Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Δεν υπάρχει link με σχέδια, μια πολύ απλή κατασκευή είναι με ελάχιστο κόστος.
Το πιο σπουδαίο είναι η στεγανοποίηση, να μπιρεί να αντέξει τα 4 bar της πίεσης χωρίς να χάνει τον αέρα. Πολλοί λένε βέβαια οτι δεν χρειάζονται τα 4 bar, κάνει δουλειά και με τα μισά. Εγώ στα 4 τη δουλεύω.
Τα υλικά τα βλέπεις στη φωτογραφία, ένα μανόμετρο, δύο βανάκια κι ένα σταυρό χρειάζεσαι. Αυτό είναι το πολύ απλό κομμάτι.
Εγώ πιο πολύ ασχολήθηκα με τη στεγανοποίηση γιατι οι χύτρες πάνω από 2-2,5 bar αρχίζουν και χάνουν αέρα. Μάλλον για ασφάλεια.
Χρειάστηκε να κλείσω τις δύο πλαϊνές τρύπες που έχει με ασημοκόλληση και να ενισχύσω το λάστιχο εσωτερικά με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης εσωτερικά.
Η κατασκευή είναι πολύ απλή και σε όλες τις χύτρες ίδια. Η στεγανοποίηση διαφέρει ανάλογα με τη χύτρα.
Να κοιτάξεις να βρείς κάποια μεγαλούτσικη και, κυρίως, βαθειά, για να χωράνε τα πιο μεγάλα κομμάτια που θα δουλεύεις.
Οποιαδήποτε λεπτομέρεια χρειαστείς εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.
Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πάρα πολύ καλό, τέλειο θα έλεγα. Δες και το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες σε μια κατασκευή με αρκετά μεγάλο βάθος.

Υ.Γ. Στις διάφορες δοκιμές που κάνω δοκίμασα και συνδυασμό των δύο τρόπων (vacuum & pressure pot). Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενα, μάλλον χειρότερο θα το έλεγα. Μου άφησε κάποιες ελάχιστες μικρές φυσαλλίδες στον πάτο αλλά αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός οτι άργησα με την όλη διαδικασία και η ρυτίνη άρχισε να μελώνει και ήταν δύσκολο να ανέβουν στην επιφάνεια.
Αυτά όμως θα τα δούμε εν καιρώ και στην κατηγορία του υγρού γυαλιού που είναι και η σωστή τους θέση.

Μια τελευταία προσθήκη για την χύτρα.
Για μεγαλύτερη σιγουρια και ασφάλεια θα κολλήσω περιμετρικά με ασημοκόλληση και 4 καταβάτες σαν αυτόν. Ρυθμιζόμενους.

showFile.php

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    162.5 KB · Views: 157
  • image.jpg
    image.jpg
    194.4 KB · Views: 157
  • image.jpg
    image.jpg
    241.7 KB · Views: 157
  • image.jpg
    image.jpg
    202.3 KB · Views: 157
  • image.jpg
    image.jpg
    113.8 KB · Views: 156
Last edited by a moderator:
Υ.Γ. Στις διάφορες δοκιμές που κάνω δοκίμασα και συνδυασμό των δύο τρόπων (vacuum & pressure pot). Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενα, μάλλον χειρότερο θα το έλεγα. Μου άφησε κάποιες ελάχιστες μικρές φυσαλλίδες στον πάτο αλλά αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός οτι άργησα με την όλη διαδικασία και η ρυτίνη άρχισε να μελώνει και ήταν δύσκολο να ανέβουν στην επιφάνεια.

Αξιόλογη προσπάθεια Babis. Εγώ είχα πάρει μια μεγάλη φιάλη απο γκαζάκι τότε που είχα αποφασίσει να φτιάξω πρέσα, αλλά έχει μείνει σε μιά ντουλάπα στην βεράντα. Τι να πρωτοφτιάξεις γαμώτι. :BXVZCBXZ6:
Για ρητίνη καλύτερα πρέσα. Η υποπίεση είναι κυρίως για στάμπιλαρισμα και χρωματισμό.

Έχει πάρει νερά ο μετρητής σου; :chinscratch:

Ναι, ακριβώς...
Σαν έναν που είχαμε στο χωριό και έλεγε οτι χάλασε το αυτοκίνητό του γιατί γέμισε νερά το ψυγείο. :flipout:

Για ρητίνη καλύτερα πρέσα. Η υποπίεση είναι κυρίως για στάμπιλαρισμα και χρωματισμό.

Κυρίως για τη σιλικόνη την έχω πλέον την υποπίεση.
Και κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και τη σταθεροποίηση με cactus juice που όλο το αναβάλω.
Για πες δυο τρια πραγματάκια για το χρωματισμό...

Last edited by a moderator:
Προσωπική εμπειρία δεν έχω. Ομως έχω ψάξει αρκετά στο παρελθόν, καθότι με έτρωγε κυρίως ο χρωματισμός στα ξύλα, και φυσικά το σταμπιλάρισμα. Ειδικά το σταμπιλάρισμα δεν είναι τίποτα τρομερό.
Ενα μικρό εξοπλισμό θές, (αντλία-δοχείο-φουρνάκι) και ειδική ρυτίνη που δεν ξέρω άν υπάρχει εδώ. Εξω την λένε alouminate η κάτι τέτοιο. Γνωστός που κάνει αυτή την δουλειά, φέρνει απο Αμερική απο ότι ξέρω.

Το σίγουρο ειναι ότι δεν κάνουν όλα τα ξύλα για σταμπιλάρισμα. Οπως και για χρωματισμό. Θες ξύλα με μικρή πυκνότητα, να μπορέσει να εισχωρήσει μέσα.
Εγώ εδώ και πάρα πολύ καιρό, παίρνω έτοιμα σταμπιλαρισμένα η και χρωματιστά απο άλλους. Δυστυχώς είναι ακριβά, αλλά δουλειά γίνεται. Σου στέλνω 2 βιντεάκια, και απο εκεί και πέρα, το ένα θα φέρει το άλλο, οπότε θα έχεις μια πολύ καλή ενημέρωση.

Αυτο που κοστίζει, και δεν είναι να παίζεις, είναι η πρέσα. Αλλά για άλλη δουλειά οπως προείπα, και είναι καθαρά για να πρεσάρει την ρυτίνη να μην έχει φυσσαλίδα. Αξιόλογη όπως προείπα η προσπάθεια, αλλά τότε που την έψαχνα, είχα διαβάσει για πίεση 4-8 bar για να κάνεις σωστή δουλειά. Το σωστή βέβαια είναι το τι θέλει ο καθείς απο εμάς. Αν μιλάμε για εμπορία για παράδειγμα, υπολογίζει κάποιος εξοπλισμό κοντά στο 600αρικο, για πιστοποιημένο καζάνι πίεσης μαζί με κάποια μανόμετρα και σύστημα που ελέγχει την πίεση και άν χάσει συμπληρώνει αυτόματα.
Αν μιλάμε για το κέφι μας, λογικά και η κατσαρόλα που φτιάχνεις, θα είναι μια χαρά. Αλλά στα 2,5 bar, δεν ξέρω το αποτέλεσμα. Επίσης άν το έχω καταλάβει σωστά, αυτοί που χρησιμοποιούν καζάνι πίεσης, επίσης η ρυτίνη στεγνώνει μέσα σε λίγα λεπτά. Δηλαδή μια που πρεσάρουν και μια που το έχουν έτοιμο. Οχι ότι δεν κάνει μια άλλη ρυτίνη, αλλά δεν γίνεται να πρεσάρεις και όλη μέρα ενα καλούπι.

Αυτά τα πολύ λίγα απο αυτά που είχα αποκομίσει εγώ, απο αυτά που είχα δεί και διάβασα. Τώρα σίγουρα άν εσύ πάς για πολύ σοβαρά, θα βρεις και άλλα πολλά. Εγώ απλά τα παράτησα.

Τον παρακάτω τύπο, παρακολουθησέ τον. θα μάθεις αρκετά απο τα βινετάκια του.
https://www.youtube.com/watch?v=9FhQgalRbmw

Και επιφυλάσσομαι, γιατι κάπου έχω ένα θαμμένο βίντεο που εξηγεί τις διαφορές της υποπιέσης με την πρέσα. Αν το βρώ θα το ανεβάσω.

Το βρήκα. Επίσης και αυτός ειναι καλός.
https://www.youtube.com/watch?v=7IX9RvH5rxI

Και ένα τελευταίο....
https://www.youtube.com/watch?v=wPS70knnGpc&feature=youtu.be

Good luck...-bye-

Έχω ήδη αγοράσει την ειδική ρυτίνη για το σταμπιλάρισμα (cactus juice).
Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμα όμως γιατί απ´ τη στιγμή που θα την αναμείξεις με τον καταλύτη έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.
Τη δική μου χύτρα τη δουλεύω στα 4 bar κι όχι στα 2,5.

Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμα όμως γιατί απ´ τη στιγμή που θα την αναμείξεις με τον καταλύτη έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.
Τη δική μου χύτρα τη δουλεύω στα 4 bar κι όχι στα 2,5.

Δηλαδή αυτή είναι η λεγομένη ........χύτρα ταχύτητος !!!!

Keep Walking my master.

Μια χαρά είσαι με τον κάκτο. :2thumb22sup:

καλημερα. Αν καποιος μπορεί να φτιαξει κατι σαν τα παρακατω θέλω να αγοράσω !!! :operator::award:

κατι τετοιο
Σοβαρα το λεω. Αυτα που βρίσκω απο εξωτερικο ή εχουν 70 ευρω μεταφορικά ή δε στελνουν ή κοστίζουν μια περιουσία....
Είναι απο flame maple (σγουρό κελεμπέκι - σφενδάμος)

f9059f175ee81732c47dedc76cd00b95.jpg
870cc84952942dd2b7cd2294b56a22e3.jpg
6bccb1c4ce6059e930a3cf4da88b1358--penne-cabos.jpg

ffb515fe2780c39e88b47099fc7084b6.jpg
ST218-STABILIZED-Dyed-Curly-Spalted-Maple-Knife-Blank.jpg
s-l225.jpg

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

καλημερα. Αν καποιος μπορεί να φτιαξει κατι σαν τα παρακατω θέλω να αγοράσω !!! :operator::award:

κατι τετοιο
Σοβαρα το λεω. Αυτα που βρίσκω απο εξωτερικο ή εχουν 70 ευρω μεταφορικά ή δε στελνουν ή κοστίζουν μια περιουσία....
Είναι απο flame maple (σγουρό κελεμπέκι - σφενδάμος)
Φίλε τόσο πάνε τα στάμπι. Είτε χρωματιστό είτε νατουραλ. Δεν νομίζω να βρείς φθηνότερα. Εγώ πάντως ενδιαφέρομαι να βρείς καμιά πηγή..:operator:

Ναι θελω !!!!!!!!!!!!!!!

Ασχολουμαι με οργανοποιια ερασιτεχνικα. Δεν ειναι δικα μου τα οργανα που εβαλα.
Δυο τρια εχω φτιαξει ολα κι ολα