Υπερευρυγώνια APS-C πονοκεφαλιάσματα!

zampination

Established Member
22 January 2012
165
Καλησπερώ άπαντες!

Εχω την sony α5100 και έχω χάσει την μπάλα στο μυαλό μου ως προς την αναβάθμιση που σκέφτομαι. Σαν σκέψη κάποια στιγμή πιθανόν εντός της χρονιάς θέλω να αναβαθμιστώ σε Fuji x-t1 για τα manual knobs, το hotshoe και το EVF. Αυτό φυσικά μόλις πέσουν οι τιμές της x-t1 με την άφιξη του επόμενου μοντέλου. Επίσης σκέφτομαι και για full frame mirrorles Πιθανόν της σειράς α7. Είδομεν..

Αυτό για την ώρα μπορεί να περιμένει μιας και η μηχανή μου μετα από ένα χρόνο εντατικης χρήσης τολμώ να πω πως με βολεύει αφάνταστα όσον αφορά τα τεχνικά σημεία και μου λείπουν πράγματα τα οποία γέρνουν περισσότερο στην απόλαυση της φωτογραφικής εμπειρίας καθώς και της χρηστικότητας παρά στις καθημερινες μου ανάγκες οι οποίες υπερκαλύπτονται για την ώρα με την α5100 να βρίσκεται καθημερινά στην τσέπη μου. Όλα καλά ως εδω.

Το πρόβλημά μου είναι στην επιλογή υπερευρυγώνιου τον οποίο τον θέλω και χρειάζομαι τώρα, και πως αυτήν η επιλογή μπορεί να μου κοστίσει ακριβά στο μέλλον σε περίπτωση αλλαγής σώματος είτε πάω σε fuji είτε πάω σε sony FF.

Η χρήση που θα γίνει με αυτόν θα είναι 70% landscape, 25% αστροφωτογράφιση landscape και 5% γενικής χρήσης. Μ αρέσουν απίστευτα τα 10mm(15mm equivalent) σαν γενική εικόνα και πιθανόν να χρησιμοποιώ αυτήν την εστιακή απόσταση περισσότερο από κάθε άλλο.

Οι πρώτες επιλογές που μου έρχονται στο μυαλό είναι φυσικά

Samyang 10mm f2.8 (APS-C e-mount)
Samyang 12mm f2 (APS-C e-mount)
Canon ef-s 10-18mm f3.5-5.6 + commlite adaptor canon EF to e-mount
Sony 10-18mm f4 (APS-C emount)

Η χρήση θα είναι κυρίως στο βουνό και πολύ λιγότερο σε πεδιάδες και παραλίες.

Γνωρίζω πως το καλύτερο value for money και γενικά ως καλύτερος οπτικός φακός από τους 4 για αυτά που θέλω είναι ο Samyang 12mm f2 αλλά τα 12mm έχουν λιγότερο wow factor από τα 10mm και φοβάμαι πως θα είναι ο λόγος που θα το μετανοιώσω αν τον αγοράσω. Επίσης είναι compact και σχεδιασμένος για aps-c οπότε θα βολεύει καλύτερα στο βουνό από θέμα μεγέθους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι deal breaker για εμένα και απλά το αναφέρω.

Τα θετικά του zoum της sony είναι πως σε περίπτωση αναβάθμισης σε α7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν και από τα 13mm αλλά δυστυχώς με f4 είναι ο πιο σκοτεινός από όλους τους άλλους οπότε χαιρετίσματα στη νύχτα.

Ο Samyang 10mm είναι λιγότερο ικανός από τον 12mm στην αστροφωτογράφηση αλλά σίγουρα πιο ποιοτική επιλογή για αστροφωτογράφηση από τους υπόλοιπους 2 ζουμ και πιο sharp. Επίσης το κυρτό εξωτερικό κάνει την ζωή κόλαση στην εύρεση φίλτρων.

Δοκίμασα και Tokina 11-16 f2.8 και δεν μου άρεσε το flare.

Δυστυχώς λόγο κάποιου σφάλματος διαγράφηκε το μισό μου ποστ και έχω εκνευριστεί και δεν έχω σκοπό να το ξαναγράψω. Το Budget είναι βαριά στο 500αρικο και αυτά που με ενδιαφέουν είναι να είναι futureproof η αγορά. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει να παραμείνω στη sony. Οπότε τι λέτε? αξίζει να ανησυχώ αν αύριο μεθαύαριο αλλάξω εταιρεία τόσο ώστε σήμερα να σκέφτομαι υπερβολικα στο που θα καταλήξω ωστε να ταιριάζει ο φακός στην μηχανή του αύριο??

Υ.Γ Γράμμα στο Αγιο Βασίλη: Kάνε στον κόσμο να υπάρχει ένα mount για όλες τις κάμερες να μην σκάμε απ τις πάμπολες επιλογές. Αμαν πια :)

Last edited:
Ακριβως στην ίδια φάση είμαι κ εγω φίλε μου κ έχω καταλήξει στο ότι αυτό που με σταματάει να αγοράσω αύριο τον sony 1018 είναι το δέλεαρ ότι με τις υπολοιπες επιλογες περισσεύουν χρήματα (+μια μικρή διαφορά ) για άλλον ένα φακό πχ 35 1.8 ή 28f2. Για τιμές εξωτερικού μιλάω πάντα. Επίσης πάντα ένας ακριβός φακός όπως είναι ο 1018 είναι πιο δύσκολο να πουληθεί στις μέρες μας.

IMHO άσε κατά μέρος το wow factor και πάρε τον 12ρη Samyang. Τα 18mm είναι πραγματικά ευρυγώνια, τα 15mm αφύσικα ευρυγώνια, με την γνωστή εμφάνιση των "τραβηγμένων" άκρων, και πιο ζόρικο να γεμίσεις κάδρο.

Τώρα για το mount, τι να σας πω; Σόνυ διαλέξατε ας προσέχατε. Τι λέμε πως δεν αγοράζεις μηχανή αλλά σύστημα.

Η λογική και το πορτοφόλι λένε 12mm f2, αλλά η καρδιά χτυπάει στα 10mm... Επίσης τι έχετε να πείτε σε περίπτωση που αλλάξω σύστημα εντός του έτους? Να μην προβώ σε αγορά φακού για sony aps-c ωστε να περιμένω? Πως να αντέξω?

Αφου θες και αστροφωτογραφιση, νομιζω πως ο 12mm ειναι η πιο safe επιλογη και μαλιστα σε καλα λεφτα. Αν ακυρωσεις την αστροφωτογραφιση τοτε ανοιγουν οι επιλογες γενικως.. Εσυ τι θες ειναι το θεμα.

τον έχω τον 12άρη και έχω να σου πω πως και αυτός παραμορφώνει στα άκρα.
Πολλές φορές κροπάρω.
Δεν έχω δοκιμάσει αστροφωτογράφηση ιδιαίτερα....γενικότερα η Sony δεν είναι ότι καλύτερο για αστροφωτογράφηση...είναι δύσκολο είδος και ίσως το μοναδικό που φαίνεται η συμπίεση που κάνει στα raw η Sony.
Έχω κάποιες λίγες τραβηγμένες που φαίνεται ο γαλαξίας αλλά είχα και αρκετή φωτορύπανση.

Η πιο σοβαρή λύση είναι η x-t1 , προς τα τέλη του 2016,μη βιαστείς και το μετανοιώσεις.Δε σου προτείνω x-t10 ,προφανώς θα θες και το WR .Θα έχει βγει και κάποιους μήνες πριν η x-t2 (γύρω στον Ιούνιο) και θα έχουν πέσει οι τιμές.

Re: Απάντηση: Υπερευρυγώνια APS-C πονοκεφαλιάσματα!

Δεν νομιζω οτι ειναι το σωμα το θεμα.

Αν το θέμα είναι οικονομικό , γλιτώνει πολλά λεφτά και έχει εξαιρετικό φωτογραφικό αποτέλεσμα.Στην τελική αν δεν είναι οικονομικό ,τα λεφτά που γλιτώνει μπορεί να τα δώσει για τον XF 10-24 από το να τα σκάσει για a7 σώμα.

Ε, μάλλον θα αλλάξω τρόπο σκέψης και θα πάω για τον 12mm μιας και ανα πάσα στιγμή η μεταπωλητική του αξία θα είναι καλή. Και αν ποτέ αναβαθμιστώ σε FF θα γνωρίσω τοτε πως είναι ο κόσμος σε λιγότερα απο 18mm(equiv)