yamaha 663 και απορίες...

john6945

New member
15 April 2008
81
Πρόσφατα αγόρασα τον παραπάνω ενισχυτή και έχω μερικές (μάλλον χαζές...) απορίες. Πρώτα από όλα μερικές πληροφορίες για το setup που προσ το παρρόν είναι 6.0... Tα μπροστά ηχεία ειναι τα Αcoustic Energy Aegis three (δαπέδου) με αντίσταση 8 ohm, το κεντρικό ενα wharfedale diamond 9 cs με αντίσταση 8 ohm, τα πίσω surround δυο sony δεκαετίας απο compact σύστημα που ισχυρίζονται ότι έχουν αντίσταση 6 ohm... και για πίσω κεντρικό ενα φτηνό yamaha της σειράς N. Η απορία είναι η εξής:

Το volume toυ ενισχυτή πηαίνει από τα -80db (mute) ως τα 16db. Μέχρι τα -20 db τα ηχεία δεν ακούγονται πολύ δυνατά και πρέπει να φτάσω τα -6 τουλάχιστον για να πω ότι η ένταση είναι ικανοποιητική. Αυτό είναι φυσιολογικό ή έχει να κάνει με την ευαισθησία των ηχείων και το πώς έχει δηλωθεί αυτή στον ενισχυτή? Βασικά πριν από τον yamaha τα ηχεία ήταν συνδεδεμένα σε ένα στερεο ενισχυτή Sony TA-FB740R (2x 100 watt) της σειράς QS (με παρόμοια ισχύ με το Yamaha που έδινε όλα του τα γκάζια σε κάτι παραπάνω από το 1/3 του (αναλογικού) ρυθμιστικού της έντασης. Γενικά έχω πολυκαταλάβει αυτό με τα -db kai +db toy volume με το Yamaha... μιας και μέχρι τώρα είχα συνηθήσει να μην ανεβάζω το volume τόσο για να ακούσω δυνατά... Επίσης πριν τα ηχεία έπαιζαν σε σχετικά μικρότερο χώρο αν και η θέση ακρόασης απέχει το ίδιο και στους δύο χώρους από τα ηχεία. Α εννοείται ότι δε μιλάμε για πολυκάναλη ακρόαση αλλά για 2κάναλη με το puredirect on και με πηγή ενα marants cd 5000 συνδεδεμένο με οπτική ίνα.

Τα aegis three σίγουρα δεν είναι από τα αναίσθητα ηχεία. Και στο setup τα έχω δηλώσει όπως συνιστά ο κατασκευαστής στα 8 ohm... Γενικά στα πόσα db (στο volume) θα πρέπει να ακούγεται ικανοποιητικά δυνατά ο ήχος?

Tώρα σκέφτομαι να δηλώσω τα acoustic energy σαν ηχεία των 6 ohm. O κατασκευαστής τα δηλώνει σαν 8 οhm. Λέτε να τους κάνω καμιά ζημιά?

89db ευαισθησία δίνει για το three η AE οπότε δεν θα τα έλεγα ευαίσθητα.

Στα MS 908 που έχω μπροστά, στο -6 είναι πάρα πάρα πολύ δυνατά...

Σε ταινίες παίζω στα -20 και αρκετές φορές αναγκάζομαι να το χαμηλώνω σε σκηνές δράσης για να μην αρχίζουν και μου χτυπάνε τους τοίχους οι γείτονες :p

Φίλε sfortis να υποθέσω ότι και εσύ έχεις ρυθμίσει τον ενισχυτή στα 8 ohm? Με ταινίες δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα κάνω μερικές δοκιμές και θα επανέλθω με ερωτήσεις...

8Ω ναι... ψάξε επίσης και τις ρυθμίσεις μήπως είναι χαμηλά τα level των ηχείων

Εχω τον 650 παλιοτερο μοντελο αλλα αντιστοιχων δυνατοτητων με τα b&w 602 s3 μπροστα 8ohm με διπλοκαλωδιωση.Σε στερεο στα -20 ειναι αρκετα δυνατα ενω στα -5 ειναι εκωφαντικα.Πηγη το ps3 με οπτικη.Ο χωρος ειναι 3*5 περιπου.Τα εχω παει μεχρι +5 οπου αρχισα να ανησυχω για την ακεραιοτητα τους.

Εγώ με τα pioneer s-v410 έχω ρυθμίσει τα level όλων των ηχείων στα +1db εκτός από το woofer που το έχω στα 0db. Για blu-ray ήχο dolby digital plus και DTS HD που συνήθως ακούω τον βάζω: -16db με -21db για δυνατή αλλα normal ακρόαση , από -10 μέχρι -15 για ακρόαση να πορώνεσαι και να τρέμουν και οι τοίχοι(αλλα καλύτερα να είσαι μονος στο σπίτι) και από 0db μέχρι -7db για να ακούει και ο γείτονας σαν να είναι μέσα στο σαλόνι σου! στο + δεν τον έχω βάλει ποτέ μόνο στο test tone. και για βραδάκι αργά τον βάζω -23 με -26

Last edited: