρόπος να τα λουστράρω μόνος.

Το ξύλο είναι MDF με καπλαμά δρυινο. Το χρώμα θα γίνει venge.

Μού 'πανε πως αν παρω ρολό σφουγγαράκι και σατινέ βερνίκι θα γίνει "τζιτζί", αρκεί η κάθε επιφάνεια που λουστράρω να ειναι οριζόντια (για να μην κρεμάσει)

Θα κάνω μ@λ@κία ? Χρειάζεται και πριμέρ ? Ξερει κανείς την όλη διαδικασία ? Εννοείται ότι θα κάνω 2-3 δοκιμές σε καποια ρετάλια πρώτα.

John τα λουστραρίσματα έχουν ποιότητες...
Τα δικά μου τα έβαψε επαγγελματίας και ποτέ δεν το μετάνιωσα...

Η δερματίνη γιατί ρε μάνα μου σε ξεκολλάει???
Μήπως δεν έβαλες και στις δύο επιφάνειες δερματόκολλα???
Μήπως δεν αγρίεψες λίγο το ξύλο ώστε να εισχωρήσει μέσα η κόλλα???
Μήπως δεν έδωσες μετά πίεση (πρεσσάρισμα/βασικό!)

δεν αγρίεψα το ξυλο... στα ακρα που υπηρχε σκετο mdf κολλησε σαν βεντουζα.. μπροστα που ειναι ο καπλαμάς δεν επιασε καλα.

και δεν προλαβα να βαλω και στις δυο επιφάνειες.. μεχρι να περασω την κολλα στην δερματίνη αυτη που ειχα περασει στην μπαφλα ειχε αρχισε και στεγνωνε για τα καλα. ουτε το δαχτυλο δεν κολλαγε. Μαλλον η βενζινη ειναι ακαταλληλη για δυαλυτης όταν χρειαζεσαι καμποσο χρονο για επαλειψη. Εξατμιζεται γρηγορα και η κολλα στεγνωνει πιο συντομα απο οτι θα πρεπε.

αμα δεν παθεις δεν θα μαθεις...

ασε τα χω παρει στο κρανιο γιατι παιδευτηκα παρα πολυ για τις καμπινες. 4 μερες μονο ρουρατιζα. Επρεπε να γινει διπλή πατουρα σε καθε μεγαφωνο ( 4 τρυπες ανα ηχείο ) για να χωθει μεσα η δερματινη, πατρουρες στα ακρα της μπαφλας παλι για την δερματίνη, αντιστοιχο λουκακι στα υπολοιπα ξυλα στις ενωσεις με τα πλαινα για σχεδιο και για να σβήσει σωστά το βερνικι στις ενωσεις των ξύλων και να μην γυαλίζει η τυχον κολλα, μικρό μπομπέ σε όλες τις ακμές, μέχρι και τα νευρα εκανα μπομπε εσωτερικα οπως και την μεσα πλευρα καθε τρυπας μεγαφώνου.

ενταξει η δερματίνη δεν ξεκολλαει και για πλάκα, αλλα ειμαι σιγουρος ότι ετσι και τα στειλω σε μαστορα θα μου την κανει την ζημια και τότε μαυρο φιδι που τον εφαγε. Και δεν μπορεις να βασιστείς, ότι και να του πεις, θα το πιασει ο πιτσιρικάς και θα την κανει την στραβή. Το καλό ειναι ότι ακόμα δεν εχω κολλήσει τα υπολοιπα ξυλα πανω στην μπαφλα και μπορω να τα παω σκετα για λουστραρισμα. Μετα εγκυμονει όμως ο κίνδυνος να ξερασει πουθενα ατλακόλ και να φαίνεται..

Κοίταξε και να σε ξεράσει ατλακόλ άμα είσαι γρήγορος και την πάρεις με βρεγμένο σφουγγάρι δεν τρέχει τίποτε.
Ειδικά πάνω από γυαλιστερές επιφάνειες, δηλ. λούστρα, η κόλλα φεύγει άνετα γιατί δεν ρουφάει/ποτίζει λόγω ακριβώς του λούστρου.
Πάντως όντως μια τελειωμένη καμπίνα για βάψιμο είναι καλύτερη λύση, διότι ο μάστορης αν είναι καλός, θα "φέρει" ευκολότερα τυχόν ατέλειες.
Επίσης το καλό λουστράρισμα σε τελειωμένη καμπίνα φράζει και τυχόν μικροδιαρροές αέρα...

Φίλε john θα σου πω τη διαδικασία για το λουστραρισμα.
να κανεις ομως καποιες δοκιμές για να δείς αν σε ικανοποιει το αποτελεσμα που θα καταφερεις σαν ερασιτέχνης.

υλικα
νεροβαφη ξυλου σε αποχρωση βεγκε
προεργασία (primer) νερού
βερνικι νερού ματ (κατι σε λιγοτερο απο 30% gloss)*
γυαλοχαρτα κοκκινα Νο 120
γυαλοχαρτα λευκα Νο 220
σφουγκαρακι γυαλοχαρτο

*σου προτείνω βερνίκι κ προεργασία νερού γιατί απλωνουν καλίτερα με
το πινέλο κ 30% gloss κ λιγοτερο για να μην φένονται πολύ καποιες ατέλιες (πχ ριγες απο το πινέλο, πολυ μικρά σωματιδια απο τον
αέρα κλπ).αν τα θέλεις γυαλιστερα ΜΗΝ το επιχειρησεις.

διαδικασια
χαρτονεις με χαρτοταινεια σημεια που δεν 8ελεισ να παει βερνίκι
τρίβεις καλα τα ξυλα με το κοκκινο γυαλόχαρτο
σε γωνίες κλπ χρησιμοποιεις κ σφουγκαρακι
φτιάχνεις τη νεροβαφη ξύλου βεγκε στην απόχρωση που θέλεις
(οσο την αραιονεις με νερο τοσο πιο ανοιχτη απόχρωση βγαίνει)
βαζεις γαντάκι κ βάφεις η με πινελο η με σφουγγάρι. ξεκινάς απο τη μια ακρη συνεχιζεις κ τελειώνεις στην λλη ακρη.
τα αφηνεις να στεγνώσουν.(καλιτερα μια μέρα)
φτιάχνεις προεργασία κ αραιωνεις στο maximum συμφωνα με τις οδηγίες.
περνάς ενα χερι με το πινέλο κ τα αφηνεις για αλλη μια μέρα.
μετά κάνεις ενα πολύ πολυ απαλό τρίψημο με το λευκό γιαλόχαρτο.
φτιαχνεις πάλι προεργασια αλλα αυτή τη φορα στό minimum της αραιωσης.
περνάς ενα η δύο χέρια σύμφωνα με τις οδηγίες για το χρονο που χρειάζετε να μεσολαβήσει. τα αφήνεις πάλι μια μερα.
τρίβεις παλι με λευκό γυαλόχαρτο αλλα αυτή τη φορά πολυ καλά. κινίσεις οπως πάνε τα νερά του ξύλου. χρισιμοποιείς κ σφουγκαρακι στο τέλος παντού.

κ τώρα τα δύσκολα... βερνικι.

αραιώνεις καπου ενδιάμεσα απο τις οδηγίες που γράφει.
περνάς ενα καλο χέρι(δηλαδή αρκετό υλικό το οποίο 8α απλώσει καλα στην επιφάνια).

κανε δοκιμές πρώτα.
αν δεν ποιάνει το χέρι σου ισως να μήν τα καταφέρεις.
η διαδικασία είναι η ιδια που ακολουθούν επαγγελματίες.
το εκανα κ εγώ καποτε... τωρα αλλοι για μένα
οτι χρειαστείς στη διαθεσή σου μονο που θα μπορώ να σου απαντήσω απο την επόμενη δευτέρα γιατί θα λείπω ταξίδι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ :a0210:

PM : βάλε κ καμμια φωτο να δούμε την κατασκευή σου.

Last edited:
Ηλία 1000 ευχαριστώ. Εννοείται ότι θα κάνω δοκιμές πρωτα. Και σε καμία περίπτωση δεν το θέλω γυαλιστερό. Θελω να βγεί ακριβώς όπως τα επιπλα wenge. Μαλλον σατινέ πρεπει να ειναι και όχι ματ, ε ?

μια χαζη ερωτηση : το wenge είναι το ίδιο με το dark oak ( δρυς σκουρο ) ? ή καμία σχέση ?

Γιάννη, πριν το επιχειρήσεις δοκίμασε, σε κάποιο κομμάτι ξύλου με καπλαμά που σου έχει περισσέψει, την ειδική αλοιφή βαφής ξύλου που υπάρχει σε δεκάδες αποχρώσεις. Παλιά τα έπιπλα τα έβαφαν έτσι.. χωρίς βερνίκι διαλυτικά κλπ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και σταδιακό. Δεν χρησιμοποιείται πινέλο ή ρολό αλλά απλώνεται με σφουγγάρι ή με ύφασμα. Το χρώμα εισχωρεί στους πόρους του ξύλου. Όσο περισσότερα χέρια το περάσεις, τόσο πιο σκούρο θα γίνει (αυτό εξαρτάται και από την απόχρωση) Το αποτέλεσμα είναι σατινέ και πραγματικά η υφή του είναι απίστευτα λεία. Το γυάλισμα γίνεται με ένα μάλλινο στεγνό πανί. Η τεχνική θυμίζει τις κρέμες γυαλίσματος αυτοκινήτου. Η πάστα είναι όπως περίπου το "camel" για τα παπούτσια αν θυμάσαι.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μετά από καμιά 10αριά χρόνια θα θέλουν ένα πέρασμα πάλι. Δεν χρειάζεται να έχεις εργαστήριο για το σκοπό αυτό. Μπορεί να γίνει επιτόπου στο σαλόνι. Η πάστα δεν "τρέχει" ούτε μυρίζει έντονα. Εγώ το έχω χρησιμοποιήσει για να φτιάξω το κατεστραμμένο λούστρο από τα παλιά μου Banq & Olyfsen. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Αυτές οι βαφές έχουν συγκεκριμένο όνομα αλλά δεν το θυμάμαι τώρα.

Θα τις βρεις στον Κορδόση στην Αιόλου.

Υ.Γ.: Το βάψιμο με βερνίκι θέλει κανονικά πιστόλι σε απομονωμένο χώρο (φούρνο) και πρέπει να γίνει από βαφέα γιατί αν δεν ξέρεις αλλού θα σου ματάρει και αλλού θα σου γυαλίζει ή θα τρέχει. Έγω βάψει αυτοκίνητο μόνος μου (μεγάλο πακέτο)..

Το βάψιμο με πινέλο ή ρολλό ποτέ δεν θα είναι λείο. Πάντα θα έχει γραμμές, μπιμπίκια κλπ.

Δεν ξέρω αν σε βοηθήσουν, αλλά τις παραθέτω ....

Οι οδηγίες του Morfeas από την ύλη του παλιού AVForum !

(το είχε εντρυφήσει το θέμα ;))

Η διαδικασία βαφής για αυτούς που τολμούν σε φυσικό ξύλο είναι:

1. γυαλόχαρτάρισμα με 220 για τυχόν ανωμαλίες στο ξύλο και φάγωμα στις ατέλειες συγκόλησης των πλευρών.

2. στοκάρισμα στα χτυπήματα. Ο στόκος καλό είναι να χρωματιστεί ή να αγοραστεί χρωματισμένος. Γυαλοχαρτάρισμα των σημείων με τον στόκο.

3. πέρασμα με shealer σε όλα τα σόκορα. Αν δεν γίνει αυτό και το χρώμα που έχει επιλεγεί είναι σκούρο το γυμνό mdf θα πιει τόσο που θα γίνει μαύρο.

4. γυαλόχαρτάρισμα των προηγούμενων για να φύγουν οι τρίχες με 220.

5. χρωαμτισμός με χρωστική της αρεσκείας μας.

6. shealer σε όλη την επιφάνεια.

7. γυαλοχαρτάρισμα σε όλη την επιφάνεια αρχικά με 360 και μετά με 800 ή 1000

8. άχρωμο βερνίκι της αρεσκείας μας (ματ, σατινέ, γυαλιστερό)

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επίπονη. Οι δε διαστάσεις της συγκεκριμένης κατασκευής απαιτούν πολλές μέρες δουλειάς.

:grinning-smiley-043

Καλά όλα αυτά παιδία, αλλά άμα δεν πετύχουν τον βλέπω τον Γιαννάκο να τα ντύνει με αυτοκόλλητο πλαστικό για ράφια, σε απομίμηση ξύλου.

Re: Απάντηση: Ξέρει κανείς από λουστραρισμα ?

Γιατί δεν τα κάνεις λάκα;
Νομίζω οτι θα είναι πιο όμορφα.
εννοείς μάυρη λάκα ? εχω την μπαφλα με μαυρη δερματίνη. Ολο μαυρο να ειναι ?
Τωρα θα μου πεις γιατι το βεγγε τι ειναι, δεν ειναι σκουρο? Απλά επειδή στο σαλόνι τα επιπλα θα ειναι βεγγε (τωρα τα αγοραζω) ειπα να ειναι ολοιδια και τα ηχεία. Σαν μερος της επιπλωσης. Κι εμενα μου αρεσει η μαυρη λακα, αλλα σε ηχειο βασης. Σε ολοκληρο τερας δεν ξερω πώς θα φαίνεται, δεν εχω δει απο κοντα. Ουτε κι εγω ειμαι ενθουσιασμένος με τον συνδυασμό wenge-μαυρο δερμα, θα προτιμουσα κατι με περισσοτερη αντιθεση. Αλλα τουλαχιστον θα δενει με τα υπολοιπα επιπλα. Ειμαι ανοιχτός σε καθε προταση παντως.

Καλά όλα αυτά παιδία, αλλά άμα δεν πετύχουν τον βλέπω τον Γιαννάκο να τα ντύνει με αυτοκόλλητο πλαστικό για ράφια, σε απομίμηση ξύλου.

αμα δεν πετυχουν θα τα πεταξω απο το μπαλκόνι, και η ζημιά δεν θα ναι μικρή γιατι εχω και το αυτοκίνητο απο κάτω...

Θα κανω δοκιμές σε ρεταλια και αν δεν βγει καλό, θα τα δοκω σε μάστορη.

Δεν ξέρω αν σε βοηθήσουν, αλλά τις παραθέτω ....

Οι οδηγίες του Morfeas από την ύλη του παλιού AVForum !

(το είχε εντρυφήσει το θέμα ;))

Η διαδικασία βαφής για αυτούς που τολμούν σε φυσικό ξύλο είναι:

1. γυαλόχαρτάρισμα με 220 για τυχόν ανωμαλίες στο ξύλο και φάγωμα στις ατέλειες συγκόλησης των πλευρών.

Ευκολο.

2. στοκάρισμα στα χτυπήματα. Ο στόκος καλό είναι να χρωματιστεί ή να αγοραστεί χρωματισμένος. Γυαλοχαρτάρισμα των σημείων με τον στόκο.

Φτου χτύπα ξύλο!! Δεν εχουμε χτυπήματα, όλα τα ξυλα ειναι ολοκαινουργια.

3. πέρασμα με shealer σε όλα τα σόκορα. Αν δεν γίνει αυτό και το χρώμα που έχει επιλεγεί είναι σκούρο το γυμνό mdf θα πιει τόσο που θα γίνει μαύρο.

ΑΛΛΟ ΤΟ SEALER, ΑΛΛΟ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΝΕΡΟΥ ΑΛΛΟ ΤΟ PRIMER ?? Γιατι εχω μπερδευτεί. Δεν ειναι κάτι σαν αστάρι ώστε να πιάσει καλά το βερνίκι ?

4. γυαλόχαρτάρισμα των προηγούμενων για να φύγουν οι τρίχες με 220.

ΟΚ, ευκολο

5. χρωαμτισμός με χρωστική της αρεσκείας μας.

ΟΚ

6. shealer σε όλη την επιφάνεια.

Ξανα sealer ? Ο ρόλος του ειναι για να πιάσει η επόμενη στρωση βερνικιού ή να κλεισει ολους τους πόρους = μη απορροφητικότητα = δεν πιανει η επομενη μπογιά ? Το sealer μηπως δεν ειναι συμβατό με ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ επιστρώσεις βερνικιού? Γιατι απο την ονομασία υποπτευομαι (χωρις να ξερω) ότι κανει στρωση ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ απο την υγρασία ( seal = σφραγιζω ) κλεινοντας τους πόρους, και υποθέτω ότι για να καταπολεμά την υγρασία θα είναι υδρόφοβο. Αρα πως θα πιασει πανω του το βερνίκι νερου ? Γιατι για εσωτερικες εφαρμογες με πινελο τον τελευταίο καιρό τετοιο βερνικι χρησιμοποιείται, από οτι εχω καταλάβει, οικολογικό αοσμο κτλ.

7. γυαλοχαρτάρισμα σε όλη την επιφάνεια αρχικά με 360 και μετά με 800 ή 1000

ΟΚ

8. άχρωμο βερνίκι της αρεσκείας μας (ματ, σατινέ, γυαλιστερό)

ΟΚ

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επίπονη. Οι δε διαστάσεις της συγκεκριμένης κατασκευής απαιτούν πολλές μέρες δουλειάς.

I know
frown.gif

ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες.

Λοιπόν εχω προμηθευτεί

- υδατοδιαλυτή βαφή ξύλου Carmico SV-851 (κωδικός 44 - Βεγκε )

- Υπόστρωμα νερού Vernilac Y 1000 διαφανές (χωρίς κανένα αλλο στοιχείο για αραίωση, επιτρεπτές θερμοκρασίες κτλ)

- Σατινέ οικολογικό βερνίκι ξύλου Carmyco Status Ecovarn

Δοκίμασα και εβαψα δυο τρια ξύλα με
α) λιγο αραιωμένη βαφή με πινέλο και κατοπιν σκουπισμα με καθαρό πανι
β) λιγο αραιωμένη βαφη με πινελο χωρίς σκουπισμα αλλα με πολλες επαναλήψεις με το πινέλο
γ) μη αραιωμένη βαφη με ελαφρυ σκουπισμα και χωρις σκουπισμα σε αλλο κομματι

και αυριο περναω υποστρωμα και βλεπουμε..

δεν εχω ομως σφουγγαρακι, μηπως στρώνει καλύτερα ή να μην δοκιμάσω καν ?

παντως η τεχνική με το σκουπισμα με πανι ειναι αψογη απο πλευρας εφαρμογής. Λες και ειναι με σπρευ. Απλα ξανοιγει πολυ το χρωμα και..

PS: το υποστρωμα της βερνιλακ δεν μου γεμίζει το μάτι ( η συσκευασία ειναι λιγο κουκουρουκου χωρις πληροφορίες - και δεν υπαρχει και website )

Γιάννη αν την μάθεις αυτή την δουλεία δεν θα μείνεις ποτέ άνεργος.
Οι καλοί μαστόροι είναι πάντα περιζήτητοι. Χωρίς πλάκα ε!!
Μόνο που είναι λίγο ανθυγιεινή.

Τώρα που το θυμήθηκα. Θα το πω και ας είναι εκτός θέματος.
Πριν κάνα δυο χρόνια έπιασα να επισκευάσω-αναπαλαιώσω μια κονσόλα grundig που το έπιπλο ήταν βαμμένο πάνω από τον καπλαμά, με μαύρη μπόγια από επιπλοποιό, σε μια προσπάθεια της θείας μου να ταιριάξει με την κρεβατοκάμαρα της.
Όταν λοιπόν ήλθε στα χέρια μου αποφάσισα να τρίψω το έπιπλο ώστε μετά από λουστράρισμα να πάρει την αρχική του μορφή. Λοιπόν έτριβα και έτριβα τρεις τέσσερις μέρες. Κάποια στιγμή αφού φάνηκε η παλαιά επιφάνεια, μου μπήκε η ιδέα πως αυτό που έβλεπα δεν ήταν καπλαμάς αλλά φορμάικα η οποία βέβαια δεν λουστράρεται αλλά έχει και μια απαίσια όψη ιδικά αυτής της δεκαετίας του 60. Οι παλαιότεροι θα καταλαβαίνουν τι εννοώ. Ευτυχώς για καλή μου τύχη ήταν καπλαμάς πολύ λεπτός όμως και ευαίσθητος. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε λουστραδόρος και τελικά έγινε καλή δουλεία.

Γιάννη αν την μάθεις αυτή την δουλεία δεν θα μείνεις ποτέ άνεργος.
Οι καλοί μαστόροι είναι πάντα περιζήτητοι. Χωρίς πλάκα ε!!
Μόνο που είναι λίγο ανθυγιεινή.

κοίτα, επαγγελματικά ασχολούμαι με την πληροφορική. Ερασιτεχνικά όμως έχω κάνει τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό, τον κουζινά (ντουλάπια), τον πλακά, τον πατωματζή (laminate), τον μπογιατζή, και τον κομπρεσέρ-user. Μου μένει ο λουστραδόρος και ...ο γυναικολόγος
biggrin.gif

Η βαφή εγινε καλά, αλλά πρεπει να καταλήξω στην απόχρωση, και βέβαια να πανε καλά και τα υπόλοιπα βήματα. Το τελευταίο λουστραρισμα μαλλον είναι και το πιο κρισιμο.

ΕΥΤΥΧΩΣ, πήρα υδατοδιαλυτά υλικά, που δεν ειναι τοσο ανθυγιεινά, γιατι έχοντας και αναπνευστικό, η παραμικρή εισπνοή χημικής ουσίας με ενοχλεί.. Θα δω αν θα με ενοχλήσει το λουστραρισμα συντομα αν και πιστευω πως δεν θα υπαρχει πρόβλημα.