Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Πολύ ιδιαίτερο το αποτέλεσμα, και μου αρέσει πάρα πολύ στην συγκεκριμένη, όπως και σε κάποιες άλλες που είδα στο flickr.

Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Ευχαριστώ , θα βάλω και κάποιες άλλες αύριο από το ίδιο σετ λίγη ώρα μετά που βγήκε ήλιος και είχε περισσότερο υπέρυθρο φως, η μετατροπή σε Α/Μ έγινε απευθείας με το jpeg της μηχανής, contrast +2, ελάχιστη επεξεργασία μετά κυρίως το απαραίτητο crop στο κάδρο και αυξομείωση λίγο των τόνων ανάλογα με το θέμα.
Δούλεψα με ένα φακό τον Lumix 20/1.7 (eq 40mm/1.7), τις επόμενες ημέρες θα δουλέψω με φίλτρο 720nm και 590-530nm σε πιο ευρυγώνια πλάνα και με χρώμα.

H φωτό με τον σκύλο !!! .. από τις καλύτερες του avclub .. ever ..

Βρε μην γράφεις τέτοια θα μας πάρουν με τις λεμονόκουπες ...ο άτιμος την ώρα που πάταγα το κλικ ήρθε και έχωσε την ....ουρά του στην κατάλληλη θέση , η τύχη του φωτογράφου! τον έχω και σε δεύτερο κλικ λιγο πιο κάτω

Γενικά είμαι φοβερά ικανοποιημένος από την πρώτη βόλτα με την full spectrum G3 , έβγαλα καμία 30αριά φωτό και ελάχιστες πέταξα.

Εντυπωσιακη η ματια σου Κωστα.Και αυτη με το ζωντανο πραγματι ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ.

Re: Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Βρε μην γράφεις τέτοια θα μας πάρουν με τις λεμονόκουπες ...ο άτιμος την ώρα που πάταγα το κλικ ήρθε και έχωσε την ....ουρά του στην κατάλληλη θέση , η τύχη του φωτογράφου! τον έχω και σε δεύτερο κλικ λιγο πιο κάτω

Γενικά είμαι φοβερά ικανοποιημένος από την πρώτη βόλτα με την full spectrum G3 , έβγαλα καμία 30αριά φωτό και ελάχιστες πέταξα.

Aν την έβλεπε τη φωτό σου η γυναίκα μου πιθανόν αυτή τη στιγμή να αναζητούσε το περιπλανούν αδέσποτο στην περιοχή να το ταισει..... πρόσθεσε ολίγον μελαγχολία και φωτορεπορτάζ ο σκυλάκος στη φωτό.

Κώστα προβλέπω το μισό AVCLUB να αναζητούμε "πειραγμένα" σώματα.... ωστόσο πέραν της δημιουργίας, αναδεικνύεις μια τεχνική (φωτογράφιση IR) μέσω όμορφων φωτογραφιών και προσεγμένων κάδρων σε κατάλληλες συνθήκες και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος..... τί χρησιμοποιείς, πού πώς και γιατί.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

ένα μικρό ποτ-πουρί στο λιμάνι αναμονή για την επιστροφή :

πηγαδάκια ...

_1060991.jpg

άλλοι χαλαρώνουν ...

_1060986.jpg

άλλοι θέλουν μια τελευταία αναμνηστική ...

_1060981.jpg

_1060984.jpg

και άλλοι σκέφτονται τι τους περιμένει πίσω και πιάνουν το κεφάλι τους απαρηγόρητοι, λίγο μασαζ πάντα βοηθάει ....

_1060987.jpg

το καράβι έπιασε λιμάνι

_1060977.jpg

_1060978.jpg

ο τελευταίος που θα μείνει πίσω ας κλείσει την μπουκαπόρτα

_1060992.jpg

Η άγκυρα κι οι τρείς τελευταίες θα ήταν πολύ καλές και ως "κανονικές" λήψεις, απλά τώρα είναι ξεχωριστές!

Όντως. Αυτό που θα σχολίαζα είναι η υπογραφή, πιστεύω είναι καιρός για update :)

Δεν εχεις άδικο, στο Lr την έχω αλλάξεις δω και καιρό, το Fastone που ψιλοπειραζω μερικά jpeg στο πόδι και ειδικά τα μονόχρωμα υπέρυθρα δεν έχει πολλές επιλογές στα watermark.

και μερικές με λίγο χρώμα :

με φίλτρο 590-630nm (Red R25)

_1060965-Edit-2.jpg

και καναδυό με 720nm (R72) , η πρώτη απο το ίδιο σημείο με άλλη επεξεργασία

_1060966-Edit.jpg

_1060968-Edit-2.jpg

(1η & 2η): Ενώ στις i.r. φωτογραφίες τα δένδρα έχουν πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή και είναι κάτασπρα, ξενίζει κάπως που θάλασσα & ουρανός είναι στο χρώμα τους. Παρά ταύτα, μου αρέσουν πολύ που δίνουν μια απόκοσμη πλευρά.

Σε ευχαριστώ Κωστή , να ξαναπώ ότι ο στόχος της υπέρυθρης είναι να ξενίζει αλλά όχι να ξυνίζει ! :flipout: η διαφορετικότητα είναι η πεμπτουσία του IR, στις διάφορες πάντα παραλλαγές του. Και βέβαια δεν αρέσει σε όλους.

Να πώ 2 λόγια για το workflow. Το εύκολο/safe είναι να το οδηγήσεις στο Α/Μ, εκεί έχεις σχεδόν πάντα καλό αποτέλεσμα. Αν αφήσεις να περάσει λίγο χρώμα αλλάζει σημαντικά ο τρόπος παρουσίασης και θέλει χρόνο και τρόπο στην επεξεργασία. Είχα καιρό να ασχοληθώ με το δεύτερο και έχω καπως σκουριάσει. Για κάθε διαφορετικό φίλτρο που φορώ στην full spectrum G3 που έχω τωρα και δοκιμάζω έχω φτιαξει μια πρώτη εκδοχή ενός profile με το Adobe Dng Profile editor, έτσι αυξάνει κανείς το εύρος του WB σε τιμές που δεν υπάρχουν στο Lr, μετά θέλει ενασχόληση στο LR, πέρασμα στο Viveza 2 για αντιστροφή Red-Blue καναλιού και πίσω στο LR για τελικό χαιδεμα.