Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Μερικές ακόμα πρόσθετες σκέψεις.
1. Για τις συσκευές οι οποίες δεν συνδέονται με τη γείωση του δικτύου της ΔΕΗ. Ανέφερα προηγουμένως για την ύπαρξη μιας στρώσης χαλκού μεταξύ του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος με στόχο τον περιορισμό της Cπ. Δυστυχώς αυτή η στρώση δεν είναι αποτελεσματική στην περίπτωση των συσκευών αυτών διότι δεν μπορεί να συνδεθεί με τη γείωση του δικτύου των 230V.
Επίσης, πολλές από αυτές τις συσκευές οι οποίες έχουν μεταλλικό κουτί, για να υπακούσουν στην προδιαγραφή ασφαλείας κατά CE της ΕΕ για απομόνωση 4KV από το δίκτυο των 230V, χρησιμοποιούν μετασχηματιστές με τα τυλίγματά τους σε ξεχωριστό διαμέρισμα της πλαστικής θήκης. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το πλαστικό χώρισμα που χωρίζει τα δυο τυλίγματα εγγυάται την αυξημένη απομόνωση που απαιτείται (εκεί βέβαια δεν υπάρχει χαλκός που να απομονώνει τα δυο τυλίγματα, αλλά και να υπήρχε χωρίς σύνδεση με τη γείωση δεν θα έκανε και πολλά). Πιθανότατα, οι μετασχηματιστές αυτοί να έχουν χαμηλότερη Cπ. Από την άλλη όμως, η σχετική θέση των τυλιγμάτων δίνει πρακτικά ίδια τιμή της Cπ και για τους δυο πόλους (1 & 2) του πρωτεύοντος, οπότε δεν έχει νόημα η «ορθή φάση» του φις τροφοδοσίας.
2. Δυστυχώς έχω μάθει (και έχω διαπιστώσει ο ίδιος για την πολυκατοικία που μένω) ότι οι περισσότερες γειώσεις δεν είναι τόσο καλές. Ο καινούργιος κώδικας των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (αν θυμάμαι καλά λέγεται HD384) μάλιστα, αποδέχεται ότι η γείωση μπορεί να πάρει και μεγάλες τιμές (>100Ω για την περίπτωση της άμεσης γείωσης, που γνωρίζω), αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος ηλεκτρονόμος διαρροής. Φυσικά μια τιμή 100Ω στις χαμηλές συχνότητες θα είναι αρκετά μεγαλύτερη στις υψηλές. Λόγω της ανεπαρκούς γείωσης αυξάνονται τα προβλήματα που πιθανόν δημιουργούνται από την Cπ.
3. Ίσως τελικά η ύπαρξη ενός common mode chock στο δευτερεύων των μετασχηματιστών τροφοδοσίας να είναι καλή ιδέα, για κάθε περίπτωση, γιατί ακόμα και ο ουδέτερος έχει σημαντικό θόρυβο, αν και μικρότερο από τη φάση. Οπότε, αφού βρούμε την «ορθή φάση» ας προσθέσουμε και ένα chockάκι στα δευτερεύοντα του/των μετασχηματιστών τροφοδοσίας. Πιθανόν μέχρι και τα καλώδιά μας να παίζουν καλύτερα! (χωρίς ίχνος ειρωνείας! Ο θόρυβος common mode αν η συσκευή δεν συνδέεται με τη γείωση, επηρεάζει την μεταφορά του σήματος μέσα από τα καλώδια).
4. Αλήθεια, ποια είναι η ορθή έκφραση στα ελληνικά για το θόρυβο common mode;