Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Τώρα μάλιστα... !!!
Όταν ο δημιουργός δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στο έργο του το αποτελεσμα είναι ακόμη καλύτερο...!!!

Πολύ όμορφο. Μπράβο.

Σ' ευχαριστώ !

Τώρα μάλιστα... !!!
Όταν ο δημιουργός δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στο έργο του το αποτελεσμα είναι ακόμη καλύτερο...!!!

Ήταν λαϊκή απαίτηση. Κι όπως λένε "φωνή λαού, οργή λαού".

Ωραία μέρα σήμερα αλλά, επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη, άσκοπες βόλτες απαγορεύονται.
Έπιασα κι εγώ τον τόρνο να πάρω λίγο ήλιο στην ταράτσα και να σκοτώσω την ώρα μου.
Μαόνι, που άν και δουλεύεται σαν χαλβάς, χρειάζεται προσοχή και καλά τροχισμένο εργαλείο στα σόκορα ώστε να κόβει κι όχι να σκάβει.
Επιπλέον, ενώ έχει πολύ ωραία νερά, δεν μου αρέσει καθόλου το σκούρο καφέ που παίρνει όταν βραχεί γιατί τα ισοπεδώνει σχεδόν όλα.
Δεν πειράζει όμως, εγώ το φτιάχνω κι αν τυχόν δεν μου αρέσει μετά το γυάλισμα το πολύ πολύ το ξανατρίβω και το βάφω μια ωραία ανιλίνη.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    118.9 KB · Views: 130
  • image.jpg
    image.jpg
    133.2 KB · Views: 130
  • image.jpg
    image.jpg
    101.2 KB · Views: 130
  • image.jpg
    image.jpg
    110 KB · Views: 133
  • image.jpg
    image.jpg
    182.7 KB · Views: 130
  • image.jpg
    image.jpg
    152.8 KB · Views: 131
  • image.jpg
    image.jpg
    136.1 KB · Views: 131
Δεν ειχα προσεξει ποτε οτι το μαονι ειναι τοσο πορωδες, τωρα το συνειδητοποιω στις φωτογραφιες παραπανω. Δουλευω χρονια το μαονι αλλα σε σανιδακια παχους απο 2 εως 5 χιλιοστα και ειχα διαφορετικη εντυπωση.

Οπως και να'χει το πραμα, τελικα το βαζακι το επεξεργαστηκες τελεια.
Για το φινιρισμα εχεις δικιο, το μαονι σκουραινει πολυ. Τα περισσοτερα φινιρισματα σε μαονι τα εχω τελειωσει με βερνικι κρουστας οπου το αποτελεσμα ειναι πολυ καλυτερο απο να μεινει με σκετο λαδι/κερι.

Πολύ όμορφο, μπιμπελό !

Το 'χεις λέμεεεεεε.

:a0210:

Τώρα δοκιμάζω με πράσινο κερί... Το κακό είναι οτι αν δεν μ´ αρέσει θα πρέπει να ξανατρίβω... Και βαριέμαι.

Μιχάλη ίσως το δοκιμάσω κι αυτό...

Κώστα, προχθές έβλεπα σε απ´ ευθείας σύνδεση το κανάλι των παιδιών, των τορναδόρων, στο youtube και μίλαγαν για τα έργα τους και το χρόνο που αφιερώνουν.
Σαν έργο της εβδομάδας παρουσίασαν μια κατασκευή που ο άνθρωπος που το έφτιαξε το δούλευε, όπως είπε, μήνες. :dead:
Εξαιρετική κατασκευή, δεν το συζητάω, αλλά μήνες;
Απ´ ότι άκουσα το κάνουν κι άλλοι αυτό, ίσως όχι μήνες αλλά βδομάδες σίγουρα. Ο Αννίκας μάλιστα είπε οτι αυτός δεν μπορεί να τα τραινάρει τόσο, δεν μπιρεί πάνω από δύο βδομάδες.
Δύο βδομάδες;
Εγώ πάνω από δύο ώρες τρελαίνομαι... Και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω μισή δουλειά για αύριο ή για μεθαύριο. Η δουλειά θα βγεί κι ας είναι και παρασάνταλη.
Αυτή βέβαια είναι ακόμα μια διαφιρά ανάμεσα σ´ ένα μαλστορα και σ´ έναν αρπακολλατζή ανυπόμονο ερασιτέχνη. Τα καλά έργα δεν γίνονται στο γόνατο, χρειάζονται εργατοώρες... Πολλές....
Τι να κάνω όμως, αν είχα υπομονή θα διάβαζα και manual... :flipout:

Μια από τα ίδια. Συν την πολύ σκόνη/πριονίδι που δεν τα αντέχω = μακριά & αγαπημένοι από το ξυλογυριστηρι.

Μια από τα ίδια. Συν την πολύ σκόνη/πριονίδι που δεν τα αντέχω = μακριά & αγαπημένοι από το ξυλογυριστηρι.

Μη λές τέτοια γιατί κάποιος καραδοκεί να στο αρπάξει... :flipout:

...
Δεν πειράζει όμως, εγώ το φτιάχνω κι αν τυχόν δεν μου αρέσει μετά το γυάλισμα το πολύ πολύ το ξανατρίβω και το βάφω μια ωραία ανιλίνη.

να σου πω την αληθεια, μολις διαβασα αυτο λεω ... παει χαλασε κι αυτος

Τώρα δοκιμάζω με πράσινο κερί... Το κακό είναι οτι αν δεν μ´ αρέσει θα πρέπει να ξανατρίβω... Και βαριέμαι.

...

μετα ομως ηρεμησα :flipout:

ναι, να το περασεις 2 χερια αχρωμο βερνικι, οχι σπρέι

Last edited:
Βουτυρο το μαονι? Αληθεια και το θεωρουσα σκληρο σαν ξυλο.

Και εγω το θεωρουσα σκληρο ξυλο.
Προφανως η μαονιά, το δεντρο, ειναι αειθαλες σαν το πευκο και το ελατο, και ως αειθαλες εχει μαλακο ξυλο.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Eτσι, αλλο το'να αλλο τ' αλλο.

Έτσι... Να ακριβολογούμε, μη λέμε ότι θέλουμε. :flipout:

Τελικά είχατε δίκιο παληκάρια (Ατανάς & Μιχάλης) :a0210:
Το spray ποτίζει το ξύλο και σκουραίνει πολύ, κάτι που δεν είναι τόσο έντονο στο μερνίκι κρούστας με πινέλο. Στο εσωτερικό που δεν το έτριψα πάρα πολύ φαίνεται λίγο η πιο σκούρα απόχρωση.
Στο τέλος βέβαια πέρασα κι ένα απαλό χέρι με το spray για πιο στιλπνό γυάλισμα κι αύριο που θα στεγνώσει καλά θα δουλέψουν πανόβουρτσες.
Υπερβολή βέβαια, και θέλει και μεγάλη προσοχή μην υπερβάλεις κι αντί για καλό κάνεις ζημιά, αλλά μ´αρέσει αυτή η μεταξένια αίσθηση που δίνουν.
(Και θα αξαφανιστούν και οι γραμμές βέβαια γιατί ο "- Πολύ καλά, άριστα, 2" Ατανάς με περιμένει στη γωνία να μου την πεί... :silly:)

Attachments

• IMG_5765.jpg
    IMG_5765.jpg
    193.4 KB · Views: 120
  • IMG_5766.jpg
    IMG_5766.jpg
    246.7 KB · Views: 118
εμενα παλι μου λιγοθυμιζει μαονι :BDBDG54:

Μπαμπη, τις εχω δει απο την αρχη αλλα δεν μιλαω … κύριος :flipout:

χωρις πλακα, εχει γινει πολυ καλο!

Ανάλογα τι έχεις στο μυαλό σου σαν μαόνι Μιχάλη, υπάρχουν πολλών ειδών.
Αυτό είναι κλασσικό μαόνι Ονδούρας. Εμένα μου φαίνεται ίδιο.

Swietenia_macrophylla_wood.jpg