Υβριδικά κβάντα - το "κρυφό" ηχείο της Soundlab

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,530
Θεσσαλονίκη
Αναφέρομαι φυσικά στο Soundlab Quantum, το μεσαίο υβριδικό της εταιρείας.

Πέρασα χθες μια βόλτα από του Λουκά Στεφανίδη να το ακούσω, πιο πολύ για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.
Παρόλο που το ηχείο είναι σε παραγωγή κανονικά, δεν αναφέρεται στο site της εταιρείας.
http://www.soundlab-speakers.com/
Αυτό συμβαίνει επειδή το Quantum έχει μικρή διαφορά τιμής με το DynaStat και τις περισσότερες φορές, όπου ταιριάζει το Quantum, ταιριάζει και το DynaStat. Οπότε, είναι ένα ηχείο πολύ ειδικών αποστολών.

Πρόκειται για ένα υβριδικό ηλεκτροστατικό ηχείο, με ύψος περίπου 1,40.
Την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, αναλαμβάνει ένα γούφερ 8 ιντσών, σε καμπίνα με οπή ανάκλασης χαμηλών μπροστά.
Όπως όλα τα Soundlab, έτσι και το Quantum έχει δυο ρυθμιστικά, ένα για κάθε δρόμο για να παίζουμε με την ένταση των περιοχών συχνοτήτων, ανάλογα με το χώρο και τα γούστα μας.

Το ηχείο έχει εξαιρετικής ποιότητας φινίρισμα. Είναι ίσως από τα πιο κομψά στην κατηγορία του, με υψηλό WAF.
Δυστυχώς, ξέχασα να πάρω μαζί τη φωτογραφική μου μηχανή.

Στο δια ταύτα:
Για την οδήγηση, είχαμε τους μονομπλόκ της Atmasphere, Μ-60, τοπολογίας OTL, ισχύος 60 βατ, με κύκλωμα auto bias.
Προενισχυτής ο Counterpoint SA-5000, ο οποίος είναι υπέρ του δέοντως "πειραγμένος" από τον ίδιο τον Elliot.
Πηγή, το σετ transport-DAC της Counterpoint.

Ακούσαμε αποσπάσματα από το Adagio d' Albinoni, από τον Gary Karr, το Whites Off Earth Now των Cowboy Junkies, το Buena Vista Social Club, το Transformer του Lou Reed, το Into the Labyrinth των Dead Can Dance, μέχρι που έβαλα και λίγο από το Doolitle των Pixies!
Επίσης, ακούσαμε μερικές ακόμα επιλογές του κ. Λουκά, με highlight ένα "πειραματικό" δισκάκι από τους παραγωγούς της Groove Note.

Οι εντυπώσεις μου από το ηχείο: άριστες.
Έχει το κλασικό χαρακτηριστικό των Soundlab, δηλαδή όχι στενό sweet spot, πράγμα που ευνοεί τις ακροάσεις με παρέα.
Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεργεία ηλεκτροδυναμικού μεγαφώνου-ηλεκτροστατικού πάνελ. Δένουν πολύ αρμονικά, δε "δυναστεύει" το γούφερ με την παρουσία του.

Υπάρχουν φυσικά όλα τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά των ηλεκτροστατικών: εξαιρετική λεπτομέρεια, διαφάνεια, βάθος σκηνής. Χάρη στο μεγάφωνο των χαμηλών, το μπάσο έχει καλή ατάκα, με φυσικότητα στα κρουστά.
Οι μεσαίες είναι φυσικά το δυνατό σημείο όλων των ηχείων του είδους και το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Οι υψηλές, τρομερά εκτεταμένες και χωρίς να τσιρίζουν.

Το ηχείο είναι γενικά πολύ ισορροπημένο κι έχει και το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να το "φέρουμε" ανάλογα με το πώς θέλουμε την απόκριση.

Είναι ίσως το καλύτερο ηχείο που άκουσα στην κατηγορία των 5000 ευρώ, παρέα με το ProAc Response D28.

Αν θα το αγόραζα; Όχι.
Το συγκεκριμένο το άκουσα ως πρόγευση. Η διαφορά των 2000 ευρώ με το αμέσως μεγαλύτερο, το DynaStat, είναι πολύ μικρή. Αν είναι να πάω σε υβριδικό Soundlab, θα πήγαινα κατευθείαν εκεί.

Προσοχή, η παραπάνω παρουσίαση-κριτική, είναι απολύτως biased, μια κι έχω αδυναμία στα ηχεία μεμβράνης, ειδικά στα ηλεκτροστατικά.

Μπραβο στον Λουκα που φερνει και πιο οικονομικα ηχεια απο μια εταιρια που μονο επαινους παιρνει. Μπραβο και σε σενα Στεριο για την παρουσιαση. Τωρα για την διαφορα των 2.000 ευρω αυτο φυσικα ο καθενας το εκτιμαει με διαφορετικο τροπο. Οσο για τις αδυναμιες σου αυτο δεν χρειαζοταν καθολου να το αναφερεις, κολημενος στο πανι!
Λουκα καλες πωλησεις.

Καλό θα ήταν να δημοσιοποιούσε ο φίλος ο Guybrush [χωρίς να θέλω να ανοίξει πάλι μια τέτοια συζήτηση] τη γνώμη του για ένα πείραμα που κάναμε κατά την ακρόαση.
Επίσης όταν και αν γράψει και ο ln ( ) ο οποίος μάλιστα προηγήθηκε κατά μία μέρα του Guybrush, ας μας πει και αυτός και γι'αυτό, γιατί το πείραμα έγινε και μαζί του. Λ.Σ.

Αλλάξαμε το απλό καλώδιο ρεύματος των ηχείων, με ένα της Silver Audio.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα σαφές άνοιγμα της στερεοφωνικής εικόνας και καλύτερα σώματα στον ήχο.

Αναρωτιέμαι, αν μετρήσουμε τα συγκεκριμένα καλώδια και βάλουμε άλλα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, φθηνότερα, τι αποτέλεσμα θα έχουμε; Το έχει κάνει αυτό κανένας;

Αν ανοιχτεί καλωδιοκουβέντα, την ξεριζώνω και τη στέλνω στην ανάλογη υποκατηγορία, να εξηγηθούμε από τώρα...

γι αυτο ειπα ενα σκετο χμ
ας μιλησουμε για τα ηχεια - θα υπαρχει κατι αναλογο στην εκθεση μια και ο κ. Στεφανιδης αποτι ξερω θα κατεβει;

κακα τα ψεμματα και απο πλευρας εμφανισης που σαφως επισης μετραει ιδιαιτερα σε μια εκθεση

και αυτα ειναι τα DynaStat

image1.jpg

που την βρηκα την φωτο ε;

Απάντηση: Re: Υβριδικά κβάντα - το "κρυφό" ηχείο της Soundlab

Αλλάξαμε το απλό καλώδιο ρεύματος των ηχείων, με ένα της Silver Audio.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα σαφές άνοιγμα της στερεοφωνικής εικόνας και καλύτερα σώματα στον ήχο.

Αναρωτιέμαι, αν μετρήσουμε τα συγκεκριμένα καλώδια και βάλουμε άλλα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, φθηνότερα, τι αποτέλεσμα θα έχουμε; Το έχει κάνει αυτό κανένας;

Placebo ειναι, μην ανησυχεις θα περασει...-bye-

Πέρασα χθες μια βόλτα από του Λουκά Στεφανίδη να το ακούσω, πιο πολύ για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.
Παρόλο που το ηχείο είναι σε παραγωγή κανονικά, δεν αναφέρεται στο site της εταιρείας.
http://www.soundlab-speakers.com/
Αυτό συμβαίνει επειδή το Quantum έχει μικρή διαφορά τιμής με το DynaStat και τις περισσότερες φορές, όπου ταιριάζει το Quantum, ταιριάζει και το DynaStat. Οπότε, είναι ένα ηχείο πολύ ειδικών αποστολών.

Πρόκειται για ένα υβριδικό ηλεκτροστατικό ηχείο, με ύψος περίπου 1,40.
Την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, αναλαμβάνει ένα γούφερ 8 ιντσών, σε καμπίνα με οπή ανάκλασης χαμηλών μπροστά.
Όπως όλα τα Soundlab, έτσι και το Quantum έχει δυο ρυθμιστικά, ένα για κάθε δρόμο για να παίζουμε με την ένταση των περιοχών συχνοτήτων, ανάλογα με το χώρο και τα γούστα μας.

Το ηχείο έχει εξαιρετικής ποιότητας φινίρισμα. Είναι ίσως από τα πιο κομψά στην κατηγορία του, με υψηλό WAF.
Δυστυχώς, ξέχασα να πάρω μαζί τη φωτογραφική μου μηχανή.

Στο δια ταύτα:
Για την οδήγηση, είχαμε τους μονομπλόκ της Atmasphere, Μ-60, τοπολογίας OTL, ισχύος 60 βατ, με κύκλωμα auto bias.
Προενισχυτής ο Counterpoint SA-5000, ο οποίος είναι υπέρ του δέοντως "πειραγμένος" από τον ίδιο τον Elliot.
Πηγή, το σετ transport-DAC της Counterpoint.

Ακούσαμε αποσπάσματα από το Adagio d' Albinoni, από τον Gary Karr, το Whites Off Earth Now των Cowboy Junkies, το Buena Vista Social Club, το Transformer του Lou Reed, το Into the Labyrinth των Dead Can Dance, μέχρι που έβαλα και λίγο από το Doolitle των Pixies!
Επίσης, ακούσαμε μερικές ακόμα επιλογές του κ. Λουκά, με highlight ένα "πειραματικό" δισκάκι από τους παραγωγούς της Groove Note.

Οι εντυπώσεις μου από το ηχείο: άριστες.
Έχει το κλασικό χαρακτηριστικό των Soundlab, δηλαδή όχι στενό sweet spot, πράγμα που ευνοεί τις ακροάσεις με παρέα.
Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεργεία ηλεκτροδυναμικού μεγαφώνου-ηλεκτροστατικού πάνελ. Δένουν πολύ αρμονικά, δε "δυναστεύει" το γούφερ με την παρουσία του.

Υπάρχουν φυσικά όλα τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά των ηλεκτροστατικών: εξαιρετική λεπτομέρεια, διαφάνεια, βάθος σκηνής. Χάρη στο μεγάφωνο των χαμηλών, το μπάσο έχει καλή ατάκα, με φυσικότητα στα κρουστά.
Οι μεσαίες είναι φυσικά το δυνατό σημείο όλων των ηχείων του είδους και το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Οι υψηλές, τρομερά εκτεταμένες και χωρίς να τσιρίζουν.

Το ηχείο είναι γενικά πολύ ισορροπημένο κι έχει και το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να το "φέρουμε" ανάλογα με το πώς θέλουμε την απόκριση.

Είναι ίσως το καλύτερο ηχείο που άκουσα στην κατηγορία των 5000 ευρώ, παρέα με το ProAc Response D28.

Αν θα το αγόραζα; Όχι.
Το συγκεκριμένο το άκουσα ως πρόγευση. Η διαφορά των 2000 ευρώ με το αμέσως μεγαλύτερο, το DynaStat, είναι πολύ μικρή. Αν είναι να πάω σε υβριδικό Soundlab, θα πήγαινα κατευθείαν εκεί.

Προσοχή, η παραπάνω παρουσίαση-κριτική, είναι απολύτως biased, μια κι έχω αδυναμία στα ηχεία μεμβράνης, ειδικά στα ηλεκτροστατικά.

Ωραία παρουσίαση!
Thanks Στέργιε!

Με πρόλαβε ο Guybrush... Εγώ πέρασα από τον Λουκά μια βόλτα το Σάββατο το απόγευμα για κουβέντα και για να ακούσω νέες μουσικές. Πάντα κάτι νέο μαθαίνω στον Λουκά, στην προκειμένη περίπτωση το κοντσέρτο για όμποε του Martinu.

Και άκουσα και το Quantum. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο φινίρισμα είναι ομορφότερο από αυτό που είχε το Dynastat. Επίσης είναι αλήθεια ότι με το 8ιντσο δεν μου έλειψε το μπάσο. Το δέσιμο με τη μεμβράνη ήταν πολύ καλό. Ξεχώριζε βέβαια σε κοντραμπάσο πιτσικάτο, αφού ένιωθα καθώς κατέβαιναν οι νότες ότι η συμπεριφορά του ήχου άλλαζε, αλλα δεν ήταν ενοχλητικό. Η σκηνή ήταν πολύ καλή, το sweet spot ευρύ για ηλεκτροστατικό, η μεσαία περιγραφική. Αυτό που τελικά μου έλειψε ήταν λίγο περισσότερος αέρας, αυτή η πιο φωτεινή χροιά που έχει το Ministat. Βέβαια το μικρούλι έχει ένα γουφεράκι μια σταλιά, οπότε είναι λογικό να ακούγεται πιο φωτεινό.

Τώρα, όσον αφορά τα καλώδια, ναι υπήρχε μια μικρή διαφορά, ειδικά στο γέμισμα του μεσοχαμηλού. Είχα ακούσει κι σε άλλα παραδείγματα στον Λουκά ότι το "χοντρό" Silver Audio παίζει καλύτερα από το "λεπτό" ακόμα κι αν η συσκευή είναι μέσα στις προδιαγραφές του "λεπτού". Από την άλλη έχω δει σε δοκιμές σε Quad ESL63 ότι τα ηλεκτροστατικά "ακούνε" τη διαφορά στο καλώδιο ρεύματος. Όμως αν ήταν να βάλω δυο καλώδια στο Quantum, θα μάζευα τα λεφτά για να καλύψω τη διαφορά προς το Dynastat.

Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου αρέσουν οι μεμβράνες. Αλλά ονειρεύομαι full range μεμβράνη. Δεν έχω ούτε χώρο να την βάλω ούτε χρήματα να την αγοράσω...

Ο ανταγωνισμός στα 5 χιλιάρικα δεν είναι και λίγος, αφού υπάρχουν κορυφαία ηλεκτροδυναμικά, αλλά και άλλες υβριδικές υλοποιήσεις στην αγορά. Πιστεύω ότι τα SoundLab είναι εξαιρετικά ηχεία, και θα έπρεπε να είναι πάντα μέσα στο short list των "μεμβρανάκηδων".

Αν θα το αγόραζα; Όχι.

Πολύ καλή παρουσίαση Στέργιο αλλά αυτό που θέλω να σημειώσω είναι για το Proac D 28 ,ποιά στοιχεία είναι αυτά που σε κάνουν να το βάζεις κόντρα σε ένα ηλεκτροστατικό και μάλιστα τέτοιας ποιότητας;Μπορείς να δωσεις μία περιγραφή διότι με εδειαφέρει.

Η φιλοσοφία τους σίγουρα είναι εντελώς διαφορετική.
Απλά μου αρέσουν εξίσου οι δυο σχεδιάσεις, καθεμιά για το δικό της χαρακτήρα.

Το D28 είναι η λεγόμενη "κλασική αγγλική σχολή". Ουδέτερο, χωρίς να κουράζει, τσιρίζει κλπ, με τον τσαμπουκά και την ατάκα ενός ηλεκτροδυναμικού ηχείου. Επίσης, προσφέρει καλύτερη εστίαση των οργάνων στο χώρο, με τίμημα τη λίγο στενότερη εικόνα και το πιο συγκεκριμένο sweet spot.

Είναι ένα ηχείο που θα παίξει με οτιδήποτε το οδηγήσεις, σε λογικά πλαίσια πάντα. Επίσης, πρόκειται για πιο "all around" ηχείο, που ναι μεν λίγοι θα λατρέψουν, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό θα θεωρήσει τουλάχιστον ικανοποιητικό.

Το Quantum, είναι για πιο εξειδικευμένα γούστα, κατά τη γνώμη μου. Έχει σίγουρα φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, μια και εκτός από ηλεκτροστατικό είναι και υβριδικό, τα οποία αντιπαθούν ακόμα και ορισμένοι πανελάδες. Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το ProAc, είναι η πολύ πιο ανοικτή εικόνα, το ευρύτερο sweet spot και η φοβερή ανάλυση που δίνει το ηλεκτροστατικό, χωρίς παράλληλα να κουράζει.

Χάρη στο μεγάφωνο των χαμηλών, με το οποίο βρίσκεται σε άριστη συνεργεία, κατεβαίνει ικανοποιητικά χαμηλά, χωρίς να χρειάζεται να πιάνει πολύ χώρο.

Από εκεί και πέρα, είναι καθαρά θέμα γούστου. Πόσο σου αρέσει κάποια σχεδίαση ή όχι.

Προχθές το Σάββατο πέρασα απο τον Λουκά για δίσκους. Φυσικό επακόλουθο ήταν και οι ακροάσεις. Για τους δίδυμους πύργους περιττεύει, όποιος δεν τα έχει ακούσει αυτός χάνει. Ετσι λοιπόν ο Λουκά μας ανέβασε και πάνω για να ακούουμε ένα μικρό(γήινο) σύστημα, με ηχεία τα quantum της soundlab, ενισχυτικά τους 60άρηδες OTL της atmasphere, πρό και πηγές τα γνωστά του Λουκά. Ισχύουν ότι έγραψε ο Στέργιος παραπάνω, ένα ηχείο που μπορείς να ζήσεις μαζί του, πλήρες, απο μεσοχασμηλές και πάνω απο ηλεκτροστατικό πανελ και κάτω-κάτω ένα 8ιντσο γούφερ. Πολύ καλό δέσιμο των δύο κόσμων χωρίς τρύπες και χαζά. Πολύ ενδιαφέρων και με την πρώτη εικαιρία θα το ακροασθώ ενδελεχώς. Του αξίζει περισσότερη δημοσιότητα και ακροάσεις!!!