Yamaha RX-V659 και αντίσταση ηχείων

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
800
Καλημέρα σε όλους!

Καθώς διάβαζα το manual του εν λόγω ενισχυτή (που μόλις παρέλαβα), είδα πως έχει ειδική ρύθμιση για τα ηχεία αντίστασης 6 Ohm (τα ηχεία μου - Jamo S606 HCS είναι 6ωμα). Δηλαδή δηλώνεις ότι τα ηχεία σου έχουν αυτή την αντίσταση. Όμως από τον reviewer του Audioholics Gene Della Sala διάβασα το παρακάτω σχόλιο (το παραθέτω αυτολεξεί):

Choosing the Speaker Impedance
Yamaha still ships their receivers with the dreaded impedance selector switch. Our advice as always is to use the "Minimum 8-ohms" setting regardless of the impedance of your speakers. See our editorial note below for further elaboration.
Editorial Note about the Impedance Selector Switch
I recommend the "Minimum 8-ohms" setting even for 4-ohm speakers of moderate efficiency ( > 89dB SPL). Yamaha includes a" 6-ohm" setting to satisfy UL heat dissipation requirements when driving 4-ohm loads, as well as easing consumer concerns about driving low impedance loads. These switches step down voltage feed to the power sections which can limit dynamics and overall fidelity. My advice is to keep the switch set to "Minimum 8-ohms" regardless of the impedance of your speakers and ensure proper ventilation of the Receiver. Using the 6 ohm setting will reduce power output to your speakers about 15-20% and thus cause higher frequency of amplifier clipping if driven too hard which can damage your speakers.

Ξέρω ότι είναι μάλλον αδύνατο να έχει δοκιμάσει κανείς το συγκεκριμένο ενισχυτή με 6ωμα ηχεία, αλλά ήθελα τη γνώμη των πιο έμπειρων γι' αυτό το σχόλιο. Πώς το κρίνετε; Έχει - έστω και θεωρητικά - κάποια βάση;

Συγγνώμη, ρε παιδιά, αν σας κούρασα, αλλά πρωτάρης και άσχετος καθώς είμαι με το θέμα των ενισχυτών και των ηχείων, φοβάμαι μήπως κάνω καμιά π@π@ριά και κάψω κάνα μεγάφωνο ...

Εδώ και ενάμιση χρόνο δουλεύει ο RXV-657 (το προηγούμενο μοντέλο από το δικό σου με ελάχιστες διαφορές) με 6ωμα ηχεία μπροστά τα οποία έχουν ευαισθησία 86db, 8ωμα πίσω (90db ευαισθησία), καθώς και 8ωμο κεντρικό. Άφησα τον ενισχυτή στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις να δουλέψει κανονικά στα 8ohm (όπως συνιστά και ο κύριος De la Sala) και μέχρι τώρα όλα κυλάνε ρολόι, χωρίς κανένα πρόβλημα είτε από υπερθέρμανση είτε από οτιδήποτε άλλο. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τους προλαλήσαντες, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το αμερικάνικο άρθρο σε καλύπτει πλήρως

Εγώ έχω τον RX-V659, με 6ωμα ηχεία Yamaha ( 4 large και 1 small κεντρικό), και όπως έγραφαν και οι οδηγίες όταν τον σετάρισα, δήλωσα αντίσταση 6 Ohm (όπως και τα ηχεία)... :operator:
Με αυτή τη ρύθμιση των δουλεύω ενάμιση χρόνο περίπου...

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο δηλαδή, ΑΝ δηλώσω αντίσταση από τον ενισχυτή 8 ohm, κερδίζω κάτι παραπάνω σε απόδοση ΧΩΡΙΣ να υπάρχει κίνδυνος για τα ηχεία ή τον ενισχυτή μου ????? :AFADF0:

Απάντηση: Re: Yamaha RX-V659 και αντίσταση ηχείων

Εγώ έχω τον RX-V659, με 6ωμα ηχεία Yamaha ( 4 large και 1 small κεντρικό), και όπως έγραφαν και οι οδηγίες όταν τον σετάρισα, δήλωσα αντίσταση 6 Ohm (όπως και τα ηχεία)... :operator:
Με αυτή τη ρύθμιση των δουλεύω ενάμιση χρόνο περίπου...

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο δηλαδή, ΑΝ δηλώσω αντίσταση από τον ενισχυτή 8 ohm, κερδίζω κάτι παραπάνω σε απόδοση ΧΩΡΙΣ να υπάρχει κίνδυνος για τα ηχεία ή τον ενισχυτή μου ????? :AFADF0:

Διονύση, είσαι ευχαριστημένος από την απόδοση των ηχείων σου μ' αυτή τη ρύθμιση; Προέκυψε ποτέ κανένα πρόβλημα;

Όσο για το ερώτημα που βάζεις, τι να πω; Ουσιαστικά είναι και δική μου απορία. Πάντως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος με τις default εργοστασιακές ρυθμίσεις (στα 8 Ohm), αλλά, απεναντίας, κίνδυνος είναι δυνατόν να υπάρξει με τη ρύθμιση στα 6 Ohm. Επίσης ο Della Sala υπονοεί ότι τα ηχεία θα αποδίδουν καλύτερα με τις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις, αρκεί να υπάρχει κάμποσος χώρος γύρω από τον ενισχυτή, για να αερίζεται επαρκώς (δηλαδή πρέπει να θερμαίνεται περισσότερο!). Ωστόσο, στα άλλα reviews που διάβασα, πουθενά δεν επισημαίνεται κάτι τέτοιο.

Στον δικό μου Pioneer 916 με 6ohm ηχεία και ρύθμιση του ενισχυτή στα 8, εβραζε στην κυριολεξία μετά από 10 λεπτά λειτουργίας....

Με ρυθμιση στα 6 ohm, μετά από 4 ώρες λειτουργίας σε νορμαλ εντάσεις είναι μια χαρά...

Έχω όμως την αμυδρή εντύπωση ότι δεν αποδίδει όσο στα 8 ohm...

Using the 6 ohm setting will reduce power output to your speakers about 15-20% and thus cause higher frequency of amplifier clipping if driven too hard which can damage your speakers.

Αυτή την τελευταία πρόταση του Della Sala (άσχετα αν έχει δίκιο ή όχι) μπορεί να μου την εξηγήσει κάποιος, γιατί δεν την καταλαβαίνω;

Καλημέρα σε όλους!

ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ YAMAHA RX-V659. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

Καλημέρα σε όλους!

ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ YAMAHA RX-V659. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

--------------------------------------------------------------------------------

Καλημέρα σε όλους!

Έχω τον ίδιο ενισχυτή, και ΔΕΝ είχε μεσα Ελληνικό manual!
Μονο Αγγλικό!

Το ιδιο και καποια pdf που βρηκα στο internet!

Οσο για την αντισταση των ηχειων, την αλλάζεις εσύ σε 8 ή 6 ohm, αναλογα με τα ηχεια που θα βαλεις πανω!
Καπου εχει οδηγιες μεσα στο manual ποια κουμπια πατας για να αλλαξει η ωμικη αντισταση...
Θα το ψαξω το βραδακι!:grandpa: