Ξύλο για rack

Ronin

Senior Member
27 February 2008
304
Far west...of Athens
Καλησπέρα σας.
Γράφω εκ μέρους φίλου μου, ο οποίος θέλει να κατασκευάσει rack για hi-fi και είναι σε δίλλημα τι ξύλο να χρησιμοποιήσει για τα ράφια.
Του πρότεινα MDF που χρησιμοποιώ στο δικό μου TNT flexy table, αλλά δεν του αρέσει εμφανισιακά. Σκέφτεται για μελαμίνη αλλά δεν γνωρίζει μήπως δεν είναι κατάλληλο ηχητικά.
Τι άποψη έχετε για την μελαμίνη?
Κάποια άλλη πρόταση?

Από προσωπική εμπειρία σου λέω ότι το καλύτερο είναι ένα ξύλο (αυτό που έχει καντρονάκια κολλημένα μεταξύ τους) δεν ξέρω το όνομα του μετά ή και καλύτερο αλλά αναλόγως το μηχάνημα είναι το κοριαν και ο πορολυθος (όχι μαρμαρο) και ακολουθούν η σιμιδα , με διαφορά το θαλάσσης με διαφορά το νοβοπάν και τελευταίο το MDF πολύ καλό ανάμεσα στα πρώτα είναι το πλεξυ γκλας .
Να είσαι έτοιμος για πολλές απόψεις που όλες θα είναι σωστές γιατί το κάθε μηχάνημα αντιδρά διαφορετικά στο RACK του ,αυτά που σου λέω είναι μέσος όρος σύμφωνα με τα δικά μου γούστα και διάφορα μηχανήματα.

Κοίτα, η μελαμίνη είναι ουσιαστικά νοβοπαν επενδεδυμένο.
Ηχητικά το νοβοπάν έχει μεγάλα προβλήματα.
Για ντουλάπες καλό είναι, αλλά για ρακ δεν....

Οταν λες πως δεν του αρέσει εμφανισιακά εννοείς το σκέτο MDF??

Αν ισχύει το τελευταίο (δεν τον αδικώ...) πάτε σε λάθος κατεύθυνση...
Υπάρχει MDF με επένδυση καπλαμά σε ότι ξύλο θέλεις.
Αφού κόψετε τα κομμάτια και τα τρυπήσετε, τα δίνετε σε έναν επιπλά-λουστραδόρο κλπ για το βερνίκι της αρεσκείας σας, με άψογο αισθητικά αποτέλεσμα.

Εκτός του MDF, παίζει και το κόντρα πλακέ θαλάσσης. Πρόσεξε μη σου πουλήσουν μπετοφόρμ αντί για κόντρα πλακέ θαλάσσης που μοιάζουν εμφανισιακά αλλά έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή.

Από τα προιόντα ξύλου το καλύτερο ηχητικά, είναι το MDF, αφού μας δίνει συντονισμούς σε ευρύ φάσμα αλλά πολύ μικρού πλάτους.

Πολλά άλλα σκληρότερα υλικά (πχ κόντρα πλακέ θαλάσσης) μπορεί να ακούγονται και να είναι άκαμπτα, αλλά συνήθως δίνουν συντονισμούς μόνο σε μία περιοχή συχνοτήτων και με πολύ μεγάλο πλάτος.

Δεν ξέρω πως θα συμπεριφερόταν ηχητικά ένα σάντουιτς με κόντρα πλακέ θαλάσσης+MDF.

Οταν λες πως δεν του αρέσει εμφανισιακά εννοείς το σκέτο MDF??

Αν ισχύει το τελευταίο (δεν τον αδικώ...) πάτε σε λάθος κατεύθυνση...
Υπάρχει MDF με επένδυση καπλαμά σε ότι ξύλο θέλεις.
Αφού κόψετε τα κομμάτια και τα τρυπήσετε, τα δίνετε σε έναν επιπλά-λουστραδόρο κλπ για το βερνίκι της αρεσκείας σας, με άψογο αισθητικά αποτέλεσμα.
Κάτσε γιατί μάλλον αρχίζω να βγάζω άκρη και για τον φίλο μου αλλά και για μένα...
Τα MDF που έχω εγώ είναι όντως σκέτο MDF και πραγματικά δεν είναι και ότι καλύτερο στην όψη.Μπορώ να το επενδύσω τώρα με καπλαμά ή πρέπει να το πάρω έτοιμο απ'την αρχή? Αν δεν μπορώ να το ντύσω τώρα, υπάρχει άλλη μέθοδος...καλλωπισμού?!
Για τον φίλο μου η λύση λοιπόν βρέθηκε, να δω και για μένα τώρα,οπότε...εν αναμονή των απαντήσεων σας!

η ιδιοκατασκευη που εχω σε rack αποτελειται απο iroco ξυλο 100% η οποια ειναι γερη και ηχητικα ουδετερη ,πανεμορφη για τους λατρεις του ξυλου,αλλα και κοστιζει
το iroco ειναι απο τα πιο ακριβα ξυλα

Πάντως αν αποφασίσεις MDF αν έχεις λαμπατα βάλε στα πόδια τους κάποιο αποσβεστικό γιατί προσωπικά πιστεύω ότι είναι ότι χειρότερο

Παιδιά σας ευχαριστούμε όλους για την βοήθεια και τις πολύτιμες συμβουλές σας!
Το σκεφτόμαστε και επανερχόμαστε προς ενημέρωση...

Απάντηση: Re: Ξύλο για rack

Παιδιά σας ευχαριστούμε όλους για την βοήθεια και τις πολύτιμες συμβουλές σας!
Το σκεφτόμαστε και επανερχόμαστε προς ενημέρωση...

Αν θες δες εδω την δικη μου κατασκευη. Ειναι mdf με καπλαμα. Το παχος ειναι περιπου 3 εκ. Το πηγα σε λουστραδορο και ετοιμο (αφου βεβαια εγιναν πρωτα οι τρυπες για τους ορθοστατες κτλ). Αν παλι θες να σου βγει οικονομικο θα παρεις υδροχρωμα (στο χρωμα που θες) να το περασεις 2 χερια (ισως και 3 αναλογα ποσο ανοιχτο ή σκουρο το θες) μονος σου και μετα περνεις διαφανο βερνικι (σπρει ή απλο) και το λουστραρες μονος σου με παρα πολυ μικρο κοστος (γυρω στα 10 ευρω). Ειναι παρα πολυ απλο.
Μην ασχοληθεις με μελαμινες γιατι το πιθανοτερο ειναι να σου στραβωσει απο το βαρος.

Από προσωπική εμπειρία σου λέω ότι το καλύτερο είναι ένα ξύλο (αυτό που έχει καντρονάκια κολλημένα μεταξύ τους) δεν ξέρω το όνομα του μετά ή και καλύτερο αλλά αναλόγως το μηχάνημα είναι το κοριαν και ο πορολυθος (όχι μαρμαρο) και ακολουθούν η σιμιδα , με διαφορά το θαλάσσης με διαφορά το νοβοπάν και τελευταίο το MDF πολύ καλό ανάμεσα στα πρώτα είναι το πλεξυ γκλας .
Να είσαι έτοιμος για πολλές απόψεις που όλες θα είναι σωστές γιατί το κάθε μηχάνημα αντιδρά διαφορετικά στο RACK του ,αυτά που σου λέω είναι μέσος όρος σύμφωνα με τα δικά μου γούστα και διάφορα μηχανήματα.
+1 με τη μόνη διαφορά ότι θεωρώ το corian καλύτερο. Το MDF βγάζει πολλούς συντονισμούς και στη ποιο ευαίσθητη περιοχή.

Νομιζω ότι αυτό το ξυλο με τα καντρονακια το λενε πρεστη ξυλεία (ή μπορει και Γιάννη )παντως το ξερουν ολοι από περιγραφές και το εχουν μεχρι και σε πολυκαταστηματα
Θεωρείται πολύ καλό γιατι εχει συμπεριφορά ξύλου αλλα σπάνε οι συντονισμοί λογω ανομοιομορφίας των καντρονιων.

Κάτσε γιατί μάλλον αρχίζω να βγάζω άκρη και για τον φίλο μου αλλά και για μένα...
Τα MDF που έχω εγώ είναι όντως σκέτο MDF και πραγματικά δεν είναι και ότι καλύτερο στην όψη.Μπορώ να το επενδύσω τώρα με καπλαμά ή πρέπει να το πάρω έτοιμο απ'την αρχή? Αν δεν μπορώ να το ντύσω τώρα, υπάρχει άλλη μέθοδος...καλλωπισμού?!
Για τον φίλο μου η λύση λοιπόν βρέθηκε, να δω και για μένα τώρα,οπότε...εν αναμονή των απαντήσεων σας!

Υπάρχει έτοιμο MDF με τον καπλαμά της αρεσκείας σου (κερασιά, δρυς, οξιά κλπ).
Καπλαμά μάλλον δεν μπορείς να περάσεις μόνος σου, θέλει εξοικείωση και "χέρι" και πολλές πρέσσες κλπ. Ενας επιπλάς θα σου κάνει τη δουλεία, αλλά σίγουρα δεν σε συμφέρει.

Νομιζω ότι αυτό το ξυλο με τα καντρονακια το λενε πρεστη ξυλεία (ή μπορει και Γιάννη )παντως το ξερουν ολοι από περιγραφές και το εχουν μεχρι και σε πολυκαταστηματα
Θεωρείται πολύ καλό γιατι εχει συμπεριφορά ξύλου αλλα σπάνε οι συντονισμοί λογω ανομοιομορφίας των καντρονιων.

Υπάρχει link ή φωτό?

Δεν ξερω αν μπορω να πω το ονομα του μαγαζιου που παίρνω εγω αλλα είναι ένα μια αλυσίδα καταστημάτων που πουλάνε και εργαλεία αρχίζει από πρακ…. Και τελειώνει σε κερ .
Εχει ετοιμα κομμάτια σε διάφορες διαστασεις και παχος .στη συσκευασία δεν γράφει όνομα για αθτο και δεν ξερω πως το λενε .
Στις κουζινες του κανουν ένα λουστρο και τελος .
Είναι και όμορφο δηλαδή , αλλα βασικα είναι το καλυτερο ηχητικά
Θα το δεις σε ολους τους diyers που φτιαχνουν πικαπ και βαζουν ξύλινο σασι .
Δεν είναι τυχαίο που στο ποιο ευαίσθητο κομμάτι βαζουν τετοιο ,αλλα σου λεω εχω κανει εκτενές τεστ και είναι πραγματικά καλο.