ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ.....KEROSUN?

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
21,125
ΑΘΗΝΑ
στο πατρικο μου εχουμε ενα θεμα με το καλοριφερ και δυσκολα θα επισκευαστει μες την φετεινη σεζον.
ψαχνω καποιες προσωρινες εναλακτικες λυσεις μεχρι να δουμε τι θα κανουμε.

πρωτη και "καλυτερη" η γνωστη kyrosan που νομιζω οτι ειναι και οι μοναδικη λυση για σχετικα πληρης καλυψη του 110τμ σπιτιου.
θελω εντυπωσεις και αποψεις καποιων που εχουν ή ειχαν τετοιου ειδους συσκευη σπιτι τους.

ευχαριστω,

http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=31321

Έχω την DC 90. Πολύ ζέστη και φώς σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Ακριβό το καύσιμο (κηροζίνη) που πωλείται σφραγισμένο, μπορείς όμως να το βρείς χύμα σε ορισμένα πρατήρια της ΕΚO σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή.
Έχει μερικά μυστικά Α) Την ανάβεις σε εξωτερικό χώρο και περιμένεις ένα πεντάλεπτο μέχρι να στρώσει. Δέν την ανάβουμε ούτε τη σβήνουμε μέσα στο σπίτι γιατί μυρίζει.
Β) Δέν κοιμόμαστε με τη σόμπα αναμένη.

Εγώ μένω στην επαρχία και ζεσταίνω σχεδόν όλο το σπίτι με την kerosun. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι ζεσταίνει το χώρο πολύ γρήγορα.

Όμως εάν καποιος στην οικογένεια έχει αναπνευστικά προβλήματα πιθανόν να δυσφορήσει

Re: Απάντηση: ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ.....KEROSUN?

Έχω την DC 90. Πολύ ζέστη και φώς σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Ακριβό το καύσιμο (κηροζίνη) που πωλείται σφραγισμένο, μπορείς όμως να το βρείς χύμα σε ορισμένα πρατήρια της ΕΚO σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή.
Έχει μερικά μυστικά Α) Την ανάβεις σε εξωτερικό χώρο και περιμένεις ένα πεντάλεπτο μέχρι να στρώσει. Δέν την ανάβουμε ούτε τη σβήνουμε μέσα στο σπίτι γιατί μυρίζει.
Β) Δέν κοιμόμαστε με τη σόμπα αναμένη.

Εγώ μένω στην επαρχία και ζεσταίνω σχεδόν όλο το σπίτι με την kerosun. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι ζεσταίνει το χώρο πολύ γρήγορα.

Όμως εάν καποιος στην οικογένεια έχει αναπνευστικά προβλήματα πιθανόν να δυσφορήσει

το τελευταιο ειναι που με προβληματιζει....
με λιγα λογια οσα φιλτρα και να φοραει,υπαρχει εντονη μυρωδια..
επισης μου ειπαν ανοιχτο παραθυρο και λεκανη με νερο για αφυγρανση.οντως?

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες...το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μυρωδιά που για ανθρώποπους με σχετική ευαισθησία αποτελεί αρνητικό παράγοντα. Οι γονείς μου την πήραν πέρυσι και την επέστρεψαν μετά το 1ο άναμα...

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες...το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μυρωδιά που για ανθρώποπους με σχετική ευαισθησία αποτελεί αρνητικό παράγοντα. Οι γονείς μου την πήραν πέρυσι και την επέστρεψαν μετά το 1ο άναμα...

μαλιστα....

εχουμε καποια αλλη προταση?

Η πρόταση μου είναι μην τρομάζεις. Όλες οι σόμπες έχουν κάποια μυρωδιά. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα σε ενοχλήσει. Ακόμα και τα αερόθερμα μυρίζουν – και οι σόμπες γκαζιού επίσης.
Με προσεκτικές κινήσεις θα περιορίσεις την μυρωδιά κατά το άναμμα και κατά το σβήσιμο. Όπως ειπώθηκε μπορείς να την ανάβεις και να τη σβήνεις στο μπαλκόνι. Και τακτικά θα την αφήνεις να καταναλώσει όλο το καύσιμο στο μπαλκόνι ώστε να καίγονται τα υπολείμματα.
Είναι ίσος ο πιο οικονομικός τρόπος να ζεστάνεις σπίτι 100 τ.μ. συμπληρωματικά θα είχα και ένα μικρό αερόθερμο για τυχών δωμάτιο παιδιών (για το πρωί με το που ξυπνήσουν).
Άμα βάλεις και μια πολυθρόνα κοντά στη σόμπα να δεις που το πρωινό σου καφεδάκι θα το πίνεις δίπλα της με το που την ανάβεις.

Η πρόταση μου είναι μην τρομάζεις. Όλες οι σόμπες έχουν κάποια μυρωδιά. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα σε ενοχλήσει. Ακόμα και τα αερόθερμα μυρίζουν – και οι σόμπες γκαζιού επίσης.
Με προσεκτικές κινήσεις θα περιορίσεις την μυρωδιά κατά το άναμμα και κατά το σβήσιμο. Όπως ειπώθηκε μπορείς να την ανάβεις και να τη σβήνεις στο μπαλκόνι. Και τακτικά θα την αφήνεις να καταναλώσει όλο το καύσιμο στο μπαλκόνι ώστε να καίγονται τα υπολείμματα.
Είναι ίσος ο πιο οικονομικός τρόπος να ζεστάνεις σπίτι 100 τ.μ. συμπληρωματικά θα είχα και ένα μικρό αερόθερμο για τυχών δωμάτιο παιδιών (για το πρωί με το που ξυπνήσουν).
Άμα βάλεις και μια πολυθρόνα κοντά στη σόμπα να δεις που το πρωινό σου καφεδάκι θα το πίνεις δίπλα της με το που την ανάβεις.

το μονο που με "τρομαζει",ειναι το αναπνευστικο του πατερα μου(ελαφρυ αλλα..) και η διαμονη στο σπιτι,της νεογεννητης κορης μου για 5-7 ωρες την ημερα.
επισης υπαρχει κ`ενα θεματακι με το χωρο που θα τοποθετηθει,διοτι παραθυρο κοντα της που να μενει ανοιχτο δεν υπαρχει.

βεβαια αλλη λυση δεν βλεπω κι`εγω...

Oi σομπούλες της kerosun είναι απο τα καλύτερα-χρησιμότερα-πρακτικότερα-εξυπνότερα-ανθεκτικότερα κατασκευάσματα των τελευταίων 100 χρόνων... κάτι σαν τον φούρνο μικροκυμμάτων και τον βραστήρα νερού...
Πήρα μία μεταχειρισμένη 3 χρόνων απο φοιτητή για το χωριό στην Ξάνθη (το σπίτι δεν είχε ακόμα θέρμανση μιας και το χρησιμοποιούμε μόνο καλοκαιρινούς μήνες). Με λογική χρήση (εγώ την εβαζα στην ελάχιστη φλόγα γιατι αλλοιώς ζέσταινε πολύ τον χώρο) καίει περίπου 7 λιτρα (1 γέμισμα ) στα 2/3 του 24ωρου (16 ωρες)...
Την χρησιμοποίησα σε κλειστό χώρο οπου ο αερας έμπαινε απο τις χαραμάδες και απο ενα σχεδον κλειστό παράθυρο και δεν είχαμε καμμία ενόχληση ή δυσφορία. Υπάρχει μια μυρωδιά σαν αυτή που έχουν οι σόμπες υγραερίου, αλλά την συνηθίζεις αμέσως και δεν έχει καμμιά σχέση με μυρωδιά πετρελαίου. Βασικό όμως γιά την μυρωδιά είναι να την ανάβεις και να την σβήνεις έκτός σπιτιού. Εμένα προσωπικά με πιάνει πολύ εύκολα πονοκέφαλος απο μυρωδιές πετρελαιοειδών ή από μπογιές, η σε αποπνικτική ατμόσφαιρα. Στην συγκεκριμμένη περίπτωση δεν είχα την παραμικρή ενόχληση.
Την συνιστώ (την kerosun μόνο) ανεπιφύλακτα...

Δημήτρη εάν μπορείς να δανειστείς απο κάπου μία για δοκιμή είναι το καλύτερο.
Ουτε εμένα με ενοχλεί ποτέ, απλά το επισήμανα γιατί σε κάποιους ίσως δημιουργήσει πρόβλημα. Ο αδερφός μου π.χ.ενώ δεν έχει αναπνευστικό πρόβλημα όποτε έρχεται στο σπίτι μου γκρινιάζει για μυρωδιά, την οποία βέβαια εγώ δεν αντιλαμβάνομαι.

Την χρησιμοποιουσα για 5 χρονια περιπου σε επαγγελματικο χωρο.Πρωτα απο ολα μυριζε αν και η πορτα ανοιγε και εκλεινε ,δευτερον αφηνε μια γλιτσα σε ολα τα αντικειμενα του χωρου και βεβαια δεν ηταν και τοσο οικονομικη.Επειδη ακομη δεν υπαρχει η τελεια καυση ,λογικο ειναι τα καυσαερια να μενουν στον χωρο,παντως υπηρχε και μοντελλο με μικρο μπουρακι.Προσωπικα δεν θα κοιμομουν με αυτην αναμμενη

...
δευτερον αφηνε μια γλιτσα σε ολα τα αντικειμενα του χωρου και βεβαια δεν ηταν και τοσο οικονομικη.
...

Χρησιμοποιούσες το σωστό καύσιμο? Τα διάφορα υποκατάστατα δεν ξέρω αν κάνουν την ίδια δουλειά...

Δημήτρη εάν μπορείς να δανειστείς απο κάπου μία για δοκιμή είναι το καλύτερο.
Ουτε εμένα με ενοχλεί ποτέ, απλά το επισήμανα γιατί σε κάποιους ίσως δημιουργήσει πρόβλημα. Ο αδερφός μου π.χ.ενώ δεν έχει αναπνευστικό πρόβλημα όποτε έρχεται στο σπίτι μου γκρινιάζει για μυρωδιά, την οποία βέβαια εγώ δεν αντιλαμβάνομαι.

εχει ενας φιλος την οποια δεν λειτουργει εδω και καιρο και μπορει να μου την δωσει για ενα testdrive.

ειναι ομως η κλασικη στρογγυλη και οχι αυτη που αναφερω στο 1ο ποστ.

Last edited:

Χρησιμοποιούσες το σωστό καύσιμο? Τα διάφορα υποκατάστατα δεν ξέρω αν κάνουν την ίδια δουλειά...

επισης απο τα πρωτα "προσοχη" που μου ειπαν.
"επισημο" καυσιμο γιατι διαφορετικα θα εχω πολλα παρατραγουδα....

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ.....KEROSUN?

επισης απο τα πρωτα "προσοχη" που μου ειπαν.
"επισημο" καυσιμο γιατι διαφορετικα θα εχω πολλα παρατραγουδα....

Το οποίο το βρίσκεις είτε σφραγισμένο με την φίρμα της kerosun είτε χύμα σε ορισμένα μόνο πρατήρια της ΕΚΟ και έχει χρώμα μπλέ.

την πεταξα (ειχα την μικρη) οταν πηρε φωτια στα καλα καθουμενα και ενω ειμουν πολυ σχολαστικος μαζι της.(σωστα καυσιμα,αλλαγες φυτιλιων).

μακρυα αν και ειναι βολικη...

Απάντηση: Re: ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ.....KEROSUN?

εγω παντως εχω αλεργια και εμφυσημα στον πνευμονα μπορω να πω οτι δεν με ενοχλουσε η ελαφροτατη μυρουδια στην αρχη του αναματος.......

απλα την φοβοταν η γυναικα μου απο φωτια κτλ,... και την εδωσα στον αδερφο μου στο εργαστηριο !

ζεσταινε δυνατα μπορω να πω......:grinning-smiley-043

το τελευταιο ειναι που με προβληματιζει....
με λιγα λογια οσα φιλτρα και να φοραει,υπαρχει εντονη μυρωδια..
επισης μου ειπαν ανοιχτο παραθυρο και λεκανη με νερο για αφυγρανση.οντως?

Ο αερισμός είναι απαραίτητος ... αλλά η λεκάνη με το νερό πως θα κάνει αφύγρανση ?. Μάλλον εννοείς εφύγρανση .... άρα δεν χρειάζεται.

Διότι η τέλεια καύση (λέμε τώρα) υδρογονανθράκων έχει ως παράγωγα διοξείδιο του άνθρακα και νερό (υδρατμούς). Και μάλιστα πιο πολύ νερό παρά διοξείδιο.

Δεν έχω εμπειρία απο "κεροζάν" αλλά στα νιάτα μου ένα χειμώνα τον έβγαλα με σόμπα υγραερίου και το τί υγρασία έφαγα δεν περιγράφεται. Ολα στο δωμάτιο ήταν νοτισμένα.

...
Διότι η τέλεια καύση (λέμε τώρα) υδρογονανθράκων έχει ως παράγωγα διοξείδιο του άνθρακα και νερό (υδρατμούς). Και μάλιστα πιο πολύ νερό παρά διοξείδιο.
...

Aυτή είναι η γλίτσα που αναφέρθηκε πιό πάνω, και εκεί οφείλεται κατα μεγάλο μέρος η μυρωδιά... Πράγματι αυξάνει την υγρασία του χώρου, δεν τον ξεραίνει...

Σε κάθε περίπτωση όλες οι συσκευές τέτοιου τύπου είναι λύσεις ανάγκης και ποτέ δεν αποτελούν μακροχρόνια λύση

Last edited:
Ποσο κοστιζει ενα λιτρο κηροζινης ?
Άλλες εμπειριες εχουμε?

Στην πολυκατοικια που μενω, μαλλον φετος δεν παιζει να βαλουν το καλοριφερ και θα εχω προβλημα θερμανσης. Ηδη περσυ, το αναψαν μονο ενα μηνα για 2 ωρες το βραδυ.