xp δικτυώσεις...

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
έχω μπει στο λούκι να συμμαζέψω τα δίκτυα στο γραφείο μου και θα ήθελα κάποια βοήθεια απο τους ειδικούς...

βασικά πρόκειται γιά ένα "ερασιτεχνικό" δίκτυο, όπου καμιά δεκαριά υπολογιστές μοιράζονται δεδομένα από έναν κεντρικό που τρέχει σε xp prof.
Όπως είναι φυσικό σε καθε χώρο γραφείου πρέπει ορισμένα από αυτά τα δεδομένα να μην είναι προσβάσιμα σε όλους τους υπολογιστές, ενώ άλλα να είναι ελεύθερα γιά όλους.

Όσο ο κεντρικός αυτός υπολογιστής ήταν ένας 2000 δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Όταν αναβαθμίστηκε σε xp γιά ένα διάστημα ξέχασα την λογική του μερικού κλειδώματος μιά και είχα άλλες πιό σοβαρές προτεραιότητες και έτσι όλοι βλέπανε τα πάντα.
Τώρα αποφάσισα να ξαναβάλω τάξη, αλλά δεν είναι δυνατόν με τίποτα από το administrative tools, users κλπ, να ορίσω ως users τους άλλους υπολογιστές και να τους δώσω δικαιώματα από τον κεντρικό γιά να κάνουν sharing συγκεκριμένα folders.

Μπορεί κάποιος να δώσει τα φώτα του ?

πρέπει να γίνεται, έχω σαρώσει όλα τα faq της microsoft, όλοι δίνουν οδηγίες, αλλά όταν πάς να ανοίξεις το folder ...δεν

Μήτσε, ό,τι θέλεις να φαίνεται σε όλους, βάλτο στον Κοινόχρηστο φάκελο, και ακύρωσε ό,τι έχεις βάλει χειροκίνητα σε κοινή χρήση. Αν χρειάζεται κάτι πιο εξειδικευμένο, βλέπουμε...

Μήτσε, ό,τι θέλεις να φαίνεται σε όλους, βάλτο στον Κοινόχρηστο φάκελο, και ακύρωσε ό,τι έχεις βάλει χειροκίνητα σε κοινή χρήση. Αν χρειάζεται κάτι πιο εξειδικευμένο, βλέπουμε...

Κώστα θέλω μερικά folders να τα βλέπουν δυό άτομα. Όχι οι άλλοι.
Όλα τα άλλα γίνονται και τα έχω κάνει.

Απλά όταν κάνω share το folder και μου λέει διάλεξε ποιόν user θέλεις να έχει δικαιώματα, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, να προσπαθεί να διαλέξει μόνο από local users δηλαδή users logged on locally και όχι δικτυακά.

πχ στο παράδειγμα από το πρώτο λινκ που έδωσα.

στην 5η εικόνα, δείχνει ο τύπος ότι η Alice(DAVID\Alice) είναι η user που θα πάρει από τον server DAVID και έτσι πρέπει να κάνει log δικτυακά. Το λέει ξεκάθαρα.

Όταν όμως πάς στο permissions να δηλώσεις την Alice, σου βγάζει ένα prompt να ψάξει στο DAVID, και όχι όπως θέλω εγώ, και είναι πιό λογικό, στο δίκτυο.

Αν έβαζες και στο local (server) τον δικτυακό χρήστη; Να πήγαινες τοπικά να τον προσθέσεις δηλαδή με τα ίδια ακριβώς credentials που έχει και στο τοπικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα μετά να μπορείς να τον "βρεις" και από τον server;

έχει προστεθεί με το ίδιο όνομα....

γενικώς δεν βγάζει επιλογή να πάρεις χρήστη από το δίκτυο, όπως σαφώς λέει το λινκ

Απάντηση: Re: xp δικτυώσεις...

πχ στο παράδειγμα από το πρώτο λινκ που έδωσα.

στην 5η εικόνα, δείχνει ο τύπος ότι η Alice(DAVID\Alice) είναι η user που θα πάρει από τον server DAVID και έτσι πρέπει να κάνει log δικτυακά. Το λέει ξεκάθαρα.

Όταν όμως πάς στο permissions να δηλώσεις την Alice, σου βγάζει ένα prompt να ψάξει στο DAVID, και όχι όπως θέλω εγώ, και είναι πιό λογικό, στο δίκτυο.

Χωρίς να τα έχω όλα αυτά μπροστά μου για να σιγουρευτώ, πρέπει να ανοίξεις λογαριασμούς στον pc που θες να μοιράσεις. Με αυτούς τους λογαριασμούς θα κάνουν Login στα shared folders τα άλλα pc. Με τα local accounts. Στα αλλα pc δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα! Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι... Για δοκίμασε.

έχει προστεθεί με το ίδιο όνομα....

γενικώς δεν βγάζει επιλογή να πάρεις χρήστη από το δίκτυο, όπως σαφώς λέει το λινκ

Νομίζω το λινκ δεν λεει αυτό.

Note: Alice must login using username Alice and Alice’s password when she tries to access this folder from other computers that runs Windows 2000/XP. She also needs to login Windows 95/98/Me on other computers with the same username and password that set on this computer in order to access that shared folder.

Re: Απάντηση: Re: xp δικτυώσεις...

Χωρίς να τα έχω όλα αυτά μπροστά μου για να σιγουρευτώ, πρέπει να ανοίξεις λογαριασμούς στον pc που θες να μοιράσεις. Με αυτούς τους λογαριασμούς θα κάνουν Login στα shared folders τα άλλα pc. Με τα local accounts. Στα αλλα pc δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα! Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι... Για δοκίμασε.

μα αυτό λέω...
υπάρχουν οι λογαριασμοί αυτοί .

Όταν κάνεις share αυτός σου βγάζει να διαλέξεις μόνο από
\συγκεκριμένος υπολογιστής\αυτό που θέλω....

εγώ θέλω να δώ στο παράθυρο εκείνο

\αυτό που θελω

δηλαδή να το πω λιανά
στο λινκ που έδωσα να πάρω την επιλογή: \ALICE
και όχι Alice[DAVID\alice]

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: xp δικτυώσεις...

μα αυτό λέω...
υπάρχουν οι λογαριασμοί αυτοί .

Όταν κάνεις share αυτός σου βγάζει να διαλέξεις μόνο από
\συγκεκριμένος υπολογιστής\αυτό που θέλω....

εγώ θέλω να δώ στο παράθυρο εκείνο

\αυτό που θελω

Τα accounts είναι Local. Οπότε σωστά σου βγάζει \συγκεκριμένος υπολογιστής\αυτό που θέλω....

π.χ. Όνομα υπολογιστή που θες να μοιράσεις: PC1

Φτιάχνεις accounts στον PC1 (user1, user2, etc)

Μετά πάς και κάνεις share τον φάκελο που θες και επιλέγεις από τα τοπικά accounts (π.χ. \PC1\user1)

Μετά από τον άλλο υπολογιστή όταν πας να ανοίξεις έναν φάκελο θα σου ζητήσει logon. Βάζεις αυτά του user1 που έφτιαξες στο PC1 και μπαίνεις.
Τουλάχιστον έτσι πιστεύω ότι είναι καθώς εδώ στη δουλειά είμαι σε domain και δεν μπορώ να δοκιμάσω....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: xp δικτυώσεις...

Τα accounts είναι Local. Οπότε σωστά σου βγάζει \συγκεκριμένος υπολογιστής\αυτό που θέλω....

π.χ. Όνομα υπολογιστή που θες να μοιράσεις: PC1

Φτιάχνεις accounts στον PC1 (user1, user2, etc)

Μετά πάς και κάνεις share τον φάκελο που θες και επιλέγεις από τα τοπικά accounts (π.χ. \PC1\user1)

Μετά από τον άλλο υπολογιστή όταν πας να ανοίξεις έναν φάκελο θα σου ζητήσει logon. Βάζεις αυτά του user1 που έφτιαξες στο PC1 και μπαίνεις.
Τουλάχιστον έτσι πιστεύω ότι είναι καθώς εδώ στη δουλειά είμαι σε domain και δεν μπορώ να δοκιμάσω....

έτσι ακριβώς.
όταν πάς να ανοίξεις το shared folder σου λέει δεν έχεις δικαιώματα....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: xp δικτυώσεις...

έτσι ακριβώς.
όταν πάς να ανοίξεις το shared folder σου λέει δεν έχεις δικαιώματα....

Περίεργο... Θα έπρεπε να δουλεύει.... Δοκίμασε να δώσεις full access. Και δες και τα Security Settings στο sharing. Εκεί ο χρήστης έχει δικαιώματα?

full access έχει.

Η μόνη λύση είναι να το κάνει ένας σωστά και μετά να μου πει να το αναπαραγάγω.

full access έχει.

Η μόνη λύση είναι να το κάνει ένας σωστά και μετά να μου πει να το αναπαραγάγω.

Τελευταία απόπειρα...(Τα κάνεις και τα 2 αυτά?) Πρέπει να είναι και στο share properties και στην καρτέλα Security.

network-share-permissions.jpg

και

ntfs-permissions.jpg