Σημερα ειχε την τιμητικη της η γωνια του τορνου για την κατασκευη του πρωτου στυλο!!
Ευκαιρια ηταν να γινει η αρχη μιας και θα πιναμε σημερα καφεδακι με τον Μπαμπη για να μου δειξει καποια πραματα με ενα κιτ και τα bushings που με ειχαν μπερδεψει. Τελικα ηταν λαθος τα bushings, αλλα το στυλο εγινε
Eδω η γωνιτσα του τορνου για τον μικρο τορνο της Proxxon.
Ειχα ενα κομματι καρυδιας το οποιο το κλαδεψα στις ακμες με το απιθανο σκαρπελομαχαιρακι της stanley για μεγαλυτερη ευκολια στην κατεργασια των τεμαχιων.
Εδω εχει τελειωσει το ενα κομματι και βλεπουμε ποσο στραβα ειχα τρυπησει το δευτερο κομματι! Παντως, οπως μου ειπε και ο Μπαμπης, δεν θα υπαρχει προβλημα.
Οντως δεν υπηρξε κανενα προβλημα. Εδω και τα δυο τεμαχια του στυλο σωστα τελειωμενα μετα απο γυαλοχαρταρισμα 240 (για τις λεπτομερειες), 600 και 800 grit.
Εδω το ξυλο καρυδιας περασμενο με παραφινελαιο, αν και ηθελα λινελαιο για πιο σκουρα αποχρωση. Σε επομενη φαση περαστηκε και δυο χερια κερι για γυαλισμα.
Η συναρμολογηση ηταν πολυ απλη αν και θα πρεπει να βρω ενα πιο σωστο τροπο πιεσης. Ειτε με το κολωνατο οπως μου προτεινε ο Μπαμπης ειτε με ενα jig που εχω στο μυαλο μου.
Εδω η συναρμολογηση του πρωτου κομματιου που ισα χωρουσε στην μεγγενη. Εκανα το λαθος και το πιεσα μαζι με το ανταλλακτικο μελανιου, αλλα ευτυχως δεν εγινε ζημια.
Για την συναρμολογηση του καπακιου δεν εφτανε η μαντεμενια μεγγενη και ετσι μεταφερθηκα στην ξυλινη μεγγενη που εχει μεγαλυτερο ανοιγμα, ~25 εκατοστα.
Και ετοιμο το πρωτο μου στυλουδακι. Θα καψω με laser κατι τις επανω του, αλλα δεν εχω σκεφτει ακομα τι.
Η ολη δουλεια εγινε με δυο σκαρπελα.
Ενα μεγαλο σκαρπελο καρβιδιου με στρογγυλη κεφαλη το οποιο εκανε ευκολα ολη την χοντροδουλεια μεχρι να γινει λειο το ξυλο και μετα το κοιλο σκαρπελο.
Το κοιλο σκαρπελο ακονιστηκε -οπως το συνηθιζω- αμεσως μετα την δουλεια μονο στους δερματινους τροχους. Δεν το αφηνω να χρειαστει τροχισμα στην πετρα καθως οσο και μικρη να ειναι η δουλεια που κανω, το περναω αμεσως στον τροχο με το δερμα με λιγη αλοιφη.
Εδω τα δυο σκαρπελα πανω στο τροχιστικο scheppach.
Το πανω κινεζικο σκαρπελο (~50εκ. μηκος) ειναι με το κοπτικο καρβιδιου και το κατω ειναι το ερασιτεχνικο γερμανικο κοιλο σκαρπελο Κirchen (~35εκ. μηκος)
Αν υπαρχει καποια παρατηρηση για να γινει κατι απο τα παραπανω πιο σωστα, ειτε με αλλο τροπο, please let me know