Ξυλότορνος και δημιουργιες.

χεχε, ολα τα εχουμε δοκιμασει, απλα τα BIC εχουν λαιμο 4μμ οπου ειναι και το μικροτερο φιδοτρυπανο που εχω.

Τα πιο elegant ανταλλακτικα εχουν πιο μικρο λαιμο, οπως αυτο το παρακατω με 3μμ, και με περιοριζει στο υψος του στυλο καθως τα 3αρια τρυπανια ειναι πολυ κοντα.

Εδω το 3μμ τρυπανι μετα βιας τρυπησε 8αρα καβιλια στο μηκος, οποτε αναγκαστικά δημιουργηθηκε αυτο το υβριδικο Bic με κραμα ξυλου και πλαστικο :))
49240244507_3134cd5e8b_c.jpg

Παρεμπιπτοντως, αν πετυχεις πουθενα κανενα φιδοτρυπανο 3μμ παχους, let me know!
Εκτος και εαν τρυπαω απο μπροστα, στην μυτη, με 3αρι και απο την αλλη μερια με 4αρι τρυπανι ελπιζοντας οι τρυπες να συναντηθουν!

Μιχάλη καλή πατέντα έχοντας στα χέρια σου ένα αρχοντικό στύλο..
Το τρύπημα σε τόσο λεπτό ξύλο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο....θα θέλει προσοχή.

Ωραίος...όμορφο gagdeτακι. !!!

Ωραίος Χιώτης... πάντως δοκίμασε και το pilot. Θα κάνεις ωραία κατασκευή, και έχει περιθώρια κατεβάσματος τα πλαστικά του. Εγώ έχω φτιάξει ένα βίντεο με την κατεργασία, αλλά έχω κολλήσει στο μανταλάκι που πιάνει στο πουκάμισο.
Δεν έχω βρεί ακόμα τι να βάλω. Γιαυτό και δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα.. Αλλα´που θα πάει, κάτι θα κατεβάσει η κούτρα..-bye- Αλλά λόγω γιορτών έχω μπλέξει με δουλειές, και δεν το κυνηγάω με λύσσα..

Ευχαριστω Γιαννη, θα δοκιμασω και το pilot, αν θες βαλε λινκ του μοντελου που εννοεις.

Για μανταλακι φιλε ειναι θεμα τυχης, θα την βρεις την ακρη εκει που δεν το περιμενεις, οπως την βρηκα εγω!
Εψαχνα να βρω και εγω κατι μεσα σε ενα κουτι με διαφορα κομματια απο αποσυναρμολογημενα πραματα και εντελως τυχαια επεσε το ματι μου σε ενα γαντζακι κορνιζας!!!

Το γαντζακι βιδωθηκε ευκολα στο ξυλο. Κολλα δεν εβαλα ακομα για να μην λασκαρει η βιδα, ουτε εχω φρεζαρει λιγο την τρυπα για να εφαρμοσει η βιδα καλα.
Εαν εβρισκα το γαντζακι προχτες, ισως να κολλουσα την βιδα που θα εξειχε απο μεσα με εποξικη, πριν κλεισω το καπακι με το κερμα.

49243680027_f64ec8ccf5_c.jpg

Επισης με το συγκεκριμενο γαντζακι μπορει να κρεμαστει σε τοιχο ..σαν εργο τεχνης σε οποιοδηποτε καρφι/βιδα με κεφαλή εως 6μμ :))
49243467961_1a437266c5_c.jpg

...και φυσικα να κοσμει οποιαδηποτε μαγνητικη μπαρα στο εργαστηριο!
49243711587_2fddaae7f5_c.jpg

Και εδω μολις φρεζαρα το λεπτο ελασμα οποτε η βιδα δεν θα εξεχει σχεδον καθολου. Η βιδα θα βιδωθει και κολληθει στο στυλο με εποξικη κολλα.
49243806107_2bb0fffe60_z.jpg

Last edited:
Eυχαριστω Θαναση, τυχαια ηταν η ανακαλυψη του συγκεκριμενου μανταλακιου:)

Και εδω η τελικη διαμορφωση των στυλο με την προσθηκη ενος δακτυλιδιου απο χαλκοσωληνα. Το δακτυλιδι κοπηκε και φτιαχτηκε στα μετρα του στυλο.
Για να βγει εντελως συμμετρικο το δακτυλιδι, κοπηκε στο φαλτσοπριονακι!
49249057832_cec32a3aa8_c.jpg

Η αισθητικη των στυλο δεν εχει καμμια σχεση με αυτη των λαμπερων κιτ, αυτο ειναι προφανες.
Το κεφι ομως που εκανα δημιουργωντας ενα λειτουργικοτατο στυλο κυριως απο καβιλιες (που βλεπουμε στην φωτο) και με το ανταλλακτικακι της ΒIC, ειναι απεριγραπτο!

Το μεθεπομενο στυλουδακι θα ειναι απο καλυτερο ξυλο, πιο σικατο ανταλλακτικο και γυαλιστερο φινιρισμα! Μεχρι να μου ερθουν τα kit απο Axminster :)

Ετοιμος και ενας δευτερος μαστιχοχιονανθροπος!

20191221-140634.jpg

Θα δωθει σαν δωρακι σε μια ετησια ανταλλαγη δορων της Ξανθης με τις συμφοιτηττιες της που εχει σημερα!

Εδω μαζι με τον πρωτο με την προσθηκη σκουπας απο λεπτα κλαδακια ευκαλυπτου.

20191221-140627.jpg

Καλησπέρα σε όλους
Είναι το πρώτο μου ποστ και δεν ξέρω αν το έχω τοποθετήσει στο σωστό νήμα !
Μια ερώτηση : έχω τον Boston mc 900 και μερικεσ φορες κολαει - σταματαει ! μπορω να του βαλω μεγαλυτερο μοτερ με περισσοτερη δυναμη ?

Kαλησπερα και καλως ορισες στην παρεα!

Δεν ξερω αν ειναι ελλατωμα οταν σταματαει. Εγω εχω εναν μικρο τορνο που οταν κολλαει/ σταματαει σημαινει οτι εχω κανει εγω λαθος με τα σκαρπελα. Αν δεν σταματουσε θα κατεστρεφα το ξυλο.
Αλλα καλυτερα να σου πουνε και τα παιδια που εχουν μεγαλυτερους τορνους.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

ευχαριστώ πολύ !
Έχω την εντύπωση ότι δεν σταματούσε , αλλά δεν είμαι και σίγουρος! πάντως αν μπορούσα να της βάλω μεγαλύτερο μοτέρ δε θα με χαλούσε καθόλου :D

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

ευχαριστώ πολύ !
Έχω την εντύπωση ότι δεν σταματούσε , αλλά δεν είμαι και σίγουρος! πάντως αν μπορούσα να της βάλω μεγαλύτερο μοτέρ δε θα με χαλούσε καθόλου :D

Σταματάει το μοτέρ ή το τσόκ που έχεις δεμένο το ξύλο; Εννοώ μήπως είναι λίγο λάσκα ο ιμάντας και γλυστράει;
Μπορείς να βάλεις μεγαλύτερο μοτέρ αλλά σίγουρα το χρειάζεσαι; Το οτι σταματάει πολλές φορές σε γλυτώνει κι από πολλά απρόβλεπτα.
Κι όπως είπε κι ο Μιχάλης για να σταματήσει ο τόρνος σημαίνει οτι τον μπλόκαρες με κάποιο λάθος δικό σου. Αν σου σταματάει στο ξεχόνδρισμα δεν είναι ανησυχητικό, εκεί λόγω βιασύνης όλοι λίγο ως πολύ την κάνουμε την παπαριά μας γιατί βιαζόμαστε και χώνουμε λίγο πιο βαθειά και πιο άτσαλα το σκαρπέλο.
Βέβαια υπάρχει και μια περίπτωση να σου έχει κάψει τον πυκνωτή αλλά μάλλον το αποκλείω. Αν είχε συμβεί αυτό θα δυσκολευόταν και στο ξεκίνημα και το μοτέρ θα μπλόκαρε πολύ εύκολα.

Η αληθεια ειναι πως ο MC900 για τα κυβικα της κατασκευης του φοραει μικρο μοτερ στα 550Watt.
Να ξερεις θελει μελετη τι θα επιλεξεις ωστε να μην αλλαξουν οι σχεσεις των ταχυτητων.
Απο την αλλη μπορεις να βαλεις μεχρι επαγωγικο ρυθμιζομενο με ποντεσιομετρο και να εχεις την ρυθμιση στο χερι αδιαβαθμητα, αν δεν κανω λαθος τωρα εχεις δεκα σκαλες..

Δε ξέρω σίγουρα αλλά πως μπορω να δω αν είναι κομπλέ το μοτέρ ; Επίσης ποσα θα πάει για να το αλλάξω κ να βάλω επαγωγικό ;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Το μοτερ οταν δεν είναι κομπλέ δε μπορεί να ξεκινήσει χωρίς υποβοήθηση από το δικό σου χέρι από το αντιβαρο καθώς και σταματάει με το παραμικρο ζορισμα (παθων με Καμμένο πυκνωτή).τωρα ως προς τη δύναμη θεωρώ τα 550 είναι μια χαρά κυρ! Εδώ εμένα με 300 και δε νιώθει εύκολα κ όπως έχεις δει τον έχω φτάσει πολλές φορές στα όρια του!

Και κάτι στο κλίμα των ημερών.. Η επιλογή των ξύλων είναι άκυρη... venge, τριανταφυλλιά και κελεμπέκι, αλλά εντάξει. Το επόμενο θα το προσέξω..-bye-

IMG_20191228_183756.jpg
IMG_20191228_183812.jpg
IMG_20191228_183825.jpg