Ξεριζώστε τα αμπέλια!!!

c_spi

Senior Member
11 December 2010
304
Δεν πρόκειται για καλλιέργειες που παίρνουν επιδοτήσεις,
ούτε για καλλιέργειες με ειδικό καθεστώς...
άρχισαν τα όργανα;

Codex Alimentarius; οι συνομοσιολόγοι έχαν δίκιο; ή "παιζει" κατι άλλο;

"Ενδεχομένως πολλοί δεν γνώριζαν ότι το δικαίωμα κάθε αγρότη να καλλιεργήσει εξαρτάται εδώ και αρκετά χρόνια απο το διευθυντήριο των Βρυξελλών....
Σε περιπέτειες έχουν μπει 500 περίπου αγρότες στην Ηλεία έπειτα από την αυστηρή εντολή- οδηγία που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στην χώρα μας ότι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν. ....

Η Δντρια της υπηρεσίας Μπέκυ Σπυροπούλου ερωτηθείς χθες για το θέμα που έχει ανακύψει επεσήμανε ότι τα εξής:
«Για όλα τα αμπελοτεμάχια που είναι φυτευμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες πρέπει να έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία σχετική άδεια. Εάν φυτευθεί οινάμπελος χωρίς άδεια θα εκριζώνεται. Οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν με ίδια δαπάνη. Στην περίπτωση επισημαίνει που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ/στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης του προστίμου μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομη φυτευμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται.»
Τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτευμένα μετά το έτος 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται, οπότε δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας."

http://troktiko.eu/2012/05/europaikh-entolh-xerizoste-ta-ampelia/

http://www.raporto.gr/?p=826

Κατι ακομα που θα ενισχυσει τους φοβους περι συνομωσιας ειναι και οι πατενταρισμενοι σποροι κηπευτικων.
Καθε χρονο φυτευω στον κηπο λαχανικα βιολογικης καλλιεργειας για δικη μου χρηση.
Πριν απο λιγες μερες λοιπον,ενας φιλος που ασχολειται με παραδοσιακους σπορους (που ειναι πλεον δυσευρετοι) μου ειπε πως φετος ειναι η τελευταια χρονια που επιτρεπεται η διαθεση παραδοσιακων σπορων.
Ολα εξαρτωνται πλεον απο εμας (οχι οτι ηταν ποτε διαφορετικα) αφου στην Ινδια εχουν εξαφανιστει οι παραδοσιακοι δωρεαν σποροι του "θεουλη" υπερ των πανακριβων πατενταρισμενων υβριδιων που οδηγησαν τους Ινδους αγροτες στην σημερινη κατασταση και σε καποιες πολιτειες των ΗΠΑ ηδη απαγορευεται η φυτευση κηπευτικων σε κηπους η γλαστρες στους ιδιωτες αν αυτο λεει κατι για τις ελευθεριες των λαων και τον ελεγχο των τροφιμων.

Μπορείς να κρατάς τους δικούς σου σπόρους σε αρκετά είδη.

Κάνουν τα πάντα να μας βάλουν χέρι παντού...

Καθε ανοιξη στην Δραμα γινεται ενα ...φεστιβαλ ανταλλαγης σπορων και πολλες φορες ...παλιων σπορων χωρις μεταλλαξεις.

Ειναι η μοναδικη οαση που παραμενει στο τομεα τροφιμων στην χωρα μας.

http://www.peliti.gr/

http://www.nileasoliveoil.gr/news-gr/topics/trades-of-seeds.html

Είναι γεγονός ότι και εγώ δύσκολα βρίσκω κάποια είδη.

Δε νομίζω να κρατήσουν πολύ αυτά τα μέτρα. Βλέπω καθημερινά κόσμο που εχει στραφεί στη γη.
Τα αμπέλια είναι δύσκολα. Αλλά τα λαχανικά υπάρχουν πλέον σε πολλά μποστανάκια.

Εκτός και αν φοβήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες (φίλος που δουλεύει στο τμήμα προμηθευτών σε μεγάλη αλυσίδα super market μου είπε ότι οι πωλήσεις σε αυτά τα είδη έχουν πέσει κατά πολύ)....

Kαλα ας ερθουν αν εχουν κοτσια να μας πουν να μην καλλιεργουμε αγγουρια και κολοκυθια.....Θα τα παρουν αλλα σφηνωμενα ....

Δεν έχει σχέση με το Codex Alimentarius.
Το οποίο δεν νομίζω ότι θα εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα... Εδώ δεν μπορούν να ελέγξουν τα αυθαίρετα. Θα ελέγξουν τον κήπο αν έχει λουλούδια ή λαχανικά; :p

Υπάρχει κοινή αγροτική οδηγία σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τα αμπέλια.
Για μισό στρέμμα π.χ. δεν πρόκειται καν να ασχοληθούν.
Καλλιέργειες όμως που η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι για ιδία χρήση εννοείται ότι ξεριζώνονται.

Το να υπάρχει έλεγχος στα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι απαραίτητα κακό.
Θα έλεγα μάλιστα το αντίθετο.
Τώρα θα μου πεις, από τη μία απαγορεύονται φυτοφάρμακα στην ΕΕ επειδή είναι καρκινογόνα και ο κόσμος αγοράζει πατάτες Αιγύπτου που ραντίζονται με ότι και να είναι, όποτε γουστάρουν...

Αυτός είναι λοιπόν ο (νεο)φιλελευθερισμός;

Φιλελευθερισμός μόνο για τις πολυεθνικές και ασφυκτικός κρατικός έλεγχος σε όλα τα υπόλοιπα;

Το ανωτέρω είναι τραγικός περιορισμός του, κανονικώς απόλυτου και μόνο για το κοινό καλό περιοριζόμενου, δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Και προς τι; Τη δημόσια υγεία;
Ε μη χesw τώρα. Εδώ και 5.500 χρόνια παραδοσιακές ποικιλίες παράγουν κρασάκι του Θεού (το ευλόγησε και στον Γάμο στην Κανά).

Τον κακό τους τον καιρό. Θα πρέπει να περάσουμε λοιπόν κι εμείς εθνική νομοθεσία, που να υποχρεώνει σε ειδική και εμφανή σήμανση σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ελεγχόμενα υβρίδια. Και να συσταθεί μια πανελλήνια ένωση καταναλωτών να επιβάλει πανελληνίως γερό μποϋκοτάζ σε όλα αυτά, να δουν τι θα πει (μη γεννετικώς τροποποιημένο) βερύκοκο.

Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει φιλελευθερισμός στις πολυεθνικές. :smile:
Αν ένα φυτοφάρμακο κριθεί βλαβερό για τον άνθρωπο, καμία πολυεθνική δεν πρόκειται να το εισάγει εντός ΕΕ.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες στο αμπέλι έχουν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες.
Το 99% των αμπελώνων είναι Αμερικάνικο αμπέλι εμβολιασμένο στην ποικιλία που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.
Αυτό για να αποφεύγεται η προσβολή από φυλλοξήρα, η οποία δεν μπορεί να προσβάλει τον φελλώδη ιστό στη ρίζα της Αμερικάνικης ποικιλίας.

Όχι, για να μη λέτε ότι δεν μας προσέχουν οι ................. φιλελεύθεροι..........

Απάντηση: Re: Ξεριζώστε τα αμπέλια!!!

Οι παραδοσιακές ποικιλίες στο αμπέλι έχουν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες.
Το 99% των αμπελώνων είναι Αμερικάνικο αμπέλι εμβολιασμένο στην ποικιλία που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.
Αυτό για να αποφεύγεται η προσβολή από φυλλοξήρα, η οποία δεν μπορεί να προσβάλει τον φελλώδη ιστό στη ρίζα της Αμερικάνικης ποικιλίας.

Μιχάλη, μην ''κολλάς'' μόνο στο αμπέλι. Το θέμα του Codex Alimentarius έχει συζητηθεί και παλιότερα στην παρούσα κατηγορία. Υπάρχουν και πολλά σχετικά βίντεο στο youtube.

Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει φιλελευθερισμός στις πολυεθνικές. :smile:
Αν ένα φυτοφάρμακο κριθεί βλαβερό για τον άνθρωπο, καμία πολυεθνική δεν πρόκειται να το εισάγει εντός ΕΕ.

Αποβολή 2 ημερών από την τάξη. Τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου και διαβασμένος...:D:D

ΥΓ

Πρώτα εισάγονται, εγκρίνονται, διανέμονται και καταναλώνονται τα προϊόντα και μετά κρίνονται ακατάλληλα. (δεν μιλάω αυστηρά για τα φυτοφάρμακα)-bye-

...Το 99% των αμπελώνων είναι Αμερικάνικο αμπέλι εμβολιασμένο στην ποικιλία που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

Εγώ στο χωριό πρωτοτύπησα. Εβαλα και 2 ρίζες από ρώσικη ποικιλία. Ωραίο ίσκιο κάνει..... Σταφύλια δεν κάνει...... :p

Εγώ του χρόνου θα δω καρπό με το καλό πρώτα.....

Άντε να δούμε. θα σας ποστάρω εδώ να μου λέτε ποικιλίες...:guitarist:

Απάντηση: Re: Ξεριζώστε τα αμπέλια!!!

Εγώ στο χωριό πρωτοτύπησα. Εβαλα και 2 ρίζες από ρώσικη ποικιλία. Ωραίο ίσκιο κάνει..... Σταφύλια δεν κάνει...... :p

Καλό ίσκιο να κάνει και για πιοτί πίνεις από κάτω και μια Μαλαματίνα, δεν βαριέσαι... davai!

Re: Απάντηση: Re: Ξεριζώστε τα αμπέλια!!!

Μιχάλη, μην ''κολλάς'' μόνο στο αμπέλι. Το θέμα του Codex Alimentarius έχει συζητηθεί και παλιότερα στην παρούσα κατηγορία. Υπάρχουν και πολλά σχετικά βίντεο στο youtube.

To ξέρω μάναμ...
Απλά αυτή η κίνηση δεν έχει σχέση με το Codec Alimentarius. Ισχύει εδώ και πολλάαααα χρόνια. :p
Το ότι στην Ελλάδα το θυμήθηκαν φέτος είναι ένα θέμα βέβαια...
Για το Codex τοποθετήθηκα επίσης. :p
Αισχρό μέτρο που στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Εδώ συζητάνε ακόμη, εν έτη 2012 για τα αυθαίρετα. Που στην τελική είναι ολόκληρο σπίτι.
Το αν έχεις μαρούλια στον κήπο σου θα δούνε;

Αποβολή 2 ημερών από την τάξη. Τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου και διαβασμένος...:D:D

ΥΓ

Πρώτα εισάγονται, εγκρίνονται, διανέμονται και καταναλώνονται τα προϊόντα και μετά κρίνονται ακατάλληλα. (δεν μιλάω αυστηρά για τα φυτοφάρμακα)-bye-

Στα φυτοφάρμακα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Δεν παίρνει καν άδεια να εκτελωνισθεί δραστική που απαγορεύεται εντός ΕΕ.
Ούτε μπορεί εταιρία εντός ΕΕ να εξάγει απαγορευμένη δραστική σε χώρα εντός ΕΕ.

Παράνομες εισαγωγές υπάρχουν βέβαια. Από τη στιγμή που υπάρχει αγορά για τέτοια προϊόντα, φυσικά υπάρχει και παρεμπόριο.
Αν σε πιάσουν φυσικά, σου παίρνουν την άδεια.
Και αν σου πάρουν την άδεια, έτσι και ξαναφυτέψεις σου ξεριζώνουν το χωράφι.
Και αν σου ξεριζώσουν το χωράφι βγαίνεις στα ΜΜΕ και φωνάζεις ότι φταίει το Codex Alimentarius.

Hint! Hint! Hint! :p

Την αγορά της αμπελουργίας και των φυτοφαρμάκων τυχαίνει να την ξέρω από πρώτο χέρι... :smile:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ξεριζώστε τα αμπέλια!!!

Την αγορά της αμπελουργίας και των φυτοφαρμάκων τυχαίνει να την ξέρω από πρώτο χέρι... :smile:

Καλώς.

Αναστέλλεται η αποβολή σου από την τάξη για μια τριετία!!! Δεν χρειάζεται να φέρεις τον κηδεμόνα σου τη Δευτέρα...έλα, με κανά μπουκαλάκι καλό κρασάκι υπό μάλης!!!:grinning-smiley-043:D

Κρασάκι παίρνω έτοιμο...
:grandpa: Να φέρω ένα λικέρ βύσσινο που φτιάχνω μόνος μου κύριε; :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ξεριζώστε τα αμπέλια!!!

Hint! Hint! Hint! :p

πππφτ..... έχει και ο Γιάννης καϊκι :flipout::flipout:

Να ενώσω τα θέματα μαζί με αυτό του κρασιού.....??

Άλλο το κρασί, άλλο οι καλλιέργειες βρε.
Στο άλλο νήμα γράφουμε οι ρούκουνες.
Εδώ έχει πιο πολύ σχέση η καλλιέργεια και ο έλεγχος γενικά...
You know...
Η δουλειά κάνει τους άντρες, το γιαπί το πιλοφόρι το μυστρί κλπ κλπ... :p