XP MCE, ή Vista MC

Τα XP που έχω βλέπουν 3.25GB. Θα συμφωνήσω ότι το να πληρώνεις 64bit σύστημα και να το χρησιμοποιείς μόνο ως 32bit, όπως και να αγοράζεις 4GB και να χρησιμοποιείς 3.25 δεν είναι πολύ αποδοτικό.
Αν τα Vista όμως δουλεύουν για κάποιον ...χωρίς στερήσεις και περιορισμούς γιατί όχι να μη τα χρησιμοποιεί.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι στα Vista η M$ δίνει τον "καλύτερό" της εαυτό. Πήγα προχθές να κάνω restore ένα διαμέρισμα του δίσκου με τα Vista Ultimate 32Bit με το Acronis CD και μετά επέμεναν με διάφορα σπαστικά μυνήματα ότι τα Vista που έχω βάλει είναι... πειρατικά! Είχαν ενεργοποιηθεί διάφοροι περιορισμοί και είχαν βάλει μάλιστα και μια "σφραγίδα" ...μή-γνησιότητας κάτω-δεξιά στην οθόνη! Μου πρότειναν μάλιστα να τα ...ξανα-αγοράσω!!! Μετά από ώρες ψαξίματος βρήκα μια αλχημιστική λύση και μετά από πληθώρα εντολών στο console, αρκετά reboot κλπ ξανα-συνειδητοποίησαν ότι όντως είναι αυθεντικά!
Υπ' όψιν ότι restore έχω ξανακάνει στο παρελθόν αρκετά χωρίς πρόβλημα. Αλλά οι πολιτικές της M$ βελτιώνονται... Για να μην αναφέρω ότι στα Svista η M$ δεν επιτρέπει να τα βάλεις περισσότερες από μία φορές στο ίδιο PC στην άδειά της, σε αντίθεση με τα XP!!! Ti γίνεται όμως αν θέλεις ένα διαμέρισμα αποκλειστικά για δουλειά και ένα βελτιστοποιημένο για να βλέπεις ταινίες; Πόσο μάλλον να παίζεις games και να τα μπαινοβγάζεις... Και δεν πιστεύω ότι όλα λύνονται χωρίς προβλήματα απλώς κάνοντας log-in ως διαφορετικά πρόσωπα -ένα για κάθε δουλειά. Στα XP έχω τέσσερα διαμερίσματα το κάθε ένα για διαφορετική χρήση "Work", "Music", "Fun", "Test". To τελευταίο για παράδειγμα το έχω σε παρθένα εγκατάσταση μόνο με τα updates για να μπορώ να τεστάρω μια εφαρμογή ανεπηρέαστα από άλλες.
Εκτός από αυτό, στα Vista δεν δουλεύει ο USB driver του μόντεμ siemens cl-110 (για να μπορώ να χρησιμοποιώ το LAN port στο ΜΑC), δεν μου δουλεύει ένας firewall που προτιμώ καθώς και κάποια προγράμματα που δουλεύω καθημερινά, κλπ.

Εν ολίγοις, προσωπικά εκτός από HTPC χρήση, προς το παρόν δεν τα χρησιμοποιώ για τίποτα άλλο.

τα vista είναι σαφώς πιο dedicate multimedia σύστημα και ασφαλώς βράχος μπροστά στα σαθρά από κάθε πλευρά xp , εκμεταλλεύονται καλύτερα καθε ικμάδα μνήμης και δύναμης με αποτέλεσμα ένα σταθερότερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα σε ένα ίδιο hardware setup σε σύγκριση με τα xp
ΟΛΑ τα άλλα είναι θεωρίες συνωμοσίας :flipout::violent-smiley-030: και κατασκόπων

Λοιπόν μετά από αρκετή σκέψη στις γνώμες σας, ψάξιμο και πειραματισμό αποφάσισα. Το κυρίως λειτουργικό του HTPC θα είναι XP MCE 2005 με SP2. Είναι σχετικά ελαφρύ με σύγχρονα στάνταρ, απλό σε χρήση και ρυθμίσεις και όλες οι τεχνικές επιπλοκές και δυσκολίες έχουν λυθεί προ πολλού. Παίζουν απροβλιμάτιστα όλλα τα video/audio formats, έχουν επαρκή ποιότητα εικόνας και χειρείζωνται υπότιτλους κτλ. άνετα.

Τα Vista τα έχω στο desktop μου και θα συνεχίσω να πειραματίζομαι μαζί τους μέχρι να ωριμάσουν πλήρως. Ναι ξέρω τι θα πουν πολλοί, 'είναι ώριμα ήδη' και εγώ έτσι νόμιζα αλλά δεν είναι. Yπάρχουν υπερβολικά πολλά προβλήματα ´χρηστικότητας' (usability) για ενα σοβαρό χρήστη. Για κάποιον που τα χρησιμοποιεί ελαφρά, είναι εντάξει (όχι καλά γιατί καλό είναι το OSX που μπροστά του δεν πιάνουν μία). Προσωπικά βρίσκω και το Ubuntu πιο εύκολο.

Στα Vista x64, έχω βρεί πλειθώρα από σπαστικά μικροπροβλήματα, κάποια λόγω 64μπιτου κώδικα (πχ. το flash που δεν παίζει σε firefox), άλλα τα περισότερα λόγω της ύποπτα ξεροκέφαλης νοοτροποίας της M$ σε θέματα ασφάλειας, driver signing, user account control κτλ. :slapface: Π.Χ. το windows defender μπλοκάρει το client λογισμικό του NAS server μου, το peerguardian δεν τρέχει με τίποτα, το backup express της EMC δεν μπορέι να πάρει αρκετά privileges για να τρέξει ακόμα και αν το βάλω να τρέχει σαν admin...και παέι λέγοντας. Εν ολοίγης, νομιζω ότι μόνο για HTPC κάνουν αλλά ακόμα και εκεί υπάρχουν θέματα με codecs, υπότιτλους συν όλο το DRM που έχουν βάλει. Γι αυτό λοιπόν τα κράτάω στο desktop για πειραματισμό, αλλά στο HTPC θα τα βάλω σε 6-12 μήνες, όταν όλα τα θέματα θα έχουν λυθεί.

Δεν πειράζει βάλε τα XP εγώ με 4 PC στο σπίτι και 6 στο γραφείο μου τα πέταξα και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα.

Συγνώμη τώρα πρόσεξα τα μικροπροβλήματα που αναφέρεις και ειλικρινά μπορείς να τα εξαφανίσεις. Το Windows defender βάλτο OFF δεν υπήρχε ούτε στα XP και δεν θα σου λείψει (βάλε ένα AV) το ίδιο και το user account control (OFF) και το Driver Signing αν δεν έχεις παλαιό hardware δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (ούτε μια φορά δεν μου έχει δημιουργήσει). Και τέλος το flash στο Firefox γιατί δεν σου παίζει? Μπορείς να τρέξεις το 32bit Firefox που δουλέυει άψογα στα Vista 64bit μέχρι να βγάλει η Adobe 64bit Flash (άντε τα ζώα μου τα αργά).

Τα Vista από μόνα τους δεν φταίνε εαν οι εφαρμογές και το hardware (drivers) που χρησιμοποιείται είναι παλαιότερα. Στην περίπτωση αυτή

Στην περίπτωση όμως που έχεις κανούριο Hardware, Χ48 Chipset, Quad CPUs, 4GB+ RAM, advanced power saving features, Hot-Plug SATA Diks και η λίστα μεγάλη, τότα με τα XP χαραμίζεται και ειδικά από εδώ και πέρα δεν βλέπω να ασχολούνται και πολύ με drivers στα XP οι εταιρίες.

Σχετικά με κάποιο post που μιλάει για τις άδειες και ότι στα XP σε άφηνε να ενεργοποιήσεις όσες φορές θες. Αν μιλατε για DPS έκδοσε τότε κακώς γιατί δεν υποτείθεται ότι πρέπει να αλλάζεις hardware και ειδικά motherboard. Γιατί το άφηνε η Microsoft είναι άλλη ιστορία αλλά στα Vista μπορεί να άλλαξε γνώμη.

Στην Retail έκδοση δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός και αυτότς είναι ο λόγος που είναι και ακριβότερη. H DSP και η OEM κακώς πωλούνται έτσι (με παραμύθια) από μαγαζάτορες που δυστυχώς δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι θα πει DSP και ΟΕΜ σε σχέση με τη Retail.

Τέλος πάντων μπορεί πάντα να δοκιμάσει κανείς και να αποφασίσει.

Στο desktop μου έχω και το hardware που αναφέρεις και Vista 64. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν. Π.χ. το peerguardian δεν τρέχει γιατί είναι low level driver και η Μ$ δεν μου δίνει τη δυνατότητα να του επιτρέψω να τρέξει παρά μόνο με το να πατάω F8 σε κάθε reboot. H αλλιώς πρέπει να περάσει driver signing που κοστίζει πολλά λεφτά για Open Source developers να πληρώσουν.

Το user account control ακόμα και απενεργοποιημένο εξακολουθεί να είναι μέρος του security architecture του λειτουργικου - και σταματάει προγράματα που χρειάζονται privileges από το να τρεξουν, όπως το EMC backup HD. H μόνη λύση είναι να χρησημοποιέις το κρυφό administrator account και αυτό θα δοκιμάσω από βδομάδα.

Πάντως για μένα αυτή η αντιμετώπιση από την MS είναι άκρως προβληματική γιατί εγώ πρέπει να παίρνω τις αποφάσεις αυτές για τον υπολογιστή μου - ακόμα και αν μου βάλουν 10 προειδοποιητικά μηνύματα. Οπότε διστάζω να το αποδεχθώ σαν λειτουργικό και σκέφτομαι σοβαρά να πάω σε Linux στο μέλλον.

Και να πεις ότι όλα αυτά τα "security features" τελικά προσφέρουν κάτι..

Σχεδόν όλα αυτά έχουν σπάσει πλέον, 1,5 χρόνο από την κυκλοφορία τους.

Απλά τα νεύρα μας σπάνε..

Η αδιαφορία, για να μην πω ασυδοσία της M$ στις ανάγκες και τα αιτήματα των πελατών της είναι τόσο απίστευτη, όσο είναι και διάσημη.

Συνήθως σε μια επιχείρηση, αυτή η συμπεριφορά, θεωρείται δείγμα στρατηγικής ανικανότητας που οδηγεί σε βέβαιη αποτυχία. Η Μ$ με τα κεφάλαια της έχει προστατεύσει τη θέση της, κάτι που όμως δεν μπορεί να κρατήσει, όπως οι αγορές αλλάζουν. Σε νέες συνθήκες, η εταιρία που έχει μάθει να ανταγωνίζεται για τους πελάτες της τα βγάζει πέρα, ενώ ο καλομαθημένος κολοσσός βουλιάζει. Εγώ το θεωρώ θέμα χρόνου...

Σχετικά με κάποιο post που μιλάει για τις άδειες και ότι στα XP σε άφηνε να ενεργοποιήσεις όσες φορές θες. Αν μιλατε για DPS έκδοσε τότε κακώς γιατί δεν υποτίθεται ότι πρέπει να αλλάζεις hardware και ειδικά motherboard. Γιατί το άφηνε η Microsoft είναι άλλη ιστορία αλλά στα Vista μπορεί να άλλαξε γνώμη.

Στην Retail έκδοση δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός και αυτότς είναι ο λόγος που είναι και ακριβότερη. H DSP και η OEM κακώς πωλούνται έτσι (με παραμύθια) από μαγαζάτορες που δυστυχώς δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι θα πει DSP και ΟΕΜ σε σχέση με τη Retail.

Τέλος πάντων μπορεί πάντα να δοκιμάσει κανείς και να αποφασίσει.

Ποιός μίλησε για αλλαγή hardware; Ούτε στο ίδιο PC δεν μπορείς να βάλεις περισσότερες από μία φορές (multiboot) τα Vista (σύμφωνα με την άδεια)!
Αλλά ακόμα και ο περιορισμός της αναβάθμισης του PC σου φαίνεται λογικός; Δεν μιλάμε για τηλεόραση, μιλάμε για PC! H φύση του PC είναι να το προσαρμόζεις στις ανάγκες σου και να το αναβαθμίζεις κατά βούληση!

Σχεδόν Εκτός θέματος:
Αν δεν το ήθελα για συγκεκριμένη δουλειά (αναγκαστικά) δεν θα ασχολούμουν καθόλου με το Vista και κατ' επέκταση με Μ$. Πολύ απλά δεν αξίζει τα λεφτά του ούτε ως DSP και πολύ περισσότερο ως "Retail" -σιγά μην έδινα μια περιουσία (550 ευρώ) για να πάρω ένα προβληματικό λογισμικό ..."retail" -τουλάχιστον ήταν κάρα-προβληματικό όταν πήρα το PC.

Εντωμεταξύ, την πολιτική της M$ την έχει συνοψίσει πολύ καλά σε μια ατάκα του ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Bill Gates "Αν δεν μπορείς να το κάνεις καλό, κάντο να φαίνεται καλό"!!! Δυστυχώς, αυτό που δεν μπορεί συνήθως να αντιληφθεί ο μέσος χρήστης είναι ότι για τα προβλήματά του δεν φταίει τόσο ο ίδιος, όσο οι κατασκευαστές του κάθε λογισμικού!

Έτσι έχουμε μη-λειτουργικά και μη-φιλικούς κατασκευαστές...

Αντίθετα, πηγαίνοντας σε Linux (Ubuntu) μπορεί να έχεις που και που κάποια προβλήματα, αλλά θα το έχεις πάρει τσάμπα και θα κάνεις τη δουλειά σου χωρίς παράλογους περιορισμούς από κανέναν -οι "κατασκευαστές" του τουλάχιστον θα είναι φιλικοί! Αν θέλεις και κάτι πιο pro, πας σε MAC OSX leopard και με 135 ευρώ παίρνεις τη retail έκδοση που είναι παρασάγγες καλύτερη των πανάκριβων Vista Ultimate retail. (Εννοείται αν έχεις ΜΑC υπολογιστή).

Εντωμεταξύ βελτιώνονται τα εναλλακτικά περιβάλλοντα για ένα πλεονεκτικό HTPC χωρίς το "Media Center" της M$.

Last edited:
Ποιός μίλησε για αλλαγή hardware; Ούτε στο ίδιο PC δεν μπορείς να βάλεις περισσότερες από μία φορές (multiboot) τα Vista (σύμφωνα με την άδεια)!
Αλλά ακόμα και ο περιορισμός της αναβάθμισης του PC σου φαίνεται λογικός; Δεν μιλάμε για τηλεόραση, μιλάμε για PC! H φύση του PC είναι να το προσαρμόζεις στις ανάγκες σου και να το αναβαθμίζεις κατά βούληση!

Αν και οι τιμές λογισμικού της Μ$ είναι φρικτά ακριβές, καταλαβαίνω την έννοια του ΟΕΜ και ότι πρέπει κάπως να διαφοροποιηθεί από το Retail. Απ' την άλλη, το θέμα του multiboot είναι απαράδεκτο.

Σχεδόν Εκτός θέματος:
Αν δεν το ήθελα για συγκεκριμένη δουλειά (αναγκαστικά) δεν θα ασχολούμουν καθόλου με το Vista και κατ' επέκταση με Μ$. Πολύ απλά δεν αξίζει τα λεφτά του ούτε ως DSP και πολύ περισσότερο ως "Retail" -σιγά μην έδινα μια περιουσία (550 ευρώ) για να πάρω ένα προβληματικό λογισμικό ..."retail" -τουλάχιστον ήταν κάρα-προβληματικό όταν πήρα το PC.

Αυτό είναι το χειρότερο - και πιστεύω ότι φταίμε και εμείς: λόγω της αδράνειας μας σαν καταναλωτές έχουμε αφήσει μια τεράστια αγορά να λειτουργεί χωρίς κανόνες προστασίας καταναλωτή - σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμασταν άλλο προϊόν να έχει τόσα προβλήματα και να μην ζητήσουμε τα λεφτά μας πίσω...

Αντίθετα, πηγαίνοντας σε Linux (Ubuntu) μπορεί να έχεις που και που κάποια προβλήματα, αλλά θα το έχεις πάρει τσάμπα και θα κάνεις τη δουλειά σου χωρίς παράλογους περιορισμούς από κανέναν -οι "κατασκευαστές" του τουλάχιστον θα είναι φιλικοί! Αν θέλεις και κάτι πιο pro, πας σε MAC OSX leopard και με 135 ευρώ παίρνεις τη retail έκδοση που είναι παρασάγγες καλύτερη των πανάκριβων Vista Ultimate retail. (Εννοείται αν έχεις ΜΑC υπολογιστή).

Εν τω μεταξύ βελτιώνονται τα εναλλακτικά περιβάλλοντα για ένα πλεονεκτικό HTPC χωρίς το "Media Center" της M$.

Επιφυλάσσομαι για το Mac OSX, γιατί η apple είναι κατά κανόνα πολύ χειρότερη από την Μ$ σε θέματα σεβασμού στον χρήστη, ανοίγματος του λογισμικού και άδειες χρήσης - δες πως επιμένουν ότι το λογισμικό τους πρέπει να δουλεύει σε δικό τους υπολογιστή, πράγμα που ουσιαστικά είναι και αυτό παράτυπο αν όχι παράνομο...

Πάντως όλα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού - για αυτό πρέπει όλοι μας να υποστηρίξουμε το Open Source λογισμικό γιατί ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιήσουμε, πάλι όφελος θα έχουμε σε καλύτερα προϊόντα...

Αν και οι τιμές λογισμικού της Μ$ είναι φρικτά ακριβές, καταλαβαίνω την έννοια του ΟΕΜ και ότι πρέπει κάπως να διαφοροποιηθεί από το Retail. Απ' την άλλη, το θέμα του multiboot είναι απαράδεκτο.

Και εγώ το καταλαβαίνω, θα μπορούσαν όμως να επιλέξουν ένα πιο ηθικό περιορισμό. Δεν το έκαναν, γιατί προτίμησαν να κερδίσουν πολλαπλάσια από το να σεβαστούν τους πελάτες τους!

Αυτό είναι το χειρότερο - και πιστεύω ότι φταίμε και εμείς: λόγω της αδράνειας μας σαν καταναλωτές έχουμε αφήσει μια τεράστια αγορά να λειτουργεί χωρίς κανόνες προστασίας καταναλωτή - σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμασταν άλλο προϊόν να έχει τόσα προβλήματα και να μην ζητήσουμε τα λεφτά μας πίσω...

Ο καθένας έχει το μερίδιο ευθύνης του, αλλά για να αντιδρούσαμε ατομικά πιο σωστά, θα έπρεπε να είχαμε δεχτεί όλοι πιο σωστή παιδεία και για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να είχαμε συνολικά ένα πολύ πιο πολιτισμένο σύστημα.
Όπως είμαστε σήμερα, οι εταιρίες με πολιτικές συμμαχίας (μονοπωλιακές) και μπόλικη πλύση εγκεφάλου και τη συνεχή "εκπαίδευσή" μας, καταφέρνουν να μας πείθουν ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές, οπότε αγοράζουμε σκάρτο πράγμα όσο-όσο και είμαστε και ευχαριστημένοι!

Τουλάχιστον θα μπορούσαμε να έχουμε μια επιτροπή καταναλωτή που δεν θα επέτρεπε την κυκλοφορία λογισμικού σε ημιτελή μορφή με τόσα bugs... Έτσι δεν θα έφτανε να γίνει θεσμός όπως έχει γίνει σήμερα. Αισιοδοξώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο μέλλον... αν αρχίσουμε να πηγαίνουμε προς το καλύτερο!

Επιφυλάσσομαι για το Mac OSX, γιατί η apple είναι κατά κανόνα πολύ χειρότερη από την Μ$ σε θέματα σεβασμού στον χρήστη, ανοίγματος του λογισμικού και άδειες χρήσης - δες πως επιμένουν ότι το λογισμικό τους πρέπει να δουλεύει σε δικό τους υπολογιστή, πράγμα που ουσιαστικά είναι και αυτό παράτυπο αν όχι παράνομο...

Δεν είναι Άγια η Apple, αλλά μέχρι πρότινος δικαιολογούνταν αφού το λειτουργικό της έτρεχε σε εντελώς διαφορετικό hardware -όχι PC, (με επεξεργαστές της IBM) που διέθετε η ίδια. Το θετικό ήταν ότι έπαιρνες κάτι εγγυημένο ποιοτικά και με συγκεκριμένη απόδοση. Τώρα με τους Intel, η διαφορά στο hardware είναι πολύ μικρή αλλά πιστεύω ότι αργά η γρήγορα θα απελευθερώσει το λειτουργικό γιατί θα καταλάβει ότι η υπάρχουσα βάση των PC χρηστών θα της δώσει περισσότερα κέρδη από τις σημερινές πωλήσεις σε hardware. Μετά φυσικά θα δώσει και "κίνητρα" (επιπλέον ωφέλη) σε όσους προτιμήσουν να πάρουν το hardware από την ίδια -το θεωρώ σχεδόν σίγουρο.
Πάντως, αν και κλειστή, η δική μου αίσθηση είναι ότι η φήμη της είναι πολύ καλύτερη από αυτήν της "κακιάς" M$! Θα έλεγα μάλλον καμία σχέση! Και όλοι λίγο-πολύ, συμπαθούν τον πολύ δημιουργικό Steve Jobs!

Πάντως όλα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού - για αυτό πρέπει όλοι μας να υποστηρίξουμε το Open Source λογισμικό γιατί ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιήσουμε, πάλι όφελος θα έχουμε σε καλύτερα προϊόντα...

Σαφώς είναι θέμα ανταγωνισμού. Είτε όμως επιλέξουμε Open Source είτε εμπορικό λογισμικό, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να επιλέγουμε σωστές υλοποιήσεις και έτσι να επιβραβεύουμε αυτούς που κάνουν καλή δουλειά και σέβονται εμάς τους χρήστες.

Κάθε φορά που βγάινουν Windows θα υπάρχουν αυτοί που γκρινιάζουν που ειλικρινά είναι λίγοι και γι'αυτό δεν ιδρώνει το αυτί της MS. Επίσης πολοί απο αυτούς τα έχουν τσάμπα τα Windows.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τα χρησιμοποιείται αφού σας δημιουργούν προβλήματα και το Linux είναι καλύτερο? Ξέρω θα μου πείτει μονοπώλιο και τις γνωστές δικαιολογίες.

Λοιπόν εγώ θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι τα χρησιμοποιώ επειδή είναι τα πιο εύκολα κα τα πιο συμβατά (γενικά Windows) και δεν είμαι μόνο εγώ είναι η συντριπτική πληοψηφία των PC users ανά τον κόσμο.

Αν πηγαίναμε με τους ρυθμούς των γκρινιάρηδων θα είχαμ ακόμα Windows 3.11.

Κάθε φορά που βγάινουν Windows θα υπάρχουν αυτοί που γκρινιάζουν που ειλικρινά είναι λίγοι και γι'αυτό δεν ιδρώνει το αυτί της MS. Επίσης πολοί απο αυτούς τα έχουν τσάμπα τα Windows.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τα χρησιμοποιείται αφού σας δημιουργούν προβλήματα και το Linux είναι καλύτερο? Ξέρω θα μου πείτει μονοπώλιο και τις γνωστές δικαιολογίες.

Λοιπόν εγώ θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι τα χρησιμοποιώ επειδή είναι τα πιο εύκολα κα τα πιο συμβατά (γενικά Windows) και δεν είμαι μόνο εγώ είναι η συντριπτική πληοψηφία των PC users ανά τον κόσμο.

Δεν χρειάζεται παρά να ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόστιμα από Αμερική και Ευρώπη των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τρώει σε σταθερή βάση η αδιόρθωτη M$ για τις μονοπωλιακές τακτικές της (σίγουρα δεν "ιδρώνει το αυτί της"), για να δεί αν πρόκειται για "δικαιολογίες". Αρκεί να ξέρει τι θα πεί "μονοπώλιο", ποιά σημασία έχει για τον αγοραστή και πως σχετίζεται με τη "συμβατότητα" του προϊόντος, την ποιότητα και τη διάδοσή του στη "συντριπτική πλειοψηφία". Προφανώς αυτοί που βάζουν τα πρόστιμα είναι "γκρινιάρηδες"...

Το υπεραπλουστεύεις και χάνεις το νόημα :smash:

Αυτοί που παραπονιούνται για τα εκάστοτε καινούργια Windows δεν έχουν σχέση με τους οπαδούς του Linux, αφου δεδομένα είναι οπισθοδρομικοί. Οι οπαδοί του Linux τείνουν να είναι πιο καταρτισμένοι και να θέλουν τη νέα τεχνολογία.

Η αντίδραση στα Vista έρχεται από πολύ πιο ευρεία μερίδα χρηστών και συμπεριλαμβάνει πιστούς των windows για λογούς πρακτικούς και συγκεκριμένους.
Εγώ, π.χ. Ξεκίνησα με Windows ΝΤ 3.1, πήγα σε Windows 95 και μετά ΝΤ 4.0, μετά 2000 και μετά σε ΧΡ. Κατά κανόνα πήγαινα στην κάθε νέα έκδοση 6 μήνες μετά την κυκλοφορία τους ώστε να έχουν ωριμάσει λίγο αλλά πάντα το έκανα με ενθουσιασμό. Με την εξαίρεση των ΧΡ, όλες οι αναβαθμίσεις ήταν εμφανείς βελτιώσεις. Τα ΧΡ είταν κάτι σχετικά καινούργιο και συγκριτικά περίπλοκο οπότε περίμενα λίγο και τα έβαλα όταν είδα ότι όντως άξιζε τον κόπο να τα μάθω γιατί η βελτίωση σε usability, stability και δυνατότητες ήταν πολύ μεγάλη.

Στα Vista δεν το βλέπω αυτό. Αν και έχω ανάγκη αναβάθμισης από τα πλέον παλιά ΧΡ, τα Vista μου ζητάν μεγάλο χρόνο για να μάθω να τα ρυθμίζω έτσι ώστε να κάνουν, ότι έκαναν τα ΧΡ. Άρα βγαίνω χαμένος. Δεν με ενδιαφέρει να μάθω το λειτουργικό, με ενδιαφέρει να μπορώ να κάνω νέα πράγματα. Με τα Vista δεν κάνω τίποτα το νέο, ούτε κάτι το παλιό με νέους τρόπους. Απλά πρέπει να μάθω το λειτουργικό γιατί από μόνο του δεν κάνει ότι δούλευε ηδύ στα ΧΡ. Κερδίζω μόνο λίγο σε ασφάλεια και 64bit computing. Αλλά επειδή το User Account Control είναι τόσο πρωτόγονο και φτωχά σχεδιασμένο,:rifle: καταλήγω ή να χρησιμοποιώ το κρυφό Administrator account (root) η να μην κάνω τη δουλεία μου παρά μόνο με συνεχή παρέμβαση.

Αυτό με σπρώχνει και στο Linux που τόσα χρόνια απέφυγα λόγω δυσκολίας - ότι αν πρέπει να ασχοληθώ τόσο με ένα νέο λειτουργικό, καλύτερα να μάθω το πιο αξιόπιστο με όλες τις δυνατότητες και που θα μου φανεί χρήσιμο στο μέλλον καθώς η Μ$ συνεχίζει να παρεμβαίνει στη χρήση του υπολογιστή μου με περισσότερους περιορισμούς, Digital Rights Management, και χαρακτηριστικά που μόνο με κουράζουν χωρίς να μου προσφέρουν τίποτα (βλέπε windows defender & MS search). Δεν μπορώ να περιμένω αλλα 2 χρόνια για να βγάλει κατι καλό η Μ$-bye-

Λοιπόν τελικά έστησα το HTPC με ΧΡ MCE 2005 - μου έβγαλε την πίστη ανάποδα τόσο πολύ που κάθε φορά που το έφερνα σε σχετικά 'λειτουργική κατάσταση' έκανα Disk Image για να μπορώ να έχω πλήρες recovery αν το επόμενο patch θα έσπαγε τα προηγούμενα. Είχα 'διασκεδαστικές εμπειρίες όπως όταν το M$ Update Rollup 2 update for eHome infrared receivers, έσπασε τη δυνατότητα του MCE να παίζει βίντεο...To MCE έβλεπε τα βίντεο αλλά δεν έπεζε κανένα όποιου τύπου και 'τανε! Γρηγορα uninstall, και system restore... Όλα αυτά σε σύστημα με Athlon X2 6000+, 2GB RAM, ATI 3650, Hauppuge WinTV PVR150-MCE. Δηλαδή ένα σύστημα ικανότατο αν και όχι υπερ-μηχάνημα, με φρέσκα WinXP MCe χωρίς άλλες εφαρμογές εγκατεστημένες.

Αφού το έκανα να δουλέψει σωστά, συνειδητοποίησα ότι είχα αηδιάσει τόσο με τη διαδικασία που το είχα μισήσει! Ίσως θα πρεπε να σκεφτώ περισότερο τα Vista λέω - τουλάχιστον είναι καινούργια και θα υποστηρίξουν όλο το Hardware, "out of the box". Δεν τα δοκιμάζω? Άλλωστε το desktop μου έχει Vista x64. Φτιάχνω λοιπόν ένα partition (ας έιναι καλα το Gparted - ποιός θέλει πια partition magic?) και βάζω Vista x86 32-bit (X64 θέλει πολύ μνήμη και 64-bit codecs). Πραγματι αναγνωρίζει όλο το Hardware και δεν χρειαζετε patches (το σύστημα είναι σε LAN αλλά δε βλέπει internet για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας - δεν θέλω ξυπνήσω το πρώι και να βρώ ότι το τελευταίο M$ update μου τσάκισε τις ρυθμίσεις). Βάχω και codecs και αρχίζει ο χαβαλές! Το Media Center κρασάρει λόγω του DivX.
Uninstall DivX, Reboot, και...Το Media Center κρασάρει λόγω του x264 VFW (!). Uninstall x264, reboot και...Το Media Center κρασάρει λόγω του eHome IR receiver (δηλαδή το driver του remote control της M$)! Εκεί πια απηύδησα και το έκλησα και ξαναγύρισα στα ΧΡ.

Συμπέρασμα μου: Τα βιστα 32 που όπως είπαν διάφοροι έιναι καλά για media center, δυστήχως σαν λειτουργικό είναι για τα σκουπίδια. Τα βίστα 64 είναι πολυ πιο σταθερα και αξιοπιστα, απλώς είναι καποως πιο δυσχρησστα λόγω κακής υποστήιρξης και σχεδιασμού. Μπορεί να νιώσω ξανα μαζοχιστικά και να δοκιμάσω να στήσω 64-bit media center αλλά αν είναι κάτσω και να φαω χρόνο στο να κανω τα γελοία προϊόντα της Μ$ να παίξουν μπορεί να να προτιμίσω να στήσω Mythbuntu και να ησυχάσω μια και καλή!:p

Σκέψου να έβαζες και Linux+Mythtv.. εδώ που τα λέμε, ο tuner σου υποστηρίζεται, μόνο h264/vc1 gpu acceleration δεν θα είχες.. αν και με τον επεξεργαστή που έχεις, δεν την χρειάζεσαι...

Αυτή τη στιγμή το μόνο που με φοβίζει είναι οι drivers Της ΑΤΙ για linux που απο όσο ξέρω είναι προβληματικοί - από την άλλη δε θέλω να πάω σε nvidia γιατι μου αρέσουν η καρτα που έχω - έχει καλή ποιότητα εικόνασς, είναι γρήγορη και έχει χαμηλ'ες θερμοκρασίες - δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΑΤΙ δεν υποστηρίζει το linuxπιο σωστα!