υλικό για γέμισμα τρυπών σε βακελίτη (κουτί παλιού ρδιοφώνου)

Μετά από 60 χρόνια που έχει κατασκευαστεί το ραδιόφωνο μην περιμένεις να παίζει όπως την πρώτη μέρα. Πολύ πιθανό να μην ζεί και ο τεχνίτης που το συναρμολόγησε με πολύ μαστοριά, οπως θα διαπίστωσες!
Αν θές να κάνεις κάτι, κατ’ αρχήν ψάξε για το service manual του, κάπου θα το βρείς.
Αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να εξοικιωθείς με αυτό και μετά ξεκινάς την δουλειά.
Πρώτα άλλαξε τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές και μετα όσους σου φαίνονται έξωτερικά καταπονημένοι με καινούργιους ίδιας αξίας. Ελεγξε όλα τα πηνία για τυχών εξωτερικές παραμορφώσεις καθώς και τον σπάγγο που κινεί τους μεταβλητούς πυκνωτές για μπόσικα. Τις λυχνίες άστες τελευταίες, ίσως να θέλει άλλαγμα η εξόδου. Αν τυχών και θέλει συντονισμό τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν πολύ λίγοι που γνωρίζουν την διαδικασία, αν και περιγράφεται στο service manual.

Μετά απο τόσα χρόνια είναι πολύ πιθανό να έχουν πρόβλημα και κάποιες αντιστάσεις. Τις μετράς με πολύμετρο μια μια. Χρησιμοποιείς κροκοδειλάκια για την επαφή και ταυτόχρονα την πιέζεις ελαφρά με ένα κατσαβίδι γιατι μπορει να έχει κάποιο ράγισμα που δεν φαίνεται αλλα διακόπτει όταν ανέβει η θερμοκρασία.
Η τιμή που θα βρείς πρέπει να είναι κοντά σε αυτή που λέει το service manual. Πιθανόν κάποιες να μετράνε πολύ λιγότερο μιάς και μπορεί να έχουν παράλληλα και άλλα εξαρτήματα. Ελεγξε το σχέδιο γιαυτό. Δέν πρέπει όμως να μετράει καμία πολύ παραπάνω. Πολύ επικίνδυνες είναι οι μεγάλες που αναπτύσουν μεγάλες θερμοκρασίες.

Re: Απάντηση: υλικό για γέμισμα τρυπών σε βακελίτη (κουτί παλιού ρδιοφώνου)

Μετά απο τόσα χρόνια είναι πολύ πιθανό να έχουν πρόβλημα και κάποιες αντιστάσεις. Τις μετράς με πολύμετρο μια μια. Χρησιμοποιείς κροκοδειλάκια για την επαφή και ταυτόχρονα την πιέζεις ελαφρά με ένα κατσαβίδι γιατι μπορει να έχει κάποιο ράγισμα που δεν φαίνεται αλλα διακόπτει όταν ανέβει η θερμοκρασία.
Η τιμή που θα βρείς πρέπει να είναι κοντά σε αυτή που λέει το service manual. Πιθανόν κάποιες να μετράνε πολύ λιγότερο μιάς και μπορεί να έχουν παράλληλα και άλλα εξαρτήματα. Ελεγξε το σχέδιο γιαυτό. Δέν πρέπει όμως να μετράει καμία πολύ παραπάνω. Πολύ επικίνδυνες είναι οι μεγάλες που αναπτύσουν μεγάλες θερμοκρασίες.

Με ποιο εργαλείο τις μετράω (πόσο κάνει, πού το πουλάνε) και ποιες είναι οι τιμές αναφοράς; Παλιότερα κάτι είχα ακούσει για τα χρώματα των αντιστάσεων, πως σημαίνουν νούμερα. υπάρχει κάπου κάποιος πίνακας-υπόμνημα; Το service manual είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί κι η εγγραφή στο radiomuseum.org κοστίζει. βρήκα ένα zip αρχείο κάπου στο ίντερνετ για καμιά 300αριά παλιά μοντέλα, αλλά όχι για το συγκεκριμένο. Σχηματικό διάγραμμα βρέθηκε, έστω κι με κάποιες μουντζούρες. Σε διάφορα ξένα φόρα που διάβασα, αρκετοί συσχετίζουν το φαινόμενο που με προβληματίζει με την αλλαγή των πυκνωτών.
το νήμα των σταθμών είναι καλό, με το φυσητήρα κουνήθηκαν λίγο τα αντικριστά και παράλληλα αλουμινένια φύλλα του εξαρτήματος της επισυναπτόμενης εικόνας, και μπλοκάριζαν μεταξύ τους αλλά με λίγη προσπάθεια, ξαναήλθαν στα ζύγια τους και μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο. μήπως με αυτήν την κίνηση κάπου αλλοιώθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ των φύλλων κι έχουμε το φαινόμενο του καθρεφτισμού του σταθμού (κάθε σταθμού) στα fm;

Attachments

• roehrenradio 100aaaaaaaa.jpg
    roehrenradio 100aaaaaaaa.jpg
    73.5 KB · Views: 105

Μετά από 60 χρόνια που έχει κατασκευαστεί το ραδιόφωνο μην περιμένεις να παίζει όπως την πρώτη μέρα. ....
Έχω ένα άλλο grundig, το μοντέλο 2012 w, που ακούγεται εντυπωσιακά! Kι είναι 60 χρονών. Kαι μου στοίχισε η αγορά του 22 ευρώ + 30 ευρώ τα μεταφορικά με τη dhl. Kαι δε χρειάζεται ούτε μια παρέμβαση! Κι άκουσα στο youtube κι ένα παλιό saba, σαν να είσαι σε κλαμπ! έχω αυτήν την εποχή την "ακουστική" αίσθηση, ότι τα παλιά ραδιόφωνα με λυχνίες, δεν είναι του "πεταμού". Μια συσκευή, ένας διακόπτης, με ένα "άναμμα" (κλικ) υποκαθιστούν σύγχρονο τιούνερ+ενισχυτή! δεν ξέρω αν είναι ενεργοβόρα και δε συμφέρουν έτσι.

Last edited:
Αν έχεις σκοπό να ασχοληθείς ο ιδιος χρειάζεται κάποιος βασικός εξοπλισμός, αλλά το κυριότερο χρείαζεται καποία γνώση ηλεκτρονικής αλλά και δεξιοτεχνία στόν χειρισμό του κολλητηριού και άλλων εργαλείων μίας και ειναι ψιλοδουλειά.
Το service manual είναι απαραίτητο, για να ξέρεις τι κάνεις άλλα και για να δείς καί κάποιες τιμές που μπορεί να έχουν σβήσει.
Το βάσικο εργαλείο που μετράει τά εξαρτήματα λέγεται πολύμετρο και στοιχίζει απο 3 εως και 600 ευρώ. Υπολόγισε οτι με κάνα 60 παίρνεις ενα μέτριο από κατάστημα ηλεκτρονικών. Αν αγοράσεις πρόσεχε να μετράει και πυκνωτές-πηνία.
Ναι οι αντιστάσεις εχουν χρωματικό κώδικα, δες εδώ : http://users.otenet.gr/~ATHSAM/Data_Base/registor_code_color.htm
Δεν λέω οτι το δικό σου θέμα έχει σχέση μέ αντιστάσεις ή πυκνώτες, μπορούν διάφορα να συμβαίνουν και το πράγμα θέλει ψάξιμο. Μιλάω για γενική συντήρηση.
Πάντως οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές είναι οι πρώτοι που θέλουν άλλαγμα. Αν τους αλλάξεις βάλε ίδιες τιμές και πρόσεχε την πολικότητα.
Αυτό με τον μεταβλητό δεν είναι καλό. Πρέπει τουλάχιστο να μην βράχυκυκλώνουν τα φύλλα, αλλα και κάθε μεταβολή στις αποστάσεις αλλάζει και την χωρητικότητα, άρα και την συχνότητα συντονισμού. Προσπάθησε να έχεις οσο το δυνατόν ίδιες αποστάσεις στα φύλλα.
Η απόδοση του κάθε ραδιοφώνου εχει να κάνει και με την ποιότητα σχεδίασης-κατασκευής αλλά και την χρήση-συντήρηση του κάθε ραδιοφώνου. Οταν βλέπουμε ένα τέτοιο ραδιόφωνο το οποίο φυσικά δεν το έχουμε αγοράσει καινούργιο εμείς, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πόσο χρόνο έχει παίξει και κυρίως κάτω απο ποιές συνθήκες, αρα δέν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για όλα.
Μη ξεχνάμε δε και τούς μαστόρους σχετικούς και άσχετους που του έχουν βάλει χέρι αυτά τα ασπρόμαυρα χρόνια....

Πάντως τώρα που το ξανακοιτάω, το σπάσιμο του κουτιού δεν είναι καλό γεγονός.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προκληθεί αποσυντονισμός γενικά απο μιά πτώση. Πάλι καλά που παίζει έστω και έτσι.

υγ. Αν μπορείς βάλε καθερές κοντινές φωτογραφίες απο το εσωτερικό του πάνω - κάτω

Last edited:

Πάντως τώρα που το ξανακοιτάω, το σπάσιμο του κουτιού δεν είναι καλό γεγονός.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προκληθεί αποσυντονισμός γενικά απο μιά πτώση. Πάλι καλά που παίζει έστω και έτσι.

υγ. Αν μπορείς βάλε καθερές κοντινές φωτογραφίες απο το εσωτερικό του πάνω - κάτω

Το βακελιτένιο κουτί του ραδιοφώνου έσπασε κατά τη μεταφορά του με τη DHL (D.P). Kι όμως γερμανικές ταχυδρομικές υπηρεσίες (Deutsch Post +D.H.L.) τύπου χώρας γ´κόσμου!. Ήλθαν οδικά ή σιδηροδρομικά. Με το track & trace ήταν για κανένα 10ήμερο κάπου στο Gunsbourg, κέντρο διαλογής της DHL στη νότια Γερμανία. Δεν πρέπει να υπήρξε πτώση - πτώση. Πρέπει να υπήρξε πίεση σε αυτό το κουτί σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας μεταφοράς από κάποιο άλλο αντικείμενο. Τα θραύσματα του γυαλιού του dial glass ήταν όλα μέσα στο κουτί. Ακόμα και οι σκονίτσες γυαλιού. Πιθανά από τα χέρια του μεταφορέα ή του μηχανήματος ανύψωσης (κλαρκ) του κουτιού του ραδιοφώνου που με αφορούσε προέκυψε σύγκρουση με άλλο κουτί, με τη γωνία του δεύτερου! Μέσα στο κουτί υπήρχε κι άλλο ραδιόφωνο που είναι άθικτο! Το κουτί είχε μπόλικο υλικό απόσβεσης κραδασμών και χτυπημάτων! Δεν πρέπει να "σοκαρίστηκε το εσωτερικό του ραδιοφώνου, πόσο μάλλον το μεταλλικό σασί του.

Πιθανά κάπου εγώ να φταίω που σε κάποια φάση του καθαρισμού του, πίεσα πολύ τη λυχνία με το μαύρο αλουμινένιο στρογγυλό περίβλημα, που δεν έχει και βάση στήριξης. Και δεν την έχω ελέγξει ακόμα, Κάποιοι άλλοι εδώ την προσδιόρισαν σαν ανορθώτρια λυχνία.

Θα βγάλω αργότερα κοντινές φωτογραφίες.

Έχω παραγγείλει μια τετράδα λυχνιών που αρχίζουν από Ε... (EBC41, ECH42, EL41, EF41) που τις χρειάζομαι για άλλο ραδιόφωνο και θα τις τεστάρω και σε αυτό (όσες ταιριάζουν). Έτσι κάτι μπορεί να φανεί.

Πάντως έκανες πολύ καλή δουλειά στο κόλλημα αλλά κυρίως στο τζάμι. Αυτά τα αρχεία που έβαλες κάπου παραπάνω η αλλού δεν κατάφερα να τα δω- ανοίξω. Για πες που έκανες την εκτύπωση στο γυαλί; Παλαιότερα είχα και γω παρόμοιο πρόβλημα με το τζαμακι ενός ραδιόφωνου saba και είδα κ’ έπαθα να βρω κάποιον να μου το εκτυπώσει. Το δικό μου ήταν με άσπρα γράμματα και ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Τελικά κάποιος που έφτιαχνε πλακέτες μου το έκανε μεταξοτυπία
Η ανόρθωση που λες είναι γέφυρα solid state και δεν χρειάζεται τίποτα, ή παίζει ή δε παίζει. Η δικιά σου αφού λειτουργεί το ράδιο δεν έχει πρόβλημα..

Πάντως έκανες πολύ καλή δουλειά στο κόλλημα αλλά κυρίως στο τζάμι. Αυτά τα αρχεία που έβαλες κάπου παραπάνω η αλλού δεν κατάφερα να τα δω- ανοίξω. Για πες που έκανες την εκτύπωση στο γυαλί; Παλαιότερα είχα και γω παρόμοιο πρόβλημα με το τζαμακι ενός ραδιόφωνου saba και είδα κ’ έπαθα να βρω κάποιον να μου το εκτυπώσει. Το δικό μου ήταν με άσπρα γράμματα και ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Τελικά κάποιος που έφτιαχνε πλακέτες μου το έκανε μεταξοτυπία
Η ανόρθωση που λες είναι γέφυρα solid state και δεν χρειάζεται τίποτα, ή παίζει ή δε παίζει. Η δικιά σου αφού λειτουργεί το ράδιο δεν έχει πρόβλημα..

Την εκτύπωση την έκανα στο κέντρο, στην οδό Αριστείδου (πλατεία Κλαυθμώνος), στη στοά, απέναντι από τη ΔΕΗ (περίπου), στο βάθος. Ψηφιακή εκτύπωση σε τζάμι. Πήγα το αρχείο σε cdr (coreldraw) σε φλασάκι. Αυτοί το θέλουν το αρχείο σε διανυσματική μορφή. Και το κομμάτι το τζάμι. Η εκτύπωση είναι καλή, κρατάει, δε φεύγει, σε pantone χρώματα. Τις γραμματοσειρές ας τις μετατρέψεις σε curve. Ή ας το έχεις σε δυο εκδοχές το αρχείο. Και σε curve και σε text... και θα φανεί στην οθόνη του τι συμφέρει καλύτερα.

θα μπορούσα να επέλεγα φτηνότερη λύση στο ίδιο μαγαζί... δηλαδή εκτύπωση του αρχείου σε διαφανές πλαστικό (διαφάνεια) - σε αυτοκόλλητη διαφάνεια. Άλλη φορά αυτό θα κάνω.

--------------------------------
Για να βοηθηθούν όλοι όσοι ασχοληθούν με την ίδια κατάσταση:

1. Για το καθάρισμα-ξεσκούριασμα-ξεβρώμισμα του σασί πήρα από το πράκτικερ αυτό το σπρέι w40.

2. Ο βακελίτης (το κουτί) τρίβεται με γυαλόχαρτο νούμερο 100 και γίνεται σαν καινούργιος. Αν από το κουτί έχεις βγάλει τα πάντα, το βάζεις κάτω από μια βρύση που στάζει, το τρίβεις και δεν έχεις και σκόνη! Και μετά με μπράσσο στιλβώνεται και λάμπει σα να βγήκε χτες από τη βιτρίνα.

3. Ύφασμα για την πρόσοψη πήρα από του Καρατζόγλου (υφάσματα επιπλώσεων - κοντά στην παλιά ΕΑΣΑ, Ηλιουπόλεως κι Εθνικής Αντίστασης, Δάφνη).

4. Για κολλήσεις του κουτιού του βακελίτη, όπου ήταν σπασμένο, πήρα μια εποξική κόλλα δύο υλικών μάρκας bisson από το praktiker. Έκανα και μερικές τρύπες στη βάση του κουτιού γύρω από το σπάσιμο, με το μπλακεντντέκερ και πέρασα αυτά τα πλαστικά που σφίγγουν μεταξύ τους με την κόντρα - δες τη φωτό - το άφησα 10-12 ώρες με πίεση κι έγινε "αθάνατη" η κόλληση!

5. Όπου χρειαζόταν γέμιση, έβαλα αυτόν τον εποξικό στόκο για γέμιση και κόλλα μαζί "αμπρο" (εδώ έκανα μάλλον ένα λάθος γιατί πήρα την άσπρη εκδοχή του κι όχι τη μαύρη) .

6. Για πίσω καπάκι, πήρα χάρμποτ (χάρντμποαρντ) από το πράκτικερ, και του έκανα τρύπες όπως με συμβούλεψε ένας φίλος εδώ μέσα (δεν ακολούθησα τη συμβουλή του για το ξύλο- κόντρα και από τη πίσω πλευρά του άλλαξα τα φώτα στο χάρμποτ!), θα το βάψω λίαν συντόμως με σπρέι σε καφέ χρώμα.

7. Για τζάμι-κλίμακα, έφτιαξα στο coreldraw την ίδια και την τύπωσα σε τζάμι με ψηφιακή εκτύπωση.

8. Έχω πάρει και στόκο παλίσανδρο καφετού χρώματος, και θα τον βάλω στο τελικό φινίρισμα του κουτιού, ιδιαίτερα στις ρωγμές του βακελίτη, που φαίνονται από μπροστά.

αυτά.. θα το αφήσω λίγο στην ησυχία του και θα ασχοληθώ τώρα με ένα rca 5q21 made in greece .

Μου είπαν να βάλω μεταξύ αντίστασης ροής (αυτή που κάνει τα 220v ->110v ) και υπόλοιπου του σασί, ένα κομμάτι αμίαντο. για αποφυγή υπερθέρμανσης (και φωτιάς). ΕΊΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ? ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΜΑΤΙ ΑΜΙΑΝΤΟ? ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΤΕΤΣΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΛΙΓΟ ΕΛΕΝΙΤ!!!!!!

Ακόμα... πόσο να υπολογίζω για ένα λουστράρισμα του κουτιού του; (20Χ35Χ20);
Αν το τρίψω και το βερνικώσω μόνος μου, κόβω κάτι σημαντικό από το κόστος του επιπλά ή διπλός κόπος;

Attachments

• roehrenradio 061.jpg
    roehrenradio 061.jpg
    77.5 KB · Views: 62

Αυτά τα αρχεία που έβαλες κάπου παραπάνω η αλλού δεν κατάφερα να τα δω- ανοίξω. ..
τα αρχεία που ανέβασα ήταν νομίζω σε φορμάτ png, αλλά μετατράπηκαν αυτόματα από το σύστημα του φόρουμ σε jpg μικρότερης ανάλυσης; πάντως εγώ τα βλέπω.
αν δεν τα βλέπεις ακόμα, στείλε μου ένα μαιλ σου να στα στείλω με προσωπικό μήνυμα

Δεν με ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα αρχεία, αλλά για πες που βρήκες το πρωτότυπο σχέδιο και έκανες την μεταφορά σε corel; Θέλω να πω αν υπάρχει κάπου βάση δεδομένων για κάποια τζάμια ραδιοφώνων;
Από corel δεν γνωρίζω, αλλά ξέρω από AutoCAD. Το AutoCAD βγάζει αρχεία dwg και dxf, ξέρεις αν αυτού του τύπου αρχεία εισάγονται στο μηχάνημα που κάνει εκτύπωση;
Αυτό με την αντίσταση ροής δεν πιστεύω ότι έχει το δικό σου. Πρέπει οι διαφορετικές τάσεις δικτύου (100-110-120-200-220-240) να επιλέγονται μέσα από διαφορετικά τυλίγματα του κύριου μετασχηματιστή. Κάποια αλλά μπορεί να είχαν τέτοιο σύστημα.

Υγ1. Σου στέλνω και με πμ το email μου να μου στείλεις το σχηματικό και τα αρχεία των προσόψεων.
Υγ2. Μπράβο για την όλη προσπάθεια σου αλλά και την αναλυτική παρουσίαση.

Last edited:

Δεν με ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα αρχεία, αλλά για πες που βρήκες το πρωτότυπο σχέδιο και έκανες την μεταφορά σε corel; Θέλω να πω αν υπάρχει κάπου βάση δεδομένων για κάποια τζάμια ραδιοφώνων;
Από corel δεν γνωρίζω, αλλά ξέρω από AutoCAD. Το AutoCAD βγάζει αρχεία dwg και dxf, ξέρεις αν αυτού του τύπου αρχεία εισάγονται στο μηχάνημα που κάνει εκτύπωση;
Αυτό με την αντίσταση ροής δεν πιστεύω ότι έχει το δικό σου. Πρέπει οι διαφορετικές τάσεις δικτύου (100-110-120-200-220-240) να επιλέγονται μέσα από διαφορετικά τυλίγματα του κύριου μετασχηματιστή. Κάποια αλλά μπορεί να είχαν τέτοιο σύστημα.

Υγ1. Σου στέλνω και με πμ το email μου να μου στείλεις το σχηματικό και τα αρχεία των προσόψεων.
Υγ2. Μπράβο για την όλη προσπάθεια σου αλλά και την αναλυτική παρουσίαση.

Το σχέδιο το έφτιαξα μόνος μου, κοιτώντας το σπασμένο τζάμι. Το λόγκο το βρήκα στο ίντερνετ. Όσο κι αν έψαξα δε βρήκα κάποια βάση, ούτε καν σκόρπιες αλλά ολόκληρες φωτογραφίες των τζαμιών αυτών. D.Y.I ! :-) Κάπου είδα στο alibaba.com για κάποια κινέζικη βιοτεχνία, που φτιάχνει τέτοια τζάμια, αλλά τα βαράει! Δεν είχε πολλά. και δε σημείωσα και το λινκ, γατί δε με ενδιέφερε!ίσως σε κάποια τοπικά ραδιοτεχνίτικα μαγαζιά, που λένε ότι σχετίζονται με grundig, βρεις κάτι... π.χ. στην Καλλιθέα, Φιλαρέτου 100 τόσο, υπάρχει ένα τέτοιο μαγαζί. Κάπου εκεί κοντά υπήρχε παλιότερα η ΕΛΕΧ που ήτα η επίσημη αντιπροσωπεία της, τώρα πήγε Ε.Ο. Λαμίας http://www.elex.gr/ ίσως βρεις τίποτε. Εγώ δυσκολεύτηκα γιατί δοκίμασα την επαναφορά μήνα Αύγουστο, που είναι κλειστά τα πιο πολλά μαγαζιά.

Σαν υλικο πρεπει να σου κανει και το κερι που χρησημοποιειται για στοκαρισμα μελαμινης. Ευκολοδουλευτο σε πολλα χρωματα!

Σαν υλικο πρεπει να σου κανει και το κερι που χρησημοποιειται για στοκαρισμα μελαμινης. Ευκολοδουλευτο σε πολλα χρωματα!

πώς το ζητάνε αυτό - και πού το πουλάνε;

btw, με νεώτερη πληροφόρηση, ο βακελίτης καθαρίζει-γυαλίζει με ορυκτέλαιο και τρίψιμο!

το βρισκεις σε ολα τα καλα και ενημερωμενα χρωματοπωλεια..ειναι σε μορφη σκληρης μπαρας, σαν snickers, και με μια σπατουλιτσα κοβεις κοματακι (σα σκληρη πλαστελινη) και το στρωνεις..
το ζητας οπως στο πα..κερι για στοκαρισμα μελαμινης