Ξυλεία...

Η ποιοτικη ξυλεια στην Ελλαδα ειναι (παν}ακριβη και σε καποια μεγεθη μαλλον ανυπαρκτη, πχ. κατω απο 3 χιλιοστα σε οξια, καρυδια, κοντρα πλακε και αλλα ειδη.

Η γερμανικη wodewa ειχε ξυλεια σε σανιδακια διαφορων διαστασεων σε λογικες τιμες, ομως τελευταια καποια ειδη ακριβυναν, οπως και τα μεταφορικα. Παντως σε καποια ειδη αξιζει, οπως η ξυλεια οξιας παχους 2μμ με 24ευρω/τμ και αλλα.

Τελευταια παρατηρησα οτι το Τεμου εχει κοντρα πλακε με μικρο παχος <1, 1.5, 2μμ κλπ, που αν και η τιμη το τετραγωνικο δεν ειναι φτηνη, αποτελει μια λυση για αυτους που δουλευουν με ξυλα παχους κατω των 3μμ. Επισης εχει και σανιδακια καρυδιας. Παρηγγειλα λοιπον καποια για να τσεκαρω την ποιοτητα.

Εδω φυλλα καρυδιας παχους 2 και 1.5 χιλιοστων. Ηρθαν προσφατα απο το τεμου σε αριστη κατασταση.
CAqnKtph.jpg

Πραγματικα η κατασταση των φυλλων ηταν αψογη και κανενα φυλλο δεν ηταν σκεβρωμενο, παρα το μικρο παχος.
7Zr5UMJh.jpg

Το ιδιο ισχυει και για το λεπτο κοντρα πλακε των 2μμ τυλιγμενο σε αεροστεγη συσκευασια
GoAquZAh.jpg

Αν και το παχος ηταν μικροτερο των 2μμ, η ποιοτητα των φυλλων ηταν παρα πολυ καλη.
aKCsBE7h.jpg

Αν και δεν αναγραφει τι ειδους κοντρα πλακε ειναι, μου φαινεται οτι ειναι φλαμουρι (baswood), ισως και καλης ποιοτητας λευκα (poplar).

Oλα τα παραπανω κοβονται ομορφα και πανευκολα στον laser και με μεγαλες ταχυτες, ακομα και με μικρα laser των 5watt.

Ετσι ειναι, το κοντρα πλακε σημυδας/oξιας των 3μμ χρειαζεται σχεδον διπλασια ισχυ στον laser για να κοπει, σε σχεση με το κοντρα πλακε λευκας/φλαμουριου.

..ηρθε σημερα και η τελευταια παραγγελια ξυλειας απο το Τεμου σε μορφη σουβερ

Ομορφα συσκευασμενα και σε αψογη κατασταση.
hMS0ncJh.jpg

Επειδη οι μικροκατασκευες μου σπανια ξεπερνουν τα 10 εκ., αυτη η διασταση με βολευει, την στιγμη μαλιστα που ειχε βγει και σε προσφορα.
Q3SgqJCh.jpg

Αρα καταληγω στο συμπερασμα οτι η ξυλεια για μικροξυλοκατασκευες απο το Τεμου ειναι αξιοπρεπεστατη, ειτε προκειται για κοντρα πλακε, ειτε για φυσικη ξυλεια.
Οι τιμες ειναι λιγο ακριβες, αλλα απο την αλλη εχεις αυτο που ακριβως χρειαζεσαι και που δυσκολα θα το βρεις σε τετοιες διαστασεις (παχος) στην Ελλαδα η στην Ευρωπη.

Trigger warning. Αν παίρνετε χάπι πίεσης, πάρτε διπλό.

Μερικές από τις παλέτες με "ρετάλια" που μαζεύουν σκόνη και υγρασία... Δώστε τα βρε σε καλή τιμή σε κανέναν που ψάχνει, και οι δυο κέρδος θα έχετε.
Ακόμη έτσι είναι, να κάνουν παρέα στα υπόλοιπα...
Τα περισσότερα είναι poplar αν θυμάμαι καλά. Άντε να παίζει και iroko κάπου στις άλλες και μερικά δρυς/οξυά.

Attachments

• 20250328_090448.jpg
    20250328_090448.jpg
    3.3 MB · Views: 29
  • 20250328_090026.jpg
    20250328_090026.jpg
    2 MB · Views: 30
  • 20250328_085958.jpg
    20250328_085958.jpg
    2.4 MB · Views: 29
  • 20250328_085942.jpg
    20250328_085942.jpg
    3.9 MB · Views: 29
  • Wow
Reactions: newbie
Ωραίο ξύλο… πανέμορφο και φτηνό… 😃

IMG_1122.jpeg

Αλλά τα πράγματα, εσωτερικά, δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται…
IMG_1123.jpeg

Δοκιμάζω κάποιες μεμβράνες που έχω πάρει από TEMU και μου φαίνονται πολύ καλές.

IMG_1128.jpeg

Όταν βρω χρόνο θα δοκιμάσω να ντύσω ολόκληρο κουτό και να δοκιμάσω και τις αντοχές της κόλλησης.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ καλές.

Μου ειχε φερει ο Μπαμπης καποια δειγματα αυτοκολλητες μεμβρανες, οπως στο παραπανω post και μου ειχαν κανει εντυπωση!
Παρηγγειλα λοιπον 3 διαφορετικα ειδη για να τα δοκιμασω.

Πολυ ισχυρη η κολλα που εχουν οι μεμβρανες και το αποτελεσμα ρεαλιστικοτατο.
8HfN9duh.jpg

Φαινεται ενδιαφερουσα εναλλακτικη αντι ξυλινου καπλαμα.
Βεβαια το θεμα ειναι η αντοχη στο χρονο. Ηδη εχω ντυσει καποια ξυλα και τα εχω αφησει σε περιβαλλον υγρασιας για να τσεκαρω τι γινεται.

Οι συγκεκριμενες μεμβρανες ειναι απο Τεμου. Εδω η αριστερη, εδω η μεσαια ανοιχτοχρωμη και εδω η δεξια σκουροχρωμη.

Επισης υπαρχει και αυτοκολλητη βελουδινη μεμβρανη σε διαφορα χρωματα με πολυ καλη αισθηση και καλο αυτοκολλητο.
RjINg1Ll.jpg

Aσφαλης η συσκευασια -σε φακελο με φυσσαλιδες- των 10 φυλλων καρυδιας (Αmerican Walnut) παχους ενος χιλιοστου απο το τεμου.
AallO2jh.jpg

Αψογη η κατασταση των φυλλων χωρις την παραμικρη παραμορφωση.
i7kSzOsh.jpg

Διασταση 18 εκ. μηκος και 8 εκ. πλατος και πραγματικο παχος απο 0.9 εως 1 χιλιοστο.

Ακριβουτσικο μεν το κοστος (5 ευρω) για αυτα τα 10 σανιδακια, αλλα παρα πολυ φτηνοτερο συγκρινομενο με την ντοπια αγορα.

Αγορασα και κοντρα πλακε καρυδιας απο το Τεμου για να τσεκαρω την ποιοτητα.

Εξαιρετικο πακεταρισμα. Πακετο των 6 τεμαχιων 30χ30 εκατοστα και παχος 2.5 χιλιοστα.
VZkG6xMh.jpg

Αριστο φινιρισμα χωρις κανενα απολυτως ψεγαδι!
sw10nUNh.jpg

Εδω δυο δειγματακια που εκοψα, ενα απο καρυδια και ενα απο κοντρα πλακε καρυδιας.
zePEpnWh.jpg

Δεν υπαρχει περιπτωση να καταλαβει κανεις ποιο ειναι πιο... Ιδιως μετα το καψιμο οπου οι ακρες ειναι καμμενες.

Περασμενα με λιγο λαδι
y1tT4bfh.jpg

Στην Ελλαδα σπανια βρισκεις λεπτο κοντρα πλακε καρυδιας <3μμ και αν βρεις, η τιμη του ειναι διπλασια.