Ξυλεία...

Στο LEROY που αναφέρει το απόθεμα ανά κατάστημα, είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσεις πιθανό πρόβλημα.
πχ στο Μαρούσι, το πιθανότερο είναι να μην βρεις την διάσταση που θέλεις γιατί το απόθεμα μπορεί να αναφέρεται σε ρετάλια ή ακόμα και σε κάποιο χαλασμένο φύλλο.
1759397609692.png

Την νέα πολιτική δεν την κατάλαβα. Αν θέλω το 1/2 του φύλλου αλλά σε διασταση 61 x 152,5cm, δεν θα μου το δώσουνε;

1759397926867.png

Στο LEROY που αναφέρει το απόθεμα ανά κατάστημα, είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσεις πιθανό πρόβλημα.
πχ στο Μαρούσι, το πιθανότερο είναι να μην βρεις την διάσταση που θέλεις γιατί το απόθεμα μπορεί να αναφέρεται σε ρετάλια ή ακόμα και σε κάποιο χαλασμένο φύλλο.
Πάντως στα ρετάλια δεν είχε τίποτε σε 10άρι MDF (ρώτησα -τσέκαρα κι όλας). Για χαλασμένο, φαντάζομαι θα μου έλεγε επειδή του είπα ότι ήθελα μικρό κομμάτι.

Την νέα πολιτική δεν την κατάλαβα. Αν θέλω το 1/2 του φύλλου αλλά σε διασταση 61 x 152,5cm, δεν θα μου το δώσουνε;

View attachment 258688
Η διάσταση που έγραψες είναι για το 1/4.
Από το διάγραμμα:
-αν θες το μισό φύλλο σε 305 x 61 είσαι οκ
-αν θες το μισό σε 152,5 x 122 θα σου χρεώσουνε όλο το φύλλο.

• Like
Reactions: KOSSTV and newbie
Πάντως στα ρετάλια δεν είχε τίποτε σε 10άρι MDF (ρώτησα -τσέκαρα κι όλας). Για χαλασμένο, φαντάζομαι θα μου έλεγε επειδή του είπα ότι ήθελα μικρό κομμάτι.

Η διάσταση που έγραψες είναι για το 1/4.
Από το διάγραμμα:
-αν θες το μισό φύλλο σε 305 x 61 είσαι οκ
-αν θες το μισό σε 152,5 x 122 θα σου χρεώσουνε όλο το φύλλο.

Σωστά Δημήτρη.
Άρα μάλλον είναι προτιμότερο να πηγαίνουμε στον Σαχλό με δισκοπρίονο μπαταρίας, να παίρνουμε όλο το φύλλο και να κοβουμε περίπου στις διαστάσεις που χωράνε στο αυτοκίνητο.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ποσο μικρο κομματι MDF/HDF ψαχνεις Δημητρη? Μηπως εχω κατι στα 10μμ.
Μιχάλη, ευχαριστώ για την προσφορά. Θα πάω Σαχλό να αγοράσω για να έχω και απόθεμα. 6άρι, 8άρι και 10άρι είναι μεγέθη που χρειάζεται να υπάρχουν για διάφορες κατασκευές.

Σωστά Δημήτρη.
Άρα μάλλον είναι προτιμότερο να πηγαίνουμε στον Σαχλό με δισκοπρίονο μπαταρίας, να παίρνουμε όλο το φύλλο και να κοβουμε περίπου στις διαστάσεις που χωράνε στο αυτοκίνητο.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στο κόβουν αυτοί (τύπου για να το μεταφέρεις - όχι σε ακριβείς διαστάσεις για κατασκευές). Ο άλλος Σαχλός (EPS) σίγουρα τα κόβει για μεταφορά - το έχω κάνει στο παρελθόν.

• Like
Reactions: newbie
Το άλλο που χρειάζεται προσοχή με το leroy είναι και το ποιες μέρες και ώρες έχουν κοπή στα καταστήματα. Αυτό που είχε ξεκινήσει σαν προσωρινή λύση πριν μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει γίνει πλέον μόνιμο. Δεν κόβουν όλες τις ώρες και τις ημέρες.
Πχ την προηγούμενη Τετάρτη στο αεροδρόμιο έκοβαν μέχρι τις 17:00. Οπότε πήγα την Πέμπτη, για να μου πουν ότι κόντρα πλακέ έχουν μόνο 10mm και 25....

Πήγα λοιπόν σήμερα στον Παπούτσογλου στην Παλλήνη με το δισκοπρίονό μου και πήρα ολόκληρο φύλλο (250x125) σημύδα 18mm στα 79€. Σημαντική διαφορά στο €/τμ σε σχέση με leroy κλπ.

• Like
Reactions: KOSSTV
Όπως τα είπαμε μερικά ποστ πίσω: φύλλο MDF 10mm 3.05x1.22 μέτρα (δηλ. περίπου 3,7 τετραγωνικά) --> 20,80€

Αυτό που βλέπουμε είναι δύο κομμάτια από ένα φύλλο κομμένο στη μέση κατά μήκος, το ένα πάνω στο άλλο (τελικά ο Σαχλός κόβει και μάλιστα η κοπή ήταν ωραία/καθαρή). Από πάνω, μία σανίδα 2εκ πάχος πιασμένη με σφιγκτήρες: όταν μεταφέρουμε λεπτά πάνελ είναι εύκολο καθώς κινείται το αμάξι, ο αέρας να σηκώσει το φύλλο και να το σπάσει. Στον πίσω σφιγκτήρα έχει περαστεί ταινία σήμανσης - επαγγελματικά πράγματα 😛
20251004_095035.jpg

Σάββατο σήμερα και ανέβηκα χωριό για καφέ και κουτσόμπολο.
Ευκαιρία να ετοιμάσουμε και κάποια block από επιλεγμένη ξυλεία που κόπηκε πρίν ένα χρόνο και βγήκε απ’το νερό πρίν 1,5 μήνα.
Δύο ήταν τα ξύλα αυτή τη φορά, αρχικά κερασιά και μετά πορδαλιά ή χρυσόξυλο για τους πιο πολιτισμένους 🤪

IMG_3688.jpegIMG_3689.jpegIMG_3691.jpeg

Κάτω απ’την κορδέλα έτρεχε καθαρή χρυσόσκονη… 😍

IMG_3694.jpeg

IMG_3693.jpegIMG_3692.jpeg

Στο τέλος πήρα και το ξάι για τον κόπο μου και έφυγα για φαγητό 😋

IMG_3695.jpeg

Last edited:
Καλησπέρα,

Αλλάζω στρώμα και, επειδή οι τάβλες που έχει το τελάρο δεν είναι καλές, θέλω να βάλω ενιαίο κόντρα πλακέ. Αυτή ήταν και η πρόταση από δύο καταστήματα που ρώτησα.
Δεν θα αφαιρέσω το τελάρο με τις τάβλες.

Κατ’ αρχάς, θεωρείτε ότι τα 4mm είναι εντάξει ή πρέπει να πάω σε 6mm ή 8mm; Δεν θέλω ούτε να κάνει «γούβα» το ξύλο, ούτε να γίνει πολύ βαρύ, καθώς είναι ανοιγόμενο. Θελω 2 ταβλες 80*200

Στο Leroy που ρώτησα, πρέπει να πάρω δύο ολόκληρα φύλλα και θα μου κοστίσει κάπου στα 100€ για το 4άρι και 120€ για το 6άρι.

Αν έχει κάποιος να προτείνει άλλο κατάστημα που να κάνει κοπή και να είναι φθηνότερο, θα το εκτιμούσα. Το Praktiker δεν φαίνεται να εχει

Για κρεβατι 12μμ και ανω...τα 4 η 6 επικυνδινα και τα 8 οριακα..
Για το που θα βρεις δεν γνωριζω..αλλα μην ρισκαρεις με μικρο παχος...!!!

Απο οτι καταλαβα ΔΕΝ θα αφαιρεθει το τελαρο με τις ταβλες.
Οι παλιες ταβλες θα παραμεινουν στη θεση τους και απο επανω σκεφτεται να βαλει φυλο κοντρα πλακε.

Οποτε τα 4μμ ειναι πιθανον να ειναι αρκετα, αφου το βαρος θα το σηκωνουν οι παλιες ταβλες.
Θεωρω ομως οτι για 20 ευρω παραπανω, τα 6μμ παχος θα ειναι ιδανικα και θα αντεχουν περισσοτερο και στο σκεβρωμα.

Μηπως αξιζει να προσθεσεις/αλλαξεις καποιες μονο ταβλες. Πχ. να αλλαξεις 6 παλαιες ταβλες με 6 νεες. Γιατι ολοκληρο φυλλο μου φαινεται καπως too much.

Καλησπέρα,

Αλλάζω στρώμα και, επειδή οι τάβλες που έχει το τελάρο δεν είναι καλές, θέλω να βάλω ενιαίο κόντρα πλακέ. Αυτή ήταν και η πρόταση από δύο καταστήματα που ρώτησα.
Δεν θα αφαιρέσω το τελάρο με τις τάβλες.

Απο οτι καταλαβα ΔΕΝ θα αφαιρεθει το τελαρο με τις ταβλες.
Οι παλιες ταβλες θα παραμεινουν στη θεση τους και απο επανω σκεφτεται να βαλει φυλο κοντρα πλακε.

Εγω νομιζω λεει τις ταυλες..να βαλει κατι ενιαιο στο τελαρο/τραβερσα..
Σε αυτο πανω που ειναι κυκλωμενο στην φωτο..
fa9312a35573a8ab9cd350f583f0f9ca01dfa2d2.jpg
Οι ταυλες ακουμπουν σε αυτην την τραβερσα...και το πλατος ειναι 80 εκ οπως ειπε...
Οποτε ακομη και τα 6μμ ειναι λιγα..απο ακρη σε ακρη θα σπασει με τοσο λιγο παχος απο το βαρος..

Το κρεβάτι είναι αυτής της μορφής.
1777230519520.webp

Τα φύλλα θα μπουν πάνω από τις ταβλες που δεν μπορούν να αλλαχτούν.
Έχω προσπαθήσει να βρω και δεν τα έχω καταφέρει. Το κρεβάτι είναι παλιό.

Το πρόβλημα είναι ότι ειναι πολύ λεπτές σε πλατος έχουν μαλακώσει αλλά και με όσα έχω ακούσει έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους..

Το κρεβάτι είναι 160×200 και θα μπούνε 2 φύλλα 80x200.

Μελαμίνη είπε το κατάστημα να την αποφύγω γιατί κάνει θόρυβο. Δεν έχω γνώμη σε αυτό.
MDF η OBS δεν θα τα ήθελα λόγω των χημικών.

• Like
Reactions: KOSSTV
Οι τάβλες που δείχνεις λειτουργούν σαν ελατήριο (μαλακώνουν το κάθισμα στο κρεβάτι) και επίσης επιτρέπουν στο στρώμα να αερίζεται από κάτω. Πάρε καινούργιες τάβλες (πχ), πρόσθεσε επιπλέον εκεί που έχουν μεγάλη απόσταση ή άλλαξέ τες όλες.
Στη χειρότερη, πάρε καινούργιο τελάρο με τάβλες, που πάλι πιο φτηνά θα σου βγει από το κόντρα πλακέ.

Το κρεβάτι είναι αυτής της μορφής.
View attachment 270800

Τα φύλλα θα μπουν πάνω από τις ταβλες που δεν μπορούν να αλλαχτούν.
Έχω προσπαθήσει να βρω και δεν τα έχω καταφέρει. Το κρεβάτι είναι παλιό.

Το πρόβλημα είναι ότι ειναι πολύ λεπτές σε πλατος έχουν μαλακώσει αλλά και με όσα έχω ακούσει έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους..

Το κρεβάτι είναι 160×200 και θα μπούνε 2 φύλλα 80x200.

Μελαμίνη είπε το κατάστημα να την αποφύγω γιατί κάνει θόρυβο. Δεν έχω γνώμη σε αυτό.
MDF η OBS δεν θα τα ήθελα λόγω των χημικών.
Δεν σου κάνουν οι ταβλες του IKEA ;

@dk31. Σε αυτό το τελάρο δεν μπορείς να προσθέσεις. Εχω προσπαθήσει να βρω ανταλλακτικά αλλά είναι πιο λεπτές από αυτές που κυκλοφορούν ευρέως.

@songless_bird Το έχω σκεφτεί .
Δεν νομίζω να έχω δει τέτοιου ίδιους ταβλες στο μέγεθος που θέλω. Τουλάχιστον στο ικεα.

Μπορώ να βρω απλές ελεύθερες ταβλες αλλά πρέπει να βρω ένα τρόπο να τις σταθεροποιησω.

@newbie. Το να αλλάξω τελάρο είναι μια λύση. Έχει όμως αρκετή δουλειά και δεν είναι σίγουρο ότι θα ταράξει με τον μηχανισμό. Το κόστος είναι το ίδιο.
Το δεύτερο που έβαλες είναι ενδιαφέρον. Θα το δω

• Like
Reactions: newbie